Sunday, June 8, 2014

COMPUTER AWARENESS PRACTICE MCQs FOR SBI EXAMS 2014

1. Fire Wall is used to…..
a) Select Network
b) Protect Network
c) Highlight Network
d) All of these
e) None of these

2. The button that displays the window over the entire screen is?
a) Scroll box down size
b) Restore down
c) Minimize
d) Maximize
e) None of these

3. Which of the following cannot be done by a computer virus……?
a) Loss of Data
b) Deletion of File
c) Corruption of a Program
d) All of these
e) None of these

4. What do we call a copy printed through a computer printer……?
a) Soft Copy
b) Hard Copy
c) Computer Printed
d) Laser Print
e) None of these

5. The .xls extension is used for ______ files?
a) Windows
b) Access
c) Power Point
d) Word
e) Excel

6. What is the term for calculations used within spreadsheets?
a) Analyses
b) Ranges
c) Formulas
d) Recalculations
e) Values

7. A collection of Raw Facts is…?
a) Input
b) Output
c) Information
d) Data
e) File

8. A _________ is a computer connected to two networks?
a) link
 b) Server
c) Gateway
d) Bridge way
e) None of these

9. In a customer database, a customer's surname would be keyed into a?
a) Row
b) Text field
c) Record
d) Computed field
e) None of these

10. A flaw in a program may that causes it to produce incorrect or inappropriate results is called a.….?
a) Bug
b) Hacking
c) Phishing
d) Attribute
e) None of these

11. Which of the following can input graphical images and picture for computers?
a) Plotter
 b) Scanner
c) Mouse
d) Printer
e) Keyboard

12. Attributes can defined as?
a) Entity
b) Switch board
c) Macro
d) Pages
e) None of the above

13. Where will we find the referential integrity command?
a) Tools
b) Switch Board
c) Format
d) Table
e) None of these

14. What refers to a set of characters of a particular design?
a) Key face
b) Formation
c) Calligraph
d) Stencil
e) Type face

15. Smart Card is….?
a) Special Purpose Card
b) Micro Processor Card
c) Processing unit contains memory for storing data
d) Processing unit for Software handling
e) None of these

16. Which of the following would you find on LinkedIn?
a) Games
b) Connections
c) Chat
d) Applications
e) None of these

17. What is a URL?
a) A computers software program
b) Atype of programming object
c) The address of a documents or 'page' on the World Wide Web
d) An Acronym for Unlimited Resources for learning
e) A piece of Hardware

18. ______ is a technique that is used to send more than one call over a single line?
a) Digital transmission
b) Infrared transmission
c) Digitizing
d) Multiplexing
e) Streaming

19. To access properties of an object, the mouse technique to use is?
a) Dragging
b) Dropping
c) Right-clicking
d) Shift-clicking
e) None of these

20. For internet banking a customer requires…….?
a) Personal Computer and a telephone line
b) Personal Computer, telephone line and modem
c) Personal Computer, telephone line & Internet Service Provider
d) Personal Computer, telephone line, modem & Internet Service Providers
e) None of these

21. A touchpad responds to?
a) Light
b) Pressure
c) clicking
d) the sense of heat from fingerprints
e) None of these

22. The computer that hosts your email account is known as ?
a) Host
b) e-mail client
c) e-mail server
d) Listserv
e) None of these

23. The most common pointing input devices?
a) Trackball
b) Touchpad
c) Touch screen
d) Mouse
e) Scanner

24. What does a website address uniquely specify?
a) Web Browser
b) Web site
c) PDA
d) Storage
e) Hard disk

25. Expansion cards are inserted into?
a) Slots
b) Peripheral devices
c) The CPU
d) The Back of the computers
e) Pegs

26. The Name of a Microsoft office word document is displayed in both the _________ and the taskbar?
a) Menu bar
b) Task bar
c) Formatting Tool bar
d) Standard Tool bar
e) Title bar

27. The display size of a monitor is measured ?
a) Zig- zag
b) Horizontally
c) Vertically
d) From center to the furthest corner
e) Diagonally

28. Operating system's and utility program are in a class of software known as?
a) Application Software
b) Sequential software
c) Software suites
d) BIOS Software
e) System software

29. The justification that aligns text on both margins of document in Word is?
a) Justify
b) Bold
c) Centre
d) Right
e) Balanced

30. What do we call the Inbuilt Storage Device in the Computer……?
a) Hard Disk
b) Mother Board
c) RAM
d) ROM
e) None of these

31. A byte can represent any number between 0 and _____?
a) 2
b) 255
c) 256
d) 1024
e) 1025

32. Which part of the computer helps to store information?
a) Monitor
b) Keyboard
c) Disk drive
d) Printer
e) None of these

33. Linux is a type of____ software?
a) Share ware
b) Commercial
c) Proprietary
d) Open source
e) Hidden type

34. Which key is used to delete one character to the left of the current position of the cursor?
a) Backspace
b) Delete
c) Insert
d) Esc
e) Ctrl

35. What of the following means the altering of computer system software to achieve a task for which it was not originally designed…?
a) Breaking
b) Hacking
c) Trekking
d) Pegging
e) None of these

36. POST stands for?
a) Power on Self Test
b) Program on self test
c) Power on system test
d) Program on system test
e) None of these

37. An educational institution would generally have the following in its domain name?
a) .org
b) .edu
c) .inst
d) .com
e) .sch

38. Which of the following is not a term pertaining to the Internet?
a) Keyboard
b) Link
c) Browser
d) Search engine
e) Hyper link

39. Which of the following is used by the browser to connect to the location of the Internet resources?
a) Linkers
b) Protocol
c) Cable
d) URL
e) None of these

40. Which of the following is Hardware and not software?
a) Excel
b) Printer driver
c) Operating System
d) Power Point
e) CPU

KEY
1) b 2) d 3) e 4) b 5) e 6) c 7) d 8) b 9) d 10) a
11) b 12) a 13) e 14) c 15) c 16) b 17) c 18) d 19) c 20) d
21) d 22) c 23) c 24) b 25) a 26) d 27) e 28) e 29) a 30) a
31) b 32) c 33) a 34) a 35) b 36) a 37) b 38) a 39) d 40) e