Sunday, June 29, 2014

Puduvai Bharathiar Grama Bank Recruitment of Various Posts

Puduvai Bharathiar Grama Bank invites applications for the post of Officer in Junior Management (Scale I) Cadre and Office Assistant (Multipurpose) for those who have qualified at the On-line CWE for RRBs conducted by IBPS during September/ October 2013.
1. Officer Scale-I (Junior Management): 08 Posts
2. Office Assistant (Multipurpose): 05 Posts
Eligibility
: Eligibility Criteria is to be considered as per RRBs CWE-II Advertisement published in Employment News/Rozgar Samachar Issue Dated 6th July –12th July, 2013 released by IBPS and posted on the IBPS’s website www.ibps.in.

Application Fee: Rs.100/- for all others and Rs. 20/- for SC/ ST/ PWD candidates.

How to Apply: Candidates can apply online only.

Last Date: 11/07/2014

For more details, please visit: 

Vananchal Gramin Bank Recruitment of Various Posts

Vananchal Gramin Bank invites applications for the post of Officer in Middle Management Grade (Scale-III/II), Officer in Junior Management (Scale I) and Office Assistant (Multipurpose) for those who qualified the Common Written Examination for RRBs conducted by IBPS in September 2013.
  1. Officer Scale-III: 02 Posts
    Qualification:
     Degree in any discipline from a recognised university or its equivalent with a minimum of 50% marks in aggregate. Preference will be given to the candidates having degree/ diploma in Banking, Finance, Marketing, Agriculture, Horticulture, Forestry, Animal Husbandry, Veterinary Science, Agricultural Engineering, Pisciculture, Agricultural Marketing and Co-operation, Information Technology, Management, Law, Economics and Accountancy.
  2. Officer Scale-II (General Banking Officer): 02 Posts
    Qualification: Degree in any discipline from a recognised university or its equivalent with a minimum of 50% marks in aggregate. Preference will be given to the candidates having degree in Banking, Finance, Marketing, Agriculture, Horticulture, Forestry, Animal Husbandry, Veterinary Science, Agricultural Engineering, Pisciculture, Agricultural Marketing and Cooperation, Information Technology, Management, Law, Economics and Accountancy.
  3. Officer Scale-II (Treasury Manager): 01 Post
    Qualification: Certified Associate ship (CA) from Institute of Chartered Accountants of India or MBA in Finance from a recognised university/ institution.
  4. Officer Scale-II (Marketing Officer): 02 Posts
    Qualification:
     MBA in Marketing from a recognised university.
  5. fficer Scale-II (Agricultural Officer): 02 Posts
    Qualification:
    Degree in Agriculture/ Horticulture/ Dairy/ Animal Husbandry/ Forestry/ Veterinary Science/ Agricultural Engineering/Pisciculture from a recognised university or its equivalent with a minimum of 50% marks in aggregate.
  6. Officer Scale-I: 35 Posts
    Qualification: i). Degree in any discipline from a recognised university or its equivalent Preference will be given to the candidates having degree in Agriculture, Horticulture, Forestry, Animal Husbandry, Veterinary Science, Agricultural Engineering, Pisciculture, Agricultural Marketing and Cooperation, Information Technology, Management, Law, Economics and Accountancy; ii). Proficiency in local language. iii). Computer knowledge or awareness will be an added qualification.
  7. Office Assistant (Multipurpose): 40 Posts
    Qualification: Degree in any discipline from a recognised university or its equivalent. i). Proficiency in local language. ii). Knowledge of Computer skills.
Fee: Rs. 20/- for SC/ ST/ PWD candidates and Rs.100/- for all others candidates.

Important Dates:
  • Opening date for online registration 26/06/2014
  • Last date for online registration 11/07/2014
For more details, please visit: http://www.vananchalgraminbank.com/rect.shtml 

Pandyan Grama Bank Recruitment of 102 Office Assistant (Multipurpose) Posts

Pandyan Grama Bank invites applications for the post of Office Assistant (Multipurpose) for those who have qualified the Online CWE for RRBs conducted by IBPS during September/ October 2013. 

Office Assistant (Multipurpose): 102 Posts
Eligibility
: Eligibility Criteria is to be considered as per RRBs CWE-II Advertisement published in Employment News/ Rozgar Samachar Issue Dated 6th July–12th July, 2013 released by IBPS and posted on the IBPS’s website: www.ibps.in. 

Language Proficiency: The candidates are required to possess proficiency in the local language of the Tamil Nadu State i.e. TAMIL. For ensuring proficiency in local language, the candidate should have local language at 10th Std level.

Application Fee: Rs. 20/- for SC/ ST/ PWD/ EXSM candidates and Rs.100/- for all others candidates.

How to Apply: Candidates can apply online only.

Last Date: 14/07/2014

For more details, please visit: http://www.pandyangramabank.in/FINAL
%20ADVERTISEMENT%20-%20PGB%20-%2027.06.2014.pdf
  

Sunday, June 22, 2014

Marketing Awareness Practice MCQs for SBI Assistants & SBI P.O. Exam

1. A marketing tactic that encourages a customer to make a specific action is termed as?
a) Call
b) Customization
c) Acquisition
d) Conversion
e) None of these

2. When you increase your market share, your____ is enlarged:
a) Profitability
b) Productivity
c) Customer base
d) Customer orientation
e) None of the above

3. Market forecasting involves:
a) Sales forecasting for an organisations products/ services
b) Estimate of the demand for your products/ services
c) Predicting future demand
d) All of the above
e) None of the above

4. International dimension of marketing includes?
a) Domestic marketing
b) International trade
c) Foreign marketing
d) All of the above
e) None of these

5. Which of the following groups may be prospective customers for SME loans?
a) Farmers
b) SSIs
c) Professionals
d) Home seekers
e) None of these

6. Which is the right sequence of stages of Internationalization?
a) Domestic,Transnational, Global, International, Multinational
b) Domestic, International, Multinational, Global, Transnational
c) Domestic, Multinational, International, Transnational, Global
d) Domestic, International, Transnational, Multinational, Global
e) None of these

7. Costs that do not vary with production or sales levels are called:
a) fixed costs
b) variable costs
c) standard costs
d) independent costs
e) None of these

8. Sellers that handle their own exports are engaged in:
a) Direct exporting.
b) Indirect exporting.
c) Licensing.
d) Contract manufacturing.
e) None of these

9. Current Account is basically meant for?
a) Investment purpose
b) Saving purpose
c) Identify purpose
d) Earning foreign exchange
e) Day-to-day needs of One's Business

10. Direct marketing does not include?
a) Catalogues
b) Mailers
c) Fliers
d) Advertisement placed on Internet
e) email

11. A ____ is the way consumers perceive an actual or potential product?
a) product idea
b) product image
c) product concept
d) product feature
e) None of these

12. The goal of the marketing logistics system should be to provide:
a) a targeted level of promotional support.
b) a targeted level of customer service at the least cost.
c) a targeted level of transportation expense ratio
d) a targeted level of field support
e) None of these

13. Wal-Mart owned Sam's club is an example of a retail form called a(n):
a) Factory outlet
b) Super specialty store
c) Seconds store
d) Warehouse club
e) None of these

14. Father of Marketing is:
a) Keynes
b) Adamsmith
c) Anil Ambani
d) Moslow
e) Phillip Kotler

15. Which of the following is one of the positive outcomes of good competition?
a) Bigger sales team
b) Increased Marketing expenditure
c) High price
d) Improved customer service
e) All of the above

16. ____is quoted as saying that "everyone lives by selling something"?
a) Bill Gates
b) Robert Louis Stevenson
c) Arthur Miller
d) Henry Ford
e) Abraham Lincoln

17. A ____ is any activity or benefit offered for sale that is essentially intangible and does not result in the ownership of anything?
a) demand
b) basic staple
c) product
d) service
e) None of these

18. When an importing country sets limits on the amount of goods it will accept in certain product categories is called a(n):
a) Embargo
b) Tariff
c) Barrier
d) Quota
e) None of these

19. In terms of special product life cycles, a ____is a basic and distinctive mode of expression?
a) genre
b) style
c) fashion
d) fad
e) All of these

20. Sales lead generation can be improved by?
a) Being Passive
b) Emphasis On product design
c) Reviving Recovery Department
d) Increasing personal and professional contacts
e) None of these

21. A ____ is a need that is sufficiently pressing to direct the person to seek satisfaction?
a) motive
b) demand
c) requirement
d) want
e) All of these

22. The choice between high markups and high volume is part of which of the following retailer marketing decisions?
a) Target market decisions
b) Product assortment and services decisions
c) Pricing decisions
d) Promotion decisions
e) All of the above

23. A ____ is a promotion strategy that calls for using the sales force and trade promotion to move the product through various channels?
a) push strategy
b) pull strategy
c) blocking strategy
d) integrated strategy
e) None of these

24. Which of the following is NOT one of the five stages of the buyer decision process?
a) need recognition
b) brand identification
c) information search
d) purchase decision
e) None of these

25. The Performance of a salesperson depends on?
a) His/her willingness and ability
b) His/her aggressiveness
c) Depends on Incentives
d) Depends on salaries paid
e) None of these

26. A(n)____ is a retail store that carries a narrow product line with a deep assortment within that line?
a) shopping goods store
b) convenience store
c) specialty store
d) department store
e) None of these

27. When producers, wholesalers, and retailers act as a unified system, they comprise a:
a) Conventional marketing system
b) Power based marketing system
c) Horizontal marketing system
d) Vertical marketing system
e) None of these

28. A company is practicing ____ if it focuses on sub segments with distinctive traits that may seek a special combination of benefits which are not available in the market.
a) segment marketing
b) mass marketing
c) niche marketing
d) micromarketing
e) None of these

29. Even though buying roles in the family change constantly, the ____ has traditionally been the main purchasing agent for the family?
a) grandparent
b) teenage children
c) husband
d) wife
e) All of the above

30. Which Of the following is required for a successful Blue Ocean Strategy?
a) Innovation
b) Motivation
c) Effective communication
d) All of the above
e) Only option 'b' and 'c'

31. Setting call objectives is done during which of the following stages of the selling process?
a) Prospecting
b) Proactive approach
c) Approach
d) Handling objections
e) None of these

32. The course of a product's sales and profits over its lifetime is called:
a) the sales chart
b) the dynamic growth curve
c) the adoption cycle
d) the product life cycle
e) None of these

ANSWERS:
1) d 2) c 3) d 4) d 5) b 6) b 7) a 8) a 9) e 10) d
11) b 12) b 13) d 14) e 15) d 16) b 17) d 18) d 19) b 20) d
21) a 22) c 23) a 24) b 25) a 26) c 27) d 28) c 29) d 30) d 31) b 32) d

Saturday, June 14, 2014

COMPUTER AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR BANK EXAMS

1. The number of pixels displayed on a screen is known as the _____ screen.
a) Viewing size
b) Color depth
c) Refresh rate
d) Resolutions
e) None of these

2. A proxy server is used for which of the following?
a) To process client requests for web pages
b) To process client requests for database access
c) To provide TCP/IP
d) To provide security against unauthorized users
e) None of these

3. A contains buttons and menus that provide quick access to commonly used commands?
a) Menu bar
b) Tool bar
c) Window
d) Action bar
e) None of these

4. Which among the following is not a security / privacy risk?
a) Hacking
b) Virus
c) Spam
d) Phishing
e) None of these

5. Which of the key is not on the number keypad?
a) Ctrl
b) Del
c) Enter
d) Num Lock
e) None of these

6. Which of the following refers to stand alone programs?
a) Executable programs
b) Source program
c) Object programs
d) All of the above
e) None of the above

7. What is the keyboard shortcut to move backward through the tabs?
a) SHIFT+TAB
b) CTRL+SHIFT+TAB
c) CTRL+TAB
d) ALT+TAB
e) None of these

8. What is the most common tool used to restrict access?
a) Access control software
b) Computer keys
c) User logins
d) Passwords
e) None of these

9. Which of the following is not an example of a document file?
a) Spreadsheet
b) Memo
c) Letter
d) Term paper
e) Thesis

10. What menu is selected to cut, copy, and paste?
a) File
b) Edit
c) Tools
d) Table
e) None of the above

11. A network geometric arrangement in which a single connection line is shared by a number of nodes is called?
a) Ring Topology
b) Bus Topology
c) Star topology
d) All of these
e) None of these

12. In Windows operating system the shortcut key CTRL+R is used to?
a) Open the print dialog box
b) Update the current web page
c) Close the current window
d) Close the current window
e) None of these

13. What is the other name for a LAN Card?
a) Network Connector
b) MODEM
c) Internet Card
d) Network Interface Card
e) None of these

14. MS Word allows creation of _____ type of documents by default?
a) .txt
b) .win
c) .dot
d) .doc
e) None of these

15. The process of a computer receiving information from a server on the Internet is known as?
a) Pulling
b) Pushing
c) Downloading
d) Transferring
e) None of these

16. Which of the following is the "Bubble Memory"?
a) Nonvolatile
b) Volatile
c) Permanent
d) Primary memory
e) None of these

17. Which of the following is not a standard MS Office Edition?
a) Standard
b) Professional
c) Normal
d) Advanced
e) None of these

18. Windows Explorer is a __________?
a) Drive
b) Browser
c) Network
d) Data Base
e) File Manager

19. Which type of protocol is used for accessing internet/ web on mobile phones?
a) HTTP
b) PPP
c) FTP
d) WAP
e) SMPT

20. When sending an e-mail, the _____ line describes the contents of the message?
a) Subject
b) to
c) Contents
d) cc
e) None of these

21. Uniform resource locator is another name of________?
a) Title bar
b) Web address
c) Title bar
d) Address bar
e) Formula bar

22. What is the default font size of cell content in EXCEL?
a) 8
b) 9
c) 10
d) 11
e) 12

23. Basic Input Output System (BIOS) is necessary for?
a) Boot-up
b) Mouse and keyboard only
c) Revolutions
d) Audio and video system
e) None of these

24. Which of the following cables can transmit data at high speeds?
a) Coaxial Cable
b) Optic Fiber Cable
c) UTP Cable
d) Twisted pair Cable
e) None of these

25. The software that allows users to surf the Internet is called an?
a) Search engine
b) Internet Service Provider (ISP)
c) Multimedia application
d) Browser
e) None of these

26. Shimmer Sparkle Text, Blinking Background, etc are known as?
a) Front style
b) Word Art
c) Font effects
d) Text Layout
e) Text effect

27. The Output Quality of a printer is measured by?
a) Dots per sq inch
b) Dots per inch
c) Dots printed per unit
d) Dots printed per line
e) None of these

28. Which of the following is not an Internet connection?
a) Broadband
b) WWAN
c) DSL
d) WLAN
e) Dial-up

29. Unsolicited commercial email is commonly known as?
a) Junk
b) Spam
c) Hoaxes
d) Hypertext
e) None of these

30. Which of the following is not an output device?
a) Plotter
b) Printer
c) Monitor
d) Touch Screen
e) None of these

31. Which process checks to ensure that the components of the computer are operating and connected properly?
a) Processing
b) Saving
c) Editing
d) Booting
e) None of these

32. ________ file format is used for data compression and archiving?
a) .exe
b) .in
c) .com
d) .zip
e) .win

33. ________ is a combination of software and hardware?
a) Firmware
b) Shareware
c) Freeware
d) Netware
e) Software

34. To move to the beginning of a line of text, press the _______ key?
a) Alt
b) Page up
c) Enter
d) Home
e) None of these

35. 'DOS' floppy disk does not have?
a) A Boot Record
b) A File Allocation Table
c) A Root Directory
d) Virtual Memory
e) BIOS

36. ISDN is an Acronym?
a) Integrated Standard Digital Network
b) Intelligent Services Digital Network
c) Integrated Services Digital Network
d) Integrated Services Data Network
e) None of these

37. Which of the following is not a term pertaining to the internet?
a) Link
b) Touch Pad
c) Browser
d) Search engine
e) All of these

38. To insert a new slide in the current presentation, we can choose?
a) CTRL + N
b) CTRL + O
c) CTRL + F
d) CTRL + M
e) None of these

39. Multiple calculations can be made in a single formula using?
a) Standard Formula
b) Array Formula
c) Complex Formula
d) Smart Formula
e) None of these

40. Which of the following is used to identify a user who returns to a Website?
a) ASPs
b) Scripts
c) Plug-ins
d) Cookies
e) None of these

ANSWERS:
1) d 2) d 3) b 4) c 5) a 6) a 7) b 8) d 9) a 10) b
11) b 12) b 13) d 14) d 15) c 16) a 17) d 18) e 19) d 20) a
21) b 22) d 23) a 24) b 25) d 26) e 27) a 28) b 29) b 30) d
31) d 32) d 33) b 34) d 35) d 36) c 37) b 38) d 39) b 40) d

Tuesday, June 10, 2014

SBI P.O's & Assistants exam Marketing Awareness Practice Questions

1. The 'UPS' of a product denotes:
a) Usefulness of the product
b) Drawbacks of the product
c) Main functions
d) Number of allied products available
e) High selling features of a product

2. Optimum result in marketing is possible through?
a) Increased production
b) More number of products
c) More sales persons
d) Motivated staff
e) More ATMs

3. What does the acronym FMCG refers to?
a) Frequent Market Consumption Goods
b) Famous Manufacture Clothing Goods
c) Fast Moving Consumer Goods
d) Functional, Mid-rice, or
Compulsory Goods
e) None of these

4. A Direct Marketing Channel is sometimes referred to what type of Channel?
a) Zero
b) One
c) Two
d) Three
e) None of these

5. Bank marketing refers to…?
a) Identifying the most profitable markets now and in the future
b) Assessing the present and future needs of the customers
c) Setting business development goals and making plans to meet them
d) All of these
e) None of these

6. Distribution channels carry out the following function except?
a) Physical distribution
b) Fixing the price
c) Matching the offer
d) Risk taking
e) None of these

7. What is the term 'DSA' means?
a) Delivery Staff Agency
b) Direct Supplier Agent
c) Direct Selling Agent
d) Distribution and Supply Agency
e) None of these

8. Which one of the following is NOT a form direct marketing?
a) Tele marketing
b) Catalog retailing
c) Direct mail
d) Personal selling
e) None of these

9. Which of the following is requires to a successful marketing person?
a) Sympathy
b) Empathy
c) Insistence
d) Aggressiveness
e) Pride

10. The place where all the people who participate in or influence a purchase is known as ….
a) Market
b) Buying centre
c) Selling Centre
d) Mall
e) None of these

11. The Rate of sales growth declines in the ________ stage of the product life cycle?
a) Introduction
b) Growth
c) Maturity
d) Decline
e) None of these

12. Services have special characteristics namely _______, which affect their marketing process.
a) Intangibility
b) Inseparability
c) Heterogeneity
d) Perishability
e) All of these

13. Rural marketing is not required because?
a) Rural people do not understand marketing
b) It's not practical from the cost point of view
c) It is wastage of time
d) All the above
e) None of the above

14. Post - sales activities include?
a) Sales presentation
b) Customer feedback
c) Customer identification
d) Customer empathy
e) Product design

15. Firm that provides one or more of the marketing functions other than buying or selling are known as …...
a) Intermediaries
b) Corporate
c) Facilitators
d) Brokers
e) None of these

16. Which of the following sentence is true?
a) Marketing is not required in a Buyer's Market
b) Marketing is not required in a Seller's Market
c) Marketing is not required due to competition
d) Marketing is not required due to liberalization
e) Marketing is not required due to Globalization

17. Marketing in Banks has been necessitated due to?
a) Excess staff
b) Nationalization of Banks
c) Complacency among the staff
d) Globalization
e) Poor Customer Service

18. During the Maturity Stage of the Product, the profit margins will be ……
a) low
b) high
c) rising
d) nil
e) zero

19. Which of the following is / are advantages of packaging?
a) It helps in increase in sales
b) It adds to the use of product
c) It helps in storage
d) All the above
e) None of these

20. The products a consumer need, but is not willing to spend much time or efforts for shopping , are known as ….
a) Industrial Products
b) Luxury Products
c) Convenience Products
d) Hobbing Products
e) None of these

21. Why Incentives are paid to sales persons?
a) For surpassing the targets
b) For missing the targets
c) For identifying the leads
d) For designing the products
e) For travelling

22. Sales targets are fixed on the basis of?
a) Past experience
b) Time period
c) Brand Position
d) All the above
e) None of these

23. Indirect marketing is same as?
a) Onsite selling
b) Using a smart phone
c) Viral marketing
d) Advertisement
e) Online marketing

24. "Push" marketing style requires:
a) Proper Planning
b) Good pushing strength
c) Team work
d) Ability to identify the products
e) Aggressive marketing

25. A brand name that is used for several products is known as …….
a) Common Brand
b) General Brand
c) Generic Brand
d) Family Brand
e) None of these

26. The act of obtaining a desired object from someone by offering something in return is called?
a) Transaction
b) Exchange
c) Relationship
d) Value
e) None of these

27. Trying to sell the top of the demand curve at a high price before aiming at more pricesensitive customers is known as …..
a) Sieving Pricing Policy
b) Skimming Pricing Policy
c) Premium Pricing Policy
d) Full line pricing Policy
e) None of these

28. Setting price for a whole line of products is known as ……..
a) Wholesale Pricing
b) Retail Pricing
c) Full- Line Pricing
d) Secondary Pricing
e) None of these

29. Marketing is termed as successful, when?
a) There is a rise in the number of sales persons
b) There is no need for post - sales service
c) There is no need to give discounts
d) Marketing is an ongoing process and hence, can never be successful
e) None of these

30. Service marketing is same as?
a) Internal Marketing
b) Transaction Marketing
c) Relationship Marketing
d) All of these
e) None of these

31. Setting an acceptable final consumer price and working backward to what a producer can charge is known as……?
a) Demand Backward Pricing
b) Demand Forward Pricing
c) Forward Integrated Pricing
d) All of these
e) None of these

32. 'Conversion' in sales language means?
a) Converting a buyer into a seller
b) Converting a seller into a buyer
c) Converting a prospect into a client
d) All of these
e) None of these

33. Marketing is definitely required, when?
a) Demand exceeds supply
b) Supply exceeds demand
c) Supply equals demand
d) Staff is in excess
e) When there is a monopoly in market

34. Market segmentation means, grouping which of the following?
a) The sales teams
b) The customers as per their needs and tastes
c) Selling arrangements
d) The counter staff
e) The back-office staff

35. Separating products into grades and qualities desired by different target markets is known as …….
a) Product Differentiation
b) Sorting
c) Assortment
d) Product Selection
e) None of these

36. The best promotional tool in any marketing is:
a) Pamphlets
b) Newsletters
c) Regional advertisements
d) Viral marketing
e) Word of mouth publicity

37. Motivation for sales person can be achieved through?
a) Support from operation staff
b) Continuous training and updating of knowledge
c) High success rate of Conversions
d) Better sales incentives
e) All of these

38. The traditional marketing styleinvolves?
a) Sending e-mails
b) Tele-marketing
c) SMS campaigns
d) Virtual marketing
e) Door-to-door campaigns

39. Planning for Retirement saving is a type of?
a) Banking Option
b) Stock Market Option
c) Branding Planning
d) Financial Planning
e) Mutual Fund benefit

40. The formal Marketing Research Project can be viewed as a series of steps called as ….
a) Research Problem
b) Research Project
c) Research Process
d) Research Report
e) None of these

ANSWERS:
1) e 2) d 3) c 4) a 5) d 6) b 7) c 8) d 9) b 10) b
11) c 12) e 13) e 14) b 15) b 16) b 17) d 18) c 19) d 20) c
21) c 22) d 23) d 24) e 25) d 26) b 27) b 28) c 29) d 30) c
31) a 32) c 33) b 34) b 35) b 36) e 37) e 38) e 39) d 40) c

Sunday, June 8, 2014

COMPUTER AWARENESS PRACTICE MCQs FOR SBI EXAMS 2014

1. Fire Wall is used to…..
a) Select Network
b) Protect Network
c) Highlight Network
d) All of these
e) None of these

2. The button that displays the window over the entire screen is?
a) Scroll box down size
b) Restore down
c) Minimize
d) Maximize
e) None of these

3. Which of the following cannot be done by a computer virus……?
a) Loss of Data
b) Deletion of File
c) Corruption of a Program
d) All of these
e) None of these

4. What do we call a copy printed through a computer printer……?
a) Soft Copy
b) Hard Copy
c) Computer Printed
d) Laser Print
e) None of these

5. The .xls extension is used for ______ files?
a) Windows
b) Access
c) Power Point
d) Word
e) Excel

6. What is the term for calculations used within spreadsheets?
a) Analyses
b) Ranges
c) Formulas
d) Recalculations
e) Values

7. A collection of Raw Facts is…?
a) Input
b) Output
c) Information
d) Data
e) File

8. A _________ is a computer connected to two networks?
a) link
 b) Server
c) Gateway
d) Bridge way
e) None of these

9. In a customer database, a customer's surname would be keyed into a?
a) Row
b) Text field
c) Record
d) Computed field
e) None of these

10. A flaw in a program may that causes it to produce incorrect or inappropriate results is called a.….?
a) Bug
b) Hacking
c) Phishing
d) Attribute
e) None of these

11. Which of the following can input graphical images and picture for computers?
a) Plotter
 b) Scanner
c) Mouse
d) Printer
e) Keyboard

12. Attributes can defined as?
a) Entity
b) Switch board
c) Macro
d) Pages
e) None of the above

13. Where will we find the referential integrity command?
a) Tools
b) Switch Board
c) Format
d) Table
e) None of these

14. What refers to a set of characters of a particular design?
a) Key face
b) Formation
c) Calligraph
d) Stencil
e) Type face

15. Smart Card is….?
a) Special Purpose Card
b) Micro Processor Card
c) Processing unit contains memory for storing data
d) Processing unit for Software handling
e) None of these

16. Which of the following would you find on LinkedIn?
a) Games
b) Connections
c) Chat
d) Applications
e) None of these

17. What is a URL?
a) A computers software program
b) Atype of programming object
c) The address of a documents or 'page' on the World Wide Web
d) An Acronym for Unlimited Resources for learning
e) A piece of Hardware

18. ______ is a technique that is used to send more than one call over a single line?
a) Digital transmission
b) Infrared transmission
c) Digitizing
d) Multiplexing
e) Streaming

19. To access properties of an object, the mouse technique to use is?
a) Dragging
b) Dropping
c) Right-clicking
d) Shift-clicking
e) None of these

20. For internet banking a customer requires…….?
a) Personal Computer and a telephone line
b) Personal Computer, telephone line and modem
c) Personal Computer, telephone line & Internet Service Provider
d) Personal Computer, telephone line, modem & Internet Service Providers
e) None of these

21. A touchpad responds to?
a) Light
b) Pressure
c) clicking
d) the sense of heat from fingerprints
e) None of these

22. The computer that hosts your email account is known as ?
a) Host
b) e-mail client
c) e-mail server
d) Listserv
e) None of these

23. The most common pointing input devices?
a) Trackball
b) Touchpad
c) Touch screen
d) Mouse
e) Scanner

24. What does a website address uniquely specify?
a) Web Browser
b) Web site
c) PDA
d) Storage
e) Hard disk

25. Expansion cards are inserted into?
a) Slots
b) Peripheral devices
c) The CPU
d) The Back of the computers
e) Pegs

26. The Name of a Microsoft office word document is displayed in both the _________ and the taskbar?
a) Menu bar
b) Task bar
c) Formatting Tool bar
d) Standard Tool bar
e) Title bar

27. The display size of a monitor is measured ?
a) Zig- zag
b) Horizontally
c) Vertically
d) From center to the furthest corner
e) Diagonally

28. Operating system's and utility program are in a class of software known as?
a) Application Software
b) Sequential software
c) Software suites
d) BIOS Software
e) System software

29. The justification that aligns text on both margins of document in Word is?
a) Justify
b) Bold
c) Centre
d) Right
e) Balanced

30. What do we call the Inbuilt Storage Device in the Computer……?
a) Hard Disk
b) Mother Board
c) RAM
d) ROM
e) None of these

31. A byte can represent any number between 0 and _____?
a) 2
b) 255
c) 256
d) 1024
e) 1025

32. Which part of the computer helps to store information?
a) Monitor
b) Keyboard
c) Disk drive
d) Printer
e) None of these

33. Linux is a type of____ software?
a) Share ware
b) Commercial
c) Proprietary
d) Open source
e) Hidden type

34. Which key is used to delete one character to the left of the current position of the cursor?
a) Backspace
b) Delete
c) Insert
d) Esc
e) Ctrl

35. What of the following means the altering of computer system software to achieve a task for which it was not originally designed…?
a) Breaking
b) Hacking
c) Trekking
d) Pegging
e) None of these

36. POST stands for?
a) Power on Self Test
b) Program on self test
c) Power on system test
d) Program on system test
e) None of these

37. An educational institution would generally have the following in its domain name?
a) .org
b) .edu
c) .inst
d) .com
e) .sch

38. Which of the following is not a term pertaining to the Internet?
a) Keyboard
b) Link
c) Browser
d) Search engine
e) Hyper link

39. Which of the following is used by the browser to connect to the location of the Internet resources?
a) Linkers
b) Protocol
c) Cable
d) URL
e) None of these

40. Which of the following is Hardware and not software?
a) Excel
b) Printer driver
c) Operating System
d) Power Point
e) CPU

KEY
1) b 2) d 3) e 4) b 5) e 6) c 7) d 8) b 9) d 10) a
11) b 12) a 13) e 14) c 15) c 16) b 17) c 18) d 19) c 20) d
21) d 22) c 23) c 24) b 25) a 26) d 27) e 28) e 29) a 30) a
31) b 32) c 33) a 34) a 35) b 36) a 37) b 38) a 39) d 40) e