Saturday, January 15, 2011

BANK EXAMS SPECIALIST OFFICERS HUMAN RESORCE MANAGEMENT QUESTIONS

1. which one of the following is the main cause of the scalar system?
(a) Unity of command
(b) Hierarchy
(c)Delegation
(d) Coordination
Answer: (a)
2. which one of the following statements illustrates the principle of span of control?
(a) The levels of management connote no inherent superiority and inferiority
(b) Automation, mechanization and specialization have brought about a sea Change in decision making
(c) The old concept of one single superior for each person is seldom found
(d) The ever increasing role of administration has focused attention on unity in the administrative process
Answer: (b)
3. Consider the following statements:
1. Auxiliary agencies have no execution or operative responsibilities.
2. Staff agencies are attached to the line agencies at different levels in the hierarchy
3. Line agencies provide channels of communication
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1L, 2, and3
(b) 1 and2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
Answer: (c)
4. Which one of the following is a clear and distinct line of authority among the positions in organizations?
(a) Organizational design
(b) Chain of command
(c)Hierarchy
(d) Departmentalization
Answer:.(c)
5. Task achievement and excellence of performance in accomplishing a task are emphasized sometimes at the expense of obedience to one’s superior which one of these has the above as a principle feature?
(a) Closed model organization
(b) Open model organization
(c) Bureaucratic organization
(d) The newer tradition organization
Answer: (b)
6.Which one of the following is NOT correct in relation to the meaning of delegation?
(a) Entrustment of responsibility to another, for performance
(b) Entrustment of power and rights, or authority, to be exercised
(c) Creation of an obligation or accountability, on the part of the person accepting the delegation to perform in terms of the standards established
(d) Shifting of workload without transferring corresponding authority to make decision
Answer: (d)
7. which of the following are intrinsically linked with administrative accountability?
1. Hierarchy
2. Span of control
3. Unity of command
4. Orders
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2and 4
(b) l, 2and 3
(c) 2,3and 4
(d) 1,3and 4
Answer: (b)
8. Coordination requires
1. Acquisition of resources to accomplish a specific objective
2. Integration of resources of the organization into a dynamic system
3. Mastering the totality of the job that needs to be done
4. Funneling of the work done by functional specialists through the project
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 2,3and4
(d) l,2,3and4
Answer: (b)
9. Staff agency is of the nature of
(a) Executive control over administration
(b) Parliamentary control over administration
(c) In-built control over administration
(d) Quasi-judicial control over administration
(a) 1, 2and4
(b)’ l, 2and
(c) 2,3and4
(d) 1, 3and 4
Answer: (a)
10. Consider the following:
1. Consultation and training
2. Coordination
3. Fact finding and research
4. Planning
Above are the main functions of which of the following?
(a)Staff agencies
(b)Auxiliary agencies
(c)Line agencies
(d) Independent regulatory bodies
Answer: (a)
11. Consider the following statements
An organization is
1. A blend of inter-dependent parts
2. A mass of people inside it
3. A framework of authority and responsibility
4. A system in the service of outsiders
Which of the statements given above are correct?
(a) l and2
(b) 2,3and4
(c) 1, 3and4
(d) l, 2,3and 4
Answer: (c)
12.Which one of the following is a distinctive feature of a formal organization?
(a) Common rules of behavior
(b) Common code of behavior
(c) Common values of workers
(d) Common ambitions of workers
Answer: (a)
13.Which one of the following is NOT the view of closed model in relation to role of organizations?
(a) Rationality has been the organization’s sole prerogative
(b) In the organization most men enjoy work and tend to be creative
(c) A rigid, hierarchical structure with heavy formalism would improve the efficiency of the organization
(d) Organizational order, maintenance of discipline comes from the top of the organization, not out of spontaneous human behavior.
Answer: (b)
14. Who amongst the following introduced the concept of ‘Zone of indifference’ in an organization?
(a) Herbert Simon
(b) Douglas McGregor
(c) Chester I. Bernard
(d) Chris Argyris
Answer: c
15. Who of the following did NOT accept the principle of unity of command in the functioning of an organization?
(a)Henry Fayol
(b) Luther Gulick
(c)J.D. Mooney
(d) F.W. Taylor
Answer: (d)
16. An organization exists when the following conditions are fulfilled
1. There are persons able to communicate with each other
2. They are willing to contribute to the action
3. They attempt to accomplish a common purpose
Who amongst the following proposed these conditions?
(a)E. Mayo
(b) C.l. Bernard
(c) Max Weber
(d) Henry Fayol
Answer: (b)
17. Consider the following statements:
Human behavior in terms of decision making
1. is totally rational
2. is totally irrational
3. Depends upon degree of satisfaction
4 depends upon degree of dissatisfaction
Which of these statements is/are correct?
(a)1 only
(b) l and3
(c) 2 and 4
(d) 3 and 4
Answer: (d)
18.According to Lopez, which of the following is the primary purposes of performance evaluation?
1. Information
2. Control
3. Review
4. Motivation
5. Development
Select the correct answer from the codes given below:
(a) l,2and3
(b) 2,3and4
(c) l,4and5
(d) 3,4and5
Answer (a)
19. Basic assumptions of the principle of hierarchy and that at various level of nature of three of the following four
1. Responsibilities
2. Salary Scales
3. Quality of man
3. Authority
What are the three that the relevant?
(a) , 2and3
(b) l, 3and4
(c) l, 2and4
(d) 2,3and4
Answer: (c)
20.Which one of the following constitutes the solution to the dilemma of classical theorists who emphasized the importance of unity of command over functionalisation?
(a) Delegation and decentralization
(b) Interaction and influencing system
(c) The Concept of staff
(d) The concept of the linking-pin structure
Answer: (b)
21.Which of the following can widen the span of control?
1. Delegation
2. Informal organization
3. Planning
4. Unity of command
(a) 3and4
(b) land2
(c) 2and3
(d) land4
Answer: (b)
22. Behavioral approach recognizes three major factors in decision-making process. These are
(a) legal-rational authority values and influence
(b) Values, facts and policies
(c) Purpose, place and people
(d) Goals, policies and orders
Answer: (b)
23. which one of the following is NOT a method for promoting participatory leadership?
(a)Quality circles
(b) Suggestion scheme
(c)Work study
(d) Brainstorming session
Answer: (c)
24. In the training sessions for leadership development mentioned below, which is the one having the least degree of direct impact in leadership development?
(a) Group exercise to promote mutual understanding so as to promote a climate of trust and cooperation
(b) Group work to encourage the involvement of all, including the most shy persons
(c) Repeated exercises in statistical methods, to ensure adequate skill development in the same so as to promote objectivity in decisions
(d) Repeated exercises in communication to ensure skill development in understanding and transacting feelings and messages.
Answer: (b)
25. Identify the correct observation from among the following Leadership theories seek to
(a) Provide up to date information technology required by those in positions of control so as to make their grip over the others more complete
(b) Provide systematic explanation on the shifting market trends so as to be properly guided in investment decisions in the Public Sector Units
(c) Establish a rational framework for defining the ends of social justice and to design appropriate systems and procedures to ensure the same so as to help the emergence of good leaders from the down-trodden
(d) Systematically explain the causes and pattern of influence over individuals and groups with the help of sound as and empirical data
Answer: (d)
26. Neo-human relation/behavioral school thinkers like McGregor, Argyris and Rensis Likert who have conceptualized control over employees with a view to higher performance and need fulfillment have emphasized new techniques and strategies for supervisors.
Identify these techniques from those given below and select the correct answer using the given codes
1. Exerting heavy pressure on subordinates to get work done
2. Giving little freedom of action to employees and not reposing trust and confidence in them
3. Earning the confidence and trust of the subordinates and delegating functions and power to them
4. Increasing the achievement orientation of subordinates by motivating them to accept and work for higher goals
(a) l and 2
(b) 2and3
(c) 3and4
(d) 1 and3
Answer: (c)
27. The principle of span of control has come under revision due to
(a) High degree of unionism among employees
(b) Increasing resort to automation and mechanization
(c) High level of education among public employees
(d) Obedience and loyalty generated by conduct rules
Answer: (b)
28.Who among the following said that in a hierarchy every employee tends to rise to his level of incompetence?
(a) Frederick W. Taylor
(b) Mary P. Follett
(c) Peter F. Drucker
(d) Laurence L Peter
Answer: (d)
29.Consider the following statements:
Advantages of the principle of hierarchy are that it
1. Enables to fix the responsibility at each level
2. Leads to centralized decision making at top level
3. Provides a channel of command/communication
4. Binds all units into an integrated whole
Which of these is/are correct?
(a)Only 1
(b) 2 and 3
(e) l,3and4
(d) 2,3and4
Answer: (c)
30 .The principle of Unity of Command ensures
(a) Accountability
(b) Acceptability
(c) Specialization
(d) Coordination
Answer: (a)
31.Which one of the following is NOT an advantage of centralization?
(a) It provides for maximum control in organization
(b) It ensures uniformity in administration
(c) It enhances flexibility in the organization
(d) It prevents abuse of authority in administration
Answer: (c)
32. Consider the following statements Centralization and decentralization have a situational relevance and depend upon
1. Responsibility factor
2. Stability factor
3. Functional factors
4. Moral factors
Which of these are correct?
(a) 1.2 and 3
(b) 1, 2.3 and 4
(c) 2,3and4
(d) l and 4
Answer: (b)
33.Which one of the following statements provided evidence that shows the meaning of authority and power differs from each other?
(a) Power means delegation of functions and authority means making new policies
(b) Power means supervision while authority means sanction of finances
(c) Power means the competence to do something and authority means the right to order action by others
(d) Power means authorizing a person while authority means integrating the activities of his subordinates
Answer: (c)
34. Consider the following:
1. Effective leadership.
2. Hierarchy
3. Administrative skills
4. Cooperation
According to Gulick, lack of which of these is/are hindrances to coordination?
(a)Only 1
(b) 1 and3
(c) 2 and 4
(d) 2,3 and 4
Answer: (c)
35. The most logical criterion to distinguish line function from staff is
(a) The authority relationships
(b) end-means relationship
(c) The grouping of functions
(d) The departmentalization
Answer (b)
36. Which of the following characteristics are found in the concept of authority?
1. Directive component
2. Independence
3. Statutory safeguard
4. Prestige differential
(a)1 and2
(b) 2and3
(c) 3and4
(d) l and 4
Answer: (a)
37. Which of the following are the limiting factors in the development of coordination?
1. Time
2. Size
3. Authority
4. Informal organizations
(a) 1 and 2
(b) 2and3
(c) 3and 4
(d) l and 4
Answer: (a)
38. Consider the following statements
The extent of delegation depends upon
1. Nature of the problem
2. Circumstances prevalent
3. Responsibilities involved
4. Organizational history
Which of these are correct?
(a) 1, 2and3
(b) 2,3and4
(c) 1,3and4
(d) 1, 2.3 and 4
Answer: (d)
39. Consider the following statements:
The acceptance of a communication as authoritative by individuals in organizations depends upon
I. zone of indifference to the nature of authority
2. Its clarity for purpose of understanding
3. Its incompatibility with personal interests
4. Its inconsistency with organizational purpose
Which of these are correct?
(a) l and2
(b) 2and3
(c) 1.2and3
(d) 2,3and4
Answer: (a)
40. Consider the following statements
The great illumination experiment led to the discovery, that for higher productivity of an organization
1. Relations between workers and supervisors are important.
2. Relations between the workers are important
3. Working conditions are important
4. Social security is important
Which of these are correct?
(a) l and 2
(b) 1,2and3
(c) 1, 2and4
(d) 2,3and4
Answer: (b)
41. Consider the following statements
1. The effectiveness of control mainly depends on the acceptance by the subordinates.
2. Control may stifle the initiative on personal responsibility, but this can be fixed in all cases.
3. Control is an expensive process involving a lot of time and effort.
4. Control helps in improving the performance of subordinates.
Which of these are correct?
(a) l,2,3
(b) 1,3 , 4
(c) 2, 3,4
(d) 1,2 ,4
Answer: (b)
42. Consider the following statements
The system of Performance Appraisal of employees
1. Provides systematic judgment for purpose of promotion, salary increases, transfers, demotions etc.
2. Acts as a means of informing a subordinate as to how he is doing and where he needs to improve
3. Helps in determining the training needs to individual employees
4. Facilitates a healthy dialogue between the employer and employees
Which of these statements are correct?
(a)1,2,3and4
(b) l and 4
(c) l,2and3
(d) 2,3and4
Answer: (a)
43. Which one of the following shows the correct sequence of the four basic steps in the Position Classification Plan?
(a) Job analysis, Grouping of Positions, Standardization, Position allocation
(b) Standardization, Job analysis, Grouping of Positions, Position allocation
(c) ,Grouping of Position, Job analysis; Position allocation, Standardization
(d) Position allocation, Standardization, Job analysis, Grouping of Positions
Answer: (b)
44. Consider the following
1. Functional foremanship
2. Unity of command
3. Centralization
4. Time and Action study
Which of these are associated with Scientific Management Movement?
(a) 12and3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and3
(d) 1and 4
Answer: (d)
45. Consider the following statements
1. Coordination and cooperation are synonyms.
2. Coordination is of the work of subordinates by a superior officer.
3. Cooperation is interpersonal relationship between two or more similar individuals or units
4. Coordination and cooperation is not the same thing
Which of these statements are correct?
(a) l and 2
(b) 2 and 4
(c)1 and 3
(d) 2,3and 4
Answer: (d)
46. Consider the following factors
1. Organizational policies, rules and regulations
2. Lower level of ability of subordinates
3. Hierarchical system of the organization
4. Personality of the delegator
Which of these factors act as obstacles in delegation?
(a) l and 2
(b) 2and3
(c)2 and 4
(d) 3 and 4
Answer: (a)
 47. Consider the following features
1. Facilitates delegation of authority
2. Provides for a channel of communication
3. Makes consensus possible
Which of these features are true of hierarchy?
(a) land2
(b) 2and3
(c) land3
(d) l, 2and3
Answer: (a)
48. ‘Unity of Command’ does NOT
(a) Mean that one subordinate receive only one order
(b) Mean that a subordinate will, have only one superior
(c) Mean that all units are put under one head
(d) Result into a shrinking apex of an organization
Answer: (a)
49. The ‘Acceptance’ concept of authority was given by
(a)Lyndal Urwick
(b) L.D. White
(c)Henry Fayol
(d) Chester Barnard
Answer: (d)
50. The Integration of the several parts into an orderly whole to achieve the performance of the undertaking -implies
(a) Division of work
(b) Coordination
(c) Span of control
(d) Hierarchy
Answer: (b)