Tuesday, August 9, 2011

Bank of Baroda Probationary Officers Exam. 2011 Solved Paper



General Socio-Economic & Banking Awareness

(Exam Held on 13-3-2011)

1. Trade Ministers of Key WTO member countries including India held a meeting at Davos in Switzerland on January 29, 2011.
Which one of the following was the purpose of this meeting ?
(A) Negotiations for free trade
(B) Negotiations to abolish Restrictive Trade Practices
(C) Issues relating to agricultural subsidies
(D) Negotiations for a global trade deal
(E) To include Pakistan and Iran as members
Ans : (D)

2. Which one of the following advices has/have been given by leading Economists to Finance Minister during their pre-budget meeting with him ?
1. To take measures to boost farm productivity only.
2. To improve supply of agricultural products only.
3. To reduce the fiscal deficit only.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Ans : (D)

3. As per recent newspaper reports, which one of the following countries has signed highest number of deals to get global project finance ?
(A) Australia
(B) USA
(C) Saudi Arabia
(D) Spain
(E) India
Ans : (E)


4. Which of the following terms is used in Banking Field ?
(A) Interest Rate Swap
(B) Input Devices
(C) Sedimentary
(D) Zero Hour
(E) Privilege Motion
Ans : (A)

5. To which of the following States has the Asian Development Bank given a loan of $ 90 m for development of Power projects ?
(A) Himachal Pradesh
(B) West Bengal
(C) Tripura
(D) Arunachal Pradesh
(E) Assam
Ans : (E)

6. On which one of the following issues can SEBI penalize any company in India ?
1. Violation of Banking Regulation Act.
2. Violation of foreign portfolio investment guidelines.
3. For violation of Negotiable Instrument Act.
(A) Only 1
(B) All 1, 2 and 3
(C) Only 1 and 2
(D) Only 2 and 3
(E) Only 2
Ans : (E)

7. In the opinion of the Governor of Reserve Bank of India, which one of the following is the reason owing to which India’s inflation is accelerating ?
(A) Excess liquidity in market
(B) Speculation in essential goods
(C) Higher food cost
(D) Commodities futures
(E) None of these
Ans : (A)

8. In opinion of the RBI, which one of the following is/are a threat to the smooth functioning of Indian Companies ?
1. Rising input costs.
2. High interest rates.
3. Inflation only.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 2
(D) Only 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (E)

9. For which one of the following reasons Government of India has decided to waive off upfront payment of Rs. 1,400 to be made by each customer located in rural areas to get LPG connection ?
1. To help villagers to use LPG in place of firewood/kerosene.
2. To help villagers to save kerosene for agricultural activities.
3. To lure villagers to use LPG which is of substandard quality and not fit for industrial use.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) Only 2 and 3
Ans : (A)

10. Expand the term ALM as used in Banking/Finance sector ?
(A) Asset Liability Mismatch
(B) Asset Liability Maturity
(C) Asset Liability Management
(D) Asset Liability Manpower
(E) None of these
Ans : (C)

11. Who amongst the following is the author of the book ‘Half a Life’ ?
(A) Mark Tully
(B) Deepak Chopra
(C) Chetan Bhagat
(D) Ved Mehta
(E) V. S. Naipaul
Ans : (E)

12. In which one of the following states, village level marketing platform has been set up for the first time in the country ?
(A) Haryana
(B) Maharashtra
(C) Gujarat
(D) Bihar
(E) Kerala
Ans : (C)

13. The RBI has asked banks to spell out their policy, procedures and size of the business on which of the following aspects of banking ?
(A) On-shore banking
(B) Off-shore banking
(C) Investments in secondary market
(D) Wealth management
(E) None of these
Ans : (D)

14. Which of the following organizations has given a US $ 1•72 billion loan to India to build roads in rural areas ?
(A) Asian Development Bank
(B) International Monetary Fund
(C) Bill Gates Foundation USA
(D) World Bank
(E) None of these
Ans : (D)

15. Which one of the following advices has been given by Finance Minister Pranab Mukherjee to Chartered Accounts ?
(A) They must highlight the credit risks
(B) They must highlight the operational risks
(C) They must bring to the notice of Government tax evasions
(D) They must be vigilant against ‘window dressing’ of companies
(E) None of these
Ans : (E)

16. Who amongst the following has asked banks to adopt ‘six step’ approach to prevent diversion of funds by the companies ?
(A) Company Registrar
(B) SEBI
(C) RBI
(D) AMFI
(E) All of these
Ans : (C)

17. Which one of the following countries has been invited to join BRIC ?
(A) Indonesia
(B) Bangladesh
(C) South Africa
(D) China
(E) Argentina
Ans : (C)

18. Who is Nicolas Sarkozy ?
(A) French Prime Minister
(B) French President
(C) Russian Prime Minister
(D) Russian President
(E) None of these
Ans : (B)

19. Through which one of the following sources domestic funds are raised by Companies ?
1. IPO only
2. FPO only
3. Commercial papers.
(A) Only 3
(B) All 1, 2 and 3
(C) Only 1 and 3
(D) Only 1
(E) Only 1 and 2
Ans : (D)

20. Which one of the following was the reason owing to which Govt. wants Reserve Bank of India to tighten prudential norms for NBFCs ?
(A) To reduce liquidity in the market
(B) It is as per Basel II requirements
(C) It is as per Bank for International Settlement (BIS) directives
(D) It is to protect NBFCs from any impact of possible economic slowdown
(E) None of these
Ans : (D)

21. According to World Economic Forum, which one of the following risks is the greatest risk faced by the world in the year 2011 ?
(A) Credit Risk
(B) Country Risk
(C) Counterparty Risk
(D) Sovereign Default Risk
(E) None of these
Ans : (D)

22. Which one of the following decisions has been taken by Govt. in respect of MGNREGA ?
(A) The wages should be revised by the State Governments
(B) The wages are to be revised by Planning Commission
(C) The District Authorities who allot work can give differential wages
(D) The wages shall be linked to inflation
(E) None of these
Ans : (A)

23. What are teaser loan rates charged by banks ?
(A) Fixed rate of interest charged by banks
(B) Floating rate of interest charged by banks
(C) Rate of interest in the initial period is less and goes up subsequently
(D) Rate of interest in the initial period is more and it goes down subsequently
(E) None of these
Ans : (C)

24. On which one of the following subjects Pranab Sen Committee has submitted its recommendations to the Govt. of India ?
(A) MGNREGA
(B) Food Security
(C) Inflation
(D) Food processing industries
(E) None of these
Ans : (E)

25. Expand the term CCEA as used in administrative circles—
(A) Cabinet Committee on External Affairs
(B) Cabinet Committee on Economic Affairs
(C) Cabinet Council on External Affairs
(D) Cabinet Council on Economic Affairs
(E) None of these
Ans : (B)

26. With which one of the following games, Baichung Bhutia is associated ?
(A) Hockey
(B) Golf
(C) Kabaddi
(D) Football
(E) Tennis
Ans : (D)

27. What the full form of the term LIBOR as used in financial banking sectors ?
(A) Local Indian Bank Offered Rate
(B) London-India Bureau of Regulations
(C) Liberal International Bank Official Ratio
(D) London Inter Bank Offered Rate
(E) None of these
Ans : (D)

28. In which one of the following States, Patratu Thermal Power Plant is proposed to be set up ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Bihar
(C) Jharkhand
(D) West Bengal
(E) Kerala
Ans : (C)

29. On the basis of which of the following reasons, IMF has projected India’s GDP growth at 8•8 per cent in 2010-11 ?
1. Strong industrial growth.
2. Strong farm sector growth.
3. High domestics consumption demand.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) Only 2 and 3
Ans : (C)

30. Who amongst the following is the ICC Cricketer of the year ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Kevin Pietersen
(C) M. S. Dhoni
(D) Sanath Jayasuriya
(E) None of these
Ans : (A)

31. Who is Montek Singh Ahluwalia ?
(A) Chairman, Planning Commission
(B) Dy. Chairman, Planning Commission
(C) Cmmerce Secretary, GOI
(D) Economic Advisor to Prime Minister
(E) None of these
Ans : (B)

32. Who amongst the following is the Prime Minister of Australia at present ?
(A) Julia Gillard
(B) Kevin Rudd
(C) Dilma Rousseff
(D) Sebastian Vettel
(E) None of these
Ans : (A)

33. Expand the term FSDC which is used in financial sectors ?
(A) Financial Security and Development Council
(B) Financial Stability and Development Council
(C) Fiscal Security and Development Council
(D) Fiscal Stability and Development Council
(E) None of these
Ans : (B)

34. According to US Department of Agriculture, which one of the following countries in the world is the largest producer of dairy products ?
(A) Australia
(B) USA
(C) China
(D) Norway
(E) India
Ans : (E)

35. With which one of the following games is ‘Tiger Woods’ associated ?
(A) Golf
(B) Swimming
(C) Tennis
(D) Table Tennis
(E) Badminton
Ans : (A)

36. Which one of the following is largest producer of power in India ?
(A) Reliance Power
(B) Tata Power
(C) National Hydro Power
(D) Adani Power
(E) NTPC
Ans : (C)

37. For which one of the following States, centre has appointed interlocutors ?
(A) H.P.
(B) J & K
(C) Nagaland
(D) Manipur
(E) None of these
Ans : (B)

38. Expand the term GSLV—
(A) Geosynchronous Satellite Launch Vehicle
(B) Global Satellite Launch Vehicle
(C) Geosynchronous Station Launch Vehicle
(D) Global Station Launch Vehicle
(E) None of these
Ans : (A)

39. For which one of the following reasons Basel II norms are to be followed by Commercial Banks ?
(A) Risk management
(B) Adoption of international accounting standards
(C) Restriction on bonus payments to bank executives
(D) Transparency in disclosures
(E) None of these
Ans : (A)

40. With which one of the following sports, the name of Parupalli Kashyap is associated ?
(A) Chess
(B) Tennis
(C) Badminton
(D) Athletics
(E) None of these
Ans : (C)

41. Which of the following terms is used in cricket ?
(A) Centre forward
(B) Goal
(C) Love
(D) LBW
(E) Bull’s eye
Ans : (D)

42. With which one of the following activities, Golden Globe Awards are associated ?
(A) Journalism
(B) Social work
(C) Peace initiatives
(D) Films
(E) None of these
Ans : (D)

43. ‘Goodbye Shahzadi’ is a book written by—
(A) Shyam Bhatia
(B) Ashok Mehta
(C) Janardhan Thakur
(D) Arun Gandhi
(E) None of these
Ans : (A)

44. Malayalam writer Akkithom Achyuthan Nambhodiri will be the recipient of which of the following awards ?
(A) Moortidevi award
(B) Pulitzer Prize
(C) Best Asian Author
(D) Kalidas Sanman
(E) Arjuna Award
Ans : (A)

45. With which one of the following sports, Narain Karthikeyen is connected ?
(A) F–1
(B) Tennis
(C) Badminton
(D) Table Tennis
(E) Snooker
Ans : (A)

46. In which one of the following States, Sabari mala temple is located ?
(A) Tamil Nadu
(B) A.P.
(C) Kerala
(D) Karnataka
(E) None of these
Ans : (C)

47. Which one of the following will set up core banking infrastructure for rural banks ?
(A) RBI
(B) NABARD
(C) SIDBI
(D) IBA
(E) None of these
Ans : (B)

48. Who is Robert Zoelick ?
(A) IMF Chief
(B) World Bank President
(C) ADB President
(D) Chief UNIDO
(E) None of these
Ans : (B)

49. Justice K. G. Balakrishnan is holding the post of—
(A) Chief Justice of India
(B) Chairman, National Human Rights Commission
(C) Cabinet Secretary, Govt. of India
(D) Revenue Secretary, Govt. of India
(E) None of these
Ans : (B)

50. Mehbooba Mufti belongs to which one of the following political parties ?
(A) National Conference
(B) PDP
(C) NCP
(D) Janta Dal
(E) None of these
Ans : (B)