Sunday, January 9, 2011

Bank of India Probationary Officers Exam 2010



General Awareness
(Held on 31-10-2010)
 
1. The Business Correspondence Model being adopted by the banks provides Banking facilities to which of the following ?
(A) Only Corporate borrowers
(B) Only Weaker sections the society and people of small villages
(C) Only those who are taking housing loans
(D) All (A), (B) and (C) above
(E) None of these
Ans : (B)

2. The concept of ‘Carbon Credit’ is associated with which of the following areas ?
(A) Protection of environment
(B) Women empowerment
(C) Development of rural infrastructure
(D) Development of coal mines
(E) None of these
Ans : (A)

3. As we all know Government is paying much attention to improve Public Distribution System (PDS) in our country. Which of the following have been the achievements of the PDS uptill now, owing to which Government wants to further improve it ?
[Pick up correct statement(s).]
1. After implementing PDS in India, no famine was reported. PDS was always there to give people at least the bare minimum to survive.
2. A drought of 1987 was worst in this century but PDS played a vital role in overcoming the drought.
3. Now PDS is feeding the poorest of the poor in this country.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3 are correct
(E) None of these
Ans : (B)


4. Global Micro Credit Summit-2011 will be organized in which of the following countries ?
(A) Britain
(B) South Africa
(C) Spain
(D) Italy
(E) None of these
Ans : (C)

5. Many times we read about SHGs in financial newspapers. What is the full form of the term ?
(A) Small Help Groups
(B) Self Help Groups
(C) Small Hope in Growths
(D) Self Hope Groups
(E) None of these
Ans : (B)

6. Whenever newspapers talk about the performance of core industries, which of the following is not considered among them ?
(A) Petroleum
(B) Automobile
(C) Mining
(D) Steel
(E) Cement
Ans : (B)

7. Which of the following agencies/organizations in India maintains the Micro Finance Development and Equity Fund which was in news recently ?
(A) Confederation of Industries in India (CII)
(B) Indian Bank’s Association (IBA)
(C) Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
(D) Reserve Bank of India (RBI)
(E) National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
Ans : (D)

8. As per recent newspaper reports UK based Cairn Energy is in the process of selling its stake to which one of the following companies of Indian base ?
(A) ONGC Videsh
(B) Hindustan Petroleum Corporation Ltd.
(C) Vedanta Resources
(D) Posco India
(E) None of these
Ans : (C)

9. Which of the following bills presented in the Parliament will bring some changes in existing tax regime ?
(A) Direct Taxes Code (DTC) Bill
(B) Foreign Exchange Management Regulatory Bill
(C) Companies Act Bill
(D) Salaries and Perks for MPs Bill
(E) Finance Bill 2010-11
Ans : (A)

10. Under Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS), the benefits are available to the people having minimum age of …….
(A) 50 years
(B) 55 years
(C) 65 years
(D) 60 years
(E) 70 years
Ans : (C)

11. Mr. Katsuya Okada who was on a visit to India few months back is the Foreign Minister of—
(A) South Korea
(B) Myanmar
(C) Japan
(D) Thailand
(E) None of these
Ans : (C)

12. Govt. of India has decided to review its Foreign Direct Investment Rules twice in a year. This will be done from—
(A) 2015
(B) 2012
(C) 2014
(D) 2011
(E) None of these
Ans : (E)

13. Many times we read about ‘Hawala’ transactions in newspapers. Hawala in India is prohibited under the provision of which of the following Acts ?
(A) Fiscal Responsibility and Budget Management Act
(B) Banking Regulation Act
(C) Financial action Task Force Act
(D) Foreign Exchange Management Act
(E) None of these
Ans : (D)

14. India recently reviewed its trade relation policy with Russia. What are the main exports from India to Russia ?
1. Pharmaceuticals
2. Apparel and Clothing
3. Tea and Coffee
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) All 1, 2 and 3
(D) Only 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Ans : (A)

15. As we all know DIPP is the nodal agency in the field of foreign investments in India. What is the full form of DIPP ?
(A) Department of Industrial Policy and Promotion
(B) Department of Industrial Procedures and Promotions
(C) Directorate of Industrial Procedures and Promotions
(D) Directorate of Industrial Policy and Publicity
(E) None of these
Ans : (A)

16. ‘Israel and Palestinians open talks’ was the headline in some major newspapers. As we all know both the nations were not coming for the talks since 2008. Which of the following is the main dispute between these two nations ?
(A) Membership of World Trade Organisation
(B) Membership of G-20
(C) Selecting Syria, one of the major trade partners by Israel. Palestine is dead against it
(D) Redefining the boundaries as a major glacier between them has erased the same
(E) None of these
Ans : (E)

17. Many times we read about the performance of Asian Markets in various financial newspapers. Which of the following is not included in Asian Market ?
(A) Japan
(B) China
(C) Hong Kong
(D) South Korea
(E) Brazil
Ans : (E)

18. As per the figures released by the World Bank, which of the following countries was the largest recipient of loans from the World Bank during 2009-10 ?
(A) Bangladesh
(B) Pakistan
(C) Brazil
(D) China
(E) India
Ans : (E)

19. Which of the following has been fixed as the target for fiscal deficit 2010-11 ?
(In terms of percentage of GDP)
(A) 3%
(B) 3•5%
(C) 4%
(D) 5%
(E) 5•5%
Ans : (D)

20. As per news in various newspapers ‘kfw’ Group released another instalment of its financial aid to India. kfw is an organization/bank based in—
(A) France
(B) Japan
(C) Italy
(D) China
(E) Germany
Ans : (E)

21. Which of the following countries has become the main supplier of Defence goods to India and has replaced Russia ?
(A) Canada
(B) USA
(C) Israel
(D) France
(E) None of these
Ans : (C)

22. As per existing policy, new foreign investments in manufacturing of which of the following is not allowed ?
(A) White cement
(B) Plastic goods
(C) Cigarette and Cigars
(D) Polythene bags
(E) Pesticides
Ans : (C)

23. The Mixed Double of which of the following Lawn Tennis tournaments was won by Leander Paes along with Cara Black in 2010 ?
(A) Wimbledon
(B) US Open
(C) Australia Open
(D) Dubai Open
(E) None of these
Ans : (C)

24. Which of the following is not amongst the Prime Minister’s new 15 point programme ?
(A) Enhanced Credit Support for economic activities
(B) Modernizing Madarsa Education
(C) Improvement in condition of slums inhabited by minorities
(D) Free train journey for unemployed youths
(E) Rehabilitation of victims of communal riots
Ans : (D)

25. The Summit of Shanghai Cooperation Organisation was held in June in which of the following places ?
(A) Shanghai
(B) Moscow
(C) Tashkent
(D) Astana
(E) None of these
Ans : (C)

26. India’s political relations with its neighbouring countries are a critical part of its …….
(A) Industrial policy
(B) Trade policy
(C) Foreign policy
(D) Development policy
(E) None of these
Ans : (C)

27. Which of the following organizations of Indian Origin is helping Sri Lanka in rehabilitation of its war widows ?
(A) Khadi and Village Commission
(B) SEWA
(C) Action for Food Production
(D) Adhar
(E) Aasha
Ans : (B)

28. Who amongst the following became the first Cricketer to take 800 wickets in Test Cricket ?
(A) Kumar Sangakkara
(B) Saqlain Mustaq
(C) Anil Kumble
(D) Muttiah Murlitharan
(E) None of these
Ans : (D)

29. Which of the following agencies/organizations has decided to make major changes for ULIPs ?
(A) IRDA
(B) RBI
(C) AMFI
(D) FRBI
(E) None of these
Ans : (A)

30. The 16th SAARC Summit was organized in Thimpu. The declaration of the Summit was named as—
(A) Towards Green and Happy South Asia
(B) Silver Jubilee of SAARC
(C) Let us meet again in Delhi
(D) SAARC : The Future of South Asia
(E) None of these
Ans : (B)

31. Which of the following is the name of the programme launched by the Govt. of India to help lonely women by providing vocational training to make them self dependent ?
(A) Apnalaya
(B) Prayas
(C) Abhiyogyata
(D) Swadhar
(E) Swawlamban
Ans : (D)

32. Which of the following terms is not used in the game of Cricket ?
(A) Doosra
(B) Century
(C) Bouncer
(D) Love
(E) Ashes
Ans : (D)

33. Which of the following countries won the Asia Cup Cricket Tournament 2010 held in Sri Lanka ?
(A) Sri Lanka
(B) India
(C) Pakistan
(D) Bangladesh
(E) None of these
Ans : (B)

34. Mr. James Alix Michael who was on a visit to India recently is the President of ……
(A) Australia
(B) New Zealand
(C) Colombia
(D) Seychelles
(E) None of these
Ans : (D)

35. Trupti Murgunde whose name was in news recently is a—
(A) Badminton player
(B) Golf player
(C) Lawn Tennis player
(D) Table Tennis player
(E) Cricket player
Ans : (A)

36. Which of the following is not a financial term ?
(A) Acid Test
(B) Double Fault
(C) Gross Profit
(D) Depreciation
(E) Cash flow
Ans : (A)

37. In the terms of economics, the recession occurring two times with a small gap in between is known as—
(A) Double Deflation
(B) Deflation
(C) Deep Recession
(D) Double Dip Recession
(E) None of these
Ans : (A)

38. Saina Nehwal was in Paris recently to play in World Championship. She lost her match against whom amongst the following players ?
(A) Le Chong Wei
(B) Shixian Wang
(C) Taufik Hidayut
(D) Jung Eun
(E) None of these
Ans : (E)

39. Union Cabinet recently cleared 15000 crore Sukhoi deal. Sukhoi is—
(A) Battle tank
(B) Fighter plane
(C) Submarine
(D) Radar system
(E) None of these
Ans : (B)

40. Who amongst the following is the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award-2010 announced recently ?
(A) Pankaj Adwani
(B) Leander Paes
(C) Sania Mirza
(D) M. S. Dhoni
(E) None of these
Ans : (C)

41. Which of the following terms is not used in Economics ?
(A) Balance of Payment
(B) Call Money
(C) National Debt
(D) Elasticity of Demand
(E) Boyle’s law
Ans : (E)

42. Which of the following ministries /departments operates the ‘Village Grain Bank’s Schemes’ ?
(A) Ministry of Tribal Welfare
(B) Department of Food and Public Distribution
(C) Department of Social Welfare
(D) Ministry of Forest
(E) None of these
Ans : (B)

43. Which of the following countries recently conducted general election and became the first Parliamentary Democracy of Central Asia ?
(A) Turkmenistan
(B) Uzbekistan
(C) Kyrgyzstan
(D) Kazakhstan
(E) None of these
Ans : (C)

44. Which of the following books is written by Chetan Bhagat ?
(A) The Golden Gate
(B) Journey to Ithaca
(C) Fore on the Mountain
(D) The inheritance of Loss
(E) 2 States : The Story of My Marriage
Ans : (E)

45. Which of the following nations is the recent one to join Non-Aligned Movement (NAM) ?
(A) Fiji
(B) Cuba
(C) Sri Lanka
(D) Colombia
(E) Egypt
Ans : (A)

46. Hiroshima Day is observed on which of the following dates ?
(A) 6th August
(B) 16th August
(C) 6th September
(D) 16th September
(E) 26th July
Ans : (A)

47. Who amongst the following is the Chairperson of the Human Right’s Commission of India at present ?
(A) Prof. M. S. Swaminathan
(B) Justice K. G. Balakrishnan
(C) Justice A. R. Lakshmanan
(D) Justice P. V. Reddi
(E) None of these
Ans : (B)

48. ‘Booker Prize’ is given in the field of ……
(A) Literature
(B) Social service
(C) Films
(D) Science
(E) Sports
Ans : (A)

49. Which of the following games/sports is not included in the list of Commonwealth Games 2010 ?
(A) Table Tennis
(B) Hockey
(C) Weight lifting
(D) Golf
(E) Boxing
Ans : (D)

50. Dronacharya Awards are given to a person associated with—
(A) Education
(B) Social service
(C) Journalism
(D) Sports
(E) Films
Ans : (D)