Saturday, January 28, 2012

South Indian Bank Probationary Clerks Recruitment


South Indian Bank is  inviting Applications from Indian citizens recruitment of 25 vacancies of Probationary Clerks for its Branches Bangalore with the below mentioned specifications ::
Name of the post :: Probationary Clerk
No. of vacancies :: 25
Educational Qualification :: 
  • Graduation with at least 55% marks in Science Stream or 50 % marks in Arts/ Other streams.
  • Candidates should be proficient in computer operations.
Age Limit ( 31.12.2011)::  Not more than 26 years
Application fee :: (To be paid along with application by means of Demand Draft (Crossed Account Payee) favoring SOUTH INDIAN BANK, payable at Bangalore.
  • Rs.250/- for GEN category
  • Rs.50/- for SC/ST category
Selection Process ::
  • Written Test
  • Interview
How to Apply :: Candidates need to apply only through Offline mode only ,by sending the duly filled in application form to the below mentioned address by superscribing the envelope with “APPLICATION FOR THE POST OF PRO. CLERKS ” and send to
To,
DEPUTY GENERAL MANAGER,
THE SOUTH INDIAN BANK LTD,
REGIONAL OFFICE, BANGALORE,
DOOR NO.61, S.B.H.ARCADE,
WHEELERS ROAD,
FRAZER TOWN P.O, COX TOWN,
BANGALORE, PIN: 560005.
 
SOUTH INDIAN BANK RECRUITMENT 2012 ADVERTISEMENT
SOUTH INDIAN BANK APPLICATION FORM DOWNLOAD

Thursday, January 26, 2012

Punjab National Bank Management Trainee Recruitment

 
Punjab National Bank (PNB)
(A Government of India Undertaking)
Head Office: 7,Bhikaiji Cama Place, New Delhi-110066


Punjab National Bank (PNB), a leading public sector bank invites Online application from Indian citizens for the  following 775 posts of  Management Trainees for those candidates who have valid CWE score card (minimum 138 for General, 125 for OBC and 113 for SC/ST/PWD) :
  • Management Trainee : 775 posts (UR-392, SC-116, ST-58, OBC-209) (PWD-24) in JMG-I Scale Rs.14500-25700,  Age : 20-28 years,
 Application Fee :  Rs.200 /- (Rs.50/- for SC/ST/PWD) to be paid cash in any branch of PNB.

How to Apply : Apply Online only at Punjab National Bank website from 30/01/2012 to 13/02/2012.

Kindly visit  https://www.pnbindia.in/En/ui/Recruitment.aspx for Detailed information, payment voucher and a  link to online submission of Application from will be available from 30/01/2012.

Wednesday, January 25, 2012

Canara Bank Recruitment of Probationary Officers


Canara Bank
(A Government of India Undertaking)
Recruitment Cell, Personnel Wing
Head Office (Annexe), 14, Naveen Complex, M G Road, Bangalore – 560001
Recruitment of Probationary Officers (PO) - 2012

Canara Bank, a leading Public Sector Bank, invites Online applications from Indian Citizens for appointment of  following Probationary Officers only from the candidates who have valid CWE score card :  
  • Probationary Officer (PO) : 2000 posts in JMG-I scale Rs.14500-25700/-

How to Apply : Apply Online, submission of Online application through Canal Bank website from 30/01/2012 to 15/02/2012 only.   

Please visit http://canarabank.com/English/Scripts/RPO-1-2012.aspx for more details and online submission of application from 30/01/2012 onwards.


Tuesday, January 24, 2012

Vijaya Bank Clerical Posts Under Sportsmen Category


Vijaya Bank
(A Government of India Undertaking)
Head Office, 41/2, M.G. Road, Bangalore - 560001


Vijaya Bank, a leading listed Public Sector Bank, having Head Office in Bangalore, with all India representation, invites Online applications  for recruitment to the following Clerical Posts Under Sportsmen Category in the following Games :
  • Clerk : 16 posts (Cricket-5, Basket Ball-5, Kabaddi-6), Pay Scale : Rs.7200-19300, Age : 18-24 years
Application fee : Rs.300/- (Rs.50/- for SC/ST) should be sent by Demand Draft/Pay  Order/Bankers Cheque favouring “Vijaya Bank, Recruitment (Sportsmen) Project, 2011” payable at   Bangalore only.

How to Apply :  Application complete in all respects should be sent only by ordinary post in a closed envelope superscribed “APPLICATION FOR THE POST OF CLERK (SPORTSMEN)” at the following address: Post Box No, 5136, GPO, Bangalore – 560001 on or before 06/02/2012.


Kindly view http://vijayabank.com/vijaya/export/sites/vijaya-bank-internet/internet-en/menus/announcements/Advertisement-2011.doc     for all the details and application form.

RBI Assistant Manager (Rajbhasha) Gr. 'A' Reruitment

Reserve Bank of India (RBI)
Mumbai


Applications are invited from Indian Citizens for appointments to the following posts. The details of the posts are as follows :


  • Assistant Manager (Rajbhasha) Gr. 'A' : 07 posts (UR-4, SC-1, OBC-2), Pay Scale : Rs. 17100 - 33200/-, Age : 30 years

Application Fee :  Rs.100/- (No fee is payable by SC/ST/PWD candidates) payable by Demand Draft favouring Reserve Bank of India and payable at Mumbai only. However, candidates from un-banked areas may pay fee by crossed Indian Postal Orders in favour of Reserve Bank of India payable at GPO, Mumbai. Candidates should write their Name and Address on the reverse of the Demand Draft and in the space provided for the purpose on the Postal Orders (if fee is payable).




How to ApplyCandidates can apply Online or Offline both ways. Online applications can be submitted upto 24/02/2012. Offline - Applications in the prescribed format and completed in all respect to be sent to General Manager, Reserve Bank of India Services Board, Post Box No. 4618, Mumbai Central Post Office, Mumbai-400008 by ordinary post on or before is upto 02/03/2012.


The further detail along with a link to online submission of application and offline application form is available at http://www.rbi.org.in/scripts/bs_viewcontent.aspx?Id=2470

Prathama Gramin Bank Officers Exam., 2011



English Language
(Held on 25-9-2011)

Directions–Read the following passage carefully and answer the questions given below them. Certain words/expressions are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

The Battle of Gettysburg was fought during the first three days of July, 1863. During the night of July 4, Lee began to retreat southward while storm clouds' deluged the country with rain. When Lee reached the Potomac river with his defeated army, he found a swollen, impassable river in front of him, and a victorious Union army behind him. Lee was in a trap. He couldn't escape. US President, Abraham Lincoln saw that. Here was a golden, heaven-sent opportunity - the opportunity to capture Lee's army and end the war immediately. So, with a surge of high hope, Lincoln ordered General Meade not to call a council of war but to attack Lee immediately. Lincoln telegraphed his orders and then sent a special messenger to Meade demanding immediate action.

And, what did General Meade do ? He did the very opposite of what he was told to do. He called a council of war in direct violation of Lincoln's orders. Finally the water receded and Lee escaped over the Potomac with his forces.

Lincoln was furious. "What does this mean ?" Lincoln cried "Great God ! What does this mean ? We had them within our grasp, and had only to stretch forth our hands and they were ours; yet nothing that I could say or do could make the army move. Under the circumstances, almost any general could have defeated Lee.

In bitter disappointment, Lincoln sat down and wrote Meade this letter. And remember, at this period of his life, he was extremely conservative and restrained in his phraseology. So this letter coming from Lincoln in 1863 was tantamount to the severest rebuke.

"My dear' General,

"I do not believe you appreciate the magnitude of the misfortune involved in Lee's escape. He was within our easy grasp, and to have closed upon him would, in connection with our other late successes, have ended the war. As it is, the war will be prolonged indefinitely. If you could not safely attack Lee last Monday, how can you possibly do so south of the river, when you can take with you very few -not more than two-thirds of the force you then had in hand ? It would be unreasonable to expect and I do not expect that you can now effect much. Your golden opportunity is gone, and I am distressed immeasurably because of it."

What do you suppose Meade did when he read that letter ?

Meade never saw that letter. Lincoln never mailed it. It was found among Lincoln's papers after his death.

My guess is – and this is only a guess – that after writing that letter, Lincoln looked out of the window and said to himself, "Just a minute. May be I ought not to be so hasty. It is easy enough for me to sit here in the quiet of the White House and order Meade to attack; but if I had been up at Gettysburg, and if I had seen as much blood as Meade had seen during the last week, and if my ears had been pierced with the screams and shrieks of the wounded and dying, maybe I wouldn't be so anxious to attack either."

1. Which of the following is the author's guess about the reason for Lincoln's withholding the letter to General Meade ?
(A) There was no point in lamenting over spilt milk as the matter was already over
(B) Decisions taken while sitting in ivory tower may not be as appropriate as those taken after witnessing the battle field
(C) The blood seen at the battle field and the shrieks of the dying heard by Lincoln
(D) General's views should be considered by President not-withstanding their merits
(E) He wanted to avoid confrontation with the General at that critical hour
Ans : (B)

2. What would have been the probable consequences had General Meade followed Lincoln's orders ?
(a) It would have prolonged the war further, indefinitely
(b) Lee's army would have got enough time for a safe escape
(c) The Council of war would not have granted permission to carry out the orders
(A) (a) and (b) only
(B) (a) and (c) only
(C) (b) and (c) only
(D) All the three (a), (b) and (c)
(E) None of these
Ans : (E)

3. Abraham Lincoln had ordered General Meade not to……………..
(a) attack Lee while he had been at a disadvantage due to flooded river
(b) let Lee escape so that the war could be ended immediately
(c) call a council of war to discuss the attack on Lee's forces
(A) All the three
(B) (a) and (b) only
(C) (a) and (c) only
(D) (b) and (c) only
(E) None of these
Ans : (D)


4. In the context of the passage, all of the following statements are true EXCEPT……………..
(A) General Meade would have found it difficult to win the war after Lee's safe escape
(B) General Meade failed to end the war because of the swollen Potomac river
(C) Abraham Lincoln's orders were violated by General Meade
(D) When Potomac river was in spate, Lincoln considered it as a golden opportunity
(E) Abraham Lincoln refrained from sending the letter to General Meade
Ans : (B)

5. What was the situation that made Lee uncomfortable on the fourth day of war while retreating ?
(A) His army had been defeated in a very humiliating manner
(B) He was trapped in an ambush laid down by the enemy's army
(C) His army was sandwiched between enemy's forces and a swollen river
(D) Storm clouds had deluged the country with heavy rains
(E) None of these
Ans : (C)

6. What could be the probable reason why General Meade didn't follow Lincoln's orders ?
General Meade……………..
(A) knew that Lincoln was not empowered to issue such orders
(B) did not wish to terminate war so early
(C) was rule-bound and wanted to follow orders of Council of War
(D) having defeated the enemy, wanted to avoid further bloodshed
(E) was aware of the danger of crossing the swollen Potomac river
Ans : (D)

7. What was the outcome of General Meade' s inaction on Abraham Lincoln's orders ?
(a) Lee and his army could escape safely
(b) It infuriated Abraham Lincoln
(c) Lee's army was defeated and had to retreat
(A) (a) and (b) only
(B) (a) and (c) only
(C) (b) and (c) only
(D) All the three
(E) None of these
Ans : (A)

8. The contents of the passage reveal which qualities of General Meade ?
(A) Timidity and arrogance
(B) Courage and humanitarian consideration
(C) Obedience and bravery
(D) Treachery and lack of patriotism
(E) Undue compassion for enemy and lawlessness
Ans : (B)

9. Abraham Lincoln was extremely annoyed with General Meade because…………….. (A) the latter had hurt his ego by violating his orders
(B) the General had procrastinated on his orders due to inertia
(C) a golden opportunity to win the war early was lost
(D) the latter had colluded with the enemy General
(E) None of these
Ans : (C)

Directions–(Q. 10-12) Choose the word or group of words which is MOST NEARLY THE SAME in meaning as the word printed in bold.
10. Conservative
(A) Traditional
(B) Negative
(C) Backward
(D) Biased
(E) Unsymmetrical
Ans : (A)

11. Distressed
(A) Relieved
(B) Annoyed
(C) Sad
(D) Anxious
(E) Devastated
Ans : (B)

12. Grasp
(A) Understand
(B) Seize
(C) Knowledge
(D) Reach
(E) Assimilate
Ans : (B)

Directions–(Q. 13-15) Choose the word or group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold.

13. Surge
(A) Thinning
(B) Flash
(C) Drought
(D) Iota
(E) Miniscule
Ans : (A)

14. Violation
(A) Breach
(B) Honouring
(C) Obedient
(D) Confirmation
(E) Regulation
Ans : (B)

15. Receded
(A) Accumulated
(B) Extended
(C) Deflated
(D) Reflected
(E) Advanced
Ans : (E)

Directions–(Q. 16-20) Rearrange the following six sentences (a), (b), (c), (d), (e) and (f) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(a) What made him one of the richest men in the USA ?
(b) He had hundreds of men working for him.
(c) And he knew how to handle these knowledgeable men.
(d) What made Andrew Carnegie a successful businessman?
(e) They knew far more about steel than he did.
(f) He was called the steel king, yet he himself knew little about manufacture of steel.

16. Which of the following will be the FOURTH sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (B)

17. Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (E)

18. Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (A)

19. Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) (f)
(B) (e)
(C) (d)
(D) (c)
(E) (b)
Ans : (A)

20. Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) (f)
(B) (e)
(C) (d)
(D) (c)
(E) (b)
Ans : (C)

Directions–(Q. 21-25) Against each question number, an incomplete statement is provided. In the next column, there are fillers denoted by (a), (b), (c), (d), (e), (f), (g), (h) and (i). You have to find out which one, two or more of these can grammatically and meaningfully complete the incomplete statement provided against the question number. Accordingly, mark your answer where .answer choices are provided against question number repeated below the statement and fillers.
(a) he had to pay what the vendor had insisted on.
(b) yet, he seldom wins any easy bargain.
(c) yet, he somehow manages to maintain a win-win situation.
(d) and therefore, he always gets an edge over others.
(e) still, he rarely succeeds in being a beneficiary.
(f) but he refrains from seeking any benefits out of that strength.
(g) people are carried away by his perceived quality.
(h) he uses it for the society and not for self
(i) how can one expect him to benefit ?

21. His misunderstanding is that he acquired a good trick of the trade…………..
(A) (i) only
(B) Either (d) or (e)
(C) (g) only
(D) (d) only
(E) None of these
Ans : (B)

22. He projects himself as a likeable person without really being so…………..
(A) (e) only
(B) (g) only
(C) (c) only
(D) (a) only
(E) Either (c) or (g)
Ans : (B)

23. His persuasive skills are of a higher order…………..
(A) (i) only
(B) (a) only
(C) (c) only
(D) (g)only
(E) None of these
Ans : (E)

24. Despite being good at negotiations…………..
(A) (a) only
(B) (b) only
(C) Either (a) or (c)
(D) Either (a) or (b)
(E) Either (b) or (c)
Ans : (A)

25. He has serious limitations in convincing others…………..
(A) (e) only
(B) (a) only
(C) (c) only
(D) (d) only
(E) Either (d) or (e)
Ans : (C)

Directions –(Q. 26-35) Which of the following phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and no correction is required, mark (E) as the answer i.e. "No Correction Required".

26. Favourable changes would be visible if proper information will be shared without any reservations.
(A) will be visible if proper information would be shared
(B) would be visible if proper information is shared
(C) would be visible through proper share of information
(D) were visible after share of information will be proper
(E) No Correction Required
Ans : (B)

27. In the monsoon, large branches of trees suddenly break up and fall, wreck parked cars or a passing pedestrian.
(A) break up and fall suddenly, wreck
(B) suddenly break up, fall and wreck
(C) suddenly break off and fall, wrecking
(D) suddenly wreck, fall and break off
(E) No Correction Required
Ans : (C)

28. People had been motivated to join the movement to fight poverty and use the armed struggle to get social justice.
(A) are motivated to join
(B) were motivated to joining
(C) had motivation for joining
(D) had been motivated for joining
(E) No Correction Required
Ans : (E)

29. The Government discovered that though the scientist's seniority was entitled the highest grade in the service, his claims had been over-looked.
(A) scientist was entitled to the I highest grade by his seniority
(B) seniority of the scientist had been entitled to the highest grade .
(C) highest grade was entitled to the scientist with his seniority
(D) seniority was a factor to decide entitlement of the scientist to highest grade
(E) No Correction Required
Ans : (A)

30. Through the experiment, the boy, had gained just enough knowledge to whet his appetite for more.(A) just enough knowledge to his appetite whetting for more
(B) enough knowledge just to whet his appetite much more
(C) just enough knowledge for whetting more and more appetite
(D) knowledge enough to whet is much more appetite
(E) No Correction Required
Ans : (E)

31. The relationship has perceived by people of both countries as mutually beneficial and rewarding, so that they will develop trust and confidence.
(A) perception of relationship between people
(B) perceived relationship among people
(C) relationship as perceived by people
(D) relationship has to perceived by people
(E) No Correction Required
Ans : (D)

32. While acknowledging his knowledge and technical competence, the official sources lay down stress on his Integrity.(A) lay upon stress on the integrity
(B) lay off stress on his integrity
(C) lay stress on his integrity
(D) lay stress on him being a person on integrity
(E) No Correction Required
Ans : (C)

33. There is an impact assessment zone where radiation levels are regularly monitoring.
(A) level is regularly monitoring
(B) level is regular to monitor
(C) levels are regularly monitored
(D) level is monitoring regularly
(E) No Correction Required
Ans : (C)

34. What should they do with the enormous wealth is their lookout.
(A) they should have done with the enormous wealth have
(B) should they do if the wealth is enormous is
(C) should they be doing for the enormous wealth is
(D) they should do with the enormous wealth is
(E) No Correction Required
Ans : (E)

35. Those who voted for change in the region now wonder about its whereabouts.(A) are now wonderful about its whereabouts
(B) have now wondered of its whereabouts
(C) now wonder at whereabouts of themselves
(D) wonder about their whereabouts now
(E) No Correction Required
Ans : (D)

Directions–(Q. 36-40) In each sentence below there are two blank spaces. Below each sentence, there are five pairs of words denoted by (A), (B), (C), (D) and (E). Find out which pair best fits 'in the blanks in the same serial order to make the sentence meaningfully complete. The letter of that pair is the answer.

36. She had done her graduation and has……………..working in the company……………..nearly twenty years.
(A) is, since
(B) is, from
(C) was, since
(D) been, for
(E) started, about
Ans : (D)

37. Although I was……………..in front of the house, I could not……………..it due to lot of changes around.
(A) facing, find
(B) standing, recognize
(C) right, believe
(D) working, help
(E) alighted, sense
Ans : (B)

38. Spending time is not a……………..as there are numerous……………..to keep me busy.
(A) boon, action
(B) disaster, works
(C) difficulty, occasions
(D) solution, problems
(E) problem, activities
Ans : (E)

39. He realized that poverty can be……………..not by raising slogans, but by……………..more and more jobs for the unemployed.
(A) eliminated, doing
(B) handled, enhancing
(C) eradicated, creating
(D) elevated, assigning
(E) dealt, offering
Ans : (C)

40. When the suppliers came to know that the li1aterial we purchased was for……………..work, they offered generous discount and also made free……………..
(A) relief, delivery
(B) personal, supply
( C) our, manufacture
(D) exceptional, resources
(E) trivial, passage
Ans : (A)

Directions–(Q. 41-50) In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The latest official figures of 2010 on ...(41)... say this: "A typical Indian worker is male,
...(42)... working in his midtwenties, is presumably better educated than before, ...(43)... most likely to find work as casual labour the ...(44)... secure of jobs. He is also more likely to ...(45)... a job, less likely to be interested in one, and will surely earn better money. His wife is less likely to work."

This is just the sort of ...(46)... that the government cautions observers not to paint, pointing to the formidable armies of the self-employed-those who ...(47)... your shoes, sell you roadside tea, and build a dhaba or a mechanic's shop-in the workforce. But be it the 'casual" workers or the self-employed, these are not the big, sweeping. ..( 48) ...that one expects to see 20 years after a big country starts liberalizing. ...(49) ..., the pro-portion of Indians in manufacturing jobs hasn't changed significantly ...(50)... the 90's.

41. (A) development
(B) economy
(C) employment
(D) education
(E) statistics
Ans : (C)

42. (A) decides
(B) starts
(C) neglects
(D) avoids
(E) pretends
Ans : (B)

43. (A) yet
(B) hence
(C) obviously
(D) and
(E) although
Ans : (A)

44. (A) financially
(B) more
(C) certainly
(D) least
(E) better
Ans : (D)

45. (A) assign
(B) seek
(C) create
(D) get
(E) delegate
Ans : (B)

46. (A) image
(B) guess
(C) riddle
(D) happening
(E) forecast
Ans : (A)

47. (A) wear
(B) polish
(C) handle
(D) sell
(E) steal
Ans : (B)

48. (A) realities
(B) tones
(C) alarms
(D) events
(E) changes
Ans : (A)

49. (A) Hence
(B) Liberally
(C) Subsequently
(D) Luckily
(E) Sadly
Ans : (E)

50. (A) before
(B) in
(C) since
(d) during
(E) over
Ans : (D)

PUNJAB NATIONAL BANK Specialist Officers Exam, 2011

ENGLISH SOLVED PAPER

(EXAM HELD ON: 18-08-2011)


Directions–(Q. 1-15) Read the following passage to answer the given questions based on it. Some words / phrases are printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

The advent of technology has fundamentally changed our lives, but one thing is for sure: The velocity of technological change will accelerate in an exponential manner with significant ramifications for all of us. Just imagine: over half of the scientists and engineers who have ever lived are alive today. China adds about 6.5 million graduates every year, half of them engineers and scientists. It is not only the sheer number of "innovators" who will push the boundaries of science, technology and ultimately life-change, but also the greater degree of interconnectivity which accelerates the generation of knowledge and creates a much more entrepreneurial environment for innovation and change.

What is particularly striking is this dimension of change. Today's technological evolution no longer solely affects what we are doing, but also who we are. Of course, the Internet is in many ways still a tool, but it has also become part of our DNA. This is true for governments (just think of WikiLeaks), for businesses and for individuals. In some way, we are "outsourcing" parts of ourselves – and this raises the question: Who owns our 'inner most' self -our desires or our mobile phone records, capturing where we are going and with whom we are meeting. Is it technology companies, our local phone providers, or is it still us ?

It is not only the velocity and nature of change, but also the increasing multiplicity of actors which characterizes the world of today and tomorrow. Ten years ago, the Group of Eight (G-8) countries represented more than 60% of the world's economic power. Today, much more than half of the world's economic growth is produced by so-called emerging countries. This multiplicity of actors not only highlights the geographic expansion and the extension of multi-stakeholder impact, but it also underscores the fact that power is shifting from the top down and from the centre to the periphery -leaving almost seven billion people who want to have their say and the capability to do so.

The geoeconomic and geopolitical power shifts taking place will fundamentally change our lifestyles – equally, so too will the cultural seismic shifts that are occurring. Going forward, prevailing Western values will have to increasingly accommodate Asian values, and vice-versa. By 2025, four of the five largest economies in the world will be non-Western and close to half of the Fortune 500 companies will originate in emerging countries. This will have a direct impact on all of us in terms of new brands, new lifestyles and new industrial ownership structures.

All of these accelerated trends – velocity, multiplicity, interconnectivity – are creating a completely new world in which the mastering of complexities will be the key challenge. Of course, the more complex the system is, the greater the risk of systemic breakdowns.

1. Which of the following is predicted about world' s largest economies by 2025 ?
(A) Three out of the five largest economies will be Asian
(B) Four out of the five largest economies will be western
(C) Three out of the five largest economies will be non-western
(D) The top five largest economies will be non-western
(E) None of these
Ans : (E)

2. Which of the following is indicated about technology ?
(A) Technology changes will be more rapid now
(B) Technology will not bring about major societal changes now
(C) Number of innovations has gone down now
(D) Technologically advanced countries will represent 60% of world's economic power
(E) Telecommunication will see more advancement as compared to other areas
Ans : (A)

3. Which of the following would, in future, be true about cultural changes ?
(A) Western culture will affect Asian culture
(B) Asian culture will affect western culture
(C) Both western and Asian culture and values will adjust and mingle with each other
(D) No culture will be able to influence the other culture
(E) Inspite of other rapid changes, cultural changes will be slow
Ans : (C)


4. Which of the following is predicted about the Fortune 500 Companies ?
(A) Many of these companies will shift their base to the emerging countries
(B) Fortune 500 will be replaced by Fortune 2025
(C) Many new companies initiated in emerging countries will find place in Fortune 500
(D) None of the presently included countries will remain in Fortune 500 group by 2025
(E) The share of western countries will be less than 20% in Fortune 500
Ans : (C)

5. Which of the following may be the best title for the passage ?
(A) Technology
(B) New world complexities
(C) Convergence of Asian Values
(D) Innennost Vs outerself
(E) Changing lifestyle by 2025
Ans : (B)

6. Which of the following is true about world economy?
(A) The share of G-8 countries in the economic growth is just 10%
(B) More countries from western world now contribute to the world's economy
(C) There are five countries which contribute about 60% of world's economic growth
(D) More than 50% of world's economic growth now comes from developing countries
(E) The growth rate of GDP of most of the western countries is much more than what it was 10 years ago
Ans : (D)

7. Which of the following best describes the meaning of "push the boundaries" as used in the passage ?
(A) accept the challenge
(B) creating more competition
(C) prove to the world
(D) achieve the unimaginable
(E) take technology from one area to the other
Ans : (A)

8. Which of the following has now become a part of our DNA ?
(A) Global cooperation
(B) Internet
(C) Western values
(D) Complex life style
(E) None of these
Ans : (D)

9. Which of the following would be the key challenge in the new world ?
(A) Controlling geopolitical power shifts
(B) Mastering the emerging complexities
(C) Pushing the boundaries of science
(D) Overcoming the power of internet
(E) The power shift from the centre to the periphery
Ans : (E)

Directions–(Q. 10-13) Choose the word(s) which is most nearly the same in meaning of the word printed in bold, as used in the passage.

10. accommodate(A) alter
(B) domesticate
(C) barrack
(D) include
(E) abide
Ans : (D)

11. ramifications
(A) ractifications
(B) backlashes
(C) consequences
(D) issues
(E) reverberations
Ans : (C)

12. accelerated
(A) new found
(B) unexpected
(C) rabid
(D) systemic
(E) fast paced
Ans : (E)

13. advent
(A) over-use
(B) importance
(C) approach
(D) arrival
(E) assurance
Ans : (D)

Directions–(Q. 14-15) Choose I the word(s) which is most opposite in meaning of the word printed in bold, as used in the passage.

14. striking
(A) friendly
(B) undistinguished
(C) interlocking
(D) noticeable
(E) non-colliding
Ans : (B)

15. key
(A) subsidiary
(B) closed
(C) primal
(D) locked
(E) over-ruled
Ans : (A)

Directions–(Q. 16-25) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Delhi and Mumbai are the fifth and third cheapest cities of the world, out of 134 ...(16)..., says a news report. This comes as a ...(17)..., naturally, to those who live in these places and have been led to. ..(18) ... that they lead a pretty expensive life. Particularly what with the global commodity price boom pushing up material prices and all kinds of labour costs. With their considerable experience in 'arranging' surveys to deliver the desired results, many a Dilliwala or Mumbaikar might be tempted to ...(19)... the survey which came up with these results was ...(20)... by some sponsor or the other. Such cynicism goes out of the ...(21) ...when the same news report reveals that the survey was conducted by a respectable organisation. ...(22) ...a scrutiny of the top five cities and the two Indian cities, neighbours at the bottom yields a clue.

Tokyo leads the pack, followed by Oslo, Kobe, Paris and Zurich. One cannot readily vouch for Paris, but the other four are some of the most placid peaceful cities of the world. When we come to the bottom of the ranking, giving ...(23)... to Delhi and Mumbai are Tehran. Tunis and Karachi, the last mentioned being crowned the cheapest city of them all. Karachi gives the game away immediately, lifting all ...(24)... over what exactly is cheap in these places jostling for space at the bottom of the list. Life liberty and human dignity are what goes ...(25)... in these towns and what makes Delhi and Mumbai worthy contenders in the race to global cheapness. When crime goes unchecked, even after being widely reported and condemned, and criminals run rampant, life gets degraded, deformed, even extinguished. Life, in other words, gets cheap. Call it the lighter side of death.

16. (A) bigger
(B) participated
(C) sought
(D) designed
(E) surveyed
Ans : (E)

17. (A) reckoner
(B) shock
(C) mistake
(D) grief
(E) relief
Ans : (B)

18. (A) style
(B) believe
(C) display
(D) pretend
(E) deny
Ans : (B)

19. (A) deny
(B) protest
(C) oppose
(D) conclude
(E) conduct
Ans : (D)

20. (A) matched
(B) improved
(C) sponsored
(D) rejected
(E) manipulated
Ans : (E)

21. (A) doubt
(B) wisdom
(C) city
(D) door
(E) senses
Ans : (D)

22. (A) But
(B) Whether
(C) Would
(D) If
(E) As
Ans : (A)

23. (A) competing
(B) hints
(C) company
(D) significance
(E) threat
Ans : (C)

24. (A) inhibition
(B) definitions
(C) dependency
(D) mystery
(E) censor
Ans : (D)

25. (A) cheap
(B) unreported
(C) miss
(D) complex
(E) jostling
Ans : (A)

Directions–(Q. 26-35) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it or a wrong word has been used. The error, if any, will be in one part of the sentence which has been lettered (A), (B), (C) or (D). The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E) i.e. 'No error'. (Ignore the errors of punctuation, if any).

26. To begun with (A) / three agencies were (B) / retained to study (C) / and submit recommendations. (D) No error (E)
Ans : (A)

27. To clamp down on illegal mining (A) / that loses money for the Exchequer, (B) / local people need to empowered (C) / to vet and oversee operations. (D) No error (E)
Ans : (C)

28. In real terms, it (A) / means passing up on (B) / opportunities that presents (C) / themselves to us. (D) No error (E)
Ans : (E)

29. The failure to control (A) / losses or increase revenues (B) / in a market growing (C) / in double digit is significantly. (D) No error (E)
Ans : (D)

30. There have been (A) / marked changes, (B) / but social rather (C) / then economic. (D) No error (E)
Ans : (D)

31. Notwithstand his (A) / frequent indisposition, (B) / he has diligently attended (C) / every single court hearing. (D) No error (E)
Ans : (A)

32. The administration continued to (A) / improve bilateral relations, (B) / while deepening and (C) / formalizing the economic dialogue. (D) No error (E)
Ans : (E)

33. The cause of rising crimes (A) / against women has its roots (B) / in the skewed sex ratio which (C) / males outnumber females. (D) No error (E)
Ans : (C)

34. Now that more and more (A) / internet sites are tailored (B) / their services to the requirements of individual users, (C) / queries may yield different outcomes for different people. (D) No error (E)
Ans : (B)

35. These are among (A) / the many contentious points (B) / that the author make (C) / in his controversial book. (D) No error (E)
Ans : (C)


Saturday, January 21, 2012

Andhra Bank Recruitment of Probationary Officers (Special Drive for OBC category) 2012

Andhra Bank  invites application from eligible OBC category candidates for recruitment of Probationary Officers.
Name of the Post & Number of Vacancies
Probationary Officer: 89 vacancies
Important Dates
  • Opening date for online registration: 23 January 2012
  • Closing date for online registration: 14 February 2012
Eligibility Criteria
Educational Qualification: Graduate with minimum 60% marks in AGGREGATE from UGC recognized University AND Computer knowledge
IBPS Score Requirement: Total Weighted Standard Score (TWS) will be minimum 141 and above
Age Limit (as on 1 July 2011): Minimum 21 years, Maximum 30 years
Application Fee: Fee for OBC- PWD candidates is Rs 50 and fee for OBC candidates is Rs 200.
The fees need to be paid in cash in the form of NEFT/ challan available on the bank's website at any of the branches of Andhra Bank.
Go to the nearest Andhra Bank Branch with the Fee payment Challan/ NEFT and pay, in Cash, the appropriate Application Fee in CBS Account No. 117911100000849 with Pattabhi Bhavan Branch in the name & style of "ANDHRA BANK PROBATIONARY OFFICERS RECRUITMENT PROJECT-2011-12".
Pay Scale: Rs 14500 - 600/7-18700-700/2-20100-800/7-25700 plus DA, HRA, CCA as per rules in force from time to time.
Selection Procedure: Selection for the post of Probationary Officer will be made on the basis of performance in Common Written Examination (CWE) conducted by IBPS in September 2011/ November 2011 and Group Discussion and/ Interview. The total marks for Interview will be 35. Candidates have to obtain 14 marks to qualify in the Interview.
How to Apply: Candidates need to apply online on the bank's website http://andhrabank.in/
For more information, please CLICK HERE

Thursday, January 19, 2012

BANK OF INDIA Probationary Officers Recruitment

BANK OF INDIA is inviting online applications for recruitment of 1800 PO’s (Probationary Officers) from those candidates who have secured a specified minimum score in IBPS CWE
Name of the Post :: Probationary Officer
No. of Vacancies :: 1800
Educational Qualification :: Any Graduate with a minimum of 60% marks from a recognized university.
IBPS Score Requirement for Bank of India PO Recruitment ::

Total Weighted Standard Score (TWS) : Minimum of 130 – For General Category &&  Minimum of 117 – For Reserved Category  (i.e SC/ST/OBC/PWD)
Age Limit(as on 01-07-2011) :: Between 21 years to 30 years
Important Dates ::
Challan Availability From 19.01.2012
Start Date for Submission of on – line application 19.01.2012
Last date for submission of on – line application 31.01.2012
Start Date for Payment of application fee 19.01.2012
Last Date for Payment of application fee 31.01.2012
Tentative period of interview Feb-Mar 2012
Selection Process :: Personal Interview [100 Marks]
Only those candidates who have secured the specified minimum qualifying marks in Common Written Examination (C.W.E) conducted by IBPS,and who have the minimum IBPS TWS score specified above and rank sufficiently high in the order of merit shall be called for a Personal interview in the ratio of 1:3.
Application Fee ::
  • For GEN :: Rs.200/-
  • For SC/ST/PWD/Ex-Service Men :: No Fee
How to Apply ::
  • As a First Step, candidate should take out Print-out of  Challan. 
  • As a Second Step,candidate should make the payment of fees in any of the Bank of India branches on or before 31.01.2012.
  • Candidates are now ready to Apply Online by visiting the Bank’s website (or) by clicking on the APPLY ONLINE link.
  • There-after Print Application and affix photograph – to submit the same at the time of interview with relevant documents.

CLICK for NOTICE
CLICK for copy of Challan
CLICK for apply online

Syndicate Bank Specialist Officers in Marketing and Security Manager Recruitment


Syndicate Bank, A leading Public Sector Bank in India has published the recruitment notifications for the Specialist Officers in Marketing and Security Manager with the Banks in Sclae IV and II.
Examination Fees :
For SC/ST/PWD : Rs 50/-
For Others/OBC : Rs 500/-
Important Dates
Payment of Application Fees :  19-01-2012  To 06-02-2012
Last Date for Receipt of Application :  13-02-2012
Last Date for Receipt of Application from far flung Area : 20-02-2012
Examination Fees Payment
Fees can be paid as a bank challan to any of the Bank’s branches in Account Number : 01113170000208
NOTE : Payment of Fees can be accepted at all the CBS branch of Syndicate Bank between 19-01-2012 To 06-02-2012
Details will be find at : Syndicate Bank Recruitment Section

Saturday, January 14, 2012

Himachal Gramin Bank Recruitment


Himachal Gramin Bank invites online applications for the recruitment of Officer Scale I, II & Office Assistant vacancies. Eligible candidates may apply through online from 17.01.2012 to 16.02.2012. Information regarding age limit, educational qualification, how to apply and other information are mentioned below.

Himachal Gramin Bank Vacancy Details:
No of Posts: 117 Posts
Name of the Posts:
1. Officer Junior Management Grade (Scale-I) – Group A: 51 Posts
2. Officer Middle Management Grade (Scale-II) – Group A: 04 Posts
3. Office Assistant (Multipurpose) – Group B: 62 Posts

Age limit: Candidates age should be between 18-28 years for Officer Scale I & Office Assistant and between 21-32 years for Office Scale II as on 01.11.2011, age relaxation is as per rules.

Educational qualification: Candidates may see Advt for more details

Application Fee: Rs 500/- for general/OBC/EXS candidates and Rs 100/- for SC/ST/PWD candidates. Pay fee through challan from website in any branch of either Himachal Gramin Bank or Punjab National Bank from 17-01-2012 to 16-02-2012

For Officer Scale I, II: Himachal Gramin Bank Challan Form 1 or Punjab National Bank Challan Form 1
For Office Assistant: Himachal Gramin Bank Challan Form 2 or Punjab National Bank Challan Form 2

Selection procedure: The selection will be made on the basis of written test and interview.

How to apply: Eligible candidates have to apply through online from http://www.himachalgraminbank.org website between 17-01-2012 to 16-02-2012

Online Apply Instructions:
1. Before online apply candidates should have a valid email ID and should be active through out recruitment process for communication.
2. Candidates must download the fee payment challan from website and pay either in Himachal Gramin bank or PNB bank
3. Candidates must visit Himachal Gramin Bank website and click on online apply. Fill application form carefully by reading instructions.
4. Enter challan details like Branch Code and Branch Transaction Journal Number noted on the Challan form in appropriate place.
5. Candidates after filling all mandatory fields, click on the submit button.
6. After submission of online application, Registration number and Password will be generated by system. Keep this for future reference and use.
7. Modification facility available after two days of registration and up to 18.02.2012. Modification will be allowed only three times

Important dates:
Starting date for online Apply: 17/01/2012
Closing date for online Apply: 16/02/2012
Dates for payment of fee: From 17/01/2012 to 16/02/2012
Officer Scale I, II Written test Date: 18/03/2012
Office Assistant Written test Date: 25/03/2012
Officer Scale I, II Pre-Examination Hall Ticket Download Dates: From 27/02/2012 to 03/03/2012
Office Assistant Pre-Examination Hall Ticket Download Dates: From 05/03/2012 to 10/03/2012
Officer Scale I, II Written examination Call Letters Download Dates: From 06/03/2012 to 16/03/2012
Office Assistant Written examination Call Letters Download Dates: From 12/03/2012 to 23/03/2012
For more information regarding age limit, educational qualification, pay scale, how to apply, selection process, application fee, no. of posts, and other information available at following link.


Click here for Himachal Gramin Bank Advt Details

Friday, January 13, 2012

Pragathi Gramin Bank Officer Scale I Recruitment


Pragathi Gramin Bank a Rural Bank in Karnataka has issued notification for the recruitment of Officer Scale I vacancies. Eligible candidates may apply through online from 12.01.2012 to 10.02.2012. Information regarding age limit, educational qualification, how to apply and other information are mentioned below.

Pragathi Gramin Bank Vacancy Details:
No of Posts: 97 Posts
Name of the Posts:
1. Officer Junior Management Grade (Scale-I) – Group ‘A’

Age limit: Candidates age should be between 18-28 years as on 01.12.2011, age relaxation is as per rules.

Educational qualification: Bachelor Degree from a recognized University in any discipline or its equivalent

Application Fee: Rs 350/- for general candidates and Rs 50/- for SC/ST/PWD candidates. Pay fee through challan from website in any branch of Canara Bank in Ac. No 0506201003871, Canara Bank, Main Branch, Bellary (DP Code 506) from 12.01.2012 to 10.02.2012

Selection procedure: The selection will be made on the basis of written test and interview.

How to apply: Eligible candidates have to apply through online from the www.pgbankho.in website between 12.01.2012 to 10.02.2012.

Online Apply Instructions:
1. Before online apply candidates should have a valid email ID and should be active through out recruitment process for communication.
2. Candidates must download the fee payment challan from website and pay in Canara Bank branch.
3. Candidates must visit PGBank website and click on online apply. Fill application form carefully by reading instructions.
4. Enter challan details like Branch Code and Branch Transaction Journal Number noted on the Challan form in appropriate place.
5. Candidates after filling all mandatory fields and security check box, click on the submit button.
6. After submission of online application, Registration number and Password will be generated by system. Keep this for future reference and use.
7. Modification facility available after two days of registration and up to 12.02.2012. Modification will be allowed only three times

Important dates:
Starting date for online Apply: 12/01/2012
Closing date for online Apply: 10/02/2012
Dates for payment of fee: From 12/01/2012 to 10/02/2012

Written test Date: 18/03/2012
Pre-Examination Hall Ticket Download Dates: From 20/02/2012 to 25/02/2012
Written examination Call Letters Download Dates: From 05/03/2012 to 16/03/2012
For more information regarding age limit, educational qualification, pay scale, how to apply, selection process, application fee, no. of posts, and other information available at following link.


Click here for Pragathi Gramin Bank Advt Details

Click here for Officer Scale-I Challan Form
Click here for Online Apply

BANK OF BARODA Chartered Accountants Recruitment

Bank of Baroda is positioning itself to offer a world-class banking experience to its customers around the globe through its innovations in products,services and advanced technology. Towards this end, the Bank is transforming itself into a ‘Technology-enabled Customer-centric Financial Services Organisation’.


As part of its expansion drive and to augment its Business Transformation Program, the Bank is looking for experienced Chartered Accountants in Senior Management Grade/Scale – IV & Middle Management Grade/Scale – III with proven track record who are qualified Chartered Accountants with experience in Banking Industry. The details are as under:-
Chief Manager (Finance) – Chartered Accountant : 15 posts in SMG scale-IV, Age : 21-40 years
Senior Manager (Finance) – Chartered Accountant : 25 posts in MMG scale-III, Age : 21- 40 years
Educational Qualification: -
Any Graduate being an Associate/ Fellow of the Institute of Chartered Accountants of India.
Experience:-
  •  8 years & above working experience in a Private/ Public Sector/ Foreign/ Reputed Investment Bank preferably in Processing Corporate Credit Proposals required for Senior Management Grade/ Scale-IV.
  •  5 years & above working experience in a Private/ Public Sector/ Foreign/ Reputed Investment Bank preferably in Processing Corporate Credit Proposals required for Middle Management Grade/ Scale-III.
WEBSITE LINK OPEN (for online application) 24.01.2012 to 14.02.2012
 PAYMENT OF FEES (On-line) 24.01.2012 to 14.02.2012
 LAST DATE FOR RECEIPT OF APPLICATION PRINT OUT WITH COPIES OF CERTIFICATES. 21.02.2012
 LAST DATE FOR RECEIPT OF APPLICATION PRINT OUT WITH COPIES OF CERTIFICATES FROM FAR FLUNG AREAS. 28.02.2012
 FEES DEPOSITED AFTER THE LAST DATE i.e. 14.02.2012 WILL NOT BE ENTERTAINED.
Application Fee :
Rs.300/- (Rs.50/- for SC/ST/PWD candidates) to be paid online only using Master/ Visa Debit or Credit Card only.
Eligible candidates are advised to apply ‘ONLINE’ only at Bank of Baroda website from 24/01/2012 to 14/02/2012. Take printout of the system generation registration slip and send it on or before 21/02/2012 (28/02/2012 for candidates from far-flung areas) to The Deputy General Manager (HRM & Admin), Bank of Baroda, Baroda Corporate Centre, C-26/ G Block, Bandra – Kurla Complex, Bandra (East), Mumbai – 400051
Click here to Download the notification and Apply online of
Bank of Baroda jobs – Recruitment of Chartered Accountants – Project 2011-1

Monday, January 9, 2012

Export-Import Bank of India Administrative Officers Recruitment





Export-Import Bank of India invites applications from experienced secretarial and administrative professionals for recruitment of  Administrative Officer post . Other details related to this advertisement is given below.

Recruitment Details : Administrative Officers

Vacancies : 07 posts (UR-4, SC-1,ST-1, OBC-1)

Age Limit : 35-45 years

Qualification Required :   Graduate with 10 years experience required in secretarial functions.

How to Apply : Eligible candidates can send their applications in the prescribed format to the following address :

The General Manager-HRM, Export-Import Bank of India, Centre One Building, Floor 21,World Trade Centre Complex,Cuffe Parade, Mumbai 400005 within 15 days (published on 07/01/2012).

More Information On Exim Bank Jobs Click Here