Thursday, June 30, 2011

Baitarani Gramya Bank Recruitment

Baitarani Gramya Bank Invites Applications for the Recruitment of Officers & Office Assistants.Eligible Candidates need to Apply Online.
Name of the Posts: Officers & Office Assistants
No.of Vacancies : 23 Officers & 39 Office Assistants
Opening & Closing Date of Online Registration : 28-06-2011 to 15-07-2011
Tentative Date of Written Exams : Officers – 21-08-2011  Office Assistants-28-08-2011.
Pay Scale & Age Limits :
Officer Scale-III : Pay Scale : Rs.25,700/-   to Rs.31,500/-  Age Limits : 21 to 40 years
Officer Scale-II : Pay Scale : Rs.19,400/-  to  Rs.28,100/-  Age Limits : 21 to 32 years
Officer Scale-I : Pay Scale : Rs.14,500/-  to  Rs.25,700/-   Age Limits : 18 to 28 years
Office Assistants : Pay Scale : Rs.7,200/- to Rs.19,300/-   Age Limits : 18 to 28 years
Exam Pattern & Selection Procedure : Selection Process is Based on the Written Test & Interview. Written Test will be in Objective Type.
Written Test Comprises these Section.Each Section carry 50 Questions & 50 marks total Written Test Held for 200 Marks.
Officers Written Test Comprises :
1. Test of Reasoning  2. Quantitative Aptitude & Data Interpretation 3. Financial Awareness 4. General English
Office Assistants Written Test Comprises:
1. Test of Reasoning  2. Numerical Ability 3. General Knowledge 4. General English
Eligible Candidates need to Apply Online @ http://baitaranigramyabank.com/
For Further Details Regarding How to Apply,How to Pay Application Fee,Eligibility Criteria,Educational Qualifications,Age Limits,Exam Pattern,Selection Procedure,Pay Scales refer below Advertisement Carefully before applying.

Challan form(1BGB)
CHALLAN FORM 1 & 2 (BOI)
CHALLAN FORM 2(BGB)
Click Here to View Online Application Form

Saturday, June 25, 2011

Tamilnad Mercantile Bank Clerks Recruitment

Tamilnad Mercantile Bank (TMB)  having over 230 branches across India has announced recruitment of clerks.
Post – Payscale:
Clerk –  Rs.8000 (during training) – no.of vacancies not specified
Remember: Last date of online application: 30.6.2011
Application printout to be sent by: 05.7.2011

 Eligibility: Those looking to apply for clerk posts in TMB,
* Should not be above 24yrs (UG) & 26yrs (PG) of age, as on 31.5.2010
* Must have completed degree with 55% OR PG from a recog. university (full-time)
* Knowledge of computers operations is required.
* Students waiting for final sem/yr results also eligible

Selection: The written exam (objective type) would be conducted at centres in tamilnadu.Depending on the marks scored, candidates are to be shortlisted for Interview. The details of test centre,dates etc.,shall be intimated to eligible applicants through post.
Application fee of Rs.200 & Rs.100(SC/ST) paid by DD drawn in favor of Tamilnad Mercantile Bank Ltd. must be sent along with the printout of online application & mentioned document to the given address before July 5, 2011.To apply online, applicants must first - register first onto bank website, upload resume & then apply.
Complete details of Tamilnad Mercantile bank clerk recruitment & steps on how to apply are at the bank`s official website  http://jobs.tmb.in/jobinfo.htm?job_num=CO1101

ANDHRA BANK CLERKS EXAM SOLVED PAPER


(EXAM HELD ON : 15-05-2011)  SOLVED PAPER

Wednesday, June 22, 2011

Punjab National Bank Specialist Officers Recruitment 2011


Punjab National Bank (PNB) has invited Online applications for the recruitment of the following posts in specialist cadre.

    Chief Manager (IT) : 01 Post
    Senior Manager (Marketing) : 10 Posts
    Manager (Credit) : 115 Posts
    Manager (Security) : 20 Posts
    Manager (Marketing) : 47 Posts
    Manager (Economics) : 04 Posts
    Dy. Manager (IT) : 202 Posts
    Officer (Marketing) : 104 Posts
    Fire Officers : 02 Posts
    Officer (HRD) : 20 Posts
    Officer (Data Analyst) : 20 Posts
    Hindi Officers : 51 Posts

Apply online only at  PNB website from 24/06/2011 to 15/07/2011

FOR MORE DETAILS CLICK HERE

ICICI BANK PO RECRUITMENT


The announcement for ICICI Bank PO Recruitment – November 2011 batch has been released for which the application process is currently open.

 Dates: Online registration closes on – June 27, 2010

Aptitude Test – July 2011

GD/ Interview – August 2011

ICICI Bank has been regularly conducting Probationary Officers recruitment for the past few years.This process involves shortlisted candidates getting enrolled for MBA degree (from Manipal university).On completion of training, they will be appointed as Assistant managers with salary of more than 4 lacs/yr.


Eligibility conditions to apply for ICICI bank PO recruitment 2011,

* Should have completed degree (any discipline) with 55% aggregate

* Those upto 25 yrs of age, as on Nov 1, 2011

 Selection: Aptitude Test, Group discussion & Interview would be held for selected candidates & for details/doubts about eligibility or selection - read our previous articles on ICICI bank PO recruitment to understand the procedure better!

 Registrations for ICICI Bank PO programme are accepted online & candidates have to submit their application through their website http://icicicareers.com/probationary-recruitment.html

Tuesday, June 14, 2011

COMMON TEST OF BANK EXAMS FROM 2011 JUNE


Common Test system for Bank Exams is finalized & as per Indian Bank`s Association (IBA), this new selection process will come into effect from June 2011.

 Some of the important points to look in the proposed common bank test:

 * Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) will conduct the exam 2 times
a year for Clerks, Officers (entry level) & Specialist officers posts only.

 * Candidates completing the exam would be given a scorecard valid for 1 year.

 * Public banks looking to recruit for above posts will invite applications from those having valid scorecards, by specifying the eligibility conditions (age, education % etc.,)

 * Candidates satisfying the eligibility criteria can send in their applications & proceed directly to Interview or Group discussion (whichever the bank decides)

 * As IBPS is responsible for conducting exams - it will notify each time, about i) Eligibility conditions ii) Application fees iii) Exam date & pattern iv) Call letters

 * Hereafter, scorecard issued after writing the common test is necessary to apply for any public sector bank jobs.

 * The common exam model will cover job vacancies in Allahabad Bank,Andhra Bank, Bank of Baroda, Bank of India, Bank of Maharashtra, Canara Bank, Central Bank of India, Corporation Bank, Dena bank, Indian Bank, Indian Overseas Bank, Oriental Bank of Commerce, Punjab National Bank, Punjab & Sind Bank, Syndicate Bank, Union Bank of India, United Bank of India, UCO Bank & Vijaya Bank.

 * State Bank of India & its 5 associate banks do not come under this process & will conduct separate tests as & when required.

 Since the process has been decided, announcement for the 1st common bank exam could be out anytime sooner.

Saturday, June 11, 2011

Reserve Bank of India Grade ‘B’ Officers Exam. 2011 Solved Paper



General Awareness
(Exam Held on 6-2-2011)

1. What role do Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) play in a country’s economic and industrial development ?
1. They have the capacity to absorb skilled and unskilled labour available in the country.
2. Such institutions help in distribution of income in a wide spectrum and do not allow it to get concentrated in few hands or in few areas.
3. They help in eradication of poverty by providing selfemployment opportunities.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (E)

2. Which of the following statements about the Indian Economy is correct ?
(A) Indian economy is as developed as that of China
(B) About 70% Indians are involved in some type of selfemployment and are the owners of some or the other micro or small enterprise
(C) In India single biggest employment is agriculture and allied activities
(D) About 48% Indian workforce is employed in foreign countries or in organizations assisted by foreign capital
(E) None of these
Ans : (C)

3. Which of the following is/are correct about the problems of Indian Agriculture ?
1. Large agricultural subsidies are hampering productivity—enhancing investments.
2. Irrigation infrastructure is in bad shape and needs immediate improvement.
3. Frequent takeovers of fertile land by private companies and multinationals to launch big business complexes.
(A) Only 1
(B) Only 1 and 2
(C) Only 1 and 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)


4. As per news in various journals, many banks have failed to achieve agri-loan target fixed by the RBI for the year 2010-11. What was the target fixed for the year ?
(A) 10%
(B) 15%
(C) 18%
(D) 24%
(E) 30%
Ans : (C)

5. Which of the following statements about Agro and Allied activities is not correct ?
(A) Farmers do not get adequate credit for purchase of cattle
(B) There is a need to improve breed and genetic characteristics of the cattle folk
(C) India has huge forest cover and also degraded and marshy land which can be used for productive purposes
(D) India is the 10th largest producer of medicinal and aromatic plants. But the products are not of commercial value
(E) Animal husbandry plays an important role in providing sustainability under Rain fed conditions
Ans : (C)

6. Which of the following schemes launched by the Govt. of India aims at enhancing the livelihood security of the people in rural areas by guaranteeing hundred days of employment in a financial year to a rural household whose adult members volunteer to do unskilled manual work ?
(A) TRYSEM
(B) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
(C) Kutir Jyoti Scheme
(D) ASHA
(E) MGNREGA
Ans : (E)

7. In some parts of India, farmers face acute distress because of heavy burden of debt from noninstitutional lenders. Who can be called a non-institutional lender ?
(A) Small Banks
(B) Grameen Banks
(C) Credit Cooperative Societies
(D) Micro Finance Institutions
(E) Money Lenders
Ans : (E)

8. The South Asian Free Trade Agreement (SAFTA) was introduced with a view of levying how much custom duty for trading any product within the SAARC zone ?
(A) 5%
(B) 4%
(C) 2%
(D) 1%
(E) No custom duty
Ans : (E)

9. Which of the following organisation prepares rural credit plans on annual basis for all districts in India, which in turn from the base for annual credit plans of all rural financial institutions ?
(A) SIDBI
(B) NABARD
(C) RBI
(D) Indian Bank’s Association
(E) CII
Ans : (B)

10. Which of the following is TRUE about the current population trend(s) in India ?
1. Every year India adds more people to the world’s population than any other country.
2. Currently India has a young population which will grow somewhat older largely as a result of decline in fertility.
3. The National Family Planning Programme did not contribute much in controlling fertility rate
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (D)

11. In economic terms, which of the following factors determine the ‘Individual’s demand’ of a product/commodity ?
1. Price of a commodity.
2. Income of the individual.
3. Utility and quality of a commodity.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (E)

12. Which of the following terms is used in the field of economics ?
(A) Adiabatic
(B) Bohr Theory
(C) Plasma
(D) Barter System
(E) Viscosity
Ans : (D)

13. “Pascal Lamy calls on trade negotiators to move out of their comfort zones towards agreements”, was the headline in some major newspapers. This news is associated with which of the following organizations/agencies ?
(A) World Trade Organization
(B) International Monetary Fund
(C) World Bank
(D) United Nations Organisations
(E) North Atlantic Treaty Organisation
Ans : (A)

14. Which of the following is not a function of the Planning Commission of India ?
(A) Assessment of the material, capital and human resources of the country
(B) Formulation of plans for the most effective and balanced utilization of country’s resources
(C) Public cooperation in national development
(D) Preparation of annual budget of the country and collection of taxes to raise capital for the implementation of the plans
(E) Determination of stages in which the plan should be carried out
Ans : (D)

15. Which of the following periods represents the period of the first Five Year Plan in India ?
(A) 1948 – 53
(B) 1947 – 52
(C) 1952 – 57
(D) 1950 – 55
(E) 1951 – 56
Ans : (E)

16. Which of the following is the name of the process available to common people to seek court’s intervention in matters of public interest ?
(A) Public Interest Litigation (PIL)
(B) Habeas Corpus
(C) Ordinance
(D) Residuary power
(E) None of these
Ans : (A)

17. India’s foreign policy is based on several principles, one of which is—
(A) Panchsheel
(B) Satyamev Jayate
(C) Live and Let Live
(D) Vasudhaiv Kutumbkam
(E) None of these
Ans : (A)

18. As we know thousands of tonnes of foodgrain was washed away in the floods in Haryana and Punjab a few months back. This incident is an example which indicates that there is a scope for improvement in our machinery controlling our—
(A) Mid Day Meal Scheme
(B) Public Distribution System
(C) Food for Work Programme
(D) Village Grain Bank Scheme
(E) Operation Flood Scheme
Ans : (B)

19. President Barack Obama was on a visit to India a few months back. His visit is said to have forged both the nations into a new era of relations. India managed to sign a special agreement with US in which of the following fields/areas as a byproduct of the visit of Obama ?
1. Energy sector and Nuclear energy as US has lifted sanctions on supply of high tech machines.
2. Skill Development Programmes in IT sector in which US has super-specialisation.
3. Training in management of Micro finance Institutions.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 3
(D) Only 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Ans : (A)

20. Many times we read a term ‘Tax Haven’ in various newspapers. What does it mean ?
1. It is a country where certain taxes are levied at a very low rate.
2. It is a country where people can dump their illegal money without any problem.
3. It is a place where foreigners can work without paying any tax on their income.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2
(C) Only 2 and 3
(D) Only 1
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (E)

21. As per existing law, what is the minimum per day wages paid to a worker from unorganised sector in India ?
(A) 50
(B) 75
(C) 100
(D) 125
(E) No such law is there
Ans : (C)

22. Who amongst the following was awarded the “Indira Gandhi Peace Prize” for 2010 ?
(A) Ronald Noble
(B) Luiz Inacio Lula D’Silva
(C) Mohammed Elbaradei
(D) Aung San Su Kyi
(E) None of these
Ans : (B)

23. Which of the following is not a Poverty Eradication Programme launched by the Govt. of India ?
(A) Swarnjayanti Gram Swarozgar Yojana
(B) Jawahar Gram Samridhi Yojana
(C) National Social Assistance Programme
(D) ADHAR
(E) National Family Benefit Scheme
Ans : (D)

24. According to the World Bank estimate about 40% Indians are living below International Poverty line of US $ —
(A) 1 per day
(B) 1•25 per day
(C) 2 per day
(D) 2•5 per day
(E) 3 per day
Ans : (B)

25. The 10th Trilateral Ministerial Meeting of RIC group was organized in November 2010. Who are the members of the RIC ?
(A) Russia—Iran—China
(B) Russia—India—China
(C) Romania—Iran—Canada
(D) Romania—Israel—Chile
(E) Russia—India—Croatia
Ans : (B)

26. India and Syria recently decided to double their trade in next 2 years. Indian Govt. has decided to export which of the following commodities to Syria ?
(A) Natural gas
(B) Milk
(C) Oil
(D) Wheat
(E) All of these
Ans : (E)

27. India has sanctioned a 26 million grant to which of the following countries for development of tube wells ?
(A) Myanmar
(B) Bangladesh
(C) Nepal
(D) Pakistan
(E) Sri Lanka
Ans : (C)

28. Which of the following is the name of the scheme launched by the Govt. of India for adolescent girls ? (Launched in November 2010)
(A) Swawlamban
(B) SABALA
(C) Aadhar
(D) ASHA
(E) None of these
Ans : (B)

29. Many times we see in financial journals/bulletins a term M3. What is M3 ?
(A) Currency in circulation on a particular day
(B) Total value of the foreign exchange on a particular day
(C) Total value of export credit on a given date
(D) Total value of the tax collected in a year
(E) None of these
Ans : (E)

30. As per news in various newspapers, Govt. has allocated a huge sum of 31,000 crore for ‘RTE’. What is full form of RTE ?
(A) Right of Education
(B) Reforms in Technical Education
(C) Return to Empowerment
(D) Right to Empowerment
(E) Renewable Technology for Energy
Ans : (A)

31. Which of the following is not a major function of the RBI in India ?
(A) Issuance of currency notes
(B) To facilitate external trade and payment and developing a foreign exchange market in India
(C) Maintaining price stability and ensuring adequate flow of credit to productive sectors
(D) Taking loans/credit from World Bank/IMF and ADB etc., and reallocating it for various activities decided by the Govt. of India
(E) Formulation and monitoring the monetary and credit policy
Ans : (C)

32. The RBI has regional offices at various places. At which of the following places it does not have an office ?
(A) Kota
(B) Shimla
(C) Lucknow
(D) Panaji
(E) Guwahati
Ans : (C)

33. Which of the following organizations/agencies has given a US $ 407 billion loan to India to boost up its micro finance services in unbanked areas ?
(A) IMF
(B) World Bank
(C) Bank of Japan
(D) ADB
(E) Jointly by IMF and ADB
Ans : (B)

34. The Prime Minister’s Economic Advisory Council (PMEAC) has projected that the Indian Exports will grow by what percentage during 2010-11 ?
(A) 15%
(B) 18%
(C) 22%
(D) 24%
(E) 28%
Ans : (B)

35. Which of the following organisations/agencies has given the estimate that the India will be third largest FDI recipient in 2010–12 ?
(A) UNCTAD
(B) WTO
(C) World Bank
(D) IMF
(E) None of these
Ans : (A)

36. The performance of which of the following industries is considered performance of a core industry ?
(A) Garments
(B) Leather
(C) IT
(D) Oil and Petroleum
(E) Handicrafts
Ans : (D)

37. Who amongst the following is not a recipient of Nobel Prize in economics ?
(A) Peter A. Diamond
(B) Dale T. Mortensen
(C) Amartya Sen
(D) Paul Krugman
(E) Robert G. Edwards
Ans : (E)

38. Basel Committee has given its recommendations on which of the following aspects of banking operations ?
(A) Marketing of bank products
(B) Priority sector lending
(C) Risk Management
(D) Micro financing
(E) All of these
Ans : (C)

39. Which of the following is the rank of India in Human Development Report 2010 prepared by the UNO ?
(A) 99
(B) 100
(C) 115
(D) 119
(E) None of these
Ans : (D)

40. Which of the following was/where the key objectives of the RBI’s review of Monetary and Credit Policy 2010-11 which was reviewed again on 2nd November 2010 ?
1. To sustain the anti inflationary thrust.
2. To maintain an interest rate regime consistent with price.
3. To provide extra tax incentives to exporters who were in stress due to market fluctuations.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 2
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

41. PIIGS is the group of nations falling under—
(A) Euro zone
(B) Asia Pacific
(C) SAARC
(D) NATO
(E) Commonwealth
Ans : (A)

42. Which of the following is/are the preconditions, the IMF has put to provide bail out package to Ireland ?
1. It should gradually lower down unemployment benefits.
2. It should bring down the minimum wages in order to boost employment.
3. It should import some of the crucial commodities from non euro countries as an immediate measure to improve shortage of the same.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3
(D) Only 1
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (B)

43. India is self-sufficient in production of which of the following commodities ?
(A) Edible oil
(B) Milk
(C) Pulses
(D) Natural gas
(E) All of these
Ans : (B)

44. Which of the following is used as a fuel in Nuclear power stations in India ?
(A) Thorium
(B) Copper
(C) Tin
(D) Chromium
(E) All of these
Ans : (A)

45. Which of the following States has taken up the job of improving Dams with the help of the World Bank’s Dam Rehabilitation and Improvement project ?
(A) Kerala
(B) Gujarat
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
(E) Guwahati
Ans : (A)

46. Nitish Kumar led National Democratic Alliance won how many seats in recently held assembly elections in Bihar ?
(A) 150
(B) 243
(C) 200
(D) 206
(E) None of these
Ans : (D)

47. Who amongst the following is the author of the book “Development as Freedom” ?
(A) M. S. Swaminathan
(B) C. Rangarajan
(C) Manmohan Singh
(D) Y. V. Reddy
(E) Amartya Sen
Ans : (E)

48. Which of the following terms is used in Finance and Banking ?
(A) Line of Sight
(B) Scattering loss
(C) Revenue
(D) Oscillation
(E) Shielding
Ans : (A)

49. Who amongst the following is a famous economist ?
(A) Richard Dawkins
(B) Alan Greenspan
(C) Vernon Heywood
(D) Olivar Sachs
(E) Stephan Hawking
Ans : (B)

50. Who amongst the following has never held post of the Governor of the RBI ?
(A) C. Rangarajan
(B) L. K. Jha
(C) Manmohan Singh
(D) Bimal Jalan
(E) Usha Thorat
Ans : (E)

Friday, June 10, 2011

Purvanchal Gramin Bank Recruitment


Purvanchal Gramin Bank is currently recruiting for Officers & Office Assistants

 Posts – Vacancies :

1) Officer (scale-I) – 92 posts
2) Officer (scale-II) – 23 posts
3) Officer (scale-III) – 03 posts
4) Office Assistants – 50 posts

 Dates: Online application registration – 1.06.2011 to 25.06.2011

Written test: [Officers - 7.08.2011] [Assistants - 14.08.2011]

 Eligibility: for posts in purvanchal gramin bank,

* Should be within 18 –28 yrs of age, as on 1.4.2011

* Posses a bachelor degree in any discipline from a recognized university

* Applicants must be a resident of U.P & proficiency in local language is required.

* Those with computer knowledge would be preferred.

 Application : Pay Rs.400 (General/OBC) or Rs.100(SC/ST) using the challan at any PGB or SBI branch before June 25.After obtaining receipt of payment, the online application has to be filled & submitted through the bank website by mentioning the payment details & qualifications.

FOR MORE DETAILS CLICK HERE

Sunday, June 5, 2011

RECRUITMENT OF SPECIALIST OFFICERS IN STATE BANK OF INDIA


State Bank of India (SBI) is issuing a recruitment drive to eligible candidates for the recruitment of Specialist Officer Vacancies. Qualified candidates can apply for the existing vacancies in SBI as follows:

Vacancies: 206 posts


Name of the posts:

  1. Assistant Manager (Law): 15 posts
  2. Assistant Manager (Systems): 100 posts
  3. Deputy Manager (Economist): 2 posts
  4. Deputy Manager (Security): 30 posts
  5. Manager (Economist): 2 pots
  6. Manager (Law): 16 posts
  7. Permanent Part Time Medical Officer: 41 posts.
Age limit:
35 years for Manager (Law), Manager (Economist), Deputy Manager (Security) and Permanent Part Time Medical Officer, 30 years for Deputy Manager (Economist), Assistant Manager (Systems) and Assistant Manager (Law) as on 01/06/2011, relaxation as per Govt rules.

Educational qualification: See the Advertisement.

Application fee: Rs 500/- for GEN/OBC and Rs 50/- for SC/ST/PWD/XS at any branch of State Bank of India.

Selection process: The selection of the candidates will be on the basis of written test followed by interview.

How to apply: The qualified and interested candidates have to apply through online from the www.statebankofindia.com or www.sbi.co.in websites between 08/06/2011 to 30/06/2011. The candidates at the time of online follow the user guidelines and instructions.

Instructions for online apply:
1. Candidates have to apply through online from the www.statebankofindia.com or www.sbi.co.in websites between 08/06/2011 to 30/06/2011.
2. Before apply online, candidates first download the fee payment cash voucher from the Banks website and paid the fee in any branch of State Bank of India from 06/06/2011 to 27/06/2011.
3. Obtain the duplicate copy of the cash voucher duly receipted by the branch and ensure that this receipt contains a) Journal Number b) Branch Name c) Branch Code No d) Date of Deposit e) Amount.
4. Candidates should have valid e-mail ID because that bank informs the information through e-mail, before applying online.
5. Candidates should first scan their photograph and signature, ensuring that both the photograph and signature, before apply online.
6. Candidates to revisit the banks website and open the appropriate online application format.
7. Candidates fill the application carefully and fill the fee payment details at the appropriate places.
8. After filling all the details of online application candidates are required to submit the online application.
9. Candidates once submit the online application a register no and password will be generated by the system, candidates please note the registered no and password for future use.
10. After successfully submission of online application, candidates take a print out of the online application form immediately.
11. The print out of the application form should be send it along with the original fee receipt and photo copies of all necessary certificates, to the following address by ordinary post only, on or before 07/07/2011, Post Box No. 7480, Jogeshwari (East), Mumbai-400060.

Dates to note:
Opening date: 08/06/2011.
Closing date: 30/06/2011.
Fee Payment: 06/06/2011 to 27/06/2011.
Closing Date for receipt of print out online application: 07/07/2011.


For more information the SBI vacancies click on the following link:
SBI Specialist Officer Recruitment 2011 Advertisement
Download Fee Payment Voucher
Online Application Format

STATE BANK OF INDIA RELATED MCQs

 
1) The Largest commercial bank in India?
a) RBI 
b) SBI 
c) ICICI Bank 
d) PNB 
e) HDFC Bank

2) The origin of the State Bank of India goes back to the first deca-de of the nineteenth century
with the establishment of?
a) Bank of Calcutta 
b) Bank of Bengal 
c) Bank of Bombay 
d) Bank of Madras 
e) None

3) Which bank came into existence in 1921 when three banks namely Bank of Bengal(1806), Bank of Bombay (1840) & Bank of Madras(1843) were reorganized and amalgamated to form a single banking entity?
a) Imperial Bank of India 
b) State Bank of India 
c) Reserve Bank of India 
d) Punjab National Bank
e) None

4) SBI act was passed in Parliament in?
a) 1935 
b) 1949 
c) 1955 
d) 1969 
e) 1980

5) The State Bank of India was constituted on?
a) 1 April 1935 
b) 1 January 1949 
c) 1 July 1955 
d) 1 September 1956
e) None

6) The Head Office of SBI is in?
a) New Delhi 
b) Kolkata 
c) Chennai 
d) Hyderabad 
e) Mumbai

7) The Chairman of SBI is?
a) D.Subbarao
b) Pratip chaudhuri 
c) Chanda Kochhar 
d) K.R.Kamath
e) None

8) At present, the number of associate banks of SBI?
a) 5
b) 6 
c) 7 
d) 8 
e) None

9) Which bank was merged with SBI in 2008?
a) State Bank of Travancore 
b) State Bank of Patiala 
c) State Bank of Mysore
d) State Bank of Indore
e) State Bank of Saurashtra

10) Which bank was merged with SBI in 2010?
a) State Bank of Travancore 
b) State Bank of Patiala 
c) State Bank of Mysore
d) State Bank of Indore
e) State Bank of Saurashtra

11) The first associate bank of SBI? 
a) State Bank of Travancore 
b) State Bank of Patiala 
c) State Bank of Mysore
d) State Bank of Indore
e) State Bank of Hyderabad

12) Which bank has the largest branch network in India?
a ) RBI
b) PNB 
c) HDFC Bank 
d) ICICI Bank 
e) None

13) SBI Life Insurance is a joint venture between State Bank of India and?
a) ABN Amro Bank
b) Deutsche Bank
c) Life Insurance Corporation (LIC)
d) American International Group (AIG)
e) BNP Paribas Assurance

14) SBI General Insurance is a joint venture between State Bank of India and?
a) American International Group (AIG)
b) Insurance Australia Group (IAG) 
c) BNP Paribas
d) General Insurance Corporation 
e) None

15) The country's largest lender?
a) IDBI Bank 
b) ICICI Bank 
c) SBI 
d) HDFC Bank 
e) None

16) SBICI Bank (a Private Sector Bank) is wholly owned subsidiary of?
a) ICICI Bank 
b) HDFC Bank 
c) RBI 
d) IDBI Bank 
e) None

17) The government passed the State Bank of India (Subsidiary Banks) Act in?
a) 1934 
b) 1949 
c) 1955
d) 1959 
e) None

18) Which of the following taglines is not associated with SBI?
a) With you all the way 
b) Pure banking nothing else 
c) The Banker to every Indian
d) The Nation banks on us 
e) India's International Bank

19) Which bank became the State Bank of India in 1955?
a) General Bank of India 
b)Bank of Hindustan 
c) Imperial Bank of India 
d) Federal Bank of India
e) None

20) Which of the following pairings is not correct? (Banks & Head Offices)?
a) State Bank of Bikaner & Jaipur - Jaipur
b) State Bank of Hyderabad - Hyderabad
c) State Bank of Mysore - Mysore
d) State Bank of Patiala - Patiala
e) State Bank of Travancore - Thiruvananthapuram

21) Which of the following banks is/are 100 per cent owned by SBI?
a) State Bank of Travancore
b) State Bank of Hyderabad and State Bank of Patiala
c) State Bank of Mysore
d) State Bank of Bikaner and Jaipur
e) State Bank of Indore and State Bank of Saurashtra

22) The largest Associate Bank of State Bank of India?
a) State Bank of Hyderabad
b) State Bank of Bikaner and Jaipur
c) State Bank of Mysore
d) State Bank of Patiala
e) State Bank of Travancore

23) The Managing Director of State Bank of Hyderabad(SBH)?
a) Pratip Chaudhuri
b) Renu Challu
c) Chanda Kochhar
d) Shikha Sharma 
e) None

24) Which of the following rural banks is sponsored by State Bank of India?
a) Andhra Pragathi Grameena Bank
b) Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank
c) Deccan Grameena Bank
d) Chaitanya Godavari grameena Bank
e) None

25) Consider the following statements?
A. State Bank of Hyderabad was constituted as Hyderabad State Bank on 08.08.1941 under Hyderabad State Bank Act, 1941. In 1956, the Bank was taken over by Reserve Bank of India as its first subsidiary and its name was changed from Hyderabad State Bank to State Bank of Hyderabad. The Bank became a subsidiary of State Bank of India on the 1st October 1959 and is now the largest Associate Bank of State Bank of India.
B. State Bank of Bikaner and Jaipur was established in 1963 after amalgamation of erstwhile State Bank of Jaipur (established in 1943) with State Bank of Bikaner (established in 1944) as a subsidiary of SBI.
C. State Bank of Mysore was established in the year 1913 as Bank of Mysore Ltd. under the patronage of the erstwhile Govt. of Mysore, at the instance of the banking committee headed by the great Engineer- Statesm-an,Late Dr.Sir M.Visvesvar-aya. Subsequently, in March 1960,the Bank became an Associate of State Bank of India.
D. 'Patiala State Bank' was christened as the Bank of Patiala and was became a subsidiary of the State Bank of India on 1st April,1960 when it was named as the State Bank of Patiala
E. State Bank of Travancore (SBT) was originally establi-shed as Travancore Bank Ltd. in 1945 sponsored by the erstwhile princely state of Travancore. Under a special statute of the Indian Parliam-ent (SBI subsidiary Banks
Act 1959) it was made an Associate of the SBI.
Which of the statements given above is/are correct?
a) A & B only 
b) B & C only 
c) C & D only 
d) A, B & C only 
e) All are correct

26) Which among the following acquired the RBI's stake in SBI in 2007?
a) IDBI Bank
b) ICICI Bank 
c) Government of India 
d) Life Insurance Corporation
e) None

27) SBI Card is a joint venture between State Bank of India and
a) Standard Chartered?
b) Hongkong and Shanghai Banking Corporation(HSBC)
c) ABN Amro Bank
d) BNP Paribas 
e) GE Capital

28) The Commercial Bank of India LLC, Moscow, a 60:40 joint venture of the State Bank of India and?
a) Punjab National Bank
b) Corporation Bank
c) Bank of India
d) Canara Bank
e) Central Bank of India

29) SBI day is observed on?
a) January 1 
b) April 1 
c) July 1 
d) August 1 
e) None

30) The Net Profit of State Bank of India for the period 2010-2011?
a) 9166.05 crores 
b) 8264.52 crores 
c) 8500 crores 
d) 9100 crores 
e) None

ANSWERS

1) b 2) a 3) a 4) c 5) c 6) e 7) b 8) a 9) e 10) d 11) e 12) e 13) e 14) b 15) c 16) e 17) d 18) e  
19) c 20) c 21) b 22) a 23) b 24) b 25) e 26) c 27) e 28) d 29) c 30) b

Saturday, June 4, 2011

REPCO BANK RECRUITMENT


Repco Bank announce Officer Scale-I, Junior Assistants Vacancies for eligible candidates.

No. of Vacancies:
Officer Scale-I :45
Junior Assistant : 193

Qualifications  : - Graduation or Post Graduation in any discipline with I class, 60% marks from any University recognised by UGC.
Experience  : 3 years Research experience in theconcerned subject.

Age as on 31-05-2011

Officer Scale-I  21 to 30 years 
Junior Assistant18 to 25
 
HOW TO APPLY  :
Candidates who satisfy the eligibility norms should submit their application in Bio-data form in English: typed on thick A4 size sheet, with one cecent passport size photograph affixed on the application on the top right hand corner and indicating prominently in Bold letter the post for with he is applying at the Top. The format of the Application Form will be available at Bank’s Website – www.repcobank.co.in / www.repcohome.com

For More Information   :   Click Here

Friday, June 3, 2011

SBI ASSOCIATE BANKS PO - 4987 RECRUITMENT


State Bank of India recruitment of 4987 Probationary Officers for its associate banks.

Probationary Officers : 4987 posts

Vacancies to be filled in State Bank of Bikaner and Jaipur (SBBJ), State Bank of Hyderabad (SBH),State Bank of Mysore (SBM), State Bank of Patiala (SBP) & State Bank of Travancore (SBT)

 Important Dates

Online application registration: 4.06.2011 to 25.06.2011

Date of Written Exam : 07-08-2011


Eligibility for those looking to apply for this SBI PO recruitment,:
Age limit     * Between 21 – 30 yrs (as on 1.06.2011)
Education     * Must have completed graduation (any degree), as on 1.06.2011

Selection process for PO post has written test (objective & descriptive) for 250 marks wherein 40% overall must be scored along with qualifying marks in each objective test. Those with high marks in test will be shortlisted for Group discussion & Interview in the ratio of 1:3 (maybe around 15000 candidates)

Application fees of Rs.50 (SC/ST) or Rs.500 (others) can be paid at any SBI branch,  upto June 23 using the cash voucher given at www.statebankofindia.com. In the online application, your signature & photo must also be attached before sending it.The fee receipt and application printout are to be submitted during the written test.


Thursday, June 2, 2011

UCO Bank Clerk (First Shift) Exam. 2011 Solved Paper

                              
                              English Language
                                                            (Exam Held on 23-1-2011)


Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

A pundit was visiting a remote town. The people of the town worried him everyday with invitations for lunch or dinner. “I will only eat in a house where no one has ever told a lie,” said the pundit. A very rich man stepped up and said, “Come to my house, Oh master. No one in my home has ever told a lie.” The pundit accepted the invitation. Before going to the rich man’s house, the pundit inquired about the rich man and learned everything he could about him. Walking along with the rich man, the pundit asked, “How many children do you have ?’’ “Only one son,” replied the rich man. “The people of this town said he had three sons ! Why is he saying he has only one ? Is he lying ?” wondered the pundit, “but I should not be too hasty to judge him. Perhaps he is telling the truth. Let me wait.” “How old are you now ?” asked the pundit. “I am ten years old,” answered the rich man. “There he goes again ! His hair is gray, his face has wrinkles, he can barely walk, and he says he is only ten years old ! No, No. I should not come to a rushed conclusion. I shall give him one more chance,” decided the pundit. “How many acres of land do you have ?” asked the pundit, “I have only six feet of land for myself”, said the rich man. “This is like trying to hide a whole pumpkin in a spoonful of rice !” thought the pundit. “This man is indeed the king of liars ! How can I eat in his house ? Will it turn me into a liar as well ? Let me see how far he can go.”

When they arrived at the house the rich man told his wife, we have a special guest today so make him your best lunch. I will take him to the lake for a walk. We will be back soon. On their way back from the river, they passed an orchard. The rich man plucked two ripe mangoes, and cut a bunch of ripe bananas. “Whose orchard is this ?” asked the pundit. “This orchard belongs to the ones who do not sleep a wink at night,” replied the rich man. At the house, the rich man’s wife had laid out the lunch. “Please come and eat” she said. “I need to clarify a few things first,’’ declared the pundit. “What is it ?” asked the rich man. “I know you have three sons, why did you say you had only one ?’’ demanded the pundit. The rich man immediately called for his sons and gave them a task. The eldest and the youngest both said, “Father, you are forever ordering us around”. Only the middle son promptly agreed to obey. “Did you see that, Oh Master ?” asked the rich man. “I do have three sons, but only one of them truly listens to me.” “Fine, but why did you claim that you were only ten years old ?’’ asked the pundit. “I am over sixty, ” replied the rich man. “But for the last ten years, I have devoted myself to a spiritual life. I believe that it is only then since I have truly lived,’’ replied the rich man.

Excellent answer applauded the pundit. “But you own thousands of acres of fertile land. Why did you claim to have only six feet ? “I have acquired thousands of acres of land. I did every trick in the trade to become rich, but it has only made my sons proud and arrogant. What use is all this wealth to me ? When I die, the six feet of land where I will be buried is all that will truly be mine,” said the rich man.

The pundit sat down to eat. As he was taking his leave, he asked the rich man, “What did you mean when you said the orchard belongs to the ones who do not sleep a wink at night ?” ‘‘I do own the orchard and work hard tending to my trees, but at night, I am so tired that I fall asleep. Meanwhile the thieves, who stay awake all night, steal most of my yield. So in truth the orchard belongs to them. The ones who do not sleep a wink at night” said the rich man.

1. On what condition did the pundit agree to invitations for lunch or dinner ?
(A) He would only eat from a rich man’s plate.
(B) He would only eat in a house where no one had lied.
(C) He would eat in a house that cooked only vegetarian food.
(D) He would only eat from a banana leaf.
(E) None of these
Ans : (B)

2. Which of the following is said to be true of the rich man ?
1. The rich man had three sons.
2. The rich man was fifty years old.
3. The rich man owned vast acres of land.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) Only 1 and 3
Ans : (E)

3. What was the rich man trying to imply when he said that he was only ten years old ?
(A) He had a near death experience ten years ago.
(B) The rich man was trying to appear younger than his actual age.
(C) He had truly lived only after he devoted himself to spiritual life.
(D) The rich man was trying to convey his innocence to the pundit.
(E) The rich man wanted the pundit to know that he was still a child at heart.
Ans : (C)


4. In the passage, why did the rich man say that he had only six feet of land, when he owned the whole orchard ?
(A) He did not want the pundit to know that the orchard belonged to him.
(B) The orchard was distributed equally among his sons and he had only six feet for himself.
(C) He believed that when he died, he would have only six feet of land that would truly be his.
(D) The land that was productive in the whole orchard was only six feet long.
(E) The orchard belonged to his ancestors and only six feet was rightfully his.
Ans : (C)

5. In the passage, what did the pundit imply by using the phrase trying to hide a pumpkin in a spoonful of rice ?
1. That only pumpkin and rice was served for dinner.
2. That the rich man was a liar.
3. That the rich man grew only pumpkins in his orchard.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) Only 2 and 3
Ans : (B)

6. What did the rich man mean when he said that the orchard belonged to the ones who do not sleep a wink at night ?
(A) The orchard belonged to his sons who looked after it.
(B) The orchard belonged to the thieves who robbed from it.
(C) The owls looked after the orchard during the night.
(D) The orchard belonged to the neighbours.
(E) The orchard was donated to charity.
Ans : (B)

7. Why was the pundit hesitant to eat at the rich man’s house ?
(A) The pundit was not accustomed to having rich food.
(B) He felt that the rich man was proud and a two-faced human being.
(C) The rich man’s sons were not at home for lunch.
(D) He did not want to cause any trouble to the rich man’s wife.
(E) He felt that the rich man lied to him.
Ans : (E)

8. Why did the pundit feel that the rich man was lying ?
(A) The pundit was spying on the rich man.
(B) The pundit had inquired and learned about the rich man prior to the lunch.
(C) The rich man was avoiding certain questions asked by the pundit.
(D) The pundit found it hard to believe that the rich man never lied.
(E) The rich man had too many secrets.
Ans : (B)

9. The rich man claimed to have only one son because—
(A) His middle son was the only child who obeyed him.
(B) His eldest and youngest sons had long been married.
(C) He had adopted his other two sons.
(D) He did not want to introduce his eldest and youngest sons to the pundit.
(E) He only loved his second son, who was taking care of him.
Ans : (A)

10. Why did the pundit agree to eat at the rich man’s house ?
(A) The rich man claimed to have never told a lie.
(B) The rich man was an old friend of the pundit.
(C) The rich man could afford to treat the pundit.
(D) The rich man owed the pundit a favour.
(E) The pundit travelled a long distance and he was tired.
Ans : (A)

Directions—(Q. 11–13) Choose the word which is most nearly the same in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

11. Tending
(A) Growing
(B) Supplying
(C) Watching
(D) Attending
(E) Contributing
Ans : (C)

12. Clarify
(A) Confirm
(B) Explain
(C) Simplify
(D) Describe
(E) Express
Ans : (A)

13. Barely
(A) Easily
(B) Hardly
(C) Scantily
(D) Poorly
(E) Completely
Ans : (B)

Directions—(Q. 14 and 15) Choose the word which is most opposite in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

14. Tired
(A) Drained
(B) Sleepy
(C) Relaxed
(D) Energised
(E) Exhausted
Ans : (D)

15. Special
(A) Unique
(B) Exclusive
(C) Rare
(D) Important
(E) Ordinary
Ans : (E)

Directions—(Q. 16–25) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E) i.e. ‘No error’. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

16. Jason sell his house and (A) / moved to a flat (B) / because it was (C) / expensive to maintain. (D) No error (E)
Ans : (A)

17. He accepted the offer (A) / because there was (B) / nothing more better (C) / coming his way. (D) No error (E)
Ans : (C)

18. Most villages were cut off (A) / from the rest of (B) / the country (C) / owing heavy floods. (D) No error (E)
Ans : (E)

19. The trainer revised (A) / his work thorough (B) / so that no one (C) / could find fault with it. (D) No error (E)
Ans : (B)

20. The band will play (A) / the National Anthem when (B) / the President arrives (C) / on the country. (D) No error (E)
Ans : (D)

21. If you are (A) / caught stealing (B) / in the super market, (C) / you will be fined. (D) No error (E)
Ans : (E)

22. They left very early (A) / for the station (B) / for fear that they might (C) / be held up on traffic. (D) No error (E)
Ans : (D)

23. By the time the (A) / fire engine arrived (B) / at the scene, (C) / the building had already collapsing. (D) No error (E)
Ans : (D)

24. Gloria and Fiona (A) / are always in (B) / a state of disagreement (C) / for one another. (D) No error (E)
Ans : (D)

25. The man which stole the camera (A) / hid it in his home (B) / until he could safely (C) / get it out of town. (D) No error (E)
Ans : (A)

Directions—(Q. 26–30) Each sentence below has a blank/s, each blank indicates that something has been omitted. Choose the word/s that best fit/s the meaning of the sentence as a whole.

26. Sunita had ……… been out of the hospital ……… she slipped and fractured her arm.
(A) hardly, when
(B) just, as
(C) well, and
(D) then, when
(E) also, as
Ans : (A)

27. During the strike, all work at the factory came to a ……… .
(A) stoppage
(B) close
(C) decline
(D) end
(E) halt
Ans : (E)

28. A parable is a story with a moral, the story being ……… of the underlying moral.
(A) familiar
(B) identical
(C) irrelevant
(D) illustrative
(E) summary
Ans : (E)

29. Jason promised to ……… an attempt to get better grades this year.
(A) give
(B) make
(C) take
(D) keep
(E) have
Ans : (B)

30. The teacher read ………… the children the story of the ‘Titanic’.
(A) also
(B) to
(C) again
(D) well
(E) by
Ans : (D)

Directions—(Q. 31–35) In each question below, four words printed in bold type are given. These are lettered (A), (B), (C) and (D). One of these words printed in bold may either be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word that is inappropriate or wrongly spelt, if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and appropriate in the context of the sentence then mark (E) i.e. ‘All correct’ as your answer.

31. The Principle (A) insisted that the teachers (B) set an example (C) for the students. (D) All correct (E)
Ans : (A)

32. All drivers (A) must carry (B) their lisense (C) and insurance (D) papers. All correct (E)
Ans : (C)

33. Children (A) normally respond (B) to praise (C) and encoragement. (D) All correct (E)
Ans : (D)

34. Modern (A) farm implements (B) have revolusionised (C) the agricultural industry. (D) All correct (E)
Ans : (C)

35. The mountain (A) range (B) has many high peaks (C) and deep canyones. (D) All correct (E)
Ans : (E)

Directions—(Q. 36–40) Rearrange the following six sentences 1, 2, 3, 4, 5 and 6 in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them—
1. O-nami was very strong and knew the art of wrestling. In his private spells he defeated even his teacher, but in public he was so timid, that his own pupils defeated him.
2. The teacher advised him saying “Your name means Great Waves, imagine that you are huge waves sweeping everything before you, swallowing everything in your path. Do this and you will be the greatest wrestler in the country.”
3. O-nami soon registered for a wrestling match and won. After that, no one in Japan was able to defeat him.
4. In the early days of the Meiji era there lived a well-known wrestler called O-nami, Great Waves.
5. In the days that followed, O-nami meditated on the advice given by the Zen master.
6. O-nami felt he should go to a Zen master for help. He approached Hakuju a wandering teacher and told him of his great trouble.

36. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement ?
(A) 1
(B) 4
(C) 6
(D) 2
(E) 5
Ans : (A)

37. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement ?
(A) 5
(B) 2
(C) 4
(D) 3
(E) 6
Ans : (C)

38. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement ?
(A) 5
(B) 4
(C) 2
(D) 3
(E) 6
Ans : (A)

39. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after the rearrangement ?
(A) 1
(B) 4
(C) 6
(D) 5
(E) 3
Ans : (E)

40. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement ?
(A) 4
(B) 6
(C) 2
(D) 5
(E) 3
Ans : (C)

Directions—(Q. 41–50) In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

There was once a poet who fell upon such hard times that he was no longer able to …(41)… his family. Hearing that the king greatly encouraged talent and was famed for his generosity, the poet set off for the Royal Palace. When brought…(42)… the king, he …(43)…. low and requested permission to recite a poem. On hearing his recitation, the king was well pleased and asked him to name his reward.

The poet, …(44)… to a chessboard before the king, said, “your highness, if you place just one grain of rice on the first square of this chess-board, and double it for every square, I will consider myself well …(45)…” “Are you sure ?” asked the king, greatly …(46)…. “Just grains of rice, not gold” ? “Yes, your highness,’’ affirmed the poet. “So it shall be” ordered the king. His courtiers started …(47)… the grain on the chess-board. One grain on the first square, two on the second, four on the third, …(48)… on the fourth and so no. By the time they reached the tenth square they had to place five hundred and twelve grains of rice. The number rose to lakhs on the twentieth square. When they …(49)…. the half way mark, the grain count was over hundred crores ! Soon the count …(50)… to lakhs of crores and eventually the helpless king had to hand over his entire kingdom to the clever poet. And it all began with just one grain of rice.

41. (A) surrender
(B) fight
(C) care
(D) feed
(E) defend
Ans : (D)

42. (A) before
(B) following
(C) after
(D) by
(E) aside
Ans : (A)

43. (A) hunched
(B) knelt
(C) fell
(D) stand
(E) bowed
Ans : (E)

44. (A) talking
(B) across
(C) pointing
(D) eyeing
(E) looking
Ans : (C)

45. (A) deserved
(B) rewarded
(C) blessed
(D) fortunate
(E) equipped
Ans : (E)

46. (A) surprised
(B) vigilant
(C) understanding
(D) happy
(E) honoured
Ans : (A)

47. (A) sampling
(B) hiding
(C) finding
(D) placing
(E) moving
Ans : (D)

48. (A) seven
(B) eight
(C) three
(D) five
(E) six
Ans : (B)

49. (A) entered
(B) reached
(C) revised
(D) arrived
(E) interrupted
Ans : (B)

50. (A) justified
(B) enlarged
(C) risen
(D) improved
(E) increased
Ans : (C)

Wednesday, June 1, 2011

BANK OF MAHARASHTRA SPECIALIST OFFICERS RECRUITMENT


Bank of Maharashtra (A Government of India Undertaking) Human Resources Management Department invites on-line applications from Indian citizens for the following post of SPECIALIST OFFICERS in various grades.
POST CODE NAME OF THE POST NO OF VACANCIES PAY SCALE
01 NETWORKING ADMINISTRATOR 03 JMGS-I
02 HARDWARE ENGINEERS 03 JMGS-I
03 DATA BASE ADMINISTRATORS 03 JMGS-I
04 Software Programmer 03 JMGS-I
05 IT Support Administrator 03 JMGS-I
06 SECURITY OFFICERS 26 MMGS-II
07 LAW OFFICERS 38 MMGS-II
08 SPECIALIST OFFICERS (ECONOMISTS) 03 MMGS-II
Pay Scales: JMGS-I  14500 – 600/7 – 18700 – 700/2 – 20100 – 800/7 – 25700, MMGS – II  19400 – 700/1 – 20100 – 800/10 – 28100
Age Limit: 21 to 30 Years as on 31/12/2010.
Application Fee: Rs.50/- (as postal charges only for SC/ST/PWD candidates) and Rs.400/-per application (including Postal Charges) for other candidates.
How to Apply: Candidates are requested to apply on-line between 24.05.2011 to 14.06.2011 only through Bank‟s Website http://registration.sifyitest.com/maharashtraso/
Detailed Notification: http://www.bankofmaharashtra.in/downdocs/Advt_may11.pdf
Challan Format: http://www.bankofmaharashtra.in/downdocs/Challan_Voucher_Format_may11.pdf

OBC 1105 CLERKS TEST RESULT ANNOUNCED


Oriental Bank of Commerce (OBC) has come out with results for its recruitment of 1105 clerks.

As part of Oriental Bank of Commerce (OBC) recruitment selection process, written test was conducted at various cities on January 9, 2011.

Since the vacancies were advertised state-wise, results have also been compiled in the same manner with 8800+ candidates shortlisted across all states.The list having roll nos.,state, category of these can be downed from their site.

CLICK HERE FOR RESULT