Tuesday, June 10, 2014

SBI P.O's & Assistants exam Marketing Awareness Practice Questions

1. The 'UPS' of a product denotes:
a) Usefulness of the product
b) Drawbacks of the product
c) Main functions
d) Number of allied products available
e) High selling features of a product

2. Optimum result in marketing is possible through?
a) Increased production
b) More number of products
c) More sales persons
d) Motivated staff
e) More ATMs

3. What does the acronym FMCG refers to?
a) Frequent Market Consumption Goods
b) Famous Manufacture Clothing Goods
c) Fast Moving Consumer Goods
d) Functional, Mid-rice, or
Compulsory Goods
e) None of these

4. A Direct Marketing Channel is sometimes referred to what type of Channel?
a) Zero
b) One
c) Two
d) Three
e) None of these

5. Bank marketing refers to…?
a) Identifying the most profitable markets now and in the future
b) Assessing the present and future needs of the customers
c) Setting business development goals and making plans to meet them
d) All of these
e) None of these

6. Distribution channels carry out the following function except?
a) Physical distribution
b) Fixing the price
c) Matching the offer
d) Risk taking
e) None of these

7. What is the term 'DSA' means?
a) Delivery Staff Agency
b) Direct Supplier Agent
c) Direct Selling Agent
d) Distribution and Supply Agency
e) None of these

8. Which one of the following is NOT a form direct marketing?
a) Tele marketing
b) Catalog retailing
c) Direct mail
d) Personal selling
e) None of these

9. Which of the following is requires to a successful marketing person?
a) Sympathy
b) Empathy
c) Insistence
d) Aggressiveness
e) Pride

10. The place where all the people who participate in or influence a purchase is known as ….
a) Market
b) Buying centre
c) Selling Centre
d) Mall
e) None of these

11. The Rate of sales growth declines in the ________ stage of the product life cycle?
a) Introduction
b) Growth
c) Maturity
d) Decline
e) None of these

12. Services have special characteristics namely _______, which affect their marketing process.
a) Intangibility
b) Inseparability
c) Heterogeneity
d) Perishability
e) All of these

13. Rural marketing is not required because?
a) Rural people do not understand marketing
b) It's not practical from the cost point of view
c) It is wastage of time
d) All the above
e) None of the above

14. Post - sales activities include?
a) Sales presentation
b) Customer feedback
c) Customer identification
d) Customer empathy
e) Product design

15. Firm that provides one or more of the marketing functions other than buying or selling are known as …...
a) Intermediaries
b) Corporate
c) Facilitators
d) Brokers
e) None of these

16. Which of the following sentence is true?
a) Marketing is not required in a Buyer's Market
b) Marketing is not required in a Seller's Market
c) Marketing is not required due to competition
d) Marketing is not required due to liberalization
e) Marketing is not required due to Globalization

17. Marketing in Banks has been necessitated due to?
a) Excess staff
b) Nationalization of Banks
c) Complacency among the staff
d) Globalization
e) Poor Customer Service

18. During the Maturity Stage of the Product, the profit margins will be ……
a) low
b) high
c) rising
d) nil
e) zero

19. Which of the following is / are advantages of packaging?
a) It helps in increase in sales
b) It adds to the use of product
c) It helps in storage
d) All the above
e) None of these

20. The products a consumer need, but is not willing to spend much time or efforts for shopping , are known as ….
a) Industrial Products
b) Luxury Products
c) Convenience Products
d) Hobbing Products
e) None of these

21. Why Incentives are paid to sales persons?
a) For surpassing the targets
b) For missing the targets
c) For identifying the leads
d) For designing the products
e) For travelling

22. Sales targets are fixed on the basis of?
a) Past experience
b) Time period
c) Brand Position
d) All the above
e) None of these

23. Indirect marketing is same as?
a) Onsite selling
b) Using a smart phone
c) Viral marketing
d) Advertisement
e) Online marketing

24. "Push" marketing style requires:
a) Proper Planning
b) Good pushing strength
c) Team work
d) Ability to identify the products
e) Aggressive marketing

25. A brand name that is used for several products is known as …….
a) Common Brand
b) General Brand
c) Generic Brand
d) Family Brand
e) None of these

26. The act of obtaining a desired object from someone by offering something in return is called?
a) Transaction
b) Exchange
c) Relationship
d) Value
e) None of these

27. Trying to sell the top of the demand curve at a high price before aiming at more pricesensitive customers is known as …..
a) Sieving Pricing Policy
b) Skimming Pricing Policy
c) Premium Pricing Policy
d) Full line pricing Policy
e) None of these

28. Setting price for a whole line of products is known as ……..
a) Wholesale Pricing
b) Retail Pricing
c) Full- Line Pricing
d) Secondary Pricing
e) None of these

29. Marketing is termed as successful, when?
a) There is a rise in the number of sales persons
b) There is no need for post - sales service
c) There is no need to give discounts
d) Marketing is an ongoing process and hence, can never be successful
e) None of these

30. Service marketing is same as?
a) Internal Marketing
b) Transaction Marketing
c) Relationship Marketing
d) All of these
e) None of these

31. Setting an acceptable final consumer price and working backward to what a producer can charge is known as……?
a) Demand Backward Pricing
b) Demand Forward Pricing
c) Forward Integrated Pricing
d) All of these
e) None of these

32. 'Conversion' in sales language means?
a) Converting a buyer into a seller
b) Converting a seller into a buyer
c) Converting a prospect into a client
d) All of these
e) None of these

33. Marketing is definitely required, when?
a) Demand exceeds supply
b) Supply exceeds demand
c) Supply equals demand
d) Staff is in excess
e) When there is a monopoly in market

34. Market segmentation means, grouping which of the following?
a) The sales teams
b) The customers as per their needs and tastes
c) Selling arrangements
d) The counter staff
e) The back-office staff

35. Separating products into grades and qualities desired by different target markets is known as …….
a) Product Differentiation
b) Sorting
c) Assortment
d) Product Selection
e) None of these

36. The best promotional tool in any marketing is:
a) Pamphlets
b) Newsletters
c) Regional advertisements
d) Viral marketing
e) Word of mouth publicity

37. Motivation for sales person can be achieved through?
a) Support from operation staff
b) Continuous training and updating of knowledge
c) High success rate of Conversions
d) Better sales incentives
e) All of these

38. The traditional marketing styleinvolves?
a) Sending e-mails
b) Tele-marketing
c) SMS campaigns
d) Virtual marketing
e) Door-to-door campaigns

39. Planning for Retirement saving is a type of?
a) Banking Option
b) Stock Market Option
c) Branding Planning
d) Financial Planning
e) Mutual Fund benefit

40. The formal Marketing Research Project can be viewed as a series of steps called as ….
a) Research Problem
b) Research Project
c) Research Process
d) Research Report
e) None of these

ANSWERS:
1) e 2) d 3) c 4) a 5) d 6) b 7) c 8) d 9) b 10) b
11) c 12) e 13) e 14) b 15) b 16) b 17) d 18) c 19) d 20) c
21) c 22) d 23) d 24) e 25) d 26) b 27) b 28) c 29) d 30) c
31) a 32) c 33) b 34) b 35) b 36) e 37) e 38) e 39) d 40) c