Monday, November 21, 2011

IBPS CWE COMPUTER KNOWLEDGE MODEL QUESTIONS

1. Who amongst the following is called the father of modern computing?    
(A) charles babbage   
(B) hollerith   
(C) gottfried von leibnitz   
(D) joesph M. jacquard       
(E) None of these
ANSWER: (A)

2. Which of the following is a circuit that issue signals at regular intervals...
(A) Circuit board   
(B) Clock
(C) Circuit card   
(D) Gates
(E) None of these
ANSWER: (B) 

3. ________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer           
(A) The platform    
(B) Application software
(C) Operating system
(D) The motherboard
(E) None of these
ANSWER: (C) 

4. Paper tape is an old-established method of storing data, which replaced.....in many application.    
(B) Magnetic tape
(B) Punched card   
(C) Cartridge tape
(D) Magnetic disk
(E) None of these
ANSWER: (B) 

5. A set of related programms are...
(A) File       
(B) Arrays
(C) Package   
(D) Subscripts
(E) None of these
ANSWER: (C) 

6.Which of the following is a list-processing high-level language...       
(A) APL       
(B) LISP
(C) PROLOG   
(D) ADA
(E) None of these
ANSWER: (B) 

7. The 0 and 1 in the binary numbering system are called binary digits or ....
(A) bytes        
(B) kilobytes
(C) decimal bytes    
(D) bits        
(E) nibbles
ANSWER: (D) 

8. A monitor's ... is the distance between the holes in the mask behind the screen. This helps determine how sharp the dots appear.            
(A) refresh rate    
(B) dot pitch    
(C) resolution   
(D) colour depth
(E) None of these
ANSWER: (B) 

9.All of the following are examples of real security and privacy risks Except _
(A) hackers   
(B) spam
(C) viruses   
(D) identify theft
(E) None of these
ANSWER: (B) 

10. A directly accessible appointment calendar is a feature of a ... resident package.
(A) CPU   
(B) memory    
(C) Buffer    
(D) ALU
(E) None of these
ANSWER: (B) 

11.Which of the following code used in present day computing was developed by IBM corporation?  
(A) ASCII   
(B) Hollerith Code   
(C) Baudot Code   
(D) EBCDIC Code
(E) None of these
ANSWER: (D) 

12.The first generation computer system used...               
(A) Vacuum tubes   
(B) Transistors   
(C) Registers    
(D) Magnetic cores
(E) Silicon chip 
ANSWER: (A) 
 
13. A term associated with the comparision of processing speeds of different computer system is...        
(A) EFTS   
(B) MPG   
(C) MIPS   
(D) CFPS   
(E) None of these
ANSWER: (C) 

14. Accessing data on tapes is much ....... than that accessing data on disks.
(A) Slower   
(B) Faster   
(C) Same   
(D) All of the above
(E) None of these
ANSWER: (A) 

15. A standard intended to connect relatively lowspeed devices such as keyboards, mice, modems and printers is   
(A) Access bus   
(B) Access time
(C) Connector   
(D) Access story
(E) None of these
ANSWER: (A) 

16.The hardware in which data may be stored for a computer system is called    
(A) Registers   
(B) Bus       
(C) Control unit   
(D) Memory
(E) Chip
ANSWER: (D) 

17.A byte consists of one group of 8 bits put together. What is the largest decimal number which can be represented by a byte?
(A) 128       
(B) 256
(C) 255       
(D) 118
(E) None of these
ANSWER: (C) 

18. The 7-bit ASCII code widely used         
(A) For data communication work
(B) In IBM mainframe models
(C) For coding external memory
(D) In large machines produced by non-IBM vendors
(E) None of the above
ANSWER: (A) 

19. Perforated paper used as input or output media is known as...      
(A) Paper tape    
(B) Magnetic tape
(C) Punched paper tape
(D) Card punch
(E) None of these
ANSWER: (A) 

20. The ____ directory is mandatory for every disk.           
(A) Root   
(B) Base   
(C) Sub       
(D) Case   
(E) None of these
ANSWER: (A) 

21. The invention of the slide rule is attributed to..          
(A) Babbage   
 (B) Oughtred        
(C) Pascal   
(D) Napier        
(E) None of these
ANSWER: (B) 

22. Which of the following is not an advantage of magnetic disk storage.  
(A) The access time of magnetic disk is much less than that of magnetic tape   
(B) Disk storage is longer lasting than magnetic tape
(C) Disk storage is less expensive than tape storage
(D) All of the above
(E) None of these
ANSWER: (E) 

23. Zip disks are referred as....   
(A) Primary memory       
(B) Secondary memory     
(C) Register   
(D) All of the above
(E) None of these
ANSWER: (B)  

24. Two write a data one uses...    
(A) CD-ROM drive   
(B) CD-R drive   
(C) Record player    
(D) All of the above
(E) None of these
ANSWER: (B) 

25. The memory sizes in mainframe computers and advanced technology micro computer are expressed as   
(A) Bytes    
(B) Kilo-bytes
(C) Bits   
(D) Megabytes
(E) None of these
ANSWER: (D) 

26.A byte is comprised of   
(A) One bit   
(B) Four bits
(C) Eight bits   
(D) Sixteen bits
(E) None of these
ANSWER: (C) 

27.A hard copy would be prepared on a    
(A) Line printer   
(B) Dot matrix printer
(C) Type writer terminal   
(D) Plotter
(E) All of the above       
ANSWER: (E) 

28.A prefix for billion which is equal to .... is called as billi.       
(A) 100            
(B) 10000
(C) 1000        
(D) 10
(E) None of these
ANSWER: (D) 

29. Which of the following animations cannot be done in PowerPoint ?  
(A) bullet list, revealed one bullet point at a time
(B) clip art - Fly in from the bottom
(C) table, revealed row by row
(D) chart, revealed by series
(E) None of these
ANSWER: (C) 

30. In MS-Excel, what displays the contents of the active cell ?    
(A) Namebox    
(B) RowHeadings
(C) Formulabar    
(D) Taskpane
(E) None of these
ANSWER: (C) 

31. Several views are available in MS Front Page. Which one of the following is NOT a valid view ?      
(A) Design View     
(B) Folders View   
(C) Navigation View
(D) Web Server View
(E) None of these
ANSWER: (D)
 
32. An electronic device that is capable of accepting encoded data at its input and generating unencoded data at its output is
(A) Modem   
(B) Joystick   
(C) Decoder   
(D) Plotter
(E) None of these
ANSWER: (C) 

33. A communication protocol that converts noisy data links into communication channels free of transmission errors is known as           
(A) Data link protocol   
(B) Data link
(C) Data medium       
(D) Data model
(E) None of these
ANSWER: (A) 

34. One of the components of central processing unit (CPU) of the computer that performs mathematical and logical operations is ...       
(A) ALU (arithmetic logical unit)       
(B) Address register   
(C) Analog   
(D) All of the above
(E) None of these
ANSWER: (A) 

35. In Assembly language....    
(A) Mnemonics are used to code operations   
(B) Alphanumeric symbols are used for addresses
(C) Language lies between high-level language and machine language   
(D) All of the above
(E) None of these
ANSWER: (D)