Sunday, May 25, 2014

Recruitment of Assistants in Clerical Cadre in State Bank of India

State Bank of India (SBI) has issued a recruitment notification for SBI Assistant in Clerical Cadre Vacancy 2014. The Bank is going to recruit 5092 vacancies of Assistant in Clerical Cadre. Last date of SBI Assistant in Clerical Cadre Recruitment 2014 Application Form submission is 14th June 2014. Eligible and interested applicants must read SBI Clerk Recruitment 2014 Notification carefully for more details before apply.

SBI Assistant in Clerical Cadre Vacancy 2014

SBI is a multinational banking and financial services company, established in India. Further information about SBI Clerk Vacancy 2014 is given here:
Bank Name: State Bank of India
Total Vacancies: 5092 Vacancies
Post Name: Assistant in Clerical Cadre
SBI Assistant in Clerical Cadre Vacancy 2014 Eligibility Criteria:
Educational Qualification:
  • Applicants should have their Graduation degree or equivalent qualification from any recognized university.
  • Final year or final semester graduates applicants also can apply for this vacancy.
Age Limit:
  • Applicant’s age should be between 20 to 28 years as on 1st May 2014.
  • Age relaxation will be applicable as per the government rules.
Application Fee:
  • General and OBC applicants need to pay Rs 450/- as application fee (including intimation charges).
  • SC/ST/PWD/Ex Serviceman need to pay Rs 100/- as intimation charges only.
SBI Clerk Recruitment 2014 Selection Procedure:
Eligible applicants will be selected on the basis of their performance in Online Test & Interview.
SBI Assistant in Clerical Cadre Vacancy 2014 Application Procedure:
SBI Assistant in Clerical Cadre Recruitment 2014 Application Form is available on official web portal. Applicants should fill their application and apply online for this vacancy before 14th June 2014.
Important Dates for SBI Clerk Recruitment 2014:
  • Starting date of online application is 26th May 2014.
  • Last date of online application is 14th June 2014.
  • Starting date to payment of application fee is 28th May 2014.
  • Last date to payment of application fee is 17th June 2014.
  • Written Exam will be organized in July/August 2014.
SBI Assistant in Clerical Cadre Recruitment 2014  Notification Click Here
Apply BY Online

Wednesday, May 14, 2014

MARKETING AWARENESS PRACTICE MCQs

1. What do you mean by Social Marketing?
a) Society bye-laws
b) Share market prices
c) Marketing for a social cause
d) Internet Marketing
e) None of these

2. Generation of sales leads can be improved by
a) Product designs
b) Engaging Recovery Agents
c) Being Passive
d) Increasing personal and professional contacts
e) Being very talkative

3. Marketing channels means?
a) Delivery objects
b) Sales targets
c) Delivery outlets
d) Delivery boys
e) Sales teams

4. What does CMR (Customer relationship management) means?
a) A tool for lead generation
b) An ongoing daily activity
c) The task of a DSA
d) A pre-sales activity
e) All of the above

5. Cross-selling is not effective for which one of the following products?
a) Debit cards
b) Saving accounts
c) Internet banking
d) Pension loans
e) Personal loans

6. Customization means?
a) Special products to suit each customer
b) Acquiring more customers
c) More products per customer
d) Regulating customers
e) All of the above

7. Which of the following is not an objective of pricing?
a) Profit
b) Stabilizing demand and sales of the product
c) Improvement in product quality
d) Expansion of business
e) All the above

8. Another name of semi finished product is:
a) Work
b) Work in progress
c) Progress of work
d) Slow progress
e) None of the above

9. Global marketing is:
a) The development of marketing strategies for the entire world or major regions of the world
b) Performing marketing activities across national boundaries
c) The creation of value and the exchange of value between countries
d) Having firms with operations or subsidiaries located in many countries
e) None of these

10. In Marketing Cost Analysis, Selling Expenses are allocated according to……..
a) Size of Order
b) Customers
c) Territories
d) Any of these
e) None of the above

11. Which internal factor can affect the pricing decision of enterprise?
a) Company's objective
b) Company's brand image
c) Nature
d) Marketing channel
e) All of the above

12. EMI can be marketing tool if
a) EMI is Increasing
b) It is very high
c) It is very low
d) EMI has no impact on marketing
e) EMI is a flat rate

13. Marketing Myopia is a state in which a marketer is:
a) Preoccupied with product and selling and ignores customer
b) Consumer Oriented
c) Sales Oriented
d) All of these
e) None of the above

14. Different products remain in existence for a different limited period. This is called:
a) Product life cycle
b) Product life
c) Product maturity
d) Product decline
e) Product growth cycle

15. Which of the following pricing methods are not based on competitors pricing?
a) English auction
b) Sealed bid auction
c) Going-rate pricing
d) Group pricing
e) All of the above

16. Which of the following is not related to Penetration price?
a) Initial low price
b) Is a long term policy
c) To capture the market in a gradual manner
d) Heavy advertisement & promotional expenditure necessary
e) None of the above

17. A distribution channel has several ______ Points
a) Exchange
b) Distribution
c) Selling
d) Buying
e) None of the above

18. When a Marketing Mix is tailored to suit some specific target customers, it is called…….
a) Specific Marketing
b) Target Marketing
c) General Marketing
d) Tailored Marketing
e) None of the above

19. The present value of a likely future income stream generated by an individual purchaser is
a) Customer life time value
b) Net rate of return
c) Internal rate of return
d) All of the above
e) None of the above

20. A channel is a _____Organ of Marketing
a) Live
b) Lively
c) Sterile
d) Lifeless
e) None of the above

21. Which of the following type of Marketing is Suitable to introduce a New Product?
a) Concentrated
b) Industrial
c) Target
d) Synchro
e) None of the above

22. Life Style Information helps to develop Promotional Strategies by…….
a) Giving a far more comprehensive profile of the target audience
b) Indicating as to how the product or the service fits into people's life
c) Giving a Clue as to how people would respond to the given message
d) Only 'a' & 'b' above
e) None of the above

23. Among the following forecasting techniques, which one is the Quantitative Method………
a) Panel Consensus
b) Delphi Method
c) Time- Series Method
d) Market Survey
e) None of the above

24. ROI Stands for...
a) Return on Investment
b) Rate on Interest
c) Return on Internet
d) Rule on Investment
e) None of these

25. In Green marketing, products are sold related with____
a) Blue color
b) Green Packaging
c) Polluted items
d) Eco-friendly
e) Harmful products

26. In Marketing Cost Analysis, Selling Expenses are allocated according to………..
a) Size of Order
b) Customers
c) Territories
d) Any of these
e) None of the above

27. Which of the following is not related to Penetration price?
a) Initial low price
b) Is a long term policy
c) To capture the market in a gradual manner
d) Heavy advertisement & promotional expenditure necessary
e) None of the above

28. Which internal factor can affect the pricing decision of enterprise?
a) Company's objective
b) Company's brand image
c) Nature
d) Marketing channel
e) All of the above

29. Which of the following is Buyer behavior?
a) A technique of purchase
b) A tool of advertising
c) All psychological, social and physical behavior of potential customers as they become aware of, evaluate, purchase, consume, and tell other people about product and services
d) All of these
e) None of these

30. Match the growth stage of life cycle of the product?
a) Sales low: Product making losses
b) Sales pick up: Good profit
c) Sales high: Good Profit
d) Sales pick up: Product likely to break-even
e) None of these

31. Which of the following is correct order in the product life cycle?
a) Introduction, growth, decline, maturity
b) Introduction, maturity, growth, decline
c) Introduction, maturity, decline, growth
d) Introduction, growth, maturity, decline
e) None of the above

32. In retail banking, which of the following is the beginning point of the marketing process?
a) Product itself
b) Product development
c) Product selling
d) Customer
e) All of the above

33. The customer expects the banks to be willing to help them and provide prompt service. This falls under which of the following customer expectation..
a) Care
b) Reliability
c) Responsiveness
d) Assurance
e) Respect

34. Marketing of Banking Products is a/an…
a) Tangible marketing management practice
b) Intangible marketing management practice
c) Virtual marketing management
d) All of these
e) None of these

35. 'Make or Sell' concept is related with?
a) Old Marketing Concept
b) Social marketing Concept
c) New Marketing Concept
d) All of these
e) None of these

36. Which of the following is the new marketing concept?
a) Consumers satisfaction
b) Marketing research
c) Social obligation
d) All of these
e) None of these

37. Which one of the following is a deciding factor for the expansion of turnover of a Commercial Bank?
a) Price
b) Product
c) Place
d) Promotion
e) All of these

38. The unbranded and undifferentiated
products are called?
a) Potential products
b) Expected products
c) Augmented products
d) Generic products
e) All of the above

39. Which is the most important factor for positioning a product?
a) Unique selling proposition
b) Customer's mind
c) Advertisement and publicity
d) All of these
e) None of these

40. For the existence of a product, which of the following is not a threat?
a) Changing in the customer preferences
b) Changing in the environment
c) Competition
d) None of these
e) All of these

41. Marketing use 'Unique Selling Point' (USP) or 'Unique Selling proposition' for?
a) Bringing a new product
b) Product differentiation
c) Selling a product
d) All of these
e) None of these

42. New product idea is generated from:
a) In-house ideas of the employees associated with the product
b) Market Research based on customer expectation
c) Suggestions solicited from staff members
d) All of these
e) None of these

43. Foreign banks, for their retail banking business, mainly make use of:
a) In house source
b) Partial outsourcing
c) End to end outsourcing
d) Mostly outsourcing based on business model
e) None of the above

44. P/V Ratio stands for?
a) Product volume ratio
b) Product value
c) Profit Volume Ratio
d) Product variation
e) None of these

ANSWERS:

1) c 2) d 3) c 4) d 5) d
6) a 7) d 8) b 9) a 10) d
11) e 12) c 13) a 14) a 15) d
16) d 17) a 18) b 19) a 20) a
21) a 22) d 23) c 24) a 25) d
26) d 27) d 28) e 29) c 30) d
31) d 32) a 33) c 34) b 35) a
36) d 37) e 38) d 39) b 40) d
41) b 42) d 43) d 44) c

Tuesday, May 6, 2014

Bank of Maharashtra Recruitment of Specialist Officers Posts

Bank of Maharashtra invites online applications for the following posts of Specialist Officers in the field of Information Technology in various grades.
  1. Networking Administrator: 02 Posts
    Qualifications: i). B.Tech. / BE in Computer Science/ Electronics/ Electronics & Telecommunications. (Minimum 55% marks in Aggregate for General candidates and minimum 50% for SC/ ST candidates). ii). Very strong fundamental knowledge in Networking including TCP/IP including DHCP and DNS, ISO/OSI Layer, and IEEE Standards is essential. iii). Experience in Installation, Administration & Managing CISCO Switches, Routers & Firewalls. iv). Hands on experience on Networking & Security products. v). Exposure to Structured Cabling systems, Fiber Optics, WAN, MPLS, VSAT. vi). Exposure to NMS like CA Unicenter, HP Open View.
  2. Windows Administrator: 02 Posts
    Qualifications: B.Tech./ BE in Computer Science/ IT/ Electronics/ MCA/ M.Sc. Computer Science (Minimum 55% marks in Aggregate for General candidates and minimum 50% for SC/ ST candidates) Knowledge in Windows Administration, Maintenance with exposure to Windows Installation, Configuration, Patch Management, IIS/Website configuration, Backup/ Restore management, Windows scripts management, Active Directory services, Configure IP addressing, Access control, User Management, Group policy, FTP, SFTP setups, Scheduling of jobs, Remote access etc for Servers 2003,2008/Desktop PCs/ Laptops/ iPADs/ Mobiles etc is essential.
  3. Oracle Data Base Administrator: 02 Posts
    Qualifications: B.Tech. / BE in Computer Science/ IT/ Electronics/ MCA/ M.Sc. Computer Science (Minimum 55% marks in Aggregate for General candidates and Minimum 50% for SC/ST candidates). Knowledge in Database Administration, Maintenance with exposure to ORACLE 9 or above is essential.
  4. MSSQL Database Administrator: 02 Posts
    Qualifications: B.Tech / B.E in Computer Science/ IT/ Electronics/ MCA/ M.Sc. Computer Science [Minimum 55% Marks in Aggregate for General candidates and Minimum 50% for SC/ST Candidates]. Knowledge in Database Administration, Maintenance with exposure to MSSQL 2000, 2005, 2008 is essential.
  5. Software Programmer: 02 Posts
    Qualifications: i). Graduates in Computer Science B.Sc. (Computer Science), BCA, B.Tech./ BE in Computer Science/ IT, M.Sc. (Computer Science), MCA [Minimum 55% marks in Aggregate for General candidates and Minimum 50% for SC/ ST candidates]. ii). Knowledge in MS SQL, Oracle, ASP, JSP, various .Net technologies, Visual Studio, Scripting languages, HTML, XHTML, XML, CSS, Java Servlet, ActiveX controls is essential. iii). A broad knowledge and understanding of multiple other languages is also required. iv). Candidates should be able to demonstrate and provide proofs for having done projects on any of the languages mentioned.
  6. IT Support Administrator: 30 Posts
    Qualifications: B.Tech. / BE in Computer Science/ IT/ MCA/ MCS/ M.Sc. (Electronics/ Comp. Science) [Minimum 55% marks in Aggregate for General candidates and minimum 50% for SC/ ST candidates]. Knowledge of implementing, supporting, trouble shooting, vendor co-ordination, data conversion from Legacy systems to CBS Data environment, SLA management, and providing support / training to end users preferably in Core Banking environment.
  7. Information Security Officer: 03 Posts
    Qualifications: B.Tech. / BE in Computer Science/ IT/ MCA/ MCS/ M.Sc. (Electronics/ Comp. Science) (Minimum 55% Marks in Aggregate for General candidates and Minimum 50% for SC/St Candidates).
  8. People Soft Implementation Specialist: 02 Posts
    Qualifications: i). B.Tech./ BE in Computer Science/ IT/ MCA/ MCS/ M.Sc. (Electronics/ Comp. Science) [Minimum 55% marks in Aggregate for General candidates and minimum 50% for SC/ ST candidates. ii). Candidates should possess relevant certification in PeopleSoft Suite of Oracle in the areas of CRM, Online Marketing, Support & Helpdesk, and CRM Automation & Configuration.
Application Fee: Rs. 100/- for SC/ ST/ PWD (Intimation charges only) and Rs. 500/- for all others.

How to Apply: Candidates can apply online only.

Important Dates:
  • Opening date for online registration on website 06/05/2014
  • Closing date for online registration on website [including far-flung areas] 22/05/2014
  • Tentative date of online test 06/07/2014