Friday, October 14, 2011

Allahabad Bank Probationary Officers Exam.


Computer Knowledge 
(Held on 17-4-2011) 


1. Which of the following are advantages of CD-ROM as a storage media ?
(A) CD-ROM is an inexpensive way to store large amount of data and information
(B) CD-ROM disks retrieve data and information more quickly than magnetic disks do
(C) CD-ROMs make less errors than magnetic media
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

2. A ……… is the term used when a search engine returns a Web page that matches the search criteria.
(A) blog
(B) hit
(C) link
(D) view
(E) success
Ans : (C)

3. The ……… is the term used to describe the window that is currently being used.
(A) Web Window
(B) display area
(C) WordPad Window
(D) active window
(E) monitor
Ans : (D)


4. CPU is an abbreviation for—
(A) central programming unit
(B) central processing unit
(C) computer processing unit
(D) computer protocol unit
(E) central protocol unit
Ans : (B)

5. A microprocessor is the brain of the computer and is also called a(n)—
(A) microchip
(B) macrochip
(C) macroprocessor
(D) calculator
(E) software
Ans : (A)

6. Storage and memory differ with respect to which of the following characteristics ?
(A) Price
(B) Reliability
(C) Speed
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

7. What are two examples of freeware ?
(A) WinZip and Linux
(B) Shareware and file sharing
(C) Microsoft Word and the Google toolbar
(D) Instant messaging and the Google toolbar
(E) Microsoft Power Point and Microsoft Excel
Ans : (D)

8. If a disk drive fails but the computer application running and using it can continue processing, this application is said to have been designed with this feature—
(A) 100 per cent uptime
(B) fault tolerance
(C) high reliability
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (B)

9. What is e-commerce ?
(A) Buying and selling international goods
(B) Buying and selling products and services over the Internet
(C) Buying and selling products and services not found in stores
(D) Buying and selling products having to do with computers
(E) Buying and selling of electronic goods
Ans : (B)

10. What are the four things needed to connect to the Internet ?
(A) Telephone line, modem, computer, and an ISP
(B) Modem, computer, PDA and ISP
(C) Telephone line, PDA, modem and computer
(D) Computer, ISP, modem and communication software
(E) Monitor, keyboard, mouse, modem
Ans : (A)

11. Which of the following functions are not performed by servers ?
(A) Email processing
(B) Database sharing
(C) Processing Web sites
(D) Storage
(E) Word processing
Ans : (E)

12. Which media have the ability to have data/information stored (written) on them by users more than once ?
(A) CD-R disks
(B) CD-RW disks
(C) Zip disks
(D) OptiDisks
(E) Both CD-RW disks and Zip disks
Ans : (A)

13. The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called—
(A) downloading
(B) uploading
(C) FTP
(D) JPEG
(E) downsizing
Ans : (C)

14. The………controls a client computer’s resources.
(A) application program
(B) instruction set
(C) operating system
(D) server application
(E) compiler
Ans : (D)

15. To reload a Web page, press the ……… button.
(A) Redo
(B) Reload
(C) Restore
(D) Ctrl
(E) Refresh
Ans : (E)

16. Which of the following could be digital input devices for computers ?
(A) Digital camcorder
(B) Microphone
(C) Scanner
(D) All of the above
(E) None of these
Ans : (D)

17. The………enables you to simultaneously keep multiple Web pages open in one browser window.
(A) tab box
(B) pop-up helper
(C) tab row
(D) address bar
(E) Esc key
Ans : (A)

18. You can use the………bar to type a URL and display a Web page, or type a keyword to display a list of related Web pages.
(A) menu
(B) Title
(C) Search
(D) Web
(E) Address
Ans : (E)

19. Storage media such as a CD read and write information using—
(A) a laser beam of red light
(B) magnetic dots
(C) magnetic strips
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

20. Vendor-created program modifications are called—
(A) patches
(B) antiviruses
(C) holes
(D) fixes
(E) overlaps
Ans : (D)

21. Cache and main memory will lose their contents when the power is off. They are—
(A) dynamic
(B) static
(C) volatile
(D) non-volatile
(E) faulty
Ans : (C)

22. The collection of links throughout the Internet creates an interconnected network called the—
(A) WWW
(B) Web
(C) World Wide Web
(D) All of the above
(E) Wide Area Web
Ans : (D)

23. Every computer has a(n) ………;
many also have.
(A) operating system, a client system
(B) operating system; instruction sets
(C) application programs; an operating system
(D) application programs; a client system
(E) operating system; application programs
Ans : (E)

24. Main memory works in conjunction with—
(A) special function cards
(B) RAM
(C) CPU
(D) Intel
(E) All of these
Ans : (C)

25. A sales clerk at a checkout counter scanning a tag on an item rather than keying it into the system, is using—
(A) input automation
(B) item data automation
(C) scanning automation
(D) source data automation
(E) None of these
Ans : (C)

26. A(n)……is composed of several computers connected together to share resources and data.
(A) Internet
(B) network
(C) backbone
(D) hyperlink
(E) protocol
Ans : (B)

27. Which of the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information—
(A) floppy diskette
(B) hard disk
(C) permanent disk
(D) optical disk
(E) None of these
Ans : (B)

28. Microsoft Office is an example of a—
(A) closed-source software
(B) open-source software
(C) horizontal-market software
(D) vertical-market software
(E) compiler
Ans : (A)

29. A popular way to learn about computers without ever going to a classroom is called—
(A) i-learning
(B) isolated learning
(C) e-learning
(D) close learning
(E) Distance Learning
Ans : (C)

30. A person who used his or her expertise to gain access to other people’s computers to get information illegally or do damage is a—
(A) spammer
(B) hacker
(C) instant messenger
(D) programmer
(E) analyst
Ans : (B)

31. Which of the following is an example of storage devices ?
(A) Magnetic disks
(B) Tapes
(C) DVDs
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

32. The………folder retains copies of messages that you have started but are not yet ready to send.
(A) Inbox
(B) Outbox
(C) Drafts
(D) Sent Items
(E) Address Book
Ans : (C)

33. Which of the following is an example of an optical disk ?
(A) Digital versatile disks
(B) Magnetic disks
(C) Memory disks
(D) Data bus disks
(E) None of these
Ans : (A)

34. The main job of a CPU is to—
(A) carry out program instructions
(B) store data/information for future use
(C) process data and information
(D) Both (A) and (C)
(E) None of these
Ans : (D)

35. ……are attempts by individuals to obtain confidential information from you by falsifying their identity.
(A) Phishing trips
(B) Computer viruses
(C) Spyware scams
(D) Viruses
(E) Phishing scams
Ans : (E)

36. An example of a processing device would be—
(A) a magnetic ink reader
(B) a tablet PC
(C) special function cards
(D) scanners
(E) keyboards
Ans : (B)

37. Which of the following is not a type of computer software which can be bought ?
(A) Off-the-shelf
(B) Tailor-made
(C) Custom-developed
(D) Off-the-shelf with alterations
(E) All of these can be purchased
Ans : (D)

38. You can use………to copy selected text, and ……… to paste it in a document.
(A) CTRL + C, CTRL + V
(B) CTRL + C, CTRL + P
(C) CTRL + S, CTRL + S
(D) SHIFT + C, ALT + P
(E) CTRL + D, CTRL + A
Ans : (A)

39. Video processors consist of ……… and ……, which store and process images.
(A) CPU and VGA
(B) CPU and memory
(C) VGA and memory
(D) VGI and DVI
(E) VGA and VGI
Ans : (C)

40. The main memory of a computer can also be called—
(A) primary storage
(B) internal memory
(C) primary memory
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (C)

41. Computer software can be defined as—
(A) the computer and its associated equipment
(B) the instructions that tell the computer what to do
(C) computer components that act to accomplish a goal
(D) an interface between the computer and the network
(E) the interaction between the computer and its database
Ans : (B)

42. When speaking of computer input and output, input refers to—
(A) any data processing that occurs from new data input into the computer
(B) retrieval of data or information that has been input into the computer
(C) data or information that has been entered into the computer
(D) the transmission of data that has been input into the computer
(E) Both (C) and (D) above
Ans : (E)

43. A ……… is a set of rules.
(A) resource locator
(B) domain
(C) hypertext
(D) URL
(E) protocol
Ans : (E)

44. The connection between your computer at home and your local ISP is called—
(A) the last mile
(B) the home stretch
(C) the home page
(D) the backbone
(E) the vital mile
Ans : (C)

45. All of the logic and mathematical calculations done by the computer happen in/on the—
(A) system board
(B) central control unit
(C) central processing unit
(D) mother board
(E) memory
Ans : (C)

46. There are several primary categories of procedures. Which of the following is not a primary category of procedures ?
(A) Testing
(B) Backup and recovery
(C) Firewall development
(D) Design
(E) None of these
Ans : (C)

47. The operating system called UNIX is typically used for—
(A) desktop computers
(B) laptop computers
(C) supercomputers
(D) Web servers
(E) All of these
Ans : (E)

48. The………file format is a method of encoding pictures on a computer.
(A) HTML
(B) JPEG
(C) FTP
(D) URL
(E) DOC
Ans : (B)

49. Press………to move the insertion point to the Address box, or to highlight the URL in the Address box.
(A) ALT + D
(B) ALT + A
(C) SHIFT + TAB
(D) TAB + CTRL
(E) CTRL + S
Ans : (A)

50. Computer systems are comprised of—
(A) hardware, programs, information, people and networks
(B) hardware, software, procedures, networks and people
(C) hardware, programs, information, people and procedures
(D) hardware, programs, processors, procedures, networks and people
(E) hardware, programs, processors, procedures and people
Ans : (A)