Saturday, July 20, 2013

COMPUTER KNOWLEDGE PRACTICE QUESTIONS

1. Computer network is a? 
a) A distributed data processing system 
b) Multiple computers are linked together for the purpose of data communication and reso-urce sharing 
c) Both (A) & (B) are false 
d) Both (A) & (B) are true 
e) None of these 

2. Which of the following will be used for checking spelling? 
a) Dictionary Disk 
b) Index disk 

c) Directory Disk 
d) None of these 
e) All the above 

3. Internet Banking is an example of? 
a) Electronic funds transfer (EFT) 
b) EDP (electronic data processing) 
c) EBCDIC 

d) ASCII 
e) None of these 

4. Anonymous FTP is? 
a) Internet file transfer protocol 
b) Protocol that requires password 
c) Not access to the files 
d) None

e) All of the above 

5. Archive is a? 
a) Backup storage 
b) Forward operation 
c) Primary storage 
d) None 

e) All the above

6. CPU performs read/write opera-tions at any point of time in? 
a) ROM b) PROM
c) EPROM d) RAM 
e) None of these

7. BIOS is an abbreviation for? 
a) Binary Input/Binary Output 
b) Binary synchronous 
c) Binary digit 
d) None of these 
e) All the above 

8. Most common channel used by networks today is?
a) Internet 

b) Telephone lines
c) Satellite 

d) Mail 
e) None of these 

9. What is the product of data processing? 
a) Data 

b) Information 
c) Software 

d) A computer 
e) None of these 

10. A source program is the program written in which language? 
a) English 

b) Symbolic 
c) High - level 

d) Machine 
e) None of these 

11. To be information, data must be? 
a) factual 

b) relevant 
c) news 

d) All the above 
e) None of these

12. Thick - film ICs use ____ technique?
a) Screen printing 
b) Cathode sputtering 
c) Monolithic 
d) Hybrid 

e) None 

13. A collection of Eight bits is called? 

a) byte 
b) word 
c) record
 d) file 
e) None of these 

14. What is a microprocessor? 
a) Same as a micro computer 
b) A small piece of equipment
c) A small device that controls other equipment 
d) A way of doing something fast 
e) None of these 

15. The microelectronics is the technology of?
a) microprocessor 
b) microcomputers 
c) Chips 
d) automatic processing 
e) None of these 

16. The processor of a computer system is called it's?
a) Nerve centre 
b) Eye 

c) Brain 
d) Ear 

e) None of these 

17. What are the two major types of computer chips? 
a) External memory 
b) Primary memory chip 
c) Microprocessor chip 
d) Both (B) and (C) 
e) None of these 

18. Who built the first computer mouse?
a) Doughlas Engelbart
b) William English 
c) Daniel Cougher 
d) Robert Zawacki 

e) None 

19. What is a Kimball tag? 
a) An address label 
b) A gift token 
c) A security key 
d) An input medium 
e) None 

20. Dot - matrix is a type of? 
a) tape 

b) printer 
c) Disk

d) Bus 
e) None of these 

21. What are the concentric circles on floppy disks know as? 
a) Tracks 

b) Cylinders 
c) Sectors 
d) Segments 
e) None of these 

22. What does the disk drive of a computers do? 
a) Rotate the disk 
b) Read the disk
c) Load a program from the disk into the memory 
d) Both (B) and (C) 
e) None of these 

23. A ___ is a computer connected to two networks? 
a) link

b) server 
c) gateway 

d) bridge way 
e) None of these 

Answers:

1) d; 2) a; 3) a; 4) a; 5) a; 6) c; 7) a; 8) b; 9) b; 10) c; 

11) b; 12) a; 13) a; 14) c; 15) c; 16) c; 17) d; 18) b; 19) d; 20) b; 21) a; 22) d; 23) b;