Tuesday, December 31, 2013

COMPUTER AWARENESS PRACTICE QUESTIONS

1.    Which of the following is an electronic device to read printed barcodes?
     a) Barcode Reader
     b) Barcode Scanner
     c) Barcode Converter
     d) Both a and b
     e) None of these
 2.    The simultaneous processing of two or more programs is usually referred to as?
     a) Multiprogramming
     b) Multi Tasking
     c) Time sharing
     d) Multi processing
     e) None of these
 3.    ISDN stands for?
 a)    Integrated Server Dialing Network
 b)    Integrated Services Digital Network
 c)    International Subscriber Dialing Network
 d)    Integrated Server Digital Network
 e)    None of these
 4.    Getting an instruction from the main memory to the CPU, in computer terminology, is referred to as?
     a) Getting    b) Gathering
     c) Fetching    d) Framing
     e) Downloading
 5.    CAN is the acronym for?
     a) Computer Address Networking
     b) Campus Area Network
     c) Computer Aided Networking
     d) Common Area Network
     e) None of these
 6.    Which of the following term is used to describe the window that is currently being used?
     a) Web window  
     b) Display Area
     c) Word pad window
     d) Active window   
     e) Monitor
 7.    Sending data from one place to another by electronic means is usually referred to as?
     a) Internet
     b) Data Transmission
     c) Data Storage              d) E-mail    
     e) Distributed processing
 8.    DSL is an example of?
     a) Wireless    b) Broadband
     c) Network    d) Slow
     e) None of these
 9.    Which of the following is/are the features of Unix Operating System?
     a) Multiuser     
     b) Time-sharing
     c) Multitasking    
     d) All the above
     e) None of the above
 10.    Which of the following is true about name box in excel?
 a)    It appears at the left side of the formula bar
 b)    It appears below the menu bar
 c)    It shows the locations of the active cell
 d)    Both a and c     e) both b and c
 11.    The rules that govern data communication is called:
     a) Virtual Dragon
     b) Protocol    
     c) Multitasking
     d) Packet    e) None of these
 12.    Which of the following is not a Network Topology?
     a) Bus    b) Ring    c) Star    d) Tree    e) Packet
 13.    Find the odd one out?
     a) PROM    b) EPROM
     c) CDROM    d) ROM
     e) None of these
 14.    Which of the following is not search engine?
     a) Bing   b) MSN  c) Google    d) Yahoo    e) Mosaic
 15.    Which of the following displays the buttons for changing text style, alignment and size?
     a) Standard Toolbar
     b) Status bar    
     c) Drawing Toolbar
     d) Formatting Toolbar
     e) Task bar
 16.    Which of the following is the keyboard shortcut for spell check in MS-Word ?
     a) F2         b) F3  
     c) F5      d) F6     e) F7
 17.    How many bits does IPv6 address consists of ?
     a) 32         b) 64
     c) 128     d) 256     e) 512
 18.    Anil keys in "Alt+F4" in order to turn-off his computer. Anil can't see which of the following in that dialogue box ?
     a) Turn off    b) Restart
     c) Switch user    d) Cancel
     e) Stand by
 19.    Which of the following logic circuit can be used to add more than two binary digits?
     a) Half adder    b) Serial adder
     c) Subtracter    d) Full adder
     e) Parallel adder
 20.    Find the odd one out?
     a) Operating System
     b) Interpreter    c) Compiler
     d) Assembler    e) None of these
 21.    Creating a single cell by combining two or more selected cells is usually referred to as?
     a) Formatting    b) Merging
     c) Embedding    d) Splitting
     e) None of these
 22.    Network Interface card is housed in?
     a) Memory    b) CPU
     c) Motherboard    
     d) RAM    e) Hard Disk
 23.    Which of the following transmission mode is used for data communication over telephone lines?
     a) Synchronous    b) Parallel
     c) Asynchronous
     d) Serial    e) Dual
 24.    Which of the following is the minimum zoom percentage supported by MS Word?
     a) 10%     b) 15%     
     c) 25%    d) 4%
     e) None of these
 25.    In MS Word, the function that corrects text as you type is referred to as?
     a) Auto Summarize    
     b) Auto Insert    
     c) Auto Correct
     d) Track Changes
     e) None of these
 26.    Which of the following is a small pen-shaped instrument that is used to input commands to a computer screen or a mobile ?
     a) Mouse    b) Touchpad
     c) Stylus    
     d) Touch Screen
     e) Graphic Labels
 27.    Which of the following is true about Wi-Fi ?
     a) It is a type of computer
     b) It is a type of network cable
     c) It is a type of website
 d)    It is a set of popular technologies and standards for wireless computer and networking
 e)    It is a set of computer programs that help people make money on internet
 28.    An IP address is a numeric value that identifies?
 a)    The physical location of computer
 b)    The user id of the computer
 c)    The manufacturer of the computer
 d)    A network adapter to other devices on the network
 e)    Other websites in www.
 29.    Which of the following is needed for uploading and downloading ?
     a) FTP    b) HTTP    
     c) TCP      d) IP           e) HTML
 30.    Which of the following is a non volatile memory?    
     a) RAM    b) MOS
     c) ROM        d) MSI           e) SSI
 31.    The total number of processes that complete their execution per unit time is referred to as?
     a) Access time    b) Throughput    
     c) Latency Time    
     d) Waiting Time
     e) All the above
 32.    Which of the following is true about dial-up internet access ?
 a)    It utilizes broadband
 technology
 b)    It utilizes existing telephone service
 c)    It uses a router for security
 d)    Modem speed is high
 e)    None of the above
 33.    PDA is the acronym for?
     a) Portable Digital Assistant
     b) Personal Digital Assistant
     c) Personal Duplex Assistant
     d) Portable Duplex Assistant
     e) Public Display of Affection
 34.    Compiler creates?
     a) A program Specification
     b) Algorithm
     c) An Executable Program
     d) A Subroutine
     e) None of these
 35.    Moving processes between main memory and disk is called?
     a) Caching    b) Swapping
     c) Spooling    d) Transferring
     e) Scheduling
 36.    Which of the following is designed to perform a computer system's routine house-keeping functions?
     a) Operating System
     b) Interpreter System
     c) Compiler     d) Utility
     e) Microprocessor
 37.    In OSI model, which layer works as an interface between the user and the network?
     a) Transport Layer
     b) Data-link layer
     c) Network Layer
     d) Application Layer
     e) None of these
 38.    Which of the following is not one of the four major data processing functions of a computer?
     a) Gathering Data
 b)    Processing data into information
 c)    Analysing the data or information
 d)    Storing data or information
 e)    None of these
 39.    Deleted data remains on a disk until?
     a) The data is overwritten
     b) The recycle bin is emptied
 c)    A file compression utility is used
 d)    The disk is scanned
 e)    None of these
 40.    How many types of views are present in Power point?
     a) 3           b) 4              c) 5
     d) 6           e) None of these
 41.    Which of the following is not a mode in starting windows?
     a) Command Prompt
     b) Safe Mode
     c) Normal Mode
     d) Turbo Mode
     e) None of these
 42.    Which of the following process rearranges file fragments into contiguous files?
     a) Folder folding
     b) Defragmentation
     c) Unfragging
     d) Disk scanning
     e) None of these
 43.    Which of the following server stores and manages files for network users?
     a) Authorization Server
     b) Main Server    c) Web Server
     d) File Server     e) None of these
 
 Answers
 

     1. d    2. d    3. b    4. c    5. b
     6. d    7. b    8. b    9. d    10. d
     11. b    12. e    13. c    14. e    15. d
     16. e    17. c    18. c    19. d     20. a
     21. b    22. c    23. d    24. a    25. c
     26. c    27. d    28. d    29. a    30. c
     31. b    32. b    33. b    34. c    35. b
     36. d    37. d    38. c    39. b    40. b
     41. d    42. b    43. d.

Tuesday, December 24, 2013

Langpi Dehangi Rural Bank Recruitment of Officers and Office Assistants

Langpi Dehangi Rural Bank invites applications for the post of Officer in Middle Management Grade (Scale II), Officer in Junior Management (Scale I) Cadre and Office Assistant (Multipurpose) for those who have qualified the online CWE for RRBs conducted by IBPS during September/ October 2013, for residual vacant posts of the Bank for the year 2012-2013.
  1. Officer Scale-II (Chartered Accountants): 01 Post
  2. Officer Scale-II (Law): 01 Post
  3. Officer Scale-II (Agricultural Officer): 01 Post
  4. Officer Scale-I: 03 Posts
  5. Office Assistant (Multipurpose): 09 Posts
Eligibility Criteria: Eligibility Criteria is to be considered as per RRBs CWE-II Advertisement published in Employment News/Rozgar Samachar Issue Dated 6th July– 12th July, 2013 released by IBPS and posted on the IBPS’s website www.ibps.in 
Age Limit (As on 01/07/2013): Candidates age must be between 21-32 years for Officer Scale-II posts, 18-28 years for remaining posts. 

How to Apply: Candidates can apply online only.

Last Date: 06/01/2014

For more details, please visit: www.ldrb.org/downloads/ADVERTISEMENT_LDRB_IBPS_RRB_II.pdf

Pallavan Grama Bank Recruitment of 164 Officer Scale-I & Office Assistant (Multipurpose) Posts

Pallavan Grama Bank invites applications for the post of Officer in Junior Management (Scale I) Cadre and Office Assistant (Multipurpose) for those who have qualified the online CWE for RRBs conducted by IBPS during September/ October 2013.
  1. Officer Scale-I: 93 Posts
  2. Office Assistant (Multipurpose): 71 Posts

Eligibility Criteria: Eligibility Criteria is to be considered as per RRBs CWE-II Advertisement published in Employment News/ Rozgar Samachar Issue Dated, 6th July to 12th July, 2013 released by IBPS and posted on the IBPS’s website www.ibps.in. 

How to Apply: Candidates can apply online only. No other means/ mode of application will be accepted.

Last Date: 06/01/2014

For more details, please visit: www.pallavangramabank.in/en/Downloads/Recruitment_Notification_2013-14.pdf

Punjab Gramin Bank Recruitment of 150 Officer & Office Assistant (Multipurpose) Posts

Punjab Gramin Bank invites applications for the post of Officer in Middle Management (Scale III), Officer in Middle Management (Scale II), Officer in Junior Management (Scale I) Cadre and Office Assistant (Multipurpose) for those who have qualified the online CWE-II for RRBs conducted by IBPS during September/ October 2013.

1. Officer Scale -III: 02 Posts
2. Officer Scale -II (General Banking Officer): 02 Posts
3. Officer Scale -II (Agricultural Officer): 02 Posts
4. Officer Scale -I: 54 Posts
5. Office Assistant (Multipurpose): 90 Posts

Eligibility Criteria: Eligibility Criteria is to be considered as per RRBs CWE-II Advertisement published in Employment News/ Rozgar Samachar Issue Dated 6th July–12th July, 2013 released by IBPS and posted on the IBPS’s website www.ibps.in. 

How to Apply: Candidates can apply online only.

Last Date: 09/01/2014

For more details, please visit:http://www.pgbho.com/PGB%20Recruitments/Punjab%20GB%20Advertisement.pdf

Friday, December 20, 2013

Puduvai Bharathiar Grama Bank Recruitment of Officer Scale-I & Office Assistant (Multipurpose)

Puduvai Bharathiar Grama Bank invites applications for the post of Officer in Junior Management (Scale I) Cadre and Office Assistant (Multipurpose) for those who have qualified at the Online CWE for RRBs conducted by IBPS during September/ October 2013. 

1. Officer Scale-I: 15 Posts
2. Office Assistant (Multipurpose): 15 Posts

Eligibility Criteria: Eligibility Criteria is to be considered as per RRBs CWE-II Advertisement published in Employment News/ Rozgar Samachar Issue Dated 6th July – 12th July, 2013 released by IBPS and posted on the IBPS’s website www.ibps.in. 

How to Apply: Candidates can apply online only.

Important Dates:
  • Opening date of online registration 19/12/2013
  • Closing date of online registration 06/01/2013
For more details, please visit:
http://www.puduvaibharathiargramabank.in:81/pdfs/pbank_rec_17122013.pdf

Thursday, December 12, 2013

Mizoram Rural Bank Recruitment of Officer Scale-II/ I & Office Assistant (Multipurpose)

Mizoram Rural Bank invites applications for the post of Officer in Middle Management Grade (Scale III), Officer in Middle Management Grade (Scale II), Officer in Junior Management (Scale I) Cadre and Office Assistant (Multipurpose) for those who have qualified the Online CWE for RRBs conducted by IBPS during September/ October 2013. 

1. Officer Scale-II (IT): 01 Post
2. Officer Scale-I: 12 Posts
3. Office Assistant (Multipurpose): 27 Posts

Eligibility: Eligibility Criteria is to be considered as per RRBs CWE-II Advertisement published in Employment News/ Rozgar Samachar Issue Dated 6th July – 12th July, 2013 released by IBPS and posted on the IBPS’s website www.ibps.in. 

How to Apply: Candidates shall apply online only. No other means/ mode of application will be accepted. 

Last Date: 21/12/2013

For more details, please visit:
http://www.mizoramruralbank.com/jdownloads/mizoram_rural_bank_cwe_
ii_2013_interview.pdf

State Bank of India Recruitment of 46 Management Executives

Applications are invited for the following posts:
Management Executives: 46 Posts
Qualifications:
 i). Postgraduate degree/ diploma in Business Administration, Business Management, Finance, Marketing, International Business, Operations Management, Systems, HR (The course studied should be of minimum 02 yrs full time course. Part time course/ distance learning courses are not eligible) or ii). M.Com. or iii) MA/ M.Sc. (in Economics or Statistics) or iv). CA/ CWA/ CFA/ CS (Company Secretary).

Age Limit (As on 01/12/2013): 21 years

Application Fee: For SC/ ST/ PWD Rs. 100/- and for OBC candidates Rs. 500/-.

How to Apply: Candidates can apply online only.

Important Dates:
  • Online Registration of Application: 16/12/2013
  • Payment of fees online: 16/12/2013 to 03/01/2014
  • Payment of fees offline: 18/12/2013 to 07/01/2014
  • Date of Recruitment Examination: 23rd February, 2014

Thursday, December 5, 2013

Baroda Gujarat Gramin Bank Recruitment of Various Posts

Baroda Gujarat Gramin Bank invites applications for the post of Officer in Middle Management Grade (Scale III), Officer in Middle Management Grade (Scale II), Officer in Junior Management Grade (Scale I) Cadre and Office Assistant (Multipurpose) for those who have qualified the Online CWE for RRBs conducted by IBPS during September/ October 2013.

1. Officer Scale-III: 02 Posts
2. Officer Scale-II (GBO): 05 Posts
3. Officer Scale-II (IT): 02 Posts
4. Officer Scale-II (Law): 01 Post
5. Officer Scale-II (Treasury Manager): 01 Post
6. Officer Scale-I: 86 Posts
7. Office Assistant (Multipurpose): 198 Posts

Eligibility: Eligibility Criteria is to be considered as per RRBs CWE- II Advertisement published in Employment News/ Rozgar Samachar Issue Dated 6th July– 12th July, 2013 released by IBPS and posted on the IBPS’s website www.ibps.in. 

How to Apply: Candidates can apply online only.

Important Dates:
  • Opening date for online registration 05/12/2013
  • Closing date for online registration 20/12/2013
For more details, please visit:
http://bggb.in/advertisement.pdf

Bangiya Gramin Vikash Bank Recruitment of Various Posts

Bangiya Gramin Vikash Bank invites applications for the post of Officer in Middle Management Grade (Scale II), Officer in Junior Management (Scale I) Cadre and Office Assistant (Multipurpose) for those who have qualified the Online CWE for RRBs conducted by IBPS during September 2013 & October 2013. 

1. Officer Scale-II (General Banking Officer): 66 Posts
2. Officer Scale-I: 261 Posts
3. Office Assistant (Multipurpose): 215 Posts

Eligibility: Eligibility Criteria is to be considered as per RRBs CWE-II Advertisement published in Employment News/Rozgar Samachar Issue Dated 6th July – 12th July, 2013 released by IBPS and posted on the IBPS’s website www.ibps.in.

How to Apply: Candidates can apply online only.

Important Dates:
  • Opening date for online registration 05/12/2013
  • Closing date for online registration 20/12/2013
For more details, please visit:
http://www.bgvb.co.in/Recruitment.aspx