Friday, April 27, 2012

Aryavarta Gramin Bank Clerk Exam, 2011



General Knowledge
(Exam Held on 20-11-2011)

1. Who is a famous author of Indian origin and writes in English ?
(A) Shobha De
(B) M. S. Dhoni
(C) Shahid Kapoor
(D) Shreya Ghosal
(E) Milind Deora
Ans : (A)

2. Which of the following services is not provided by a bank ?
(A) Transfer of money
(B) Corporate loans
(C) Help in getting passports
(D) Sale of Demand Drafts
(E) Savings Bank Account
Ans : (C)

3. Which of the following is the currency of China ?
(A) Yen
(B) Taka
(C) Dollar
(D) Pesso
(E) Yuan
Ans : (E)

4. Which organization is called Bankers’ Bank ?
(A) Ministry of Finance
(B) Reserve Bank of India
(C) Securities and Exchange Board of India
(D) National Bank for Agriculture and Rural Development
(E) All Nationalised Banks
Ans : (B)

5. Which of the following is not an agricultural product ?
(A) Tea
(B) Jowar
(C) Urad
(D) Apple
(E) Calcium
Ans : (E)

6. Which of the following is the capital of Manipur ?
(A) Shillong
(B) Guwahati
(C) Tejpur
(D) Darjeeling
(E) Imphal
Ans : (E)

7. Which of the following terms is used in the field of banking & finance ?
(A) Surface Tension
(B) Know Your Customer
(C) Resistance
(D) Friction
(E) Bohr Theory
Ans : (B)

8. Which of the following is a very popular name in the field of literature ?
(A) Shahrukh Khan
(B) Abhishek Bachchan
(C) Anjali Bhagat
(D) Sania Mirza
(E) Chetan Bhagat
Ans : (E)

9. Who among the following is a famous cine actor/actress ?
(A) Kiran Desai
(B) Vikram Chandra
(C) Sonam Kapoor
(D) V. V. S. Laxman
(E) Pankaj Advani
Ans : (C)

10. Who was the first Prime Minister of India ?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Pt. Jawaharlal Nehru
(C) Smt. Indira Gandhi
(D) Smt. Sarojini Naidu
(E) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans : (B)

11. Which of the following is a foreign bank having branches in India ?
(A) Axis Bank
(B) ICICI Bank
(C) IDBI Bank
(D) Standard Chartered Bank
(E) Syndicate Bank
Ans : (D)

12. Who among the following is the Minister of Foreign Affairs in Union Cabinet at present ?
(A) Shri S. M. Krishna
(B) Shri P. Chidambaram
(C) Shri Pranab Mukherjee
(D) Shri Kamal Nath
(E) None of these
Ans : (A)

13. Which of the following is the host city of Olympic 2012 ?
(A) Dhaka
(B) Moscow
(C) Paris
(D) Athens
(E) London
Ans : (E)

14. Which is the capital of Nepal ?
(A) Birat Nagar
(B) Kathmandu
(C) Pokhara
(D) Gorakhpur
(E) Siwan
Ans : (B)

15. Which of the following is not the name of a country ?
(A) Bahrain
(B) Chile
(C) Denmark
(D) Fiji
(E) Euro
Ans : (E)

16. Which scheme is launched by the Govt. of India to make Indian Metros/Cities Slum free ?
(A) Indira Awas Yojana
(B) Rajiv Gandhi Awas Yojana
(C) Kutir Jyoti
(D) ASHA
(E) Bharat Nirman
Ans : (B)

17. Which of the following is a method of irrigation used in many countries ?
(A) Sprinkler
(B) Budding
(C) Cropping
(D) Fatterning
(E) Bubbling
Ans : (A)

18. Who among the following is the Chief Minister of Rajasthan at present ?
(A) Shri Ashok Gehlot
(B) Smt. Vasundhara Raje Scindia
(C) Shri Hari Dev Joshi
(D) Shri Kamal Nath
(E) None of these
Ans : (A)

19. Which of the following rivers does not flow in India ?
(A) Beas
(B) Satluj
(C) Ganga
(D) Narmada
(E) Amazon
Ans : (E)

20. Which of the following is also used to make sugar/jaggery ?
(A) Date palm
(B) Apple
(C) Mango
(D) Banana
(E) Sapota
Ans : (A)

21. Which of the following is not the name of a game played at international level ?
(A) Billiards
(B) Golf
(C) Hanball
(D) Judo
(E) Tofu
Ans : (E)

22. What does the letter ‘A’ denote in the term ‘VAT’, the name of a tax levied by the Govt. of India ?
(A) Added
(B) Applied
(C) Attached
(D) Attracted
(E) Allocated
Ans : (A)

23. Islamabad is the capital of—
(A) Pakistan
(B) Afghanistan
(C) Bangladesh
(D) Iraq
(E) Iran
Ans : (A)

24. Which of the following is a major Tea producing state in India ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Chhattisgarh
(D) Assam
(E) Punjab
Ans : (D)

25. Who among the following is the Governor of the Reserve Bank of India at present ?
(A) Dr. K. C. Chakraborty
(B) Mr. U. K. Sinha
(C) Dr. D. Subbarao
(D) Shri Anand Sinha
(E) None of these
Ans : (C)

26. Which is a Nationalised Bank ?
(A) Yes Bank
(B) Axis Bank
(C) South Indian Bank
(D) Bank of Maharashtra
(E) Karnataka Bank
Ans : (D)

27. Which of the following is not grown as a vegetable ?
(A) Spinach
(B) Cauliflower
(C) Carrot
(D) Mango
(E) Cabbage
Ans : (D)

28. Which of the following books is written by V. S. Naipaul ?
(A) My Story
(B) My Life
(C) Sunny Days
(D) A House for Mr. Bishwas
(E) A Himalayan Love Story
Ans : (D)

29. Who among the following is a famous cartoonist ?
(A) Barkha Dutt
(B) Saeed Naqvi
(C) Prabhu Chawla
(D) R. K. Laxman
(E) M. F. Hussain
Ans : (D)

30. Which of the following terms is associated with the game of cricket ?
(A) Love
(B) Capture
(C) Follow-on
(D) Kick
(E) Punch
Ans : (C)

31. Who is the President of USA at present ?
(A) Hillary Clinton
(B) Barack Obama
(C) George W. Bush
(D) Bill Clinton
(E) None of these
Ans : (B)

32. ‘Wimbledon Trophy’ is associated with the game of—
(A) Football
(B) Hockey
(C) Cricket
(D) Lawn Tennis
(E) Badminton
Ans : (D)

33. Which of the following is a Union Territory ?
(A) Assam
(B) Meghalaya
(C) Himachal Pradesh
(D) Uttarakhand
(E) Pudduchery
Ans : (E)

34. Who among the following is not a member of the Parliament at present ?
(A) Smt. Sushma Swaraj
(B) Shri Rahul Gandhi
(C) Shri Sachin Piolet
(D) Shri Anna Hazare
(E) Shri Sharad Pawar
Ans : (D)

35. In India we do not see a currency note of—
(A) Rs. 10,000
(B) Rs. 1,000
(C) Rs. 500
(D) Rs. 50
(E) Rs. 20
Ans : (A)

36. Famous Hawa Mahal is located in—
(A) Lucknow
(B) Udaipur
(C) Jaipur
(D) Bangalore
(E) Hyderabad
Ans : (C)

37. Ritcher Scale is used for measuring which of the following ?
(A) Electric current
(B) Intensity of Earthquakes
(C) Temperature
(D) Velocity of Sound
(E) Volume
Ans : (B)

38. Which is not an electronic company ?
(A) Samsung
(B) Ambuja
(C) LG
(D) Voltas
(E) BPL
Ans : (B)

39. Which of the following is a Member of G-8 ?
(A) India
(B) Pakistan
(C) Afghanistan
(D) Nepal
(E) Italy
Ans : (E)

40. Which is not a member of OPEC ?
(A) Libya
(B) Iraq
(C) Pakistan
(D) Iran
(E) Kuwait
Ans : (C)

41. Which of the following is a gas ?
(A) Methane
(B) Sodium
(C) Lead
(D) Phosphorous
(E) Potassium
Ans : (A)

42. Famous Ajanta Caves are in which state ?
(A) Maharashtra
(B) Gujarat
(C) Rajasthan
(D) Orissa
(E) Uttar Pradesh
Ans : (A)

43. ‘Sensex’ is the Sensitive Index of—
(A) Kolkata Stock Exchange
(B) Bombay Stock Exchange
(C) Beijing Stock Exchange
(D) London Stock Exchange
(E) Tokyo Stock Exchange
Ans : (B)

44. Which of the following is not the capital of a state ?
(A) Lucknow
(B) Chandigarh
(C) Shimla
(D) Samastipur
(E) Hyderabad
Ans : (D)

45. Which cup/trophy is associated with the game of cricket ?
(A) DCM Cup
(B) Ranji Trophy
(C) Nehru Gold Cup
(D) Merdeka Cup
(E) Davis Cup
Ans : (B)

46. Mr. Nicolas Sarkozy is the present President of—
(A) Italy
(B) Germany
(C) France
(D) Russia
(E) Greece
Ans : (C)

47. Which o f the following is an alloy ?
(A) Gold
(B) Copper
(C) Brass
(D) Thorium
(E) Zinc
Ans : (C)

48. Which of the following terms is used in the field of Economics ?
(A) Atomic Number
(B) Lenz’s Law
(C) Conservation of Energy
(D) Devaluation
(E) Radiation
Ans : (D)

49. Which of the following is a Horticulture product ?
(A) Sugarcane
(B) Wheat
(C) Rose
(D) Cotton
(E) Jatropha
Ans : (E)

50. Which of the following is not a member of BRICS ?
(A) Brazil
(B) Russia
(C) Iran
(D) China
(E) South Africa
Ans : (C)

IBPS CLERKS EXAM SOLVED PAPER

GENERAL AWARENESS 
(With Special Reference to Banking Industry)
(Exam Held on : 27-11-11)


1.    Which of the following organisation / agencies is specifically set up to boost overall rural development in India ?
1)RBI 
2) SIDBI
3) NABARD 
4) SEBI
5) EXIM
2.    Which of the following States has expressed its unhappiness over the agreement on sharing of Testa water between India and Bangladesh? (Agreement was not signed because of the objection)
1) Jharkhand 
2) Assam
3) Manipur 
4) Bihar
5) West Bengal
3.    Banks in India are regulated under ..........
1) Companies Act, 1956
2) Banking Regulation Act, 1949
3) Reserve Bank of India Act, 1934
 4) Special powers conferred on the RBI
5) None of these
4.    Which of the following countries is a major producer of Jute
1) Pakistan 
2) Afghanistan
3) South Africa 
4) Bangladesh
5) Sri Lanka
5.    Compilation of data on industrial production in India is done y which of the following agencies / organizations ?
1) National Testing Lab
2) Reserve Bank of India
3) Census Commission of India
4) Planning Commission of India
5) Central Statistics Office
6.    The President of India visited which of the following countries in July 2011 and held discussions with Mr. Lee Myung-bak, the President of the country ?
1) South Korea 
2) Mongolia
3) China 
4) North Korea
5) Thailand
7.    India is providing financial help to which of the following countries for building a large harbour there named as Kankasanthurai Harbour ?
1) Nepal 
2) Myanmar
3) Bangladesh 
4) Sri Lanka
5) Vietnam
8.    A Savings Bank Account opened with a commercial bank with zero balance or very minimal balance is known as :
1) Savings Bank - Ordinary Account
2) Student Savings Bank Account
3) No Frill Account
4) Current Account
5) Call Deposit
9.    What does the letter 'R' denote in the abbreviation 'BR Act' which controls banking acitivities in the country ?
1) Reformation
 2) Regulation
3) Reporting 
4) Resolution
5) Ranking
10.    'Base Rate' in banks is :
    1) Rate of interest payable on demand deposits
    2) Rate of interest payable on fixed deposits
    3) Rate of interest charged by RBI on long term borrowings of Public Sector Banks
    4) Minimum lending rate decided by RBI which shall be adopted by all Public Sector Banks
    5) The minimum interest rate fied by individual banks, below which they cannot lend funds, except cases like Govt, sponsored scheme
11.    Banking Sector will fall under which of the following ?
    1) Agricultural Sector       
    2) Service Sector
    3) Manufacturing Sector
    4) Industrial Sector
    5) Small Scale Sector
12.    THe Govt, of India has recently added the following currency for allowing Indian companies to raise debts through External Commercial Borrowings
1) EURO 
2) Dinar
 3) Great Britain Pound
4) Chinese Yuan
5) Japanese Yen
13.    A Saving Bank Deposit Account is one where:
    1) The deposits are made only once in a year
    2) Amounts are deposited and are withdrawn as per requirement of the customers
    3) Periodical Fixed amount are deposited monthwie and withdrawal are allowed after a fixed period
    4) The deposits are made once in every month
    5) None of these
14.    ASBA scheme is related to Purchase of :
1) IPO 
2) CP
3) CD 
4) TCs
5) None of these
15.    Who among the following is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha at present ?
    1) Mrs. Pratibha Patil
    2) Sri Mohammad Hamid Ansari
    3) Dr. Manmohan Singh
    4) Ms. Miera Kumar
    5) Sri L.K. Advani
16.    WHich of the following States at the instance of the Supreme Court of India, has decided to conduct electronic auction of Iron Ore stocks to be allotted to Iron and Steel producers ?
1) Gujarat 
2) Bihar
3) Madhya Pradesh 
4) Uttar Pradesh
5) Karnataka
17.    Mobile banking requires :
    1) account with a bank with mobile phone linked to interbank mobile payment service
    2) account with mobile post office
    3) account with bank along with mobile phone linked to international mobile payment service
    4) account with bank and mobile phone linked to interstate mobile payment service
    5) account with bank along with mobile phone linked to interdistrict mobile payment service
18.    Saina Nehwala famous player associated with the game of :
1) Hockey 
2) Badminton
3) Golf 
4) Lawn Tennis
5) Table Tennis
19.    Who among the following is the Prime Miniter of Japan at present ?
    1) Mr. Yoshihiko Noda
    2) Mr. Naoto Kan
    3) Mr. Abe Shinzo   
    4) Mr. Yasuo Fukuda
    5) None of these
20.    Central Drug Research Institute is located in which of the following cities in India ?
1) Jamshedpui 
2) New Delhi
3) Jaipur
 4) Lucknow
5) Dhanbad
21.    Which of the following books is written by the Classic Russian author Maxim Gorky ?
1) As You Like It 
2) Lolita
3) The Mother 
4) War and Peace
5) Alice in Wonderland
22.    Summer Olympic of 2016 will be organized is a city in :
1) China 
2) India
3) Brazil 
4) Denmark
5) South Africa
23.    WHich of the following terms is NOT used in the game of Hockey ?
1) Bully 
2) Follow-on
3) Penalty corner 
4) Center pass
5) Scoop
24.    In a bank the following are the usual types of deposit accounts
    1) Savings accounts, electricity accounts and insurance premium accounts
    20 Fixed deposits, Post office savings bank accounts and current deposit accounts
    3) Current accounts, savings bank accounts and term deposit accounts
    4) Loan accounts, savings bank accounts and term deposit accounts
    5) Current bill accounts and term deposit accounts
25.    When a bank dishonours a cheque
    1) it is called settlement of the cheque
    2) it is called withdrawing of the cheque
    3) it is called nullifying of the cheque
    4) it is called trancating of the cheque
    5) it is called return of the cheque unpaid
26.    The latest merger of bank with State bank of India is :
    1) State Bank of Hyderabad
    2) State bank of Indore
    3) State Bank of Saurashtra
    4) State Bank of Travancore
    5) None of these
27.    Mr. Salva Kur Mayardit has taken over as the President of :
1) Republic of South Sudan
2) Vietnam
 3) Myanmar
4) Libya
 5) Iraq
28.    The most powerful tool used by the Reserve Bank of India to control inflatin is
    1) Raise interest rates
    2) Reduce interest rates
    3) Raise Currency Supply
    4) Reduce Currency Supply
    5) Raise interest rates and reduce currency supply
29.    Sub Prime Lending which was the root cause for global meltdown in banks during 2008 means :
    1) Bank finance for non-productive activities
    2) Bank finance not properly disclosed in its Balance Sheet
    3) Bank finance in violation to the directives of the Central Bank
    4) Bank finance to fictitious entities
    5) Bank finance who do not qualify for the best market interest rates
30.    Which of the following represents female literacy rate in India  (As per provisional figures of Census 2011)
1) 60%
 2) 62%
3) 65% 
4) 70%
5) None of these
31.    Corssing of cheques makes them
    1) Invali document
    2) Inteligible to endorse to a person other than the payee
    3) Remain the same in all respect, it is only a practice
    4) Eligible for payment irrespective of sufficient balance in the account
    5) Ineligible to get cash across the bank counter
32.    NEFT and RTGS in banking terminology speaks of
    1) Various deposit products
    2) Various loan products
    3) Electronic Payment Products within a bank
    4) Electronic Fund Transfer from bank to bank
    5) Cheque Truncation Process
33.    The Head Quarters of the World Bank is located in
1) London
 2) Paris
3) New York 
4) Tokyo
5) None of these
34.    Which of the following schemes is lanuched by the Govt. of India only for school children?
1) Kutir Jyoti 
2) Kishor Jeevan
3) Aadhaar 
4) SEWA
5) None of these
35.    Which of the following days is observed as 'World Ozone Day'?
1) 10th August
 2) 16th October
3) 16th September 
4) 10th December
5) 19th January
36.    Which of the following Awards is given by the Govt of Mdhya Pradesh for eexcellence in the field of classical music / dance etc. ?
1) Saraswati Samman
2) Kalidas Samman
3) Shanti Swarup Bhatnagar Award
4) Sahitya Akademi Award
5) None of these
37.    The ownership of Public sector banks rests
    1) Wholly with Government of India
    2) Jointly with Government of India and State Bank of India
    3) Wholly with shareholders from the public
    4) Jointly with Government of India and Reserve Bank of India
    5) Jointly with Government of India and shareholders from the public
38.    Which of the Cups / Trophies is associated with the game of Cricket ?
1) Azlan Shah Cup 
2) Davis Cup
3) Nehru Gold Cup 
4) Ranji Trophy
5) Wimbledon Trophy
39.    Which of the following is the currency of South Korea ?
1) Yen 
2) Kyat
3) Won 
4) Rupee
5) Ringit
40.    Who among the following is the Railway Minister of India at present ?
    1) Sri Sharad Pawar   
    2) Sri Virbhadra Singh
    3) Smt. Ambika Soni   
    4) Sri Dinesh Trivedi
    5) None of these
41.    WHo among the following was a famour Scientist and is known as the, 'Father of India's Nuclear Programme ?
    1) Dr. Homi J. Bhabha
    2) Dr. Satyendra Nath Bose
    3) Dr. Vikram Sarabhai
    4) Dr. Satish Dhawan
    5) Dr. C.V. Raman
42.    Which of the following Awards was given to Dr. M. S. Ahluwalia in 2011 by the Govt. of India?
    1) Padma Vibhushan   
    2) Padmashree
    3) Bharat Ratna   
    4) Man of the Year
    5) Man of the Decade
43.    Which of the following awards is given to Dr. Harish Hande and Ms. Nileema Mishra recently ?
    1) Ramon Magsaysay
    2) Booker Prize
    3) Golden Pen Award
    4) Mercy Ravi Award
    5) Sangeet Natak Akademi Award
44.    Which of the following pacts / agreement will allow agfhanistan to sell its goods in India without paying any tax ?
    1) SAFTA   
    2) Free Market Agreement
    3) Most Favoured Nation Pact
    4) Agreement for Direct Foreign Investment
    4) Agreement to help Least Developed Countries
45.    Non performing assets mean .................
    1) the assets have stopped giving losses to a bank
    2) the assets have stopped giving capital to a bank
    3) the assets have stopped giving income to a bank
    4) the assets have stopped giving income and expenses to a bank
    5) the assets have stopped giving expenses to a bank
46.    Which of the following banks in India has maximum number of branches and ATMs in India ?
    1) IDBI Bank   
    2) Bank of India
    3) Punjab National Bank
    4) ICICI Bank
    5) State Bank of India
47.    EFT means :
    1) Effective Funds Transfer
    2) Efficient FUnds Transfer
    3) Easy Funds Transfer
    4) Elecronic Funds Transfer
    5) Electric FUnds Transfer
48.    UNESCO is an organization working in the field of
    1) Social Welfare
    2) Protecting interest of prisoners of war
    3) Framing international laws
    4) International Collaboration through education, culture and science
    5) Protecting children's right
49.    If a cheque is post dated
    1) bank on whom it is drawn will not honour the cheque before the date of the cheque
    2) bank on whom it is drawn has to honour the cheque before the date of the cheque
    3) bank on whom it is drawnhas the option to honour the cheque before the date of the cheque or not
    4) bank on whom it is drawn has to refer to RBI to bonour the cheque before the date of the cheque
    5) bank on whom it is drawn has to reer to the court to honour the cheque before the date fo the cheuqe
50.    Which of the following countries is a Member of G-8?
1) Iran 
2) Turkey
3) France 
4) Brazil
5) China

ANSWERS:
  1) 3    2) 5   3) 2    4) 4    5) 5    6) 1    7) 4    8) 3    9) 2    10) 5 
11) 4    12) 4   13) 2    14) 1    15) 2    16) 5    17) 1    18) 2        19) 1    20) 4 
21) 3    22) 3    23) 2    24) 3        25) 5    26) 2    27) 1    28) 1    29) 5   30) 3     
31) 2    32) 4    33) 5    34) 5    35) 3    36) 2       37) 4    38) 4    39) 3    40) 4
41) 1    42) 1        43) 1    44) 1    45) 3    46) 5    47) 4    48) 4    49) 1    50) 3  

Wednesday, April 25, 2012

Syndicate Bank Recruitment of Chartered Accountants


Syndicate Bank
(A Government of India Undertaking)
Head Office : Manipal-576104, Karnataka

Recruitment of Chartered Accountants 2012-13

Syndicate Bank, a leading Public Sector Bank, invites applications from Indian Citizens for appointment of Chartered Accountants in Middle Management Grade/Scale –II :

  • Chartered Accountants : 30 posts (UR-16, SC-4, ST-2, OBC-8) , Pay Scale : Rs. 19400 - 28100, Age :  21-30 years as on 01/01/2012.
Age relaxation by Govt. rules.

Application Fee :  Rs. 500/- (Rs.50/- for SC/ST/PWD)  to be paid at any of the Branches of Syndicate Bank, by means of a Payment Voucher.

How to Apply: Application in the prescribed format complete in all respects should bse sent in a closed envelope superscribed "Application for the post of Chartered Accountants 2012-13 ”  to the following address on or before 12/05/2012

Syndicate Bank Chartered Accountants Recruitment Project 2012-13, Post box No. 64, Manipal - 576104, Udupi Distrcit, Karnataka 

Please visit http://www.syndicatebank.in/scripts/Recruitment.aspx for details and application format etc.


Saturday, April 21, 2012

Chhattisgarh Gramin Bank Officers Exam., 2012

General English 
(Exam Held on 22-1-2012)

Directions—(Q. 1–10) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words/phrases are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/phrase in each case.

“India lives in its villages,” said Mahatma Gandhi. Literally and from the social, economic and political …(1)…, the statement is …(2)… even today. Around 65% of the State’s population is living in rural areas. People in rural areas should have the same …(3)… of life as is …(4)… by people living in sub-urban and urban areas. Further, there are cascading …(5)… of poverty, unemployment, poor and inadequate infrastructure in rural areas on urban centres causing slums and …(6)… social and economic tensions manifesting in economic deprivation and urban poverty. Hence Rural Development, which is concerned …(7)… economic growth and social justice, improvement in the living standard of the rural people by providing adequate and quality social services and minimum basic needs, …(8)… essential. The present strategy of rural development mainly …(9)… on poverty alleviation, better livelihood opportunities, provision of basic amenities and infrastructure facilities …(10)… innovative programmes of wage and self-employment.

1. (A) controversies
(B) issues
(C) strata
(D) perspectives
(E) nuance
Ans: (D)

2. (A) truth
(B) valid
(C) major
(D) alive
(E) placid
Ans: (B)

3. (A) desire
(B) access
(C) quality
(D) span
(E) method
Ans: (C)

4. (A) asked
(B) gained
(C) administered
(D) enjoyed
(E) relaxed
Ans: (D)

5. (A) result
(B) consequence
(C) effects
(D) lines
(E) affects
Ans: (C)

6. (A) gathering
(B) ending
(C) aspects
(D) virtual
(E) consequential
Ans: (A)

7. (A) by
(B) with
(C) in
(D) on
(E) of
Ans: (B)

8. (A) becomes
(B) were
(C) are
(D) befalls
(E) turns
Ans: (A)

9. (A) symbolises
(B) talks
(C) attends
(D) favours
(E) focuses
Ans: (E)

10. (A) through
(B) of
(C) from
(D) along
(E) past
Ans: (A)

Directions—(Q. 11–15) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the word/phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as it is given and ‘No correction is required’, mark (E) as the answer.

11. For the first time ever, a government advisory board asked scientific journals not to publish details of certain biomedical experiments.
(A) This is first time
(B) For the first ever time
(C) At the first time
(D) First time for
(E) No correction required
Ans: (A)

12. People living downstream would get 15–20 minutes to run for their life if the dam bursts.
(A) run for their lives
(B) run at their life
(C) run after their lives
(D) run for life
(E) No correction required
Ans: (A)

13. The minister also claimed that all the formalities had been completed and it would be implemented in immediate effects.
(A) immediately in affect
(B) with immediate effect
(C) to immediate effect
(D) immediately with effects
(E) No correction required
Ans: (B)

14. A meeting was convened in order to give SEZs a new lease in life.
(A) new lease of life
(B) new leasing in life
(C) leased life
(D) newer lease on life
(E) No correction required
Ans: (A)

15. As group of lawyers took violence while trying to stop another group from attending court.
(A) violent
(B) took to violence
(C) opted for taking of violence
(D) violently took
(E) No correction required
Ans: (B)

Directions—(Q. 16–20) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(1) This, thus, diminishes the effectiveness of these employees to motivate change.
(2) In this context of advocating behaviour change, it can be said that rural NGOs in India that depend on local population for employees face a limited labour pool who are as likely to be vulnerable to the traditional social pressures and therefore equally marginalized as their clients.
(3) It was found that employees indeed ‘walked the talk’ and their index of empowerment was related to their tenure in the NGO, thus disproving the theory of failure due to local employees.
(4) If NGO employees are advocating behaviour change for self-empowerment, such behaviour must also be modeled for successful transmission.
(5) A successful rural NGO in India that has received accolades for its work in empowerment and has succeeded despite having a major employee pool of locals was examined to established if the employees actually ‘walked the talk’.
(6) These pressures may cause a gap between what the employees may be trained to ‘preach’ and what they may ‘practice’.

16. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans: (E)

17. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) 6
(B) 5
(C) 3
(D) 2
(E) 1
Ans: (C)

18. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 6
Ans: (B)

19. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?
(A) 3
(B) 2
(C) 6
(D) 4
(E) 5
Ans: (C)

20. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans: (A)

Directions—(Q. 21–25) Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

21. Police officials said that they..… a tip-off about the plan and …… to catch the gang.
(A) received - managed
(B) attempted - sprung
(C) sensed - tried
(D) got - caught
(E) rendered – pleased
Ans: (A)

22. Three rag-pickers who ………… missing from the dump yard are suspected to have been buried under the ……… of waste.
(A) are - bag
(B) went - mounds
(C) go - heaps
(D) is - tons
(E) since – rubble
Ans: (B)

23. The campaign was …. at creating awareness among the public ….. drug abuse.
(A) expected - to
(B) targeted - for
(C) meant - regarding
(D) aimed - about
(E) intended – on
Ans: (D)

24. The judge has ……… a ‘defiant’ assistant commissioner to one month jail for his deliberate …... of the court orders.
(A) ruled - infringement
(B) sent - action
(C) sentenced - violation
(D) auctioned - breach
(E) ordered – attempt
Ans: (C)

25. Fed up by official ………, the villagers repaired a road themselves which had been in dire straits for the ………… thirteen years.
(A) indifference - many
(B) entry - last
(C) apathy - past
(D) guidance - next
(E) lethargy – passed
Ans: (C)

Directions—(Q. 26–35) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any)

26. The Magician, who has been (A) / using his talent for make the public aware (B) / of various social issues, is confident (C) / that his mission would be a success. (D) No error (E)
Ans: (B)

27. Apart from the dance programmes, (A) / there will be training sessions for (B) / students from various schools in the city (C) / on a daily basis. (D) No error (E)
Ans: (E)

28. The government’s earnings (A) / through royalty, dividends and profit sharing (B) / have been steady rising (C) / over the years. (D) No error (E)\
Ans: (C)

29. In the afternoon, (A) / devotees organised a programme (B) / in which the name of the deity (C) / was chanted one lakh time. (D) No error (E)
Ans: (D)

30. Slick advertising campaigns, (A) / soaring gold prices and (B) / increasing purchasing power for consumers have (C) / helped develop a market for diamonds. (D) No error (E)
Ans: (C)

31. Despite of (A) / elaborate search operations, (B) / the police could find no trace (C) / of the missing girl. (D) No error (E)
Ans: (A)

32. The revelation comes (A) / at a time when (B) / women’s reservation is (C) / being deliberated upon. (D) No error (E)
Ans: (E)

33. The man was (A) / reportedly upset (B) / over his sister’s death (C) / about a fortnight behind. (D) No error (E)
Ans: (D)

34. The factory always emits (A) / a loud sound of hammering while (B) / operations of its machines generate a strong vibration, (C) / causing severely inconvenience to residents. (D) No error (E)
Ans: (E)

35. The society for animal welfare has (A) / urged people to keep an eye out (B) / for injured birds (C) / during the forthcoming festival. (D) No error (E)
Ans: (B)

Directions—(Q. 36–50) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Renewable Energy Technologies (RETs) have long been recognised for their potential as environment friendly, versatile and sustainable energy alternatives for rural areas of India. However, despite efforts by the Ministry o f Non-conventional Energy Sources (MNES) and the India Renewable Energy Development Agency (IREDA), RETs have not yet succeeded as a major alternative source of energy in rural India. The programmes of MNES and IREDA designed to support small-scale distributed systems have relied on heavily subsidized credit, technology training and consumer awareness activities to stimulate the market for end-user finance for renewable energy systems for domestic use and a tiered set of capital and interest rate subsidies for water pumping in the agriculture sector. While end-users in some rural areas now have access to solar-powered lanterns or lights and biogas systems for their home, and agricultural operations are taking advantage of remarkable capital subsidies for solar energy to use for water pumping, the use of heavy capital and interest rate subsidies, and the focus on domestic use rather than on matching renewable energy technology applications with income enhancement opportunities have tied the success of these programmes to government budgets and political cycles limiting both the breadth and depth of development and penetration of projects that harness renewable energy resources.

In order of fully understand the barriers to the development of renewable energy enterprises/projects in rural India, we must review a few of the key characteristics of investments in renewable energy projects.

First, investments in renewable energy projects are relatively information and capital-intensive. The greater information intensity arises primarily from the need for more upfront information regarding the energy resource compared to conventional power projects. Renewable energy resource assessments, in most cases, need to be site-specific and preferably with data for a significant period of time. Renewable energy technologies are also more capital-intensive than conventional hydrocarbon ones because of the large upfront investment cost in generation equipment needed to utilize a ‘free’ or low-cost energy source. Due to the capital intensity, the financial viability of such investments and projects is often more dependent on longer-term financing structures available at the outset of the project.

Second, individual renewable energy investments are generally smaller than those made in conventional power generation projects due to constraints on local resource availability. Local resource availability is in turn limited by the low energy density of renewable energy resources. As extensive time and resources are necessary to catalogue the sitespecific resource availability before finacing can be considered, the technical and managerial know-how requirements and associated costs that occur prior to the project often represent a much larger percentage of project costs than in the case of conventional power projects.

Third, entrepreneurs developing small-scale renewable energy projects face the same business and financial risks associated with any enterprise. The viability of any enterprise depends on its ability to build a
business based on solid concepts and competencies in sound contexts that mitigate those risks.

Considering the aforementioned characteristics, the key barriers to development of small-scale renewable energy projects are fourfold. First, rural entrepreneurs do not usually have the knowledge and expertise necessary to write business plans for projects that link renewable energy technologies with productive use of applications, to assess the rewards and risks of the project and estimate the costs to mitigate the associated risks. All of these are necessary inputs before a project is presented to a financier for investment. In addition, the negotiations with financiers may be complex, involving concepts and approaches that are not familiar to the entrepreneur. Second, the paperwork and soft costs associated with identifying and obtaining access to financing for small and medium-scale projects is high relative to the financing needs. Without critical first-stage financing, most of the entrepreneurs interested in developing renewable energy projects will not be able to take the time away from normal business operations to implement renewable energy projects. Third, many of the renewable energy technologies are still relatively new to the market, so the commercial chains, networks, marketing and financial links, and other institutional structures that service traditional energy technologies are not in place to assist the entrepreneur even if she/he has the skills, know-how and capital. Fourth, given the ‘newness’, there is a limited availability of investment capital to finance the high upfront costs associated with the initial stages of developing a renewable energy project.

36. Which of the following is/are the small change/s visible in a few rural areas in terms of usage of RETs?
(1) Biogas systems are being used.
(2) People now use solar powered lights.
(3) Agricultural operations are now carried out by pumping. of water through the use of solar energy.
(A) Only 2
(B) Only 1 and 3
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans: (A)

37. Which of the following is/are the reason/s that the programmes implemented by IREDA and MNES have not yet succeeded in making RETs the major alternative source of energy ?
(1) Focus on employment generation.
(2) Emphasis on industrial use of renewable energy.
(3) Interest rate subsidies linking these to Government budgets and political cycles.
(A) Only 2
(B) Only 2 and 3
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans: (C)

38. Which of the following is/are the problem/s faced by rural entrepreneurs in the development of small-scale renewable energy projects ?
(1) Lack of technical know-how to implement these projects.
(2) Lack of willingness amongst local for the implementation of such projects.
(3) Inability to deal with intricate details in interactions with financiers of renewable energy projects.
(A) Only 2
(B) Only 1 and 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans: (C)

39. Which of the following is possibly the most appropriate title for the passage ?
(A) Programmes to Implement Renewable Energy Projects in Rural Areas.
(B) Rural Renewable Energy Projects - The Barries
(C) The Benefits of Alternative Sources of Energy
(D) The Government and Renewable Energy Projects
(E) Taking Forward Renewable Energy Projects in India
Ans: (A)

40. Which of the following is/are the characteristic/s of investment in RETs ?
(1) There are a number of investors willing to invest readily invest in these projects.
(2) These demand more investment of capital over the conventional energy projects.
(3) These involve lesser risk as compared to the conventional energy projects.
(A) Only 1 and 3
(B) Only 1 and 2
(C) Only 2
(D) Only 2 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans: (C)

41. Why are renewable energy projects termed information-intensive ?
(1) The information on resources required by these projects is specific in terms of the location as well as the time period.
(2) Very little information about renewable energy is available for the implementation of these projects.
(3) Information needed by these projects is mostly confidential and requires a lot of paperwork in order to gain access.
(4) The information required by these projects is far greater than that required by any other project related to energy conservation.
(5) The information required by these projects is very vast and sometimes unrelated to the project at hand.
Ans: (D)

42. Which of the following is true in the context of the passage ?
(1) The renewable energy projects are independent of the government budget.
(2) Renewable energy projects require investments for a longer term than a conventional energy project.
(3) Securing finance for renewable energy projects involves a lot of paperwork.
(A) Only (2)
(B) Only 1 and 2
(C) Only 2 and 3
(D) Only 1
(E) All 1, 2 and 3
Ans: (B)

43. What, according to the passage, is a drawback of renewable energy projects ‘newness’ ?
(A) The unfamiliarity with the concept of renewable energy amongst the locals.
(B) The low risk factor involved in its implementation attracts entrepreneurs who fail to complete these projects in time.
(C) Too many investors willing to invest in these projects thereby creating confusion.
(D) The absence of well-established links for networking, marketing and financing.
(E) These require minimum paperwork thus there are few or no records of these projects being generated for future reference.
Ans: (D)

Directions—(Q. 44–47) Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

44. OUTSET
(A) Start
(B) Periphery
(C) Boundary
(D) Culmination
(E) Stage
Ans: (A)

45. VIABILITY
(A) Technicality
(B) Rigidity
(C) Regularity
(D) Commodity
(E) Feasibility
Ans: (E)

46. CRITICAL
(A) Grave
(B) Vital
(C) Dangerous
(D) Final
(E) Severe
Ans: (B)

47. RECOGNIZED
(A) Predictable
(B) Standard
(C) Known
(D) Resembled
(E) Questioned
Ans: (C)

Directions—(Q. 48–50) Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

48. MITIGATE
(A) Aggravate
(B) Anger
(C) Moderate
(D) Alienate
(E) Alleviate
Ans: (E)

49. COMPLEX
(A) Plain
(B) Simple
(C) Undisturbed
(D) Compound
(E) Unilateral
Ans: (B)

50. LIMITED
(A) Boundless
(B) Released
(C) Freed
(D) Seamless
(E) Allowed
Ans: (A)

Chhattisgarh Gramin Bank Officers Exam., 2012

General Knowledge
(Exam Held on 22-1-2012)

1. Which of the following is one of the core functions of the Reserve Bank of India ?
(A) To act as Tax collector of the Govt. of India
(B) Work as Banker to the Banks
(C) Help in finalization of the Union Budget
(D) Participate in annual meetings of the various financial institutes world wide
(E) None of these
Ans: (B)

2. Which of the following tools is used frequently by the RBI to control credit and monetary situations of the markets in the country ?
(A) Cash Reserve Ratio (CRR)
(B) Real Time Gross Settlement (RTGS)
(C) Balance of Trade
(D) Forward Rate Agreements
(E) Electronic Clearing Service
Ans: (A)

3. The National Social Security Fund (NSSF) launched with a corpus of Rs. 1000 crore will help which of the following groups of society ?
(A) Bank Employees
(B) Central and State Government Employees
(C) Workers of the unorganized sectors
(D) War widows
(E) Women employees engaged in textile industry
Ans: (C)

4. What is the full form of the term ‘PDS’ which is a channel of distribution of foodgrains and other essentials to poor people on subsidized rates ?
(A) Public Distribution System
(B) Potential Development System
(C) Profitable Distribution Source
(D) Public Development Syndication
(E) Public Distribution Stores
Ans: (A)

5. India and Afghanistan recently signed a Strategic Partnership Agreement. Who among the following signed on it for Afghanistan during his visit to New Delhi ?
(A) President of Afghanistan
(B) Vice President of Afghanistan
(C) Foreign Minister of Afghanistan
(D) Finance Minister of Afghanistan
(E) None of these
Ans: (A)

6. Mr. Makhdoom Amin Fahim, who was on a state visit to India is the Commerce Minister of—
(A) Bangladesh
(B) Pakistan
(C) Afghanistan
(D) Nepal
(E) Myanmar
Ans: (B)

7. Which of the following terms is used in the field of finance and banking ?
(A) Metabolism
(B) Genetic Process
(C) Centrifugal force
(D) Debt instrument
(E) Experimental Error
Ans: (D)

8. Who among the following Indian Leaders was in New York in September 2011 to address UN General Assembly ?
(A) Mrs. Sonia Gandhi
(B) Dr. Manmohan Singh
(C) Mr. Pranab Mukherjee
(D) Ms. Meira Kumar
(E) None of these
Ans: (B)

9. Who among the following is the Chief Minister of Gujarat at present ?
(A) Sri Arun Jaitley
(B) Sri Praful Patel
(C) Sri L. K. Advani
(D) Sri Narendra Modi
(E) None of these
Ans: (D)

10. The 12th plan papers are sent to ‘NDC’ for approval-was the news in various newspapers recently. This means the plan was sent to—
(A) New Democratic Council
(B) National Development Council
(C) New Democratic Committee
(D) National Democratic Council
(E) New Departmental Committee
Ans: (B)

11. India recently signed a Tax treaty with ‘Uruguay’. This is a country in—
(A) South America
(B) South Africa
(C) South East Asia
(D) Gulf
(E) Europe
Ans: (A)

12. Which of the following is not a member of North Atlantic Treaty Organisation (NATO) ?
(A) Italy
(B) Germany
(C) USA
(D) France
(E) India
Ans: (E)

13. Which of the following countries launched its first Space Laboratory Module named ‘Tiangong-1’ recently ?
(A) South Korea
(B) North Korea
(C) China
(D) Japan
(E) Italy
Ans: (C)

14. India recently signed a significant Border Pact with which of the following SAARC countries ?
(A) Myanmar
(B) Nepal
(C) China
(D) Pakistan
(E) Bangladesh
Ans: (E)

15. Northern Rashidpur Field, where a huge stock of gas is found, is a place in—
(A) Pakistan
(B) Nepal
(C) Bangladesh
(D) Sri Lanka
(E) India
Ans: (C)

16. Women of which of the following countries got voting rights in General Elections for the first time ?
(A) China
(B) Bangladesh
(C) Pakistan
(D) Nepal
(E) Saudi Arabia
Ans: (E)

17. Which of the following is the currency of Myanmar ?
(A) Dinar
(B) Kyat
(C) Pesso
(D) Euro
(E) Dollar
Ans: (B)

18. Which of the following countries recently decided to lift ban on Foreign News, Websites, etc. as a reforms measure ?
(A) Bangladesh
(B) Nepal
(C) China
(D) Pakistan
(E) Myanmar
Ans: (E)

19. Who among the following is the first recipient of the Hridaynath Mangeshkar Award presented in September 2011 ?
(A) Asha Bhosle
(B) Lata Mangeshkar
(C) Sonu Nigam
(D) Kailash Kher
(E) Anu Malik
Ans: (B)

20. Mansur Ali Khan Pataudi was associated with which of the following games ?
(A) Badminton
(B) Cricket
(C) Football
(D) Hockey
(E) Lawn Tennis
Ans: (B)

21. Ms. Helle Thorning Schmidt has become the first woman Prime Minister of—
(A) New Zealand
(B) Malaysia
(C) Denmark
(D) Brazil
(E) None of these
Ans: (C)

22. Miss Leila Lopes who was crowned Miss Universe 2011, is a resident of—
(A) Britain
(B) Denmark
(C) New Zealand
(D) Angola
(E) Brazil
Ans: (D)

23. Sri B. C. Khanduri has become the Chief Minister of which of the following States for the second term ?
(A) Orissa
(B) Himachal Pradesh
(C) Jharkhand
(D) Uttarakhand
(E) Chhattisgarh
Ans: (D)

24. First share market in India was established in which of the following cities ?
(A) Kanpur
(B) Chennai
(C) Jaipur
(D) Mumbai
(E) None of these
Ans: (D)

25. Which of the following is not decided by the Finance Minister while presenting Union Budget every year ?
(A) Rate of Income Tax
(B) Expenditure on Defence Services
(C) Relief packages to various sections of the society
(D) Repo and Reverse Repo
(E) Revenue expected from various sources
Ans: (D)

26. Which country is at the top in production of milk in the world ?
(A) India
(B) Brazil
(C) Japan
(D) South Korea
(E) China
Ans: (A)

27. Who amongst the following is the President of France at present ?
(A) Angela Markel
(B) Elena Vesnina
(C) David Cameron
(D) Dilma Rousseff
(E) Nicolas Sarkozy
Ans: (E)

28. Which of the following is not an agricultural commodity ?
(A) Mango
(B) Cumin
(C) Sulphur
(D) Tomato
(E) Garlic
Ans: (C)

29. Which organization is being given the status of Micro Finance Regulating Authority ?
(A) SIDBI
(B) IDBI
(C) NABARD
(D) SEBI
(E) ICICI Bank
Ans: (D)

30. GNP, the term used by economist, stands for—
(A) Group Net Product
(B) Gross National Product
(C) Grand Nuclear Process
(D) Group Net Working Process
(E) Grand National Promotion
Ans: (B)

31. Some rural people still prefer to go to which of the following non institutional source for their credit needs ?
(A) Micro Finance Institutions
(B) Commercial Banks
(C) Urban Cooperative Banks
(D) Money Lenders
(E) None of these
Ans: (D)

32. Term ‘Balance of Payment’ is used in relation to which of the following ?
(A) Tax collection
(B) Exports and Imports
(C) Annual sales of a factory
(D) Deficit in Union Budget
(E) None of these
Ans: (B)

33. Which of the following is not a foodgrain ?
(A) Paddy
(B) Jowar
(C) Bajra
(D) Maize
(E) Isabgol
Ans: (E)

34. Which of the following is an employment generating programme of Govt. of India ?
(A) MGNREGA
(B) NRHM
(C) Bharat Nirman
(D) Pulse Polio
(E) ASHA
Ans: (A)

35. When the loan is granted by a bank for purchase of Electronic goods, it is called—
(A) Priority Sector
(B) White goods loan
(C) Consumer durable loan
(D) All of the above
(E) None of these
Ans: (B)

36. Which of the following metals is used for generation of Nuclear Power by most of the Nuclear Power Plants across the world ?
(A) Iron
(B) Copper
(C) Uranium
(D) Nickel
(E) Barium
Ans: (C)

37. Which of the following is/are considered a Renewable Source of Energy ?
1. Wind Energy
2. Solar Energy
3. Nuclear Energy
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2, and 3
Ans: (E)

38. Which of the following is the full form of the abbreviation IFRS as used in corporate/financial sector ?
(A) Indian Financial Reconciliation Standards
(B) Interpretation and Formal Reporting System
(C) International Financial Reporting Standards
(D) International Financial Reporting system
(E) Indian Formal Reporting System
Ans: (C)

39. ‘Heavy Water’ is used in which of the following fields ?
(A) Textile Industry
(B) Cement Industry
(C) Iron and Steel Industry
(D) Nuclear Power
(E) Pharma Industry
Ans: (D)

40. At present who is the Governor of the Reserve Bank of India ?
(A) Dr. Y. V. Reddy
(B) Dr. C. Rangarajan
(C) Dr. D. Subbarao
(D) Dr. Subir Gokarn
(E) None of these
Ans: (C)

41. As per the reports in various newspapers, many private companies are trying to obtain the licences to launch a banking company in India. Which of the following organizations / agencies issues the licence for the same ?
(A) Securities and Exchange Board of India (SEBI)
(B) Indian Institute of Banking and Finance (IIBF)
(C) Indian Banks’ Association
(D) Registrar of Companies
(E) Reserve Bank of India
Ans: (E)

42. ‘Pulitzer Prize’ is given in the field of—
(A) Literature
(B) Social Service
(C) Films
(D) Science
(E) Sports
Ans: (A)

43. Which of the following terms/trophies is related with the game of Cricket ?
(A) Love
(B) Trump
(C) Grand slam
(D) Fifa Cup
(E) Ashes
Ans: (E)

44. Who amongst the following is the Prime Minister of Pakistan ?
(A) Yusuf Raza Gillani
(B) Nawaz Sharif
(C) Hina Rabbani Khar
(D) Asif Ali Zardari
(E) None of these
Ans: (A)

45. Prof. Muhammad Yunus, the recipient of the Nobel Peace Prize 2006, is the exponent of which of the following concepts in the field
of banking ?
(A) Core Banking
(B) Micro Credit
(C) Retail Banking
(D) Real Time Gross Settlement
(E) Internet Banking
Ans: (B)

46. Which of the following phenomenon is considered responsible for ‘Global Warming’ ?
(A) Greenhouse Effect
(B) Fire in coal mines
(C) Dry Farming
(D) Monsoon
(E) Trade winds
Ans: (A)

47. OPEC is a group of countries which are—
(A) Exporting oil
(B) Producing cotton
(C) Members of G-20
(D) Developing and poor
(E) Nuclear powers
Ans: (A)

48. Which of the following books is written by Chetan Bhagat ?
(A) A Bend in the River
(B) A China Passage
(C) A Suitable Boy
(D) Revolution 2020
(E) A House for Mr. Biswas
Ans: (D)

49. Wimbledon Trophy is associated with—
(A) Football
(B) Chess
(C) Hockey
(D) Badminton
(E) Lawn Tennis
Ans: (E)

50. Baichung Bhutia is a famous—
(A) Politician
(B) Cine actor
(C) Social worker
(D) Football Player
(E) Journalist
Ans: (D)

Uttaranchal Gramin Bank Office Assistant Exam., 2011


General Knowledge

(Exam Held on 10-4-2011)
 
1. Which one of the following acts was passed recently to undo the “historic injustice done to tribals and other forest dwellers in India”?
(A) Forest Rights Act
(B) Right to Education Act
(C) Human Rights Act
(D) Civil Rights Act
(E) Forestry Development Act
Ans: (A)

2. Who is Dr. Subir Gokarn ?
(A) Chairman, SEBI
(B) Chairman, SBI
(C) Dy. Governor, RBI
(D) Member, Planning Commission
(E) None of these
Ans: (C)

3. With which one of the following companies, the Cairn India has signed a deal ?
(A) ONGC
(B) Devon Energy
(C) Imperial Oil
(D) Vedenta
(E) Hindustan Petroleum
Ans: (D)

4. Who is Dr. Narendra Jadhav ?
(A) Chief Statistician, GOI
(B) Chief Economist, GOI
(C) Member, Planning Commission of India
(D) Economic Advisor to Govt. of India
(E) None of these
Ans: (C)

5. Which one of the following conducts economic census in India ?
(A) Planning Commission
(B) Central Statistical Organisation
(C) Ministry of Rural Development GOI
(D) Census Commission
(E) None of these
Ans: (B)

6. According to RBI Governor, which one of the following is a major challenge to its monetary policy ?
(A) Policies of World Trade Organisation
(B) High cost of imports
(C) Fiscal deficit
(D) Inflation and supportive recovery of Economy
(E) None of these
Ans: (D)

7. Who is C. P. Joshi ?
(A) Rural Development Minister
(B) Public Distribution Minister
(C) Civil Aviation Minister
(D) Minister of State for Agriculture
(E) None of these
Ans: (A)

8. Cricketer, Mitchell Johnson, belongs to which one of the following countries ?
(A) Zimbabwe
(B) Australia
(C) New Zealand
(D) South Africa
(E) None of these
Ans: (B)

9. Who amongst the following in ICC Cricketer of the year ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Jimmy Kamande
(C) Kevin Pietersen
(D) Jocques Kallis
(E) None of these
Ans: (A)

10. In which one of the following cities, 2012 Olympic games are proposed to be held ?
(A) Paries
(B) Munich
(C) Athens
(D) London
(E) None of these
Ans: (D)

11. With which one of the following sports is Nicolas Anelka associated ?
(A) Cricket
(B) Football
(C) Hockey
(D) Badminton
(E) Table Tennis
Ans: (B)

12. Rio de-Janeiro is in which of the following countries ?
(A) Mexico
(B) Argentina
(C) Chile
(D) Brazil
(E) Australia
Ans: (D)

13. With which one of the following games is Vishwanathan Anand associated ?
(A) Billiard
(B) Chess
(C) Tennis
(D) Table Tennis
(E) None of these
Ans: (B)

14. Surjit Singh Barnala is the Governor of which one of the following States ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Karnataka
(E) None of these
Ans: (C)

15. In which one of the following States, is Melghat Tiger Reserve located ?
(A) Gujarat
(B) M. P.
(C) Kerala
(D) Maharashtra
(E) Rajasthan
Ans: (D)

16. Who is Dr. C. Rangarajan ?
(A) PMAEC, Chairman
(B) Economic Advisor to Finance Minister
(C) Chief Economist, Planning Commission
(D) Chief Vigilance Officer, GOI
(E) None of these
Ans: (A)

17. According to Economic Survey, which one of the following countries has shown highest Real GDP percentage growth during 2010 ?
(A) USA
(B) UK
(C) India
(D) Germany
(E) China
Ans: (E)

18. Expand the term EEFC A/c—
(A) Exchange Earners’ Foreign Currency Accounts
(B) Export Earners’ Foreign Currency Accounts
(C) Exchange Earners’ Forward Contract Accounts
(D) Export Earners’ Forward Contract Accounts
(E) None of these
Ans: (A)

19. According to Economic Survey, which one of the following is the biggest global economic power in the world ?
(A) China
(B) USA
(C) Japan
(D) Britain
(E) India
Ans: (A)

20. According to current Economic Survey, which of the following is/are some of the areas of concern for India ?
1. Unrest in the middle east
2. Widening current account deficit
3. Volatile capital flow
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 2 and 3
Ans: (A)

21. Which one of the following banks has decided not to accept bulk deposits for a while ?
(A) SBI
(B) ICICI
(C) HDFC
(D) Yes Bank
(E) None of these
Ans: (A)

22. The Government has decided to amend the Banking companies Act to give public sector banks, the Rights of Passage. What is a
Rights of Passage ?
(A) The banks can raise equity capital through rights issue
(B) The banks can seize the hypothecated goods
(C) The banks can rise tier I capital
(D) The banks can issue innovative Perpetual Bonds
(E) None of these
Ans: (A)

23. Which one of the following recommendations has been made by the PMEAC ?
(A) To withdraw some of the stimulus packages
(B) To withdraw all the stimulus packages
(C) To raise the collection of direct taxes
(D) To raise the rate of indirect Taxes
(E) None of these
Ans: (B)

24. Which one of the following organisations sets targets for various Ministries in India ?
(A) Department of Expenditure
(B) Department of Economic Affairs
(C) Department of Revenue
(D) The Planning Commission
(E) None of these
Ans: (D)

25. Sinotruk, Beiqui Foton Motors is planning to set up assembly units in India. This company belongs to which of the following countries
?
(A) Japan
(B) South Korea
(C) China
(D) Singapore
(E) None of these
Ans: (C)

26. In the unique number issued by UIDAI (Unique Identification Authority of India), how many digits are there ?
(A) 9
(B) 10
(C) 11
(D) 12
(E) None of these
Ans: (D)

27. Which one of the following denomination of plastic notes is proposed to be introduced by RBI ?
(A) 5
(B) 10
(C) 20
(D) 50
(E) 100
Ans: (B)

28. In which one of the following States, Indian Railways has proposed to set up a 700 MW gas power project ?
(A) West Bengal
(B) Maharashtra
(C) Gujarat
(D) Rajasthan
(E) Orissa
Ans: (B)

29. In which one of the following States, Jaitapur Nuclear Plant is being set up ?
(A) Gujarat
(B) West Bengal
(C) Rajasthan
(D) Orissa
(E) Maharashtra
Ans: (E)

30. Head Office of which of the following banks is in Mumbai ?
(A) Punjab National Bank
(B) Bank of India
(C) UCO Bank
(D) Corporation Bank
(E) Syndicate Bank
Ans: (B)

31. The Kumbha Mela takes place in which of the following cities in Maharashtra ?
(A) Solapur
(B) Shirdi
(C) Ratnagiri
(D) Pandharpur
(E) Nashik
Ans: (E)

32. Which of the following is the largest stock exchange of India ?
(A) Delhi
(B) Ahmedabad
(C) Mumbai
(D) Kolkata
(E) None of these
Ans: (C)

33. Hillary Clinton, who visited India recently, is the……of U.S.A.
(A) Secretary of Defence
(B) Secretary of Finance
(C) Secretary of State
(D) Secretary of Political Affairs
(E) None of these
Ans: (C)

34. Which of the following is the abbreviated form of an organization engaged in the service of child welfare ?
(A) CII
(B) CRY
(C) SEWA
(D) SHCIL
(E) None of these
Ans: (B)

35. World Environmental day is celebrated on which of the following dates ?
(A) July 5
(B) June 5
(C) April 5
(D) May 5
(E) None of these
Ans: (B)

36. Recently Saina Nehwal had been in news. She is associated with which of the following games ?
(A) Basket ball
(B) Tennis
(C) Cricket
(D) Chess
(E) Badminton
Ans: (E)

37. Which of the following nations is not a member of SAARC ?
(A) India
(B) Pakistan
(C) Nepal
(D) Sri Lanka
(E) South Africa
Ans: (E)

38. Who among the following is the author of the book entitled, ‘Five Point Someone’ ?
(A) Amrita Pritam
(B) Mulkaraj Anand
(C) Nirmal Verma
(D) Anita Desai
(E) Chetan Bhagat
Ans: (E)

39. Booker Prize is awarded for original contributions in which of the following fields ?
(A) Politics
(B) Sports
(C) Literature
(D) Cinema
(E) None of these
Ans: (C)

40. Euro is the currency of—
(A) Iran
(B) Iraq
(C) China
(D) Italy
(E) Japan
Ans: (D)

41. Which of the following has magnetic properties ?
(A) Chromium
(B) Copper
(C) Iron
(D) Silver
(E) Lead
Ans: (C)

42. Which of the following is the function of RADAR ?
(A) To look for sound waves
(B) To identify the direction only
(C) To determine the direction and the distance
(D) To send photographs
(E) None of these
Ans: (C)

43. Which of the following terms is not associated with banking ?
(A) Loan
(B) Microfinance
(C) Pulse rate
(D) Cheque transaction
(E) Basal criteria
Ans: (C)

44. Which of the following names is popular in the field of banking ?
(A) Y. V. Reddy
(B) Vinod Dua
(C) Indra Nui
(D) Vijaypat Singhania
(E) Ratan Tata
Ans: (A)

45. Chief of the RBI is designated as—
(A) Chairman
(B) Managing Director
(C) Director-General
(D) Chief Executive Officer
(E) Governor
Ans: (E)

46. RBI does not take a decision regarding which of the following ?
(A) SLR
(B) CRR
(C) Bank rate
(D) Repo rate
(E) Inflation
Ans: (E)

47. Who among the following is the chess player of international repute ?
(A) Rajnikant
(B) Sania Mirza
(C) Tiger Woods
(D) Koneru Humpy
(E) Yuvraj Singh
Ans: (D)

48. Nobel Prize is not awarded in which of the following fields ?
(A) Physics
(B) Chemistry
(C) Medical Sciences
(D) Economics
(E) Sports
Ans: (E)

49. Olympic Games and Sports are organized after every……years.
(A) Two years
(B) Three years
(C) Four years
(D) Five years
(E) Six years
Ans: (C)

50. For excellence in sports, which of the following awards is given ?
(A) Nargis Datta Award
(B) Kalidas Samman
(C) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(D) Shramajivi Award
(E) Arjun Awrd
Ans: (E)

Friday, April 20, 2012

THE COSMOS CO-OP. BANK LTD. RECRUITMENT


Tamilnad Mercantile Bank (TMB) calling applications for GM & DGM Posts

Tamilnad Mercantile Bank has opened up vacancies for the post of General Manager or GM (Credit) and Deputy General Manager or DGM (Integrated Treasury). Check out the number of vacancies and approximate salary for the post.
Position and their respective pay scale:
Number of vacancies for both the posts is not disclosed by the bank. The selected candidates will be paid with an emolument assigned as per the norms of all nationalized banks.
Interested candidates can apply online before 30th April 2012 for both the posts.

Selection process:
Selection would be based on a personal interview. The bank has all rights to reject any application if not found suitable for the recruitment.
No Application Fee is mentioned by the bank. The candidates should send their applications with complete professional and academic details. The applications should be sent to the following address:
The General Manager, HRD Department, Tamilnad Mercantile Bank Ltd., Head Office, # 57, V. E. Road, Thoothukudi 628 002.

Click the following links for more details on
 

Tamilnad Mercantile Bank Office Assistants Recruitment

Tamilnad Mercantile Bank has opened up vacancies for the post of Office Assistants or Clerks 2012. Check out the number of vacancies and approximate salary for the post.
Position and their respective pay scale:
Number of vacancies is not disclosed by the bank. The selected candidates will be paid with an emolument of Rs. 13,900 per month (Basic pay of Rs. 8000 + DA of Rs. 5,040).
Interested candidates can apply online before 25th April 2012. No application would be considered valid without registering online.

Age Limit 24 years for U.G candidates
26 years for P.G candidates
Educational Requirements Basic Graduation degree
Maximum Marks in Graduation 50% – for candidates with Bachelor’s degree
55% – for candidates with Engineering degree
Experience Nil
Application Fee Gen – Rs. 200
Reserved – Rs. 100

CANDIDATES WHO ARE PURSUING THEIR FINAL YEAR IN GRADUATION OR POST GRADUATION COURSE CAN ALSO APPLY

Selection process:
Selection would be based on written exam and personal interview. The questions will be of 200 marks. Negative marks will be provided for each wrong answer. The written test includes reasoning test, numerical ability, General Knowledge and General English, each with 50 marks. Written Exam Centers: Chennai, Tuticorin, Salem, Tirunelveli and Madurai.

Application fee can be paid with the help of a Demand Draft, payable at either Tuticorin or Tirunelveli branch of the bank, drawn in favor of Tamilnad Mercantile Bank.
Click this link for more details on Tamilnad Mercantile Bank Clerk Recruitment.

Thursday, April 19, 2012

Download Call Letter for Written Exam of Trainee Assistants in IBPS

Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) will conduct Written Exam of Trainee Assistants for its internal recruitment. Candidates who have applied for the exam and have been shortlisted can download the call letter from the official website of IBPS from 18 April 2012.


The last date to download call letter is 25 April 2012.

Wednesday, April 18, 2012

ANDHRA BANK RECRUITMENT OF CLERICAL CADRE


Andhra Bank invites applications for the Clerical Cadre posts, from Indian citizens who have taken the Common Written Examination for Clerical cadre conducted by IBPS in 2011-12 and have a valid Score card issued by IBPS.

No. of Vacancies:  600 Posts

Payment of Application Fees                                 :   21.04.2012 to 05.05.2012
Opening date for Online Registration                     :    21.04.2012
Last Date for Online Registration
(Including for candidates from far-flung areas )       :    05.05.2012

AGE as on 01/08/2011
  • Minimum : 18 years
  • Maximum : 28 years
ELIGIBILITY
  Graduation in any stream.

IBPS REQUIREMENT
Valid IBPS score obtained in Common Written Examination (CWE) for Clerks 2011-12.

SELECTION PROCEDURE
Selection for the post of Clerk will be made on the basis of performance in Common Written Examination (CWE) conducted by IBPS and/or the marks obtained in Interview.

HOW TO APPLY
( i) Candidates are required to apply online through website www.andhrabank.in No other means/ mode of application will be accepted.
(ii) Candidates should ensure that their personal email ID (as specified in the online application form while applying for Common Written Examination CWE conducted in November/ December 2011) is kept active during the currency of a recruitment project. Bank may send call letters for Group Discussion/ Interview etc. to the registered e-mail ID.
(iii) Applicants are first required to go to the Bank‟s website „www.andhrabank.in click on the link “Recruitment”
(iv) Thereafter, open the Recruitment Notification entitled “ANDHRA BANK CLERICAL CADRE’ RECRUITMENT PROJECT-2012-13”.

Recruitment Project 2012-13 – RECRUITMENT OF CLERK

CLICK here to view the Advertisement
CLICK here to download Fee Payment Challan

Bank of Maharashtra Recruitment of Clerks


Bank of Maharshtra invites applications from Indian Citizens for the following posts :

NAME OF POST: CLERICAL CADRE - 543 Posts
AGE as on 01/08/2011
  • Minimum : 18 years
  • Maximum : 28 years
ELIGIBILITY
  • A pass with 60% marks in the aggregate in Matriculation/SSC (old pattern)/SSLC/10th std. Examination of 10+2+3 pattern or equivalent. For SC/ST/OBC/PWD/EXSM candidates a pass in the aggregate in Matriculation/SSC (old pattern)/SSLC/10th std. Examination of 10+2+3 pattern or equivalent
OR
  • A pass with 50% marks in HSC examination of 10+2 (10+2+3 pattern) /11th Std. of(11+1+3) pattern or Intermediate/Pre-University or any equivalent examination/Diploma in Banking recognized by Central/State Government or U.T. administration. For SC/ST/OBC/PWD/EXSM candidates a pass in HSC examination of 10+2 (10+2+3 pattern) /11thStd. of (11+1+3) pattern or Intermediate/Pre-University or any equivalent examination/Diploma in Banking recognized by Central/State Government or U.T. administration
OR
  • Degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized as such by the Central Government.
AND
  • A Certificate for having completed a Course in Computer Awareness & Office Automation for duration of minimum 100 hours from a reputed Computer Training Institute, which will be waived where ‘Computers’ is a part of the curriculum at the Graduation / Post-Graduation Level.
IBPS REQUIREMENT
Valid IBPS score obtained in Common Written Examination (CWE) for Clerks 2011-12.
Bank Jobs
SELECTION PROCEDURE
Selection for the post of Clerk will be made on the basis of performance in Common Written Examination (CWE) conducted by IBPS and/or the marks obtained in Interview.

APPLICATION FEE
  • For SC/ST/PWD: Rs.50/- (Only Intimation & Postal Charges)
  • For all others (including OBC) : Rs.150/- (Including Intimation & Postal Charges)
IMPORTANT DATES
  • Starting date of on line registration: 17-04-2012
  • Last date for on line registration: 10-05-2012
HOW TO APPLY
Applicants are first required to go to the Bank’s website www.bankofmaharashtra.in. No other means/ mode of application will be acceptable.

MORE DETAILS

Punjab & Sind Bank Recruitment of Clerical Cadre Posts


Punjab & Sind Bank invites applications from Indian Citizens for the following posts :

NAME OF POST: CLERICAL CADRE - 800 POSTS

AGE as on 01/08/2011
  • Minimum : 18 years
  • Maximum : 28 years
ELIGIBILITY
Pass with minimum 60% marks in aggregate (55% for SC/ ST/PWD/Ex-Servicemen candidates) in Higher Secondary examination/ 10+2 of 10+2+3 pattern or its equivalent from a recognized Board OR Graduation in any stream Or Diploma in Banking recognized by Central/ State/ UT Govt.

IBPS REQUIREMENT
Valid IBPS score obtained in Common Written Examination (CWE) for Clerks 2011-12.

SELECTION PROCEDURE
Selection for the post of Clerk will be made on the basis of performance in Common Written Examination (CWE) conducted by IBPS and/or the marks obtained in Interview.

APPLICATION FEE
  • For SC/ST/PWD: Rs.50/- (Only Intimation & Postal Charges)
  • For all others (including OBC) : Rs.150/- (Including Intimation & Postal Charges)
IMPORTANT DATES
  • Payment of Application Fees: 02.05.2012
  • Opening date for Online Registration : 02.05.2012
  • Last Date for Online Registration : 18.05.2012
HOW TO APPLY
Applicants are first required to go to the Bank’s website www.psbindia.com and click on the Home page and open the link “Recruitment”.

MORE DETAILS : Click here

Online Apply Here 

Punjab & Sind Bank Probationary Officers Recruitment


Punjab & Sind Bank invites applications for the post of Probationary Officers from Indian citizens
who have taken the Common Written Examination for Probationary Officers/ Management
Trainees conducted by IBPS in 2011 and have a valid Score card issued by IBPS & who meet the
eligibility criteria prescribed below -

Total Post-900
No minimum IBPS Score required
Educational Qualification:Graduation in any discipline with minimum 55% marks
Payment of Application Fees: 24.04.2012
Opening date for Online Registration 24.04.2012
Last Date for Online Registration (Including candidates from far-flung areas): 10.05.2012


Click here for details

ANDHRA BANK RECRUITMENT OF CLERKS


Tuesday, April 17, 2012

Bank of India Clerical Cadre Recruitment


Bank of India, a leading Public Sector Bank having Head Office at Mumbai, invites applications for recruitment of 3149 posts in Clerical Cadre
 
Qualifications as on 01.08.2011: Pass with 50% marks in the aggregate, either in the Higher Secondary School (HSC) Examination or Standard XII under the 10+2+3 pattern or Standard XI under the 11+4 pattern or its equivalent of recognized Educational Board, acceptable to the Bank. Or a degree from UGC recognized University (Graduation level) Candidates having completed Foundation Course on Computer Awareness & Office Automation for duration of minimum 3 months from a Computer Institute, is desirable. The desirability of having completed the said Course will be waived in case of those candidates having Computer subject as part of the curriculum at the Pre- Degree / Degree level.Knowledge of Regional Language of a particular State / Union Territory for which candidate apply, is essential. Candidates possessing minimum Total Weighted Standard Score (TWSS) in the Common Written Examination (CWE) conducted by IBPS in 2011 as indicated in page 1 of this notice, should only apply.
State/UT Total
Andhra Pradesh 235
Andman & Nicobar 5
Arunachal Pradesh 4
Assam 20
Bihar 240
Chandigarh 2
Chhattisgarh 26
Delhi 41
Goa 27
Gujarat 21
Haryana 1
Jammu & Kashmir 1
Jharkhand 485
Karnataka
104
Kerala 97
Madhya Pradesh 401
Maharashtra 321
Manipur 4
Mizoram 3
Nagaland 3
Orissa 217
Puducherry
4
Punjab 102
Rajasthan 112
Sikkim 2
Tamil Nadu 159
Tripura 12
Uttarakhand 15
Uttar Pradesh 423
West Bengal 58

Pay Scale : Rs.7200 - Rs.19300 
Age : Minimum age : 18 years & Maximum age: 28 years as on 01.08.2011

Selection Procedure :Depending on the number of vacancies, only those candidates who have secured the minimum qualifying marks stipulated for Common Written Examination (C.W.E) conducted by IBPS (i.e subject wise Objective Test), have the minimum IBPS TWS score specified above and rank sufficiently high in the order of merit shall be called for a Personal interview in the ratio of 1:3. The candidates should have valid score card issued by IBPS. Mere pass in the Common Written Examination shall not vest any right in a candidate for being called for Personal Interview.Merit list of the candidates based on the aggregate marks obtained by them in Common Written Test and in Personal Interview will be prepared in descending order, under the respective SC / ST / OBC / GEN Category State-wise. The final selection will be made on the basis of this merit list. 

Note: In case of similar marks to two or more candidates the merit order of such group of candidates will be as per their aggregate written test marks and further as per their date of birth (i.e. more senior in age will be placed first before less senior in age). Candidates belonging to SC/ST/OBC/PWD categories filling in “unreserved” vacancies will not be entitled for relaxation available to them in their respective category.
 
Application Fees:Application fee has to be paid in any of Bank of India Branches by computer-generated challan.

Application fees for SC/ST/PWD/Ex-service-men CandidatesNil
For all other candidates Rs.200
Probation:The selected candidates will be on Probation for a period of 6 months of active service from the date of his / her joining the Bank.

Important Dates :
• Challan available from : 16.04.2012
• Submission of on – line application commencing from : 16.04.2012
• Last date for submission of on – line application : 28.04.2012
• Payment of application fee (other than SC/ST/PWD/EXS) : 16.04.2012 to 28.04.2012
• Tentative period of interview : May – June 2012
• Relevant date of Age/Qualification/Experience reckoned as on : 01.08.2011


Candidates are requested to read the entire notice carefully.
CLICK for NOTICE

CLICK for copy of Challan

CLICK for apply online
(available only for valid IBPS – CWE Score card holders 4 PM onwards from 16/04/2012)


Candidates are advised to use IBPS – CWE Registration No. and Password to apply online.