Tuesday, March 1, 2011

Puduvai Bharathiar Grama Bank P.O's 2010 Solved Paper

English:
Directions—(Q. 1–10) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

What Indian politicians and bureaucrats share with their scientist, engineer and carpenter counterparts is their acceptance of mediocrity and lack of skill. The greatest moral failure of Indian institutions is the tolerance of incompetence, …(1)… criminality or corruption. The tolerance of incompetence in …(2)… is a result of a low cultural value attached to the creation and …(3)… of institutions.

Institution building is a hard work; it requires a combination of vision, commitment and performance. Any institution involves a contract between those who …(4)… to the institution and those who support it. The support can take the form of money or votes but that support must be …(5)… continuously. In a properly functioning institutional system, the institutional contract …(6)… the institution members and their supporters takes the form : you give me support and I will give you results. Competence is the channel that sustains the flow of trust from supporters to institutions and back. If doctors don’t cure will they not lose our trust ? While blaming individual politicians and babus for their corrupt ways, let us also examine the system that accepts mediocrity and even lets it …(7)….

What we are seeing in India is a case of contract failure. The contractor who bribes an official and then builds a leaky stadium is not just being …(8)…. He is sustaining a collusive system that subverts rules regulating mutual co-operation between government institutions, market players and society as a whole. In the case of endemic contract failure everyone …(9)…, including the contractor, for once the public loses its trust in institution is even businessmen will …(10)… out on opportunities to make money. The moral status of institutions is central to continued development and prosperity.

1. (A) as
(B) to
(C) never
(D) not
(E) for
Ans : (D)

2. (A) turn
(B) individual
(C) world
(D) partly
(E) importance
Ans : (B)

3. (A) destruction
(B) justification
(C) sustenance
(D) excess
(E) marginalization
Ans : (C)


4. (A) belong
(B) work
(C) help
(D) employed
(E) trust
Ans : (A)

5. (A) returned
(B) earned
(C) needed
(D) discouraged
(E) asked
Ans : (C)

6. (A) suggests
(B) akin
(C) twosome
(D) centered
(E) between
Ans : (E)

7. (A) question
(B) bolder
(C) thrive
(D) out
(E) kill
Ans : (C)

8. (A) variant
(B) trivial
(C) immature
(D) corrupt
(E) generous
Ans : (D)

9. (A) succeeds
(B) suffers
(C) proliferates
(D) responsible
(E) encompasses
Ans : (B)

10. (A) storm
(B) venture
(C) lose
(D) get
(E) walk
Ans : (E)

Directions—(Q. 11–15) Rearrange the following five sentences (a), (b), (c), (d) and (e) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(a) Thus, if we really value it, we will work hard to make it a reality.
(b) Inner peace is the most elusive thing that a human being can seek.
(c) The most important criterion in order to experience it is to value the importance of inner peace.
(d) To experience inner peace one doesn’t have to retreat to a Himalayan cave; rather, one can experience inner peace seated exactly where they are by watching these thoughts.
(e) Nobody can gift the other inner peace at the same time it is only one’s own thoughts that can rob them of their inner peace.

11. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (C)

12. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?
(A) (e)
(B) (d)
(C) (c)
(D) (b)
(E) (a)
Ans : (A)

13. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) (e)
(B) (d)
(C) (c)
(D) (b)
(E) (a)
Ans : (C)

14. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (B)

15. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (D)

Directions—(Q. 16–20) Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

16. After ……… payrolls and tightening perks to cope with the economic slowdown last year, software companies are finding that a rising number of engineering and management graduates are transferring their ……… to vocations such as manufacturing and banking.
(A) trimming - loyalties
(B) reducing - accounts
(C) hiking - services
(D) increased - affections
(E) dropped – potentials
Ans : (A)

17. It is very important to ……… that when the swine flu virus enters a human body, it takes a minimum of one day to a maximum of eight days for the disease to develop ……….
(A) gauge - extensively
(B) ascertain - further
(C) understand - fully
(D) verify - remarkably
(E) fathom – clearly
Ans : (C)

18. Scientists, working to save the earth, have ……… ‘dry water’ that soaks carbon three times better than water, and hence helps ……… global warming.
(A) aided - cut
(B) created - combat
(C) built - stop
(D) produced - increase
(E) invented – monitoring
Ans : (B)

19. The first round of the contest had the students ……… themselves and ……… about their hobbies.
(A) introducing - talking
(B) sensitizing - sketching
(C) showcasing - planning
(D) acclimatizing - mentioning
(E) gearing – chalking
Ans : (D)

20. The varsity’s poll process for ……… of new candidates has ……… poor response with only ten thousand applications being received till date.
(A) entrusting - seen
(B) registration - evoked
(C) entrance - made
(D) admission - visited
(E) experimenting – generated
Ans : (B)

Directions—(Q. 21–25) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)

21. Initially, shop owners tried to (A) / offer some resistance to the demolition but (B) / seeing the heavy presence of the police force, (C) / their resistance faded off. (D) No error (E)
Ans : (E)

22. Cleanliness drives will be (A) / conducted in various localities (B) / to opening the drains blocked (C) / with polythene bags. (D) No error (E)
Ans : (C)

23. The results of the study showed that (A) / if the partners were willing to talk to each other (B) / and arrive at a mutually agreeable decision,` (C) / the joint decisions were more better than any one person’s judgment. (D) No error (E)
Ans : (D)

24. A year after the global financial crisis saw (A) / students from the best B-schools across the world struggling for a job, (B) / a survey on management education this year thrown (C) / up some rather interesting findings. (D) No error (E)
Ans : (C)

25. The district authorities are making (A) / a last-ditch attempt to provide (B) / alternative solutions to farmers but (C) / the options is clearly inadequate. (D) No error (E)
Ans : (D)

Directions—(Q. 26–30) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

At the time when the unfortunate incident of the ‘accidental’ exposure to radiation that affected workers and waste collectors in Delhi as they handled radioactive material, took place, the issue of waste disposal, particularly hazardous waste, made the headlines. The lives of those who live off collecting and sorting waste came into out line of vision. But then the issue disappeared.

Long term policies that ensure that the safety and health of those who do such an essential job – “a community of silent environmentalists” someone called them – are not such a high priority any more. One reason is that the people affected are virtually invisible.

Waste collectors around India work silently, often late into the night, sorting out mountains of waste, foraging for anything that can be sold. If you walk down some streets of Central Mumbai after 11 at night, you will see an army of waste collectors. Men, women, children are all hard at work. They work through the night and finally manage to get some sleep on the doorsteps of the shops on those streets. By daylight they become invisible, having stowed their belongings in boxes behind the signs of the shops on whose doorsteps they sleep. These are the people of the night, not noticed by those who inhabit the areas in the day.

What is often not entirely appreciated is that a substantial percentage of waste collectors is women. According to a study, 85 per cent of waste collectors in the city are women, five per cent are children and 10 per cent are men. The majority of them are poor and landless people who came to the city because of drought in their villages. The age group ranges from 7 to 70 years and 98 per cent of them are illiterate. A survey of 60,000 waste collectors found a similar proportion : 60 per cent women, 20 per cent men and 20 per cent children. Studies have revealed that 90 per cent of the women waste pickers are primary bread-winners, often widowed or deserted. It is interesting how the gender division of labour plays out even in the business of waste. While women, and children, do the more hazardous job of sorting and separating the waste, the men deal with the dry garbage, which they transport to wholesalers and factories. As a result, it is the women who are exposed to hazardous waste – none of them wear any kind of protective gear – and also face the physical problems of constantly bending and carrying head loads of the waste. Look at any group of waste collectors and you will spot the bent old women who have been performing this function for decades.

In the slum-city of Mumbai, waste collectors experience the most acute degree of homelessness. While poor people in other kinds of jobs somehow manage to find some shelter in a slum, irrespective of whether it is legal or illegal, waste collectors sleep next to the garbage they have sorted. This is their “wealth”, something they have to protect after they have collected and sorted it until they can monetize it. Hence, near many garbage dumps, even in the better off localities of cities like Mumbai, you see families of waste pickers asleep in the morning. And most often you see only women and children.

Why bring up waste collectors at a time when the main environmental issues being debated are the larger issues of global warming, or environmental disasters such as the oil spill in the Gulf of Mexico ? This is because one cannot speak of the environment without considering its impact on the lives of people. We have hundreds of small-scale and continuing environmental disasters taking place all around us. But we overlook them so long as they do not impact our lives or our lifestyles. Millions of waste pickers in India, who play a crucial role in dealing with the perennial environmental crisis of waste, risk their lives and their health every single day. This is an on-going environmental issue that requires as much attention from ordinary people, the media and policy makers as the larger macro issues.

26. Why are long term policies favouring waste collectors not high priority ?
(A) The Government is currently contemplating over the effects of the oil spill in the Gulf of Mexico and does not have time for other issues.
(B) The plight of these people is not evident as they work late into the night and are not seen much during the day.
(C) The Government is unable to see these people at all and thus is not aware of their existence.
(D) These waste collectors themselves are not in favour of being brought into the organized sector because of the numerous complications involved.
(E) As previous such favourable policies failed to improve the conditions of these waste collectors as they were not implemented effectively.
Ans : (B)

27. Which of the following is true about waste collectors as given in the passage ?
1. Majority of waste collectors are people who have migrated from their village because of some natural calamity.
2. Waste collectors prefer to sleep next to the garbage they have sorted.
3. Most waste collectors are not literate.
(A) Only (2)
(B) Only (1) and (2)
(C) Only (3)
(D) Only (2) and (3)
(E) All (1), (2) and (3) are true.
Ans : (E)

28. Why are women waste collectors at a disadvantage as compared to the men waste collectors as mentioned in the passage ?
(A) The men sell the waste collected by the women to wholesalers and keep all the money to themselves without sharing it with the women.
(B) The women do the more dangerous and physical work of sorting through the garbage whereas men mostly transport dry garbage.
(C) Men wear protective gear while sorting through the garbage thereby shielding themselves from the ill effects of being exposed to the waste.
(D) The men force their wives and children to work for them whereas the women do not have this luxury.
(E) The men are not as affected by the waste as the women waste collectors because of the difference in their physical constitution.
Ans : (B)

29. Which of the following is possibly the most appropriate title for the passage ?
(A) The General Public’s Apathetic ways
(B) The Unorganized Sector
(C) The Invisible Waste
(D) Waste Collectors – The World Over
(E) Recognizing the ‘Work’ in ‘Dirty Work’
Ans : (B)

30. Why, according to the author, is the issue of waste collectors as important as the issue of global warming ?
1. As most waste collectors in big cities are children who are ultimately the future of our nation.
2. As without the waste collectors sorting waste the phenomenon of global warming would increase exponentially.
3. As waste collectors deal with wastage which impacts the people’s everyday lives and is also environmentally significant.
(A) Only (2) and (3)
(B) Only (1)
(C) Only (1) and (2)
(D) Only (3)
(E) All (1), (2) and (3)
Ans : (D)

Directions—(Q. 31–33) Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

31. INHABIT
(A) Reside in
(B) Encompass
(C) Infest
(D) Submerge
(E) Are used to
Ans : (A)

32. FORAGING
(A) Penetrating
(B) Incising
(C) Probing
(D) Begging
(E) Searching
Ans : (E)

33. MONETIZE
(A) Currency
(B) Buy
(C) Encash
(D) Regulate
(E) Pay
Ans : (C)

Directions—(Q. 34–35) Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

34. CONSIDERING
(A) Untying
(B) Remembering
(C) Understanding
(D) Disregarding
(E) Condemning
Ans : (D)

35. HAZARDOUS
(A) Pleasant
(B) Efficient
(C) Important
(D) Risky
(E) Harmless
Ans : (E)

Reasoning:
1. If it is possible to make only one meaningful word with the Third, Seventh, Eighth and Tenth letters of the word COMPATIBILITY, which of the following would be the last letter of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word can be formed, give your answer as ‘Y’.
(A) I
(B) B
(C) L
(D) X
(E) Y
Ans : (B)

2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) Stem
(B) Tree
(C) Root
(D) Branch
(E) Leaf
Ans : (B)

3. How many meaningful three letter English words can be formed with the letters AER, using each letter only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four
Ans : (D)

4. In a certain code FINE is written HGPC.
How is SLIT written in that code ?
(A) UTGR
(B) UTKR
(C) TUGR
(D) RUGT
(E) None of these
Ans : (E)

5. If ‘Apple’ is called ‘Orange’, ‘Orange’ is called ‘Peach’, ‘Peach’ is called ‘Potato’, ‘Potato’ is called ‘Banana’, ‘Banana’ is called ‘Papaya’ and ‘Papaya’ is called ‘Guava’, which of the following grows underground ?
(A) Potato
(B) Guava
(C) Apple
(D) Banana
(E) None of these
Ans : (D)

6. If the digits in the number 86435192 are arranged in ascending order, what will be the difference between the digits which are second from the right and fourth from the left in the new arrangement ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) None
Ans : (D)

7. Each vowel of the word ADJECTIVE is substituted with the next letter of the English alphabetical series, and each consonant is substituted with the letter preceding it. How many vowels are present in the new arrangement ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)

8. If in a certain language LATE is coded as 8&4$ and HIRE is coded as 7*3$ then how will HAIL be coded in the same language ?
(A) 7&8*
(B) &7*8
(C) 7*&8
(D) 7&*8
(E) None of these
Ans : (D)

9. How many such pairs of letters are there in word ENGLISH, each of which has as many letters between its two letters as there are between them in the English alphabets ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (E)

10. In a certain code ‘na pa ka so’ means ‘birds fly very high’, ‘ri so la pa’ means ‘birds are very beautiful’ and ‘ti me ka bo’ means ‘the parrots could fly’. Which of the following is the code for ‘high’ in that language ?
(A) na
(B) ka
(C) bo
(D) so
(E) None of these
Ans : (A)

Directions : (Q. 11–15) In each of the questions below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Read the statements and the conclusions which follow it and
Give answer—
(A) if only conclusion I is true.
(B) if only conclusion II is true.
(C) if either conclusion I or conclusion II is true.
(D) if neither conclusion I nor conclusion II is true
(E) if both conclusions I and II are true.

11. Statements : All stars are suns.
Some suns are planets.
All planets are satellites.
Conclusions :
I. Some satellites are stars.
II. No star is a satellite.
Ans : (C)

12. Statements : All fishes are birds.
All birds are rats.
All rats are cows.
Conclusions :
I. All birds are cows
II. All rats are fishes
Ans : (A)

13. Statements : All curtains are rods.
Some rods are sheets.
Some sheets are pillows.
Conclusions :
I. Some pillows are rods.
II. Some rods are curtains.
Ans : (B)


14. Statements : Some walls are windows.
Some windows are doors.
All doors are roofs.
Conclusions :
I. Some doors are walls.
II. No roof is a window.
Ans : (D)

15. Statements : All switches are plugs.
Some plugs are bulbs.
All bulbs are sockets.
Conclusions :
I. Some sockets are plugs.
II. Some plugs are switches.
Ans : (E)

Directions—(Q. 16–20) Study the sets of numbers given below and answer the questions, which follow :
489 - 541 - 654 - 953 - 983

16. If in each number, the first and the last digits are interchanged, which of the following will be the second highest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (C)

17. If in each number, all the three digits are arranged in ascending order, which of the following will be the lowest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (B)

18. Which of the following numbers will be obtained if the first digit of lowest number is subtracted from the second digit of highest number after adding one to each of the numbers ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)

19. If five is subtracted from each of the numbers, which of the following numbers will be the difference between the second digit of second highest number and the second digit of the highest number ?
(A) Zero
(B) 3
(C) 1
(D) 4
(E) 2
Ans : (B)

20. If in each number the first and the second digits are interchanged, which will be the third highest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (D)

Directions : (Q. 21–25) Read the following information carefully and answer the questions, which follow :
‘A – B’ means ‘A is father of B’
‘A + B’ means ‘A is daughter of B’
‘A ÷ B’ means ‘A is son of B’
‘A × B’ means ‘A is wife of B’

21. Which of the following means P is grandson of S ?
(A) P + Q – S
(B) P ÷ Q × S
(C) P ÷ Q + S
(D) P × Q ÷ S
(E) None of these
Ans : (C)

22. How is P related to T in the expression ‘P + S – T’ ?
(A) Sister
(B) Wife
(C) Son
(D) Daughter
(E) None of these
Ans : (A)

23. In the expression ‘P + Q × T’ how is T related to P ?
(A) Mother
(B) Father
(C) Son
(D) Brother
(E) None of these
Ans : (B)

24. Which of the following means T is wife of P ?
(A) P × S ÷ T
(B) P ÷ S × T
(C) P – S ÷ T
(D) P + T ÷ S
(E) None of these
Ans : (E)

25. In the expression ‘P × Q – T’ how is T related to P ?
(A) Daughter
(B) Sister
(C) Mother
(D) Can’t be determined
(E) None of these
Ans : (D)

Directions : (Q. 26–30) In each of these questions a group of letters is given followed by four combinations of number/symbol lettered (A), (B), (C) & (D). Letters are to be coded as per the scheme and conditions given below. You have to find out the serial letter of the combination, which represents the letter group. Serial letter of that combination is your answer. If none of the combinations is correct, your answer is (E) i.e. None of these :
Letters# Q M S I N G D K A L P R B J E
Number/ Symbol# 7 @ 4 # % $ 6 1 2 £ 5 * 9 8 3

Conditions :
(i) If the first letter is a consonant and the last a vowel, both are to be coded as the code of the vowel.
(ii) If the first letter is a vowel and the last a consonant, the codes for the first and the last are to be interchanged.
(iii) If no vowel is present in the group of letters, the second and the fifth letters are to be coded as ©.

26. BKGQJN
(A) 9©$7©%
(B) ©9$7%©
(C) 91$78%
(D) %1$789
(E) None of these
Ans : (A)

27. IJBRLG
(A) #89*£$
(B) #89*£#
(C) $89*£#
(D) $89*£$
(E) None of these
Ans : (C)

28. BARNIS
(A) 92*#%4
(B) 924#*%
(C) 92*#%9
(D) 42*#%4
(E) None of these
Ans : (E)

29. EGAKRL
(A) #£$21*
(B) £$21*3
(C) £$21*#
(D) #£$21#
(E) None of these
Ans : (B)

30. DMBNIA
(A) 6@9%#2
(B) 2@9%#6
(C) 2@9%#2
(D) 2©9%#2
(E) None of these
Ans : (C)

Directions—(Q. 31–35) Study the following information carefully to answer these questions.
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H work for three different companies namely X, Y and Z. Not more than three persons work for a company. There are only two ladies in the group who have different specializations and work for different companies. Of the group of friends, two have specialization in each HR, Finance and Marketing. One member is an engineer and one is a doctor. H is an HR specialist and works with a Marketing specialist B who does not work for company Y. C is an engineer and his sister works in company Z. D is a specialist in HR working in company X while her friend G is a finance specialist and works for company Z. No two persons having the same specialization work together. Marketing specialist F works for company Y and his friend A who is a Finance expert works for company X in which only two specialists work. No lady is a marketing specialist or a doctor.

31. For which of the following companies does C work ?
(A) Y
(B) X
(C) Z
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (A)

32. Which of the following represents the pair working in the same company ?
(A) D and C
(B) A and B
(C) A and E
(D) H and F
(E) None of these
Ans : (E)

33. Which of the following combination is correct ?
(A) C–Z-Engineer
(B) E–X–Doctor
(C) H–X–HR
(D) C–Y–Engineer
(E) None of these
Ans : (D)

34. Who amongst the friends is a doctor ?
(A) H
(B) E
(C) C
(D) Either E or C
(E) None of these
Ans : (B)

35. Which of the following pairs represents the two ladies in the group ?
(A) A and D
(B) B and D
(C) D and G
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (C)
 
General Awareness :
1. The Rate on which Banks borrow from the RBI is called—
(A) SLR
(B) CRR
(C) Interest Rate
(D) Bank Rate
(E) Repo Rate
Ans : (D)

2. M. K. Narayan has taken over as the Governor of—
(A) Gujarat
(B) Assam
(C) Meghalaya
(D) West Bengal
(E) None of these
Ans : (D)

3. Which of the following will be the venue of the India-ASEAN Summit to be held in 2012 ?
(A) Tokyo
(B) Jakarta
(C) Beijing
(D) New Delhi
(E) None of these
Ans : (D)

4. As we know the RBI is the apex Bank of India, similarly the apex Bank of USA is called—
(A) Federal Reserve
(B) The Central Bank of USA
(C) Bank of America
(D) Central National Bank of USA
(E) None of these
Ans : (A)

5. As per the newspaper reports the Standards and Poors (S&P) has changed India’s sovereign rating from ‘Negative’ to ‘Stable’. This means—
1. India’s economic condition has improved a lot.
2. There is no pressure of inflation of the economy as it is well under control.
3. India’s economic condition has further gone down as it has failed to control the fiscal deficit.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) None of these
Ans : (C)


6. As per the Foreign Trade Policy (FTP) unveiled by the UPA Govt. in August 2009, India will try to capture new markets for its exports in Asia, Latin America, Africa and Oceania etc. Earlier amongst the following were India’s biggest export markets ?
1. USA
2. Europe
3. SAARC Nations
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

7. As per the recent reports published in various newspapers, the core infrastructure industries registered a 4.5% growth in the month of February 2010. This figure does not include the performance of which one of the following industries; as it is not a core industry ?
(A) Coal
(B) Power
(C) Paper
(D) Cement
(E) All are core industries
Ans : (C)

8. Who amongst the following has taken over as the new Chief of the Armed Forces ?
(A) Pradeep V. Naik
(B) V. K. Singh
(C) Suresh Mehta
(D) Deepak Kapoor
(E) None of these
Ans : (B)

9. As per the provisions made in the Union Budget 2010-11, Govt. will infuse Rs. 16,500 crores in banks to make their capital base strong. This money will be infused in which of the following types of banks ?
(A) Gramin Banks
(B) Cooperative Banks
(C) National Housing Banks
(D) Public Sector Banks
(E) None of these
Ans : (D)

10. Who amongst the following is the recipient of the Nobel Prize for Peace in 2009 ?
(A) Herta Mulber
(B) Barack Obama
(C) Martli Ahtisaari
(D) Paul Krugman
(E) None of these
Ans : (B)

11. As reported in various financial newspapers the Govt. of India is planning to link the prices of diesel and petrol to market prices and may also introduce a graded system of sharing subsidy. If it is done this will be in order to implement the recommendation of which of the following committees ?
(A) Murli Deora Committee
(B) C. Rangarajan Committee
(C) Kirit Parikh Committee
(D) S. Sundareshan Committee
(E) None of these
Ans : (C)

12. Which of the following schemes of the Govt. of India is planned to help farmers by providing a competitive price to their produce ?
1. Minimum support price of agro products
2. Creating buffer stock of food grains
3. Making loans available to them on special and subsidized rates of interest
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)

13. Which of the following norms/practices adopted by the banks is/are launched to ensure that the money from illegal activities/sources does/do not come to banks and therefore, the economic health of the nation does not get affected ?
1. Know your Customer
2. Financial Inclusion
3. Branchless Banking
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (A)

14. As a practice, all banks now deduct some amount from their pre tax income and set aside in a separate account to create a cushion for the loans which may go bad. This is called—
(A) CRR
(B) SLR
(C) Provisioning
(D) PLR
(E) None of these
Ans : (D)

15. As we know many Indian Banks are opening their branches in foreign countries these days. What in your opinion is/are the reasons owing to which these banks are willing to open branches in foreign countries ?
1. India has the largest network of bank branches in the world. Hence other nations also wish to take advantage of their services.
2. Indian Banks get an opportunity to raise foreign currency funds and also the experience funding joint ventures of multinationals. This prompts them to open their branches in foreign nations.
3. As many foreign banks are functioning in India, India in turn is also required to open equal number of branches in foreign countries. Hence Indian Banks are opening branches in these countries.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) None of these
Ans : (B)

16. Who amongst the following was recently nominated as the ‘Member of the Rajya Sabha’ ?
(A) Amitabh Bachchan
(B) Manoj Kumar
(C) Aamir Khan
(D) Javed Akhtar
(E) None of these
Ans : (D)

17. The 97th annual session of the Indian Science Congress was held in which of the following cities in January 2010 ?
(A) Mumbai
(B) Kolkata
(C) New Delhi
(D) Thiruvananthapuram
(E) Hyderabad
Ans : (D)

18. Which of the following crops need plenty of water to grow ?
(A) Jowar
(B) Cotton
(C) Paddy
(D) Bajra
(E) All these need plenty of water
Ans : (C)

19. Which of the following is/are true about the National Rural Employment Guarantee Act ?
1. The Act is now known as Indira Gandhi National Rural Employment Guarantee Act.
2. The Act is now applicable to all the districts of the country.
3. Minimum wage fixed under this Act is now Rs. 250 per day.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (B)

20. Who amongst the following was recently awarded the prestigious “Order of Merit of the Italian Republic” ?
(A) Sunil Mittal
(B) Ratan Tata
(C) Harshpati Singhania
(D) Rahul Bajaj
(E) None of these
Ans : (B)

21. Govt. of India recently approved the national policy on Bio fuels. Which of the following crops is one which is used to make biofuels ?
(A) Onion
(B) Sugarcane
(C) Wheat
(D) Coconut
(E) None of these
Ans : (B)

22. Which of the following countries is the largest producer of milk in the world ?
(A) China
(B) India
(C) Denmark
(D) USA
(E) None of these
Ans : (B)

23. Which of the following terms is not associated with the game of Hockey ?
(A) Bouncer
(B) Bully
(C) Short Corner
(D) Goal
(E) Penalty Corner
Ans : (A)

24. Saina Nehwal is a famous—
(A) Lawn Tennis Player
(B) Golf Player
(C) Table Tennis Player
(D) Badminton Player
(E) None of these
Ans : (D)

25. Who amongst the following is associated with music and is a maestro of international repute ?
(A) Vikram Seth
(B) Steve Waugh
(C) Salman Rushdie
(D) Ritu Beri
(E) A. R. Rahman
Ans : (E)

26. India is providing help to which of the following nations in setting up a Medical College there on the lines of the AIIMS ?
(A) Nepal
(B) Bhutan
(C) Bangladesh
(D) Myanmar
(E) None of these
Ans : (B)

27. Which of the following is the abbreviated name of the company which produces chemical fertilizers in India ?
(A) IASRI
(B) BHEL
(C) IFFCO
(D) FICCI
(E) FERA
Ans : (C)

28. Which of the following is not a food grain ?
(A) Paddy
(B) Jatropha
(C) Bajra
(D) Jowar
(E) Wheat
Ans : (B)

29. As we know Govt. is paying much attention towards the development of watersheds and water bodies in all the areas of the country. What is/are the reasons owing to which Govt. has to take these special efforts to develop/recharge watersheds and water bodies ?
1. The one single biggest problem of the agricuture in the country is inappropriate irrigation facilities and farmers’ overdependence on the monsoon. Govt. wants farmers to come out of it.
2. The water table in some of the areas in the country is going down. This is a matter of great concern for all of us as this may result in severe water problem in days to come. Govt. is serious about it.
3. Around 30 to 35 per cent watersheds/water bodies in the country are not being utilized as the quality of the water in these has deteriorated over the years.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

30. Which of the following is/are true about the Indira Awas Yojana ?
1. The scheme provides financial assistance to people living below poverty line for construction of housing units.
2. Every family gets an assistance of Rs. 3 lakhs for construction of new housing unit and upto Rs. 2 lakhs for upgradation of old/existing units.
3. Scheme is available only to those who are staying in any village or urban areas having a population of 50000 or more.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (E)

31. The head office of the World Trade Organisation is located in—
(A) Nepal
(B) India
(C) Japan
(D) Australia
(E) None of these
Ans : (E)

32. Who amongst the following is/was not a famous writer of English Language ?
(A) V. S. Naipaul
(B) Anita Desai
(C) Harivansh Rai Bachchan
(D) Kiran Desai
(E) Chetan Bhagat
Ans : (C)

33. Which of the following awards is given for excellence in the field of Sports ?
(A) Kalidas Samman
(B) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(C) Jananpith Award
(D) Arjun Award
(E) Bharat Ratna
Ans : (D)

34. Which of the following trophies/cups is associated with the game of Cricket ?
(A) Davis Cup
(B) Agha Khan Cup
(C) Nehru Trophy
(D) Durand Cup
(E) Duleep Trophy
Ans : (E)

35. Who amongst the following is NOT a recipient of the Padma Vibhushan Award given away recently ?
(A) Y. V. Reddy
(B) Zora Segal
(C) V. Ramakrishnan
(D) Pratap C. Reddy
(E) Shreya Ghosal
Ans : (E)

36. The conference of the Speakers and presiding officers of the commonwealth countries was organized recently in—
(A) New Delhi
(B) London
(C) Pretoria
(D) Kuala Lumpur
(E) None of these
Ans : (A)

37. Which of the following films was adjudged as the ‘Best Feature Film’ in 56th National Film Awards, announced recently ?
(A) Antaheen
(B) Fashion
(C) Jogva
(D) Bioscope
(E) None of these
Ans : (A)

38. Who amongst the following Indian Players won the Mixed Doubles of the Australian Open Tennis 2010 ?
(A) Mahesh Bhupati
(B) Leanders Paes
(C) Sania Mirza
(D) Rohan Bopanna
(E) None of these
Ans : (B)

39. As per the “Education for All Global Monitoring Report”, released by the UNO, over half of the total illiterate population of the world lives in just four countries. Which of the following is not one of these four ?
(A) China
(B) India
(C) South Africa
(D) Pakistan
(E) Bangladesh
Ans : (C)

40. Which of the following is/are correct about the Rajiv Gandhi LPG Vitrak Yojana ?
1. Women/men in the age group of 21-45 years will be stakeholders.
2. All stackeholders will earn Rs. 15,000 to Rs. 20,000 per month as their income.
3. LPG will be supplied through a pipeline from the nearest depot to the filling station which will be common for a constellation of 4 to 5 villages.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 2
(D) Only 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (A)

41. An individual going to Bangladesh will be required to make all his/her payments in which of the following currencies ?
(A) Rial
(B) Dinar
(C) Taka
(D) Rupee
(E) Dollar
Ans : (C)

42. Mr. Najib Tun Razak, who was on a visit to India a few months back, is the—
(A) President of Iran
(B) Prime Minister of Iran
(C) President of Malaysia
(D) Prime Minister of Malaysia
(E) None of these
Ans : (D)

43. The construction of a dam on which of the following rivers in Arunachal Pradesh has become a matter of concern as some people feel that it will damage the socio cultural environment of the State ?
(A) Brahmaputra
(B) Teesta
(C) Gandak
(D) Padma
(E) None of these
Ans : (A)

44. India recently provided a US $ 1 billion credit to which of the following countries in its neighbourhood so that bilateral trade with it can be improved ?
(A) China
(B) Pakistan
(C) Bangladesh
(D) Myanmar
(E) None of these
Ans : (C)

45. Which of the following regulatory fiscal bodies is celebrating its Platinum Jubilee this year ?
(A) NABARD
(B) SEBI
(C) IRDA
(D) AMFI
(E) RBI
Ans : (E)

46. As we all know the Govt. of India had launched ‘Look East Policy’ a few years ago so that it can have better relations and trade with South East Asian counties. Which of the following nations is considered or called the “Door of South East Nations” ?
(A) Bangladesh
(B) Myanmar
(C) China
(D) Afghanistan
(E) None of these
Ans : (C)

47. Which of the following countries is going to host SAARC summit next year ?
(A) Bangladesh
(B) India
(C) Pakistan
(D) Nepal
(E) Maldives
Ans : (E)

48. As per the reports published in various newspapers, the Union Minister of Corporate Affairs is planning to introduce a system where two firms may audit accounts of every company. Which of the following may be the impact of this dual audit system, when implemented ?
1. This will bring transparent, independent and objective assessments of the functioning of the companies.
2. This will create a warning or alarming system so that Satyam like episodes can be averted.
3. This will give an opportunity to auditors to learn more about the ‘inside activities’ of the companies and also a better understanding of the business tactics, the companies adopt to beat their competitors.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

49. Some financial experts and business leaders feel that the present policies of the RBI may result in hardening of the interest rates further. Besides this hardening of the ‘rupee in international markets is also possible. If it happens, what will be its impact on the market ?
1. More and more Indian firms would like to borrow from global markets instead of domestic ones.
2. Companies may have to suspend their plans of raising capital needed for extension of business for sometime.
3. More and more Indian companies would like to open their offices/branches in foreign nations so that they can approach foreign investors easily.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 2
(D) Only 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)

50. Which of the following is/are true about the “Gram Nyayalayas” ?
1. These courts will be mobile courts and will function at Panchayat level.
2. The Magistrate of these courts will go to the villages in their area of coverage and will dispose off cases of the villages there itself.
3. Only civil suits related to the property of Rs. 5,00,000 and above will be disposed off in this way.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (D)