Wednesday, March 20, 2013

National Housing Bank Assistant Manager Recruitment


National Housing Bank   invited Applications for the following posts:
Assistant Manager (General) – Scale I: 12posts
Qualification:
 Bachelor’s Degree in any discipline minimum of 60% marks (55% in case of candidates belonging to SC/ST) or Master’s Degree in any discipline with aggregate minimum of 55% marks (50% in case of candidates belonging to SC/ST) or CA/ICWA/MBA with minimum 55% marks (50% in case of candidates belonging to SC/ST).
Application Fee: Online payment of Rs. 500/- as non refundable application fee for General, OBC, Ex-Servicemen candidates. Online payment of Rs. 50/- as non refundable communication charges for SC/ST& PWD candidates
How to Apply: Candidates should apply online only
Important Dates:
• Opening date of Online Registration 15.03.2013
• Closing date of Online Registration 02.04.2013
• Date of Online Examination 05.05.2013
• Candidates may download their Call letter from the web site from 25.04.2013 to 05.05.2013 (i.e. till the date of examination) onwards by entering their registration number and password

For more details Click here

Reserve Bank of India Assistant/Office Attendant Recruitment


Applications are invited from the meritorious sportspersons for the post of Assistant/Office Attendant in Reserve Bank of India (RBI/Bank) from Indian citizens, citizens of Nepal and subjects of Bhutan and persons of Indian origin who have migrated from Pakistan, Myanmar, Sri Lanka and East African countries or Kenya, Uganda and United Republic of Tanzania with the intention of permanently settling in India and in whose favour Eligibility Certificates have been issued by Government of India, as per the details given below:

Assistant/Office Attendant: 50posts1. Mumbai: 06posts
2. Kolkata: 04posts
3. Chennai: 04posts
4. New Delhi: 04posts
5. Ahmedabad: 03posts
6. Bangalore: 03posts
7. Hyderabad: 03posts
8. Kanpur/Lucknow: 03posts
9. Bhubaneswar: 03posts
10. Patna: 03posts
11. Guwahati: 02posts
12. Jaipur: 02posts
13. Bhopal: 02posts
14. Nagpur: 02posts
15. Thiruvananthapuram: 02posts
16. Chandigarh: 02posts
17. Jammu: 02posts
1. Assistant:
Qualification: 
At least a Bachelors Degree in any discipline. The Bachelors degree should be from the University within the Recruitment Zone as per Note given in the notification
2. Office Attendant
Qualification: 
At least 10th pass from the Board within the Recruitment Zone as per Note given in the notification
Application Fee (Non-Refundable): Rs. 100/- (Rupees Hundred only). No fee is payable by SC/ST candidates. Fees once paid will not be refunded under any circumstances
How to Apply: Applications complete in all respects should be forwarded by ordinary post to the Regional Director, Reserve bank of India, Recruitment Section, at respective centre as mention in the notification.

Last Date: 15.04.2013

For more details Click here

Sunday, March 10, 2013

Repco Home Finance Limited Recruitment

Repco Home Finance Limited has issued notification for the filling up of Graduate Trainee vacancies in Pune Branch of RHFL on contract basis. Eligible candidates can apply through prescribed application format on or before 16-03-2013. For more details age limit, educational qualifications, selection process and how to apply are mentioned below.

RHFL Vacancy Details: Name of the Post: Graduate Trainee
Age Limit: Candidates age should not exceed 25 years as on 01-03-2013.

Educational Qualifications: Candidates must possess any graduation, preferably B.Com, 10+2+3 format through regular class room from a UGC Recognized university. Graduates from Open University will not be considered.

Selection Process: Candidates will be selected based on Interview.

How to Apply: Candidates can download the prescribed application form from the website and send the filled in application form to PIMPRI, Mr. Rama G Handa, Branch Manager, Repco Home Finance Ltd, PIMPRI Office No.16 & 17, first Floor, Hira Moti Fortune, Mumbai Pune Highway, Above Indian Bank, Chinchwad Station, Pimpri ,Pune – 411 019 so as to reach on or before 16-03-2013.

Last Date for Submission of Bio-Data Form: 16-03-2013
For more details regarding age, qualifications, selection and other information click on the below link.



Rajkot Nagarik Sahakari Bank Limited Recruitment

Rajkot Nagarik Sahakari Bank Limited recruits Computer Operator, Junior Computer Supervisor, Manager, Senior Executive and junior Executive posts in various locations. Eligible candidates can apply online on or before 15-03-2013. For more details regarding age limit, educational qualifications, selection process and how to apply are mentioned below.
 
RNS Bank Vacancy Details: Name of the Post: Location – Ahmedabad:
1. Computer Operator (Trainee)
2. Junior Computer Supervisor (Trainee)
Location – Surat:
3. Computer Operator (Trainee)
4. Junior Computer Supervisor (Trainee)
Location – Wankaner:
5. Computer Operator (Trainee)
6. Junior Computer Supervisor (Trainee)
Location – Surendranagar:
7. Computer Operator (Trainee)
8. Junior Computer Supervisor (Trainee)
Location – Morbi:
9. Computer Operator (Trainee)
10. Junior Computer Supervisor (Trainee)
Location – Jetpur:
11. Computer Operator (Trainee)
12. Junior Computer Supervisor (Trainee)
Location – Dhoraji:
13. Computer Operator (Trainee)
14. Junior Computer Supervisor (Trainee)
Location – Upleta:
15. Computer Operator (Trainee)
16. Junior Computer Supervisor (Trainee)
Location – Jasdan:
17. Computer Operator (Trainee)
18. Junior Computer Supervisor (Trainee)
Location – Paddhari:
19. Computer Operator (Trainee)
20. Junior Computer Supervisor (Trainee)
Location – Junagadh:
21. Computer Operator (Trainee)
22. Junior Computer Supervisor (Trainee)
Location – Rajkot:
23. Computer Operator (Trainee)
24. Junior Computer Supervisor (Trainee)
25. Sr. Executive (I.T.)
26. Manager (I.T.)
27. Jr. Executive (Trainee)(I.T.)
28. Jr. Executive (Trainee)(I.T.) Hardware, Network, UPS & AMC (I.T.)

Age limit: Candidates age must be 30 years for Computer Operator, Junior Executive (Trainee) (IT) & Jr. Executive (Trainee)(I.T.) Hardware posts, 35 years for Junior Computer Supervisor (Trainee), Senior Executive (IT) posts, 40 years for Manager posts,

Educational Qualifications: Candidates must possess Computer operating along with graduation for Computer Operator (Trainee) posts, 1st Class Graduate / Post Graduate in any computer Stream for Senior Executive (IT), Manager, posts & 12th pass, Hardware course, CCNA for Jr. Executive Trainee (I.T.) Hardware posts.

How to Apply: Candidates have to apply through online from the website www.careers.rnsbindia.com from 09-03-2013 to 15-03-2013 for Sr. No. 1 to 24 posts &  from 09-03-2013 to 18-03-2013 for Sr. No. 25 to 28 posts.

Instructions for Online Application:
1. Candidates can log on to the website www.careers.rnsbindia.com
2. Click on the link ‘Click Here’ against the Apply for the Post Online.
3. If you are an Existing User then Login with your Id and Password.
4. Apply Online page will be displayed. Tick Apply Online Checkbox.
5. Click on the ‘Apply’ Button.
6. If you are a New User then Click ‘New User’ Link
7. Enter Resume Details and confirm Your Resume Details
8. Click ‘Apply’ Link. Apply Online page will be displayed.
9. Tick Apply Online Check box. Fill all the details in the online Application.
10. Click on the ‘Apply’ Button.

Important Dates: Starting Date for Online Application: 09-03-2013 Last Date for Online Application for Post 1 & 24: 15-03-2013 Last Date for Online Application for Remaining Posts: 18-03-2013
For other details like age, qualifications, selections and other instructions and conditions, click on the below link.

Saturday, March 2, 2013

COMPUTER KNOWLEDGE PRACTICE QUESTIONS

1. Constant is a value written into a program instruction—
(A) that does not change during the execution of the program
(B) that can change during the execution of the program
C) that can vary during the execution of the program
(D) none of these
Ans : (A)

2. A removable direct-access storage medium containing multiple magnetic disks mounted vertically on a single-shaft is referred as—

(A) Tape pack (B) Disk pack
(C) Cylinder (D) None of these
Ans : (B)

3. Diskette is a—

(A) A low-cost, thin flexible magnetic disk storage device
(B) High volume storage device
(C) Primary storage device
(D) None of these
Ans : (A)

4. An optical input device that is used to read documents printed in a special type font is known as—

(A) Document reader (B) Documentation
(C) Printer (D) None of these
Ans : (A)

5. For checking spelling one uses—

(A) Dictionary Disk (B) Index disk
(C) Directory (D) None of these
Ans : (A)

6. APL is—
(A) A high level language for specifying complex algorithms.
(B) A real-time language primarily for scientific applications.
(C) Only A is true
(D) Both A & B true
Ans : (D)

7. The overall design, construction, organization and interconnecting of the various components of a computer system is referred as—
(A) Computer Architecture (B) Computer Flow chart
(C) Computer Algorithm (D) None of these
Ans : (A)

8. Asynchronous communication is—
(A) Communication between independently operating units
(B) Communication between dependent operating units
(C) Communication between independent and dependent operating units
(D) None of these
Ans : (A)

9. Audio response is—
(A) output medium
(B) produces verbal responses from the computer system
(C) Both A & B true
(D) None is true
Ans : (C)

10. Automated Office refers to the merger of …………… in an office environment.
(A) Computers (B) office
(C) telecommunications (D) All the above
Ans : (D)

11. Technique of placing software/programs in a ROM semiconductor chip is called—
(A) PROM (B) EPROM
(C) firm ware (D) microprocessor
Ans : (C)

12. Following is not true for magnetic tape ?
(A) low cost (B) direct-access storage medium
(C) compact and portable (D) highly reliable
Ans : (B)

13. The following is an nonvolatile memory?
(A) ROM (B) RAM
(C) LSI (D) VLSI
Ans : (A)

14. The……………can be programmed one time by either the manufacturer or the computer user. Once programmed, it cannot be modified.
(A) RAM (B) ROM
(C) PROM (D) EPROM
Ans : (C)

15. Which of the following is not true of a magnetic disk?
(A) Users can update records by writing over the old data
(B) It provides sequential access to stored data
(C) It is slow relative to magnetic tape
(D) All of the above are true
Ans : (B)

16. A term used for diskette is—
(A) disk cartridge (B) disk pack
(C) floppy disk (D) none of these
Ans : (C)

17. Following is true for the digital computer?
(A) Information is in form of a string of binary digits
(B) It can be used as analog processor
(C) It is less accurate than the analog computer
(D) None of these.
Ans : (A)

18. Comparing with secondary storage, primary storage is—
(A) slow and inexpensive (B) fast and inexpensive
(C) fast and expensive (D) slow and expensive
Ans : (C)

19. CPU performs read/write operations at any point in time in—
(A) ROM (B) PROM
(C) EPROM (D) RAM
Ans : (C)

20. Following is not the from of secondary storage—
(A) magnetic tape (B) CD’s
(C) Disk (D) Hard disk
Ans : (D)

COMPUTER KNOWLEDGE PRACTICE QUESTIONS

1. Auxiliary storage is—
(A) Secondary storage (B) Primary storage
(C) Processing device (D) None of these
Ans : (A)

2. Archive is?

(A) Backup storage (B) Forward operation
(C) Primary storage (D) None of these
Ans : (A)

3. A branch of computer science that deals with computers that possess reasoning, learning and thinking capabilities that resemble those of human beings is recognized as?

(A) Software engineering (B) Artificial intelligence
(C) Hardware engineering (D) None of these
Ans : (B)

4. ASCII is—

(A) A standard coding system for computers (B) Hardware device
(C) Software (D) None of these
Ans : (A)

5. Following is true for Bandwidth?

(A) The wider the bandwidth of a communications system the more data it can transmit in a given period of time.
(B) The narrow the bandwidth of a communications system the more data it can transmit in a given period of time.
(C) The wider the bandwidth of a communications system the less data it can transmit in a given period of time.
(D) None is true
Ans : (A)

6. An operation in which data is moved to a different location is referred as—
(A) Block move (B) Street move
(C) Delete (D) None of these
Ans : (A)

7. The following is responsible for number of logical records in a physical record—
(A) Blocking factor (B) Block
(C) Boolean algebra (D) None of these
Ans : (A)

8. Boolean variable assumes—
(A) Values that are true only (B) Values that are false only
(C) Values that are either true or false (D) None of these
Ans : (C)

9. Bubble Memory is—
(A) nonvolatile (B) volatile
(C) permanent (D) None of these
Ans : (A)

10. In Nonvolatile memory device—
(A) Data contained in them is not lost when the power turned off
(B) Data contained in them is lost when the power turned off.
(C) data contained in them is permanent and not be rewrite
(D) None of these
Ans : (A)

11. A fixed number of adjacent bits that represent a particular character or symbol are referred as—
(A) Byte (B) Octal
(C) Bubble (D) None of these
Ans : (A)

12. Cache memory is a—
(A) Small buffer storage (B) Permanent storage
(C) Main memory (D) None of these
Ans : (A)

13. The total number of digits (symbols) available to represent numbers in a positional number system is referred as—
(A) Number system (B) Base
(C) Power (D) None of these
Ans : (B)

14. Cache memory is—
(A) Smaller and faster than main storage
(B) Bigger and slower then main storage
(C) Smaller but slower than main memory
(D) Bigger and faster than main memory
Ans : (A)

15. Cache memory—
(A) Is a Static RAM
(B) Increases the speed of processing by making current programs and data available to the CPU at a rapid rate
(C) Both A & B true
(D) Both A & B false
Ans : (C)

16. A sequential electronic circuit which can be placed in one out of two stable states where each state may be used to represent a binary digit is stated as—
(A) Integrated circuit (B) Firmware
(C) Flip-flop (D) None of these
Ans : (C)

17. A sequence of instruction (software) that is substituted for hardware and stored in readonly memory (ROM) is called—
(A) Integrated circuit (B) Firmware
(C) Flip-flop (D) None of these
Ans : (B)

18. Anonymous FTP is the—
(A) Internet file transfer protocol (B) Protocol that requires password
(C) None access files (D) None of these
Ans : (A)

19. EFF sites allows anonymous FTP that—
(A) Do not require a password or access (B) Requires password or access
(C) Is a none access file (D) None of these
Ans : (A)

20. ANSI is—
(A) American National Standards Institute
(B) A USA based national organization that establishes uniform standards in several fields of computers.
(C) A & B both true
(D) None is true
Ans : (C)