Sunday, June 22, 2014

Marketing Awareness Practice MCQs for SBI Assistants & SBI P.O. Exam

1. A marketing tactic that encourages a customer to make a specific action is termed as?
a) Call
b) Customization
c) Acquisition
d) Conversion
e) None of these

2. When you increase your market share, your____ is enlarged:
a) Profitability
b) Productivity
c) Customer base
d) Customer orientation
e) None of the above

3. Market forecasting involves:
a) Sales forecasting for an organisations products/ services
b) Estimate of the demand for your products/ services
c) Predicting future demand
d) All of the above
e) None of the above

4. International dimension of marketing includes?
a) Domestic marketing
b) International trade
c) Foreign marketing
d) All of the above
e) None of these

5. Which of the following groups may be prospective customers for SME loans?
a) Farmers
b) SSIs
c) Professionals
d) Home seekers
e) None of these

6. Which is the right sequence of stages of Internationalization?
a) Domestic,Transnational, Global, International, Multinational
b) Domestic, International, Multinational, Global, Transnational
c) Domestic, Multinational, International, Transnational, Global
d) Domestic, International, Transnational, Multinational, Global
e) None of these

7. Costs that do not vary with production or sales levels are called:
a) fixed costs
b) variable costs
c) standard costs
d) independent costs
e) None of these

8. Sellers that handle their own exports are engaged in:
a) Direct exporting.
b) Indirect exporting.
c) Licensing.
d) Contract manufacturing.
e) None of these

9. Current Account is basically meant for?
a) Investment purpose
b) Saving purpose
c) Identify purpose
d) Earning foreign exchange
e) Day-to-day needs of One's Business

10. Direct marketing does not include?
a) Catalogues
b) Mailers
c) Fliers
d) Advertisement placed on Internet
e) email

11. A ____ is the way consumers perceive an actual or potential product?
a) product idea
b) product image
c) product concept
d) product feature
e) None of these

12. The goal of the marketing logistics system should be to provide:
a) a targeted level of promotional support.
b) a targeted level of customer service at the least cost.
c) a targeted level of transportation expense ratio
d) a targeted level of field support
e) None of these

13. Wal-Mart owned Sam's club is an example of a retail form called a(n):
a) Factory outlet
b) Super specialty store
c) Seconds store
d) Warehouse club
e) None of these

14. Father of Marketing is:
a) Keynes
b) Adamsmith
c) Anil Ambani
d) Moslow
e) Phillip Kotler

15. Which of the following is one of the positive outcomes of good competition?
a) Bigger sales team
b) Increased Marketing expenditure
c) High price
d) Improved customer service
e) All of the above

16. ____is quoted as saying that "everyone lives by selling something"?
a) Bill Gates
b) Robert Louis Stevenson
c) Arthur Miller
d) Henry Ford
e) Abraham Lincoln

17. A ____ is any activity or benefit offered for sale that is essentially intangible and does not result in the ownership of anything?
a) demand
b) basic staple
c) product
d) service
e) None of these

18. When an importing country sets limits on the amount of goods it will accept in certain product categories is called a(n):
a) Embargo
b) Tariff
c) Barrier
d) Quota
e) None of these

19. In terms of special product life cycles, a ____is a basic and distinctive mode of expression?
a) genre
b) style
c) fashion
d) fad
e) All of these

20. Sales lead generation can be improved by?
a) Being Passive
b) Emphasis On product design
c) Reviving Recovery Department
d) Increasing personal and professional contacts
e) None of these

21. A ____ is a need that is sufficiently pressing to direct the person to seek satisfaction?
a) motive
b) demand
c) requirement
d) want
e) All of these

22. The choice between high markups and high volume is part of which of the following retailer marketing decisions?
a) Target market decisions
b) Product assortment and services decisions
c) Pricing decisions
d) Promotion decisions
e) All of the above

23. A ____ is a promotion strategy that calls for using the sales force and trade promotion to move the product through various channels?
a) push strategy
b) pull strategy
c) blocking strategy
d) integrated strategy
e) None of these

24. Which of the following is NOT one of the five stages of the buyer decision process?
a) need recognition
b) brand identification
c) information search
d) purchase decision
e) None of these

25. The Performance of a salesperson depends on?
a) His/her willingness and ability
b) His/her aggressiveness
c) Depends on Incentives
d) Depends on salaries paid
e) None of these

26. A(n)____ is a retail store that carries a narrow product line with a deep assortment within that line?
a) shopping goods store
b) convenience store
c) specialty store
d) department store
e) None of these

27. When producers, wholesalers, and retailers act as a unified system, they comprise a:
a) Conventional marketing system
b) Power based marketing system
c) Horizontal marketing system
d) Vertical marketing system
e) None of these

28. A company is practicing ____ if it focuses on sub segments with distinctive traits that may seek a special combination of benefits which are not available in the market.
a) segment marketing
b) mass marketing
c) niche marketing
d) micromarketing
e) None of these

29. Even though buying roles in the family change constantly, the ____ has traditionally been the main purchasing agent for the family?
a) grandparent
b) teenage children
c) husband
d) wife
e) All of the above

30. Which Of the following is required for a successful Blue Ocean Strategy?
a) Innovation
b) Motivation
c) Effective communication
d) All of the above
e) Only option 'b' and 'c'

31. Setting call objectives is done during which of the following stages of the selling process?
a) Prospecting
b) Proactive approach
c) Approach
d) Handling objections
e) None of these

32. The course of a product's sales and profits over its lifetime is called:
a) the sales chart
b) the dynamic growth curve
c) the adoption cycle
d) the product life cycle
e) None of these

ANSWERS:
1) d 2) c 3) d 4) d 5) b 6) b 7) a 8) a 9) e 10) d
11) b 12) b 13) d 14) e 15) d 16) b 17) d 18) d 19) b 20) d
21) a 22) c 23) a 24) b 25) a 26) c 27) d 28) c 29) d 30) d 31) b 32) d