Saturday, June 14, 2014

COMPUTER AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR BANK EXAMS

1. The number of pixels displayed on a screen is known as the _____ screen.
a) Viewing size
b) Color depth
c) Refresh rate
d) Resolutions
e) None of these

2. A proxy server is used for which of the following?
a) To process client requests for web pages
b) To process client requests for database access
c) To provide TCP/IP
d) To provide security against unauthorized users
e) None of these

3. A contains buttons and menus that provide quick access to commonly used commands?
a) Menu bar
b) Tool bar
c) Window
d) Action bar
e) None of these

4. Which among the following is not a security / privacy risk?
a) Hacking
b) Virus
c) Spam
d) Phishing
e) None of these

5. Which of the key is not on the number keypad?
a) Ctrl
b) Del
c) Enter
d) Num Lock
e) None of these

6. Which of the following refers to stand alone programs?
a) Executable programs
b) Source program
c) Object programs
d) All of the above
e) None of the above

7. What is the keyboard shortcut to move backward through the tabs?
a) SHIFT+TAB
b) CTRL+SHIFT+TAB
c) CTRL+TAB
d) ALT+TAB
e) None of these

8. What is the most common tool used to restrict access?
a) Access control software
b) Computer keys
c) User logins
d) Passwords
e) None of these

9. Which of the following is not an example of a document file?
a) Spreadsheet
b) Memo
c) Letter
d) Term paper
e) Thesis

10. What menu is selected to cut, copy, and paste?
a) File
b) Edit
c) Tools
d) Table
e) None of the above

11. A network geometric arrangement in which a single connection line is shared by a number of nodes is called?
a) Ring Topology
b) Bus Topology
c) Star topology
d) All of these
e) None of these

12. In Windows operating system the shortcut key CTRL+R is used to?
a) Open the print dialog box
b) Update the current web page
c) Close the current window
d) Close the current window
e) None of these

13. What is the other name for a LAN Card?
a) Network Connector
b) MODEM
c) Internet Card
d) Network Interface Card
e) None of these

14. MS Word allows creation of _____ type of documents by default?
a) .txt
b) .win
c) .dot
d) .doc
e) None of these

15. The process of a computer receiving information from a server on the Internet is known as?
a) Pulling
b) Pushing
c) Downloading
d) Transferring
e) None of these

16. Which of the following is the "Bubble Memory"?
a) Nonvolatile
b) Volatile
c) Permanent
d) Primary memory
e) None of these

17. Which of the following is not a standard MS Office Edition?
a) Standard
b) Professional
c) Normal
d) Advanced
e) None of these

18. Windows Explorer is a __________?
a) Drive
b) Browser
c) Network
d) Data Base
e) File Manager

19. Which type of protocol is used for accessing internet/ web on mobile phones?
a) HTTP
b) PPP
c) FTP
d) WAP
e) SMPT

20. When sending an e-mail, the _____ line describes the contents of the message?
a) Subject
b) to
c) Contents
d) cc
e) None of these

21. Uniform resource locator is another name of________?
a) Title bar
b) Web address
c) Title bar
d) Address bar
e) Formula bar

22. What is the default font size of cell content in EXCEL?
a) 8
b) 9
c) 10
d) 11
e) 12

23. Basic Input Output System (BIOS) is necessary for?
a) Boot-up
b) Mouse and keyboard only
c) Revolutions
d) Audio and video system
e) None of these

24. Which of the following cables can transmit data at high speeds?
a) Coaxial Cable
b) Optic Fiber Cable
c) UTP Cable
d) Twisted pair Cable
e) None of these

25. The software that allows users to surf the Internet is called an?
a) Search engine
b) Internet Service Provider (ISP)
c) Multimedia application
d) Browser
e) None of these

26. Shimmer Sparkle Text, Blinking Background, etc are known as?
a) Front style
b) Word Art
c) Font effects
d) Text Layout
e) Text effect

27. The Output Quality of a printer is measured by?
a) Dots per sq inch
b) Dots per inch
c) Dots printed per unit
d) Dots printed per line
e) None of these

28. Which of the following is not an Internet connection?
a) Broadband
b) WWAN
c) DSL
d) WLAN
e) Dial-up

29. Unsolicited commercial email is commonly known as?
a) Junk
b) Spam
c) Hoaxes
d) Hypertext
e) None of these

30. Which of the following is not an output device?
a) Plotter
b) Printer
c) Monitor
d) Touch Screen
e) None of these

31. Which process checks to ensure that the components of the computer are operating and connected properly?
a) Processing
b) Saving
c) Editing
d) Booting
e) None of these

32. ________ file format is used for data compression and archiving?
a) .exe
b) .in
c) .com
d) .zip
e) .win

33. ________ is a combination of software and hardware?
a) Firmware
b) Shareware
c) Freeware
d) Netware
e) Software

34. To move to the beginning of a line of text, press the _______ key?
a) Alt
b) Page up
c) Enter
d) Home
e) None of these

35. 'DOS' floppy disk does not have?
a) A Boot Record
b) A File Allocation Table
c) A Root Directory
d) Virtual Memory
e) BIOS

36. ISDN is an Acronym?
a) Integrated Standard Digital Network
b) Intelligent Services Digital Network
c) Integrated Services Digital Network
d) Integrated Services Data Network
e) None of these

37. Which of the following is not a term pertaining to the internet?
a) Link
b) Touch Pad
c) Browser
d) Search engine
e) All of these

38. To insert a new slide in the current presentation, we can choose?
a) CTRL + N
b) CTRL + O
c) CTRL + F
d) CTRL + M
e) None of these

39. Multiple calculations can be made in a single formula using?
a) Standard Formula
b) Array Formula
c) Complex Formula
d) Smart Formula
e) None of these

40. Which of the following is used to identify a user who returns to a Website?
a) ASPs
b) Scripts
c) Plug-ins
d) Cookies
e) None of these

ANSWERS:
1) d 2) d 3) b 4) c 5) a 6) a 7) b 8) d 9) a 10) b
11) b 12) b 13) d 14) d 15) c 16) a 17) d 18) e 19) d 20) a
21) b 22) d 23) a 24) b 25) d 26) e 27) a 28) b 29) b 30) d
31) d 32) d 33) b 34) d 35) d 36) c 37) b 38) d 39) b 40) d