Tuesday, November 19, 2013

Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) Recruitment of CWE Specialist Officers-III

Applications are invited for the following posts:
CWE Specialist Officers-III:
  • I.T. Officer (Scale-I):
    Qualifications: i). 4 year Engineering degree in Computer Science/ Computer Applications/ Information Technology/ Electronics/ Electronics & Telecommunications/ Electronics & Communication/ Electronics & Instrumentation Or ii). Postgraduate Engineering degree in Electronics/ Electronics & Tele Communication/ Electronics & Communication/ Electronics & Instrumentation/ Computer Science/ Information Technology/ Computer Applications Or Graduate having passed DOEACC ‘B’ level.
  • Agricultural Field Officer (Scale I):
    Qualifications: 4 year degree (graduation) in Agriculture/ Horticulture/ Animal Husbandry/ Veterinary Science/ Dairy Science/ Agri. Engineering/ Fishery Science/ Pisciculture/ Agri. Marketing & Cooperation/ Co-operation & Banking/ Agro-Forestry.
  • Rajbhasha Adhikari (Scale I):
    Qualifications: Postgraduate degree in Hindi with English as a subject at the degree (graduation) level Or Postgraduate degree in Sanskrit with English and Hindi as subjects at the degree (graduation) level.
  • Law Officer (Scale I):
    Qualifications: Bachelor degree in Law (LLB) and enrolled as an advocate with Bar Council.
  • HR/Personnel Officer (Scale I):
    Qualifications: Graduate and full time postgraduate degree or full time postgraduate diploma in Personnel Management/ Industrial Relations/ HR/ Social Work/ Labour Law.
  • Marketing Officer (Scale I):
    Qualifications: Graduate and full time MBA (Marketing)/ full time 2 years PGDBA/ PGDBM with specialisation in Marketing.
  • I.T. Officer (Scale-II):
    Qualifications: 4 year Engineering degree in Computer Science/ Computer Applications/ Information Technology/ Electronics/ Electronics & Telecommunications/ Electronics & Communication/ Electronics & Instrumentation Or Postgraduate degree in Electronics/ Electronics & Tele Communication/ Electronics & Communication/ Electronics & Instrumentation/ Computer Science/ Information Technology/ Computer Applications Or Graduate having passed DOEACC ‘B’ level.
  • Law Officer (Scale II):
    Qualifications: Bachelor degree in Law (LL.B.).
  • Chartered Accountant (Scale II):
    Qualifications: Passed final examination for Chartered Accountants.
  • Manager Credit (Scale II)/ Finance Executive (Scale II):
    Qualifications: Graduate and CFA/ ICWA/ Full time MBA/ Full time PGDBM (Finance).
Application Fees/ Intimation Charges: Rs. 100/- for SC/ST/PWD candidates and Rs. 600 /- for all others candidates.

How to Apply: Candidates can apply online only.

Important Dates:

  • Opening date of online registration 25/11/2013
  • Closing date of online registration 14/12/2013
  • Payment of application fee online 25/11/2013 to 16/12/2013
  • Download of call letter for CWE after 28/01/2013
  • Online CWE (Tentative dates)- some/ all/ additional dates as the need arises 08/02/2014 or 09/02/2014
  • Sharing of result status of CWE February 2014
  • Download of call letters for Interview March 2014
  • Conduct of Interview March/ April 2014
  • Allotment April 2014
For more details, please visit:http://www.ibps.in/career_pdf/Draft_ad_Specialist_Officers_III.pdf

Reserve Bank of India Recruitment of Assistant Manager (Security) in Grade A

Applications are invited for the following posts:

Assistant Manager (Security) in Grade 'A': 34 Posts
Qualifications: 
i). Candidate should be an Officer with a minimum of five years of Commissioned Service in the Army/ Navy/ Air Force. Or ii). The candidate should be of the rank equivalent to Assistant Commandant with minimum five years service in Paramilitary Forces such as Border Security Force, Central Reserve Police Force, Assam Rifles, Indo-Tibetan Border Police, Central Industrial Security Force, Sashastra Seema Bal, Defence Security Corps, National Security Guard, Railway Protection Force, Rashtriya Rifles, Special Protection Force, Commando Battalion for Resolute Action, Special Frontier Force and Home Guards.

Age (As on 01/11/2013): Between 25 and 40 years

Application Fee (Non-Refundable): Rs. 100/-. No fee is payable by SC/ ST/ RBI Staff candidates.

How to Apply: Candidates can apply online only. Candidates must submit the system generated printout (hard copy) of the On-Line application (with a valid registration number) to the Board’s office along with 6 copies of Bio-data Form (which is separately available on the website) and one Photocopy of certificates/ documents as given in notification in a cover superscribing with Post Name should sent by Ordinary post only to the General Manager, Reserve Bank of India Services Board, Post Bag No. 4618, Mumbai Central Post Office, Mumbai – 400008.

Important Dates:
  • Opening date of online registration 18/11/2013
  • Closing date of online registration 17/12/2013
  • Last data for reprint of application 24/12/2013
  • Dates for making online fee payment from 18/11/2013 to 17/12/2013
  • Date for making offline fee payment from 20/11/2013 to 21/12/2013
  • Last date for submission of hard copy of the application 24/12/2013
For more details, please visit: http://www.rbi.org.in/scripts/bs_viewcontent.aspx?Id=2759

CentBank Financial Services Limited (CFSL) Recruitment of Various Posts

CentBank Financial Services Limited (CFSL) invites applications from eligible candidates for appointment in the following positions:

Mumbai:
1. Vice President: 01 PostQualifications: Postgraduate degree in business, finance or commerce with an excellent academic background (Preferably CFA/ CA/ CS).
2. Manager (Loan syndication): 05 Posts
3. Assistant Manager (Trusteeship): 02 Posts
Qualifications: Postgraduate degree in business, finance or commerce with CS / LLB and an excellent academic background.
4. Executive Officer (Trusteeship): 02 Posts
Qualifications: Graduate degree in business, finance or commerce, preferably with legal background, like CS / LLB and an excellent academic background.

Chennai:1. Assistant Vice President (Loan syndication): 01 Post
Qualifications: Postgraduate degree in business, finance or commerce with an excellent academic background (Preferably CA/ CS).

Bangalore:1. Assistant Vice President (Loan syndication): 01 Post
Qualifications: Postgraduate degree in business, finance or commerce with an excellent academic background (Preferably CA/ CS).
2. Manager (Loan syndication): 01 Post
Qualifications: Postgraduate degree in business, finance or commerce with an excellent academic background.

Processing Fee (Non-refundable): DD of Rs. 500/-

How to Apply: The completed application in the prescribed format along with all relevant documents should reach the Registered Office, CentBank Financial Services Limited 15-16 Bajaj Bhawan, 1st Floor Nariman Point Mumbai–400021.

Last Date: 20/11/2013

Friday, November 15, 2013

Rajkot Nagarik Sahakari Bank Ltd Recruitment of Various Posts

Applications are invited for the following posts:
  1. Computer Operator (Trainee):
    Qualification
    : Computer operating course. Graduate preferred. Can be relaxed for experienced candidate.
  2. Office Assistant:
    Qualification: Any Graduate.
  3. Jr. Executive (Trainee):
    Qualification: First class Graduate (Except Arts) PGDCA/ DCA/ JAIIB/ CAIIB/ COPA (with 1 year apprenticeship) preferable Or M.Com./ LL.B./ MBA/ MCA.
  4. Jr. Executive (Trainee):
    Qualification:
     First class Graduate (Except Arts) PGDCA/ DCA/ JAIIB/ CAIIB/ COPA (with 1 year apprenticeship) preferable Or M.Com./ LL.B./ MBA/ MCA.
How to Apply: Candidates can apply online only.

Last Date: 18/11/2013

For more details, please visit:

Wednesday, November 13, 2013

COMPUTER KNOWLEDGE PRACTICE QUESTIONS

1.    The primary purpose of this type of software is to create text-based documents?
     a)    Spread sheet
     b)    Presentation
     c)    Word processing
     d)    Web development
     e)    None of these

 2.    BASIC, ALGOL and COBAL are the examples of ?
     a)    High level Language    
     b)    Low level language
     c)    Middle level language    
     d)    All the above
     e)    None of these

 3.    WAV, WMA and AIFF are examples of?
     a)    Encoder programs
     b)    Audio file formats
     c)    Text file formats
     d)    Audio editing software
     e)    None of these

 4.    IP address means?
     a)    Internet protocol
     b)    Internal power
     c)    Intranet protocol
     d)    Internal protocol
     e)    None of these

 5.    Which of the following is/are an interpreted language(s)?
     a)    C        
b) C++
     c)    Java    
d) Visual Basic
     e)    All the above

 6.    The OSI model Consists of ______ Layers?
     a)    Five        
b) Six      
c) Seven    
     d) Eight       
e) None of these

 7.    NIC stands for?
     a)    Network interface card
     b)    Network internal card
     c)    Network internet client
     d)    Network input card    
     e)    None of these

 8.    Fax is an example of ____ Channel?
     a)    Full duplex
     b)    Half-duplex    
     c)    Simplex      
d) Both a & b
     e)    None of these

 9.    A _____ is anything that can cause harm?
     a)    Vulnerability
     b)    Phish    
c) Threat    
     d)    Spoof    
e) None of these

 10.    To open an existing workbook, you can click the open button on the _____toolbar?
     a)    Drawing    
b) Formatting
     c)    Forms    
d) Standard
     e)    None of these

 11.    Which of the following abbreviations are mismatched?
     a)    EPROM-Erasable Programmable Read Only memory
     b)    FAT- File Allocation Table
     c)    ICMP- Internet Control Message Protocol
     d)    LCD- Liquid Crystal Display
     e)    None of these

 12.    Which of the following is NOT a Microsoft Internet tool or technology?
     a)    Dreamweaver
     b)    Silverlight
     c)    Internet Explorer
     d)    Expression Web
     e)    None of these

 13.    A Proxy server is used for which of the following?
     a)    To provide security against unauthorized users
     b)    To process client requests for web pages
     c)    To Process client requests for database access
     d)    To Provide TCP/IP
     e)    None of these

 14.    The ____ tells the computer how to use its components?
     a)    Utility    
b) Network
     c)    Operating system
     d)    Application program
     e)    None of these

 15.    In the language of computer profession, one thousand position of main storage is represented with the letter?
     a)    K        
b) L
     c)    M        
d) C
     e)    None of these

 16.    In MS Excel "Ctrl + space" does the following operation?
     a)    Selects the entire row
     b)    Selects the entire column
     c)    Selects the entire sheet
     d)    Selects the cell
     e)    None of these

 17.    Which storage device is mounted on 'reels'?
     a)    Floppy Disk
     b)    Hard Disk
     c)    Magnetic Tapes
     d)    CDROM
     e)    None of these

 18.    Programs that automatically submit your search request to several search engines simultaneously are called?
     a)    Meta search engines
     b)    Inclusive search engines
     c)    Spiders    
d) Hits
     e)    None of these

 19.    ____ cash is the internet's equivalent to traditional cash?
     a)    Universal    
b) Web
     c)    Premium    
d) Digital
     e)    None of these

 20.    This type of software works with end users, applications software, and computer hardware to handle the majority of technical details?
     a)    Application software
     b)    Communications software
     c)    System software
     d)    Web software
     e)    None of these

 21.    In MS Word, From which menu you can insert Header and Footer?
     a)    Insert menu
     b)    View menu
     c)    Format menu
     d)    Tools menu    
     e)    None of these

 22.    A file that includes predefined settings that can be used to create many common types of presentations is called a?
     a)    Pattern    
b) Model    
     c)    Template    
d) Blueprint
     e)    None of these

 23.    The most important or powerful computer in a typical network?
     a)    Desktop
     b)    Network client
     c)    Network server
     d)    Network stations
     e)    None of these

 24.    Network operating systems from Novell?
     a)    NOS   
 b) UNIX    
     c)    Netware    
d) Solairs
     e)    None of these

 25.    Older networks often use another type of cable, called____?
     a)    Twisted -pair cable
     b)    Unshielded twisted-pair cable
     c)    Coaxial cable
     d)    Optical fiber
     e)    None of these

 26.    LPT stands for?
     a)    Laser printer
     b)    Link printer
     c)    Line printer    
     d)    Line port
     e)    None of these

 27.    IP Addresses has ____bytes?
     a)    2        
b) 4        
c)8    
d) 16
     e)    None of these

 28.    The rules of a language are called its___?
     a)    Structure     
b) Code
     c)    Syntax     
d) Rigidity
     e)    None of these

 29.    MTBF means
     a)    Mean Time Before Failure
     b)    Master Time Buffer Feature
     c)    Most Treated Buffer time
     d)    Master Test Board Feature
     e)    None of these

 30.    Compilers are?
     a)    Both OS - and hardware-    dependent    
     b)    Only OS- dependent    
     c)    Only hardware dependent
     d)    All the above
     e)    None of these

 31.    This technology is used to convert XML into HTML?
     a)    CSS    
b) XHTML
     c)    PHP    
d) XSL
     e)    None of these

 32.    The most common binary code used today is
     a)    BCD    
b) Unicode
     c)    EBCDIC    
d) ASCII
     e)    Gray code

 33.    Magnetic strip reader is a type of _____ device?
     a)    Input    
b) Output
     c)    Input/output
     d)    Storage    
     e)    None of these

 34.    Which of the following is NOT a type of Broadband Internet connection?
     a)    Cable    
b) DSL
     c)    Dial-up    
d) Satellite
     e)    None of these

 35.    To print an individual item in a file immediately click
     a)    SHIFT+P    
b) CTRL+P
     c)    ALT+P    
d) ESC+P
e)    None of these

 36.    Letters, memos, term papers, reports, and contracts are all example of?
     a)    Models
     b)    Spread sheet
     c)    Documents
     d)    Menus    
e) None of these

 37.    These programs allow parents as well as organizations to block out selected sites and set time limits on internet access?
     a)    Plug -ins
     b)    Filters    
c) FTP
     d)    DSL    
e) None of these

 38.    Picasa is owned by which company?
     a)    Yahoo    
b) Google    
     c)    Microsoft    
d) Apple    
e) HP
 39.    Which of the following is not a type of computer error?
     a)    Compilation error
     b)    Hang    
     c)    Abnormal end
     d)    Division by zero
     e)    Restart

 40.    India's first super computer was _____?
     a)    PARAM 8000
     b)    kcomputer    c) Dell 380    
     d)    Sugar cube sized
     e)    NVIDIA
 
ANSWERS:
 1) c;        2) b;       3) b;      4) a;      5) e;      6) c;      7) a;      8) b;      9) c;    10) d;    
 11) e;    12) a;    13) a;    14) c;    15) a;    16) b;    17) c;    18) a;    19) d;    20) c;    
 21) a;    22) c;    23) c;    24) c;    25) c;    26) c;    27) b;    28) c;    29) a;    30) a;    
 31) d;    32) d;    33) a;    34) c;    35) b;    36) c;    37) b;    38) b;    39) e;    40) a: