Friday, December 31, 2010

PANDYAN GRAMA BANK RECRUITMENT

Pandyan Grama Bank ,headquartered in Virudhunagar is a regional rural bank (RRB) held by Government of India, Government of Tamilnadu & Indian Overseas bank, which is also the sponsor.The bank that has presence in over 15 districts with around 200 branches is recruiting for Officers & Office Assistants
Posts – Vacancies – Payscale (approx.):
1) Office Assistant – 138 posts – Rs.12256 /month
2) Officer (scale I) – 84 posts – Rs.22142 /month
3) Officer (scale II) – 24 posts – Rs.29624 /month
4) Officer (scale III) – 2 posts – Rs.39244 /month

Dates: Registration of applications online – 29.12.2010 to 25.1.2011
Receipt of application printout – 1.02.2011
Written Test [Officer - 17.4.2011] [Assistant – 10.4.2011]

Eligibility –Candidates interested to apply for Officer Scale-I post,
* Must be within 18 –28 yrs of age, as on 26.8.2010
* Degree in any discipline from a recognized university
* Resident of Tamilnadu with proficiency in Tamil language is necessary
* Those with computer knowledge are desired.

for Office Assistant post,
* Between 18 –28 yrs of age, as on 26.8.2010
* Should have degree from a recognized university
* Must be from Tamilnadu & proficient in Tamil / computer skills

Application: Rs.300(General/OBC) or Rs.50(SC/ST) by DD favoring ‘Pandyan grama bank recruitment project-2010’ payable at Madurai must be posted to the mentioned address, along with the online application printout before February 1, 2011. It must also accompany necessary copies of certificates.

Candidates can download the Pandyan Grama Bank recruitment advertisement from the bank website here (pdf file)

Saturday, December 25, 2010


Bank of India (BOI)
(A Public Sector Undertaking)
Star House, Plot C-5, “G” Block, Bandra-Kurla Complex, Bandra (East), Mumbai  - 400051

Special Recruitment Drive for North Eastern States

Bank of India (BoI) , India's International Bank, invites applications for recruitment of  General Banking Officers and Clerks :

  1. General Banking Officers  Scale-I :  80 posts, Age : 21-30 years, Pay Scale : Rs. 14500-25700
  2. General Banking Officers  Scale-II :  20 posts, Age : 21-33 years, Pay Scale : Rs. 19400-25100
  3. Clerk : 70 posts, Age : 18-18 years, Pay Scale : Rs. 7200 - 19300/-
How to Apply : Eligible candidates are advised to apply 'ONLINE' at the Bank of India Website only.
  • Last Date for Online Registration : upto  03/01/2011
For more information, please view document  http://www.bankofindia.com/UserFiles/File/Notice-NE%20States.doc  , Payment Challans are vailable at http://www.bankofindia.com/career.aspx and  link to apply online is  http://app1.ibps.in/boiclmenu.asp

Thursday, December 23, 2010

Punjab National Bank Specialist Officers Exam., 2010


English Language (Held on 4-10-2010) 


Directions—(Q. 1–10) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

What Indian politicians and bureaucrats share with their scientist, engineer and carpenter counterparts is their acceptance of mediocrity and lack of skill. The greatest moral failure of Indian institutions is the tolerance of incompetence, …(1)… criminality or corruption. The tolerance of incompetence in …(2)… is a result of a low cultural value attached to the creation and …(3)… of institutions.

Institution building is a hard work; it requires a combination of vision, commitment and performance. Any institution involves a contract between those who …(4)… to the institution and those who support it. The support can take the form of money or votes but that support must be …(5)… continuously. In a properly functioning institutional system, the institutional contract …(6)… the institution members and their supporters takes the form : you give me support and I will give you results. Competence is the channel that sustains the flow of trust from supporters to institutions and back. If doctors don’t cure will they not lose our trust ? While blaming individual politicians and babus for their corrupt ways, let us also examine the system that accepts mediocrity and even lets it …(7)….

What we are seeing in India is a case of contract failure. The contractor who bribes an official and then builds a leaky stadium is not just being …(8)…. He is sustaining a collusive system that subverts rules regulating mutual co-operation between government institutions, market players and society as a whole. In the case of endemic contract failure everyone …(9)…, including the contractor, for once the public loses its trust in institution is even businessmen will …(10)… out on opportunities to make money. The moral status of institutions is central to continued development and prosperity.

1. (A) as
(B) to
(C) never
(D) not
(E) for
Ans : (D)

2. (A) turn
(B) individual
(C) world
(D) partly
(E) importance
Ans : (B)

3. (A) destruction
(B) justification
(C) sustenance
(D) excess
(E) marginalization
Ans : (C)


4. (A) belong
(B) work
(C) help
(D) employed
(E) trust
Ans : (A)

5. (A) returned
(B) earned
(C) needed
(D) discouraged
(E) asked
Ans : (C)

6. (A) suggests
(B) akin
(C) twosome
(D) centered
(E) between
Ans : (E)

7. (A) question
(B) bolder
(C) thrive
(D) out
(E) kill
Ans : (C)

8. (A) variant
(B) trivial
(C) immature
(D) corrupt
(E) generous
Ans : (D)

9. (A) succeeds
(B) suffers
(C) proliferates
(D) responsible
(E) encompasses
Ans : (B)

10. (A) storm
(B) venture
(C) lose
(D) get
(E) walk
Ans : (E)

Directions—(Q. 11–15) Rearrange the following five sentences (a), (b), (c), (d) and (e) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(a) Thus, if we really value it, we will work hard to make it a reality.
(b) Inner peace is the most elusive thing that a human being can seek.
(c) The most important criterion in order to experience it is to value the importance of inner peace.
(d) To experience inner peace one doesn’t have to retreat to a Himalayan cave; rather, one can experience inner peace seated exactly where they are by watching these thoughts.
(e) Nobody can gift the other inner peace at the same time it is only one’s own thoughts that can rob them of their inner peace.

11. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (C)

12. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?
(A) (e)
(B) (d)
(C) (c)
(D) (b)
(E) (a)
Ans : (A)

13. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) (e)
(B) (d)
(C) (c)
(D) (b)
(E) (a)
Ans : (C)

14. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (B)

15. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (D)

Directions—(Q. 16–20) Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

16. After ……… payrolls and tightening perks to cope with the economic slowdown last year, software companies are finding that a rising number of engineering and management graduates are transferring their ……… to vocations such as manufacturing and banking.
(A) trimming - loyalties
(B) reducing - accounts
(C) hiking - services
(D) increased - affections
(E) dropped – potentials
Ans : (A)

17. It is very important to ……… that when the swine flu virus enters a human body, it takes a minimum of one day to a maximum of eight days for the disease to develop ……….
(A) gauge - extensively
(B) ascertain - further
(C) understand - fully
(D) verify - remarkably
(E) fathom – clearly
Ans : (C)

18. Scientists, working to save the earth, have ……… ‘dry water’ that soaks carbon three times better than water, and hence helps ……… global warming.
(A) aided - cut
(B) created - combat
(C) built - stop
(D) produced - increase
(E) invented – monitoring
Ans : (B)

19. The first round of the contest had the students ……… themselves and ……… about their hobbies.
(A) introducing - talking
(B) sensitizing - sketching
(C) showcasing - planning
(D) acclimatizing - mentioning
(E) gearing – chalking
Ans : (D)

20. The varsity’s poll process for ……… of new candidates has ……… poor response with only ten thousand applications being received till date.
(A) entrusting - seen
(B) registration - evoked
(C) entrance - made
(D) admission - visited
(E) experimenting – generated
Ans : (B)

Directions—(Q. 21–25) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)

21. Initially, shop owners tried to (A) / offer some resistance to the demolition but (B) / seeing the heavy presence of the police force, (C) / their resistance faded off. (D) No error (E)
Ans : (E)

22. Cleanliness drives will be (A) / conducted in various localities (B) / to opening the drains blocked (C) / with polythene bags. (D) No error (E)
Ans : (C)

23. The results of the study showed that (A) / if the partners were willing to talk to each other (B) / and arrive at a mutually agreeable decision,` (C) / the joint decisions were more better than any one person’s judgment. (D) No error (E)
Ans : (D)

24. A year after the global financial crisis saw (A) / students from the best B-schools across the world struggling for a job, (B) / a survey on management education this year thrown (C) / up some rather interesting findings. (D) No error (E)
Ans : (C)

25. The district authorities are making (A) / a last-ditch attempt to provide (B) / alternative solutions to farmers but (C) / the options is clearly inadequate. (D) No error (E)
Ans : (D)

Directions—(Q. 26–30) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

At the time when the unfortunate incident of the ‘accidental’ exposure to radiation that affected workers and waste collectors in Delhi as they handled radioactive material, took place, the issue of waste disposal, particularly hazardous waste, made the headlines. The lives of those who live off collecting and sorting waste came into out line of vision. But then the issue disappeared.

Long term policies that ensure that the safety and health of those who do such an essential job – “a community of silent environmentalists” someone called them – are not such a high priority any more. One reason is that the people affected are virtually invisible.

Waste collectors around India work silently, often late into the night, sorting out mountains of waste, foraging for anything that can be sold. If you walk down some streets of Central Mumbai after 11 at night, you will see an army of waste collectors. Men, women, children are all hard at work. They work through the night and finally manage to get some sleep on the doorsteps of the shops on those streets. By daylight they become invisible, having stowed their belongings in boxes behind the signs of the shops on whose doorsteps they sleep. These are the people of the night, not noticed by those who inhabit the areas in the day.

What is often not entirely appreciated is that a substantial percentage of waste collectors is women. According to a study, 85 per cent of waste collectors in the city are women, five per cent are children and 10 per cent are men. The majority of them are poor and landless people who came to the city because of drought in their villages. The age group ranges from 7 to 70 years and 98 per cent of them are illiterate. A survey of 60,000 waste collectors found a similar proportion : 60 per cent women, 20 per cent men and 20 per cent children. Studies have revealed that 90 per cent of the women waste pickers are primary bread-winners, often widowed or deserted. It is interesting how the gender division of labour plays out even in the business of waste. While women, and children, do the more hazardous job of sorting and separating the waste, the men deal with the dry garbage, which they transport to wholesalers and factories. As a result, it is the women who are exposed to hazardous waste – none of them wear any kind of protective gear – and also face the physical problems of constantly bending and carrying head loads of the waste. Look at any group of waste collectors and you will spot the bent old women who have been performing this function for decades.

In the slum-city of Mumbai, waste collectors experience the most acute degree of homelessness. While poor people in other kinds of jobs somehow manage to find some shelter in a slum, irrespective of whether it is legal or illegal, waste collectors sleep next to the garbage they have sorted. This is their “wealth”, something they have to protect after they have collected and sorted it until they can monetize it. Hence, near many garbage dumps, even in the better off localities of cities like Mumbai, you see families of waste pickers asleep in the morning. And most often you see only women and children.

Why bring up waste collectors at a time when the main environmental issues being debated are the larger issues of global warming, or environmental disasters such as the oil spill in the Gulf of Mexico ? This is because one cannot speak of the environment without considering its impact on the lives of people. We have hundreds of small-scale and continuing environmental disasters taking place all around us. But we overlook them so long as they do not impact our lives or our lifestyles. Millions of waste pickers in India, who play a crucial role in dealing with the perennial environmental crisis of waste, risk their lives and their health every single day. This is an on-going environmental issue that requires as much attention from ordinary people, the media and policy makers as the larger macro issues.

26. Why are long term policies favouring waste collectors not high priority ?
(A) The Government is currently contemplating over the effects of the oil spill in the Gulf of Mexico and does not have time for other issues.
(B) The plight of these people is not evident as they work late into the night and are not seen much during the day.
(C) The Government is unable to see these people at all and thus is not aware of their existence.
(D) These waste collectors themselves are not in favour of being brought into the organized sector because of the numerous complications involved.
(E) As previous such favourable policies failed to improve the conditions of these waste collectors as they were not implemented effectively.
Ans : (B)

27. Which of the following is true about waste collectors as given in the passage ?
1. Majority of waste collectors are people who have migrated from their village because of some natural calamity.
2. Waste collectors prefer to sleep next to the garbage they have sorted.
3. Most waste collectors are not literate.
(A) Only (2)
(B) Only (1) and (2)
(C) Only (3)
(D) Only (2) and (3)
(E) All (1), (2) and (3) are true.
Ans : (E)

28. Why are women waste collectors at a disadvantage as compared to the men waste collectors as mentioned in the passage ?
(A) The men sell the waste collected by the women to wholesalers and keep all the money to themselves without sharing it with the women.
(B) The women do the more dangerous and physical work of sorting through the garbage whereas men mostly transport dry garbage.
(C) Men wear protective gear while sorting through the garbage thereby shielding themselves from the ill effects of being exposed to the waste.
(D) The men force their wives and children to work for them whereas the women do not have this luxury.
(E) The men are not as affected by the waste as the women waste collectors because of the difference in their physical constitution.
Ans : (B)

29. Which of the following is possibly the most appropriate title for the passage ?
(A) The General Public’s Apathetic ways
(B) The Unorganized Sector
(C) The Invisible Waste
(D) Waste Collectors – The World Over
(E) Recognizing the ‘Work’ in ‘Dirty Work’
Ans : (B)

30. Why, according to the author, is the issue of waste collectors as important as the issue of global warming ?
1. As most waste collectors in big cities are children who are ultimately the future of our nation.
2. As without the waste collectors sorting waste the phenomenon of global warming would increase exponentially.
3. As waste collectors deal with wastage which impacts the people’s everyday lives and is also environmentally significant.
(A) Only (2) and (3)
(B) Only (1)
(C) Only (1) and (2)
(D) Only (3)
(E) All (1), (2) and (3)
Ans : (D)

Directions—(Q. 31–33) Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

31. INHABIT
(A) Reside in
(B) Encompass
(C) Infest
(D) Submerge
(E) Are used to
Ans : (A)

32. FORAGING
(A) Penetrating
(B) Incising
(C) Probing
(D) Begging
(E) Searching
Ans : (E)

33. MONETIZE
(A) Currency
(B) Buy
(C) Encash
(D) Regulate
(E) Pay
Ans : (C)

Directions—(Q. 34–35) Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

34. CONSIDERING
(A) Untying
(B) Remembering
(C) Understanding
(D) Disregarding
(E) Condemning
Ans : (D)

35. HAZARDOUS
(A) Pleasant
(B) Efficient
(C) Important
(D) Risky
(E) Harmless
Ans : (E)

Wednesday, December 22, 2010

Satpura Narmada Kshetriya Gramin Bank Clerk Exam., 2010



English Language 
(Held on 12-9-2010) 

Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Mihir and Mahadev lived in the same village. While Mahadev owned the largest shop in the village, Mihir was a poor farmer. Both had large families, with many sons, daughtersin-law and grandchildren. One day, Mihir, tired of not being able to make ends meet, decided to leave the village and move to the city where they were sure to make enough to feed everyone. They said their goodbyes, packed their few belongings and set off. When night fell, they stopped under a large tree. There was a stream running nearby, where they could refresh themselves. Mihir told his sons to clear the area below the tree. He told his wife to fetch water. He instructed his daughters-in-law to make up the fire and started cutting wood from the tree himself. Now, in the branches of that tree sat a thief. He watched as Mihir’s family worked together. He also noticed they had nothing to cook. Mihir’s wife too thought the same, for she said to her husband, “Everything is ready. But what shall we eat ?” Mihir raised his hands to heaven and said, “Don’t worry. He is watching all this from above. He will help us.”

The thief was worried. He had seen that the family was large and worked well together. Surely they did not know he was hiding in the branches ? He decided to make a quick getaway. He climbed down swiftly when they were not looking and ran for his life. But, he left behind his bundle of stolen jewels and money, which dropped down into Mihir’s lap. He opened it and jumped with joy when he saw the contents. The family promptly gathered its belongings and returned to the village. There was great excitement when they told everyone how they got rich.

Mahadev thought this was a nice quick way to earn some money ! He commanded his family to pack some clothes and they set off as if on a journey. They stopped under the same tree and Mahadev started commanding everyone as Mihir had done. But no one in his family was willing to obey orders. They were used to having servants wait on them – so the one who went to the river to fetch water had a nice bath. The one who went to gather wood for the fire went off to sleep beneath the tree. And Mahadev only ordered everyone about, not bothering to do anything himself. Meanwhile the thief had returned to the tree. He noticed the family members were greedy and selfish. They would never be able to put up a fight together. Then, Mahadev and his wife started the conversation that they had rehearsed carefully. Mahadev’s wife said, “Everything is ready. But what shall we eat ?” Mahadev raised his hands upwards and said, “Don’t worry. He is watching all this from above. He will help us”.

At this, the thief jumped down from the tree, knife in hand. Seeing him, everyone started running helter skelter to save themselves. The thief stole everything. Mahadev and his family had to return to the village empty-handed, having lost all the jewellery and gold they had taken with them.

1. Which of the following cannot be said about Mihir’s family ?
(a) They respected and obeyed Mihir.
(b) They were so poor that they sometimes had to starve.
(c) They had no friends in the village when they were poor.
(A) None
(B) Only (c)
(C) Only (b) and (c)
(D) Only (b)
(E) All (a), (b) and (c)
Ans : (C)

2. Why did Mihir and his family decide to camp under the ‘thief’s tree’ ?
(A) Being a large family they knew they could capture the thief
(B) It was a convenient spot to camp for the night
(C) It was the only tree large enough to shelter the whole family
(D) there was a stream nearby and wood to build a house
(E) Exhausted after the day’s travel they couldn’t walk any more
Ans : (B)

3. Why did the thief leave the valuables he had stolen behind ?
(A) Seeing Mihir’s faith in God the thief was filled with remorse
(B) Feeling sorry for Mihir’s family he decided to donate the valuables to them
(C) He was afraid that God would punish him for stealing
(D) In his hurry to run away he forget to take the valuables along
(E) He was confident that they were so well hidden that they would not be found
Ans : (D)


4. Which of the following best describes Mahadev ?
(A) He was a rich businessman
(B) He bullied his wife so she obeyed him
(C) He paid his servants well to look after his family’s needs
(D) He was greedy and had cheated Mihir
(E) He was brave and decided to trick the thief
Ans : (A)

5. Why did Mihir’s family return to the village ?
(A) To show off their newfound wealth
(B) To buy back their land and start a business
(C) They had no need to shift to the city
(D) To share their wealth with the other villagers
(E) They wanted to sing God’s praises to all the villagers
Ans : (C)

6. What made Mihir utter the phrase, “He is watching all this from above.” ?
(A) He had spotted the thief and wanted to frighten him off
(B) He was telling his wife to trust God to look after them
(C) It was a warming to his family members to stick together
(D) He was begging the thief for help to feed his family
(E) None of these
Ans : (B)

7. Which of the following is TRUE in the context of the passage ?
(A) Mahadev planned to seek his fortune in the city as Mihir had
(B) Mihir’s family preferred to live in the city
(C) Mahadev had no intention of moving to the city
(D) Mahadev lost his entire life savings to the thief
(E) The thief only robbed those whom he did not like
Ans : (D)

8. Why did the thief return to the tree ?
(A) To plot how to get his money back
(B) He thought no one would look for him there
(C) To keep a watch on Mahadev’s family
(D) Not mentioned in the passage
(E) None of these
Ans : (D)

9. Why was the thief not afraid of Mahadev’s family ?
(A) They had not brought their servants along to protect them
(B) Seeing their wealth he suspected them of stealing his loot
(C) He had weapons to defend himself
(D) Mahadev’s family was not as large as Mihir’s
(E) None of these
Ans : (E)

10. How did the villagers react to Mihir’s new found wealth ?
(A) They tried hard to coax him to reveal the secret of his wealth
(B) They followed his example and became more devout
(C) They pretended to happy for him but were secretly jealous
(D) They each plotted to visit the tree and get rich quickly
(E) None of these
Ans : (E)

Directions—(Q. 11–13) Which of the following is most similar in meaning to the word given in bold as used in the passage.

11. make(A) earn
(B) estimate
(C) prepare
(D) build
(E) settle
Ans : (A)

12. lost
(A) defeated
(B) failed
(C) forfeited
(D) wasted
(E) destroyed
Ans : (D)

13. getaway
(A) holiday
(B) freedom
(C) fantasy
(D) escape
(E) relaxation
Ans : (D)

Directions—(Q. 14–15) Which of the following is most opposite in meaning of the word given in bold as used in the passage.

14. rehearsed(A) repeated
(B) forced
(C) fake
(D) unplanned
(E) effortless
Ans : (D)

15. willing
(A) oblige
(B) reluctant
(C) distracted
(D) determined
(E) obstacle
Ans : (B)

Directions—(Q. 16–25) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any)

16. The majority of the population believes (A) / that the stock market is recovered (B) / and that it is the (C) / right time to buy shares. (D) No error (E)
Ans : (B)

17. Seema’s new office is close (A) / to her residence so (B) / she will not longer (C) / have to travel by train. (D) No error (E)
Ans : (C)

18. In the present guidelines, (A) / the bank is required to obtain (B) / a photograph from any person (C) / who wishes to open an account. (D) No error (E)
Ans : (C)

19. Chetan puts in a lot (A) / of effort to ensure (B) / that the scheme was (C) / launched in March. (D) No error (E)
Ans : (C)

20. As our economy is (A) / experiencing a recession, banks (B) / have became very cautious (C) / about giving loans. (D) No error (E)
Ans : (C)

21. After retiring she spent (A) / most of her time teaching young (B) / doctors and motivating themselves (C) / to work in rural areas. (D) No error (E)
Ans : (A)

22. Since this foreign bank has (A) / not performed very good this year (B) / it will not be setting / up any new branches. (D) No error (E)
Ans : (B)

23. Our Chairman is deeply concerned (A) / about the environment (B) / and plans to take some steps to reduce the (C) / pollution caused by our factories. (D) No error (E)
Ans : (E)

24. He was afraid that his parents (A) / would not allow him to (B) / make the film so he did (C) / not tell them about it. (D) No error (E)
Ans : (E)

25. I was previously posted (A) / in Singapore and it (B) / took me a long time (C) / to accustom to the food. (D) No error (E)
Ans : (D)

Directions—(Q. 26–30) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e. ‘All correct’ as your answer.

26. He was a member (A) of the original (B) committee which drafted (C) these recommendations. (D) All correct (E)
Ans : (B)

27. Do not procede (A) with the transfer (B) of funds until you receive further (C) instructions. (D) All correct (E)
Ans : (A)

28. Our branch is located (A) in a remote (B) area where water is scarcity (C) available. (D) All correct (E)
Ans : (C)

29. To gain (A) their support, (B) you must convenience (C) them of the benefits (D) of the proposal. All correct (E)
Ans : (C)

30. The deal we negotiated (A) has not been approved (B) by RBI and needs (C) to be revized. (D) All correct (E)
Ans : (D)

Directions—(Q. 31–35) Rearrange the following six sentences (a), (b), (c), (d), (e) and (f) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(a) A few minutes later he was hauled back on board the ship, on the captain’s orders.
(b) One of the crew began to complain and moan about the situation and no one could silence him.
(c) Marvelling at the change, the passengers asked for an explanation, to which the captain replied, “We never appreciate how well off we are in a situation until we fall into a worse one”.
(d) During a voyage a great storm arose.
(e) In exasperation the captain ordered him to be thrown overboard.
(f) To everyone’s surprise, the man immediately went back to his post and silently began to work.

31. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (E)

32. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (D)

33. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?
(A) (b)
(B) (c)
(C) (d)
(D) (e)
(E) (f)
Ans : (E)

34. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) (b)
(B) (c)
(C) (d)
(D) (e)
(E) (f)
Ans : (A)

35. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (f)
Ans : (C)

Directions—(Q. 36–40) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence meaningful and grammatically correct. If the sentence is correct as it is and no correction is required, mark (E) as the answer.

36. Ensure we have the necessary clearance is the responsibility of the legal department.
(A) Ensuring we have
(B) To ensure having
(C) We have been ensured
(D) Ensuring us having
(E) No correction required
Ans : (B)

37. They have decided to go ahead and implement which was discussed at last month’s conference in Chennai.
(A) What we had discussed
(B) Whatever discussion
(C) That being discussed
(D) Which has been discussed
(E) No correction required
Ans : (A)

38. To reduce costs, we should replace our current system by much efficient one.
(A) Through more efficient
(B) Efficiently by
(C) With a more efficient
(D) For better efficiency
(E) No correction required
Ans : (C)

39. Staff in the district offices can easily monitor whether the payments are being made in time.
(A) Easily be monitored
(B) Monitor easier whether
(C) Easy to monitor that
(D) Monitor easily
(E) No correction required
Ans : (E)

40. Most of the managers whom involved in the deal had previously worked for multinational banks.
(A) Whose involved
(B) Involvement with
(C) Involving whom
(D) Involved in
(E) No correction required
Ans : (D)

Directions—(Q. 41–50) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

One rainy day while driving me home from school my father stopped to offer a frail old man a lift. Though he was headed in the opposite …(41)…, my father insisted. By the time we …(42)… home it was late and I was tired and …(43)… with my father.

That night, my father …(44)… me a bedtime story as usual–A …(45)… Emperor was once asked “Sire, while you …(46)… rich and powerful, your teacher doesn’t even …(47)… a piece of land yet you visit him, …(48)… don’t you summon him to court ?” The Emperor …(49)… and said, “You are mistaken, my teacher is …(50)… than I am. My land can be lost in a war but he possesses knowledge which can never be stolen.” “The old man was my teacher.” my father concluded.

I have never forgotten the lesson my father ‘taught’ me that day.

41. (A) route
(B) manner
(C) direction
(D) side
(E) way
Ans : (C)

42. (A) left
(B) arrived
(C) return
(D) gone
(E) reach
Ans : (B)

43. (A) complained
(B) annoying
(C) hungry
(D) upset
(E) worried
Ans : (D)

44. (A) taught
(B) described
(C) told
(D) reads
(E) related
Ans : (C)

45. (A) greedy
(B) honest
(C) foolish
(D) mighty
(E) cruel
Ans : (D)

46. (A) are
(B) being
(C) were
(D) so
(E) seem
Ans : (A)

47. (A) own
(B) earn
(C) acquire
(D) possessed
(E) has
Ans : (A)

48. (A) however
(B) but
(C) instead
(D) when
(E) why
Ans : (E)

49. (A) shouted
(B) silent
(C) thinks
(D) smiled
(E) prayed
Ans : (D)

50. (A) powerful
(B) wise
(C) wealthy
(D) stronger
(E) richer
Ans : (E)

Sarva Uttar Pradesh Gramin Bank Clerk-Cum-Cashier Exam., 2010


English Language
(Held on 23-5-2010)

Directions—(Q. 1–10) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once upon a time, there was a royal elephant which used to reside in the premises of the king’s palace. The elephant was very dear to the king, so he was well-fed and well-treated. There was also a Dog who lived near the Elephant’s shed. He was very weak and skinny. He was always fascinated by the smell of rich sweet rice being fed to the royal elephant.

One day, the Dog could no longer resist the aroma of the rice and somehow managed to sneak into the Elephant’s shed. He ate the grains of sweet rice that fell from the Elephant’s mouth. He liked the rice so much, that he started going there daily to eat the rice. For days, the huge Elephant didn’t notice the small dog as he was busy enjoying the delicious food. Gradually, the Dog grew bigger and stronger eating such rich food. Finally, the Elephant noticed him and allowed him access to the food.

The Elephant enjoyed the company of the Dog and started sharing his food with him. They also started spending time with each other and soon became good friends. They ate together, slept together and played together. While playing, the Elephant would hold the Dog in his trunk and swing him back and forth. Soon neither of them was happy without the other. They became great friends and didn’t want to be separated from each other.

Then one day, a man saw the Dog and asked the Elephant-keeper, “I want to buy this Dog. What price do you want for it ?” The Elephant-keeper didn’t own the Dog but sold it and extracted a sum of money from this deal. The man took the Dog to his home village, which was quite far away. The King’s Elephant became very sad after this incident. He missed his friend a lot and started neglecting everything. He didn’t want to do anything without his dear friend, so he stopped eating, drinking and even bathing.

Finally, the Elephant-keeper reported this to the King; however he didn’t mention anything about the Dog. The King had a wise minister, who was known for his keen understanding of animals. The King ordered the minister, “Go to the Elephant shed and find out the reason for the Elephant's condition”. The intelligent minister went to the Elephant shed and found the Elephant very sad. He examined the Elephant and asked the Elephant-keeper. “There is nothing wrong with this Elephant’s body, then why does he look so sad ? I think this Elephant is grief stricken, possibly due to the loss of a dear friend. Do you know if this Elephant shared a close friendship with anyone ?”

The Elephant-keeper said, “There was a Dog who used to eat, sleep and play with the Elephant. He was taken by a stranger three days ago”. The minister went back to the King and said, “Your majesty, in my opinion, the royal Elephant is not sick, but he is lonesome without his dear friend, the Dog”. The King said, “You’re right, friendship is one of the most wonderful things of life. Do you know where that Dog is ?’

The Minister replied, “Elephantkeeper has informed me that a stranger took him away and he doesn’t know his whereabouts”. The King asked, “How can we bring back my Elephant’s friend and make him happy again ?” The Minister suggested, “Your Majesty, make a declaration, that whoever has the dog that used to live at the royal Elephant’s shed will be penalized”. The King did the same and the man who had taken the dog, instantly turned him loose when he heard the proclamation.

As soon as he was freed, the Dog ran back as fast as he could to the Elephant’s shed. The Elephant was so delighted to see the Dog that he picked his friend up with his trunk and swung him back and forth. The Dog wagged his tail, while the Elephant’s eyes sparkled with happiness. The King was content to see the Elephant happy once again and rewarded the minister for his wise judgement.

1. What was the Minister’s diagnosis of the Elephant’s condition ?
(A) The Elephant hated his keeper
(B) The Elephant was lonely
(C) The Elephant was starving
(D) The Elephant had hurt his leg and was in pain
(E) None of these
Ans : (B)

2. What method did the Minister suggest to the King to get back the Dog ?
(A) To declare that whoever had that particular Dog would be punished
(B) To keep a bowl of rice for the Dog in the Elephant’s shed so that he could be lured back to the palace
(C) To command the Elephant keeper to look for the Dog in the village
(D) To persuade the Elephant to call out to the Dog
(E) None of these
Ans : (A)

3. Why had the Elephant become very sad ?
(A) He no longer got his daily bowl of rice
(B) He was unhappy with the King for having sold the Dog
(C) He missed his friend the Dog
(D) He was sold to an unknown man by his keeper
(E) None of these
Ans : (C)


4. What did the Elephant-keeper do to the Dog ?
(A) He sold the Dog to an unknown man for a price
(B) He hit the Dog as the Dog was eating the Elephant’s food
(C) He killed the Dog
(D) He complained to the King about the Dog
(E) None of these
Ans : (A)

5. Which of the following would be the most appropriate title for the passage ?
(A) Friends and Enemies
(B) The Playful Dog
(C) The King and the Minister
(D) The Elephant-keeper
(E) The Bond of Friendship
Ans : (E)

6. Why was the Elephant taken care of ?
(A) He was a very special Elephant as he could talk to Dogs
(B) He was a very loyal Elephant
(C) He was the strongest Elephant in the Kingdom
(D) He was weak and the King had a lot of sympathy for him
(E) None of these
Ans : (E)

7. Why did the Dog start going to the Elephant’s shed everyday ?
(A) He liked the Elephant a lot and wanted to become friends with him
(B) He was being fed by the King everyday
(C) He was fond of the Elephant’s shed
(D) He liked the taste of the rice being fed to the Elephant
(E) None of these
Ans : (D)

8. What did the Dog do once he was set free ?
(A) He ate rice to his heart’s content
(B) He thanked the King for his kindness
(C) He ran away from the Kingdom to a place far away
(D) He ran back to his friend the Elephant
(E) None of these
Ans : (D)

9. What of the following can definitely be said about the Elephantkeeper ?
(1) He was greedy
(2) He was insensitive
(3) He was brave
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 2
(D) Only 2 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (A)

10. Which of the following can definitely be said about the King ?
(1) He was compassionate.
(2) He was deceitful.
(3) He loved animals.
(A) Only 1
(B) Only 1 and 3
(C) Only 1 and 2
(D) Only 2
(E) All the three 1, 2, and 3
Ans : (C)

Directions—(Q. 11–13) Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

11. EXTRACTED
(A) pulled
(B) inserted
(C) wring
(D) dug out
(E) received
Ans : (E)

12. DECLARATION
(A) pact
(B) praise
(C) announcement
(D) writ
(E) resolve
Ans : (C)

13. KEEN
(A) shallow
(B) urgent
(C) concentrated
(D) deep
(E) eager
Ans : (D)

Directions—(Q. 14–15) Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

14. RESIST
(A) give in
(B) please
(C) struggle
(D) try out
(E) defy
Ans : (A)

15. SEPARATED
(A) stuck
(B) united
(C) estranged
(D) bound
(E) joined
Ans : (B)

Directions—(Q. 16–20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as it is given and ‘No correction is required’, mark (E) as the answer.

16. Trisha could not solve the problem at all and was at her wit’s ending.
(A) her wit’s end
(B) the wit ends
(C) her witty end
(D) the wit end
(E) No correction required
Ans : (A)

17. It’s a small theatre and the seats are uncomfortable, but the saving grace is that the air conditioning is good.
(A) grace to save
(B) gracing save
(C) saver grace
(D) save to grace
(E) No correction required
Ans : (E)

18. Tarun had to prepare the document for his meeting urgently but he was hardly pressed for time.(A) hard pressed for timely
(B) hard pressed for time
(C) hardly press to time
(D) hard pressing to timely
(E) No correction required
Ans : (B)

19. Suraj lied from his teeth to get out of the tense situation with his boss.
(A) lies for his teeth
(B) lie to his teeth
(C) lied through his teeth
(D) lied from his tooth
(E) No correction required
Ans : (C)

20. Satish lay in bed wide awaken as he was worried about his exams starting the next day.
(A) widen awakening
(B) widely awake
(C) wide and awake
(D) wide awake
(E) No correction required
Ans : (D)

Directions—(Q. 21–25) In each question below, a sentence with four words printed in bold type is given. These are numbered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The number of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All correct’ as your answer.

21. People went crazy (A) when the musician along with his friend, (B) took to the staging (C) and belted out popular (D) tracks. All correct (E)
Ans : (C)

22. For a growing number of coupals, (A) adoption is not a helpless compulsion (B) but a deliberate, (C) vand often noble, (D) choice. All correct (E)
Ans : (A)

23. On two consecutive (A) nights the two greatest icones (B) of show-business were honoured with unprecedented (C) affection. (D) All correct (E)
Ans : (B)

24. We are so busy looking at mediocrity (A) that when a truly outstanding achievement (B) stares us in the face we resort (C) to the same terms of praise. (D) All correct (E)
Ans : (E)

25. The unlikely migration (A) was officially (B) explained as a move to meet expanding (C) business oportunities. (D) All correct (E)
Ans : (D)

Directions—(Q. 26–30) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.
(1) He immediately acknowledged Mohan’s good work and invited him to his home for dinner.
(2) One day a wealthy merchant sent his son’s bicycle to the shop for repair.
(3) The next day the merchant came to claim the bicycle and noticed that it was shiny.
(4) After repairing the bicycle, Mohan cleaned it up and made it look new.
(5) Once upon a time, there was a boy named Mohan who worked as an apprentice in a bicycle shop.
(6) Other apprentices in the shop laughed at Mohan for doing unnecessary work.

26. Which of the following should be the second sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 6
Ans : (B)

27. Which of the following should be the third sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (D)

28. Which of the following should be the first sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (E)

29. Which of the following should be the last (sixth) sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 4
(D) 5
(E) 6
Ans : (A)

30. Which of the following should be the fourth sentence after rearrangement ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6
Ans : (E)

Directions—(Q. 31–40) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)

31. In about five minutes, they would (A) / cover the distance from the road to the point (B) / where the waves would v/ begin lick their feet. (D) No error (E)
Ans : (D)

32. The devastating experiences (A) / of many wars taught some countries (B) / the necessary of pursuing peace (C) / at the expense of nationalist egos. (D) No error (E)
Ans : (C)

33. The former superstar recently (A) / visit an orphanage (B) / fuelling speculation that (C) / she is planning to adopt a child. (D) No error (E)
Ans : (B)

34. Accordance to a new study (A) / taking steps to remain healthy any young (B) / may help delay (C) / the onset of Alzheimer’s disease. (D) No error (E)
Ans : (A)

35. A day after he was diagnosed with (A) / swine flu, preventive measures were put in place (B) / to ensure that others were not v/ affected by the dreaded virus. vNo error (E)
Ans : (A)

36. The administration has conclusive (A) / that it is retailers who are (B) / responsible for upsetting (C) / the city’s household budget. (D) No error (E)
Ans : (A)

37. The assurances, unfortunately, (A) / remained on paper, as (B) / neither the Centre or the state initiated steps (C) / for the development of the backward region. (D) No error (E)
Ans : (C)

38. Sediment deposit along the coast (A) / may be the primary reason for (B) / the change in conditions, (C) / but a lot more remains to be understand. (D) No error (E)
Ans : (D)

39. A committee will be set-up (A) / to explore pros and cons by (B) / a common fee structure, and will (C) / take a final decision on it within a week. (D) No error (E)
Ans : (B)

40. The infection which causes (A) / gums to bleed and teeth to fall out v/ results from the build-up of (C) / a particular bacteria that is common to most mouths. (D) No error (E)
Ans : (D)

Directions—(Q. 41–50) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Once upon a time there was a prince who wanted to marry a princess; but she would have to be a real princess. He …(41)… all over the world to find one, but nowhere could he get what he wanted. One evening during a terrible storm; there was thunder and lightning and the rain poured down in torrents. Suddenly a knocking was …(42)… at the palace door and the old king went to open it. It was a princess standing out there. But, good gracious ! What a sight the rain and the wind had made her look. The water ran down her hair and clothes; into the toes of her shoes and out again at the heels. And yet she insisted that she was a real princess. Well, we’ll soon …(43)… out, thought the old queen. But she said nothing, went into the bedroom, took all the bedding off the bedstead and …(44)… a pea on the bottom, then she took twenty mattresses and laid them on the pea, and then twenty quilts on …(45)… of the mattresses. On this the princess had to lie all night. In the …(46)… she was asked how she had slept. “Oh, very badly !” said she. “I scarcely closed my eyes all night. Heaven only knows what was in the bed, but I was lying on something hard, as a …(47)… I am black and blue all over my body. It’s horrible !” Now they knew that she was a real princess because she had …(48)… the pea right through the twenty mattresses and the twenty quilts. Nobody but a real princess could be as …(49)… as that. So, the prince took her for his wife, for now he …(50)… that he had a real princess.

41. (A) called
(B) tour
(C) sent
(D) saw
(E) travelled
Ans : (E)

42. (A) made
(B) felt
(C) heard
(D) seen
(E) sounded
Ans : (C)

43. (A) assure
(B) find
(C) judge
(D) mark
(E) try
Ans : (B)

44. (A) drew
(B) flung
(C) placed
(D) cooked
(E) stitch
Ans : (B)

45. (A) top
(B) head
(C) bottom
(D) between
(E) middle
Ans : (A)

46. (A) morning
(B) dinner
(C) room
(D) fields
(E) dark
Ans : (A)

47. (A) vengeance
(B) price
(C) cause
(D) result
(E) time
Ans : (D)

48. (A) slept
(B) felt
(C) located
(D) carried
(E) found
Ans : (B)

49. (A) worried
(B) rough
(C) irritable
(D) sensitive
(E) pretty
Ans : (D)

50. (A) trust
(B) assured
(C) wanted
(D) think
(E) knew
Ans : (E)

Punjab and Sind Bank Clerk Exam., 2010 Solved Paper


Computer Knowledge(Held on 23-5-2010)

1. Memory, also called random access memory, or RAM……….
(A) contains the electronic circuits that cause processing to occur
(B) makes the information resulting from processing available for use
(C) allows data, programs, commands, and user responses to be entered into a computer
(D) consists of electronic components that store data
(E) None of these
Ans : (D)

2. Correcting errors in a program is referred to as………
(A) debugging
(B) bugging
(C) rectifying
(D) modifying
(E) None of these
Ans : (A)

3. An assembler is used to translate a program written in………
(A) a low level language
(B) machine language
(C) a high level language
(D) assembly language
(E) None of these
Ans : (D)


4. The capability of the operating system to enable two or more than two programs to execute simultaneously in a single computer system by using a single processor is………
(A) Multiprocessing
(B) Multitasking
(C) Multiprogramming
(D) Multiexecution
(E) None of these
Ans : (B)

5. The basic goal of computer process is to convert data into……
(A) information
(B) tables
(C) files
(D) graphs
(E) None of these
Ans : (A)

6. A hard copy of a document is …
(A) stored in the hard disk
(B) stored on a floppy
(C) stored on a CD
(D) printed on the printer
(E) None of these
Ans : (D)

7. Which of the following is not an output device ?
(A) Plotter
(B) Printer
(C) Scanner
(D) Monitor
(E) None of these
Ans : (C)

8. Which keys can be used together with other keys for special tasks ?
(A) Insert, Delete
(B) Ctrl, Shift
(C) Left Arrow, Right Arrow
(D) Page up, Page Down
(E) None of these
Ans : (B)

9. Which is the part of a computer that one can touch and feel ?
(A) Programs
(B) Software
(C) Hardware
(D) Output
(E) None of these
Ans : (C)

10. Computers gather data, which means they allow users to…… data.
(A) present
(B) store
(C) output
(D) input
(E) None of these
Ans : (D)

11. CPU stands for……
(A) CD-run on memory
(B) central processing unit
(C) call powers up
(D) create programs user
(E) None of these
Ans : (B)

12. Moves the cursor one space to the right to puts spaces in between words……
(A) control key
(B) space bar
(C) printer
(D) mouse
(E) None of these
Ans : (B)

13. Use this when you want to make all letters capital without having to use the shift key for each character………
(A) shifter
(B) upper case
(C) caps lock key
(D) icon
(E) None of these
Ans : (C)

14. A device that reads the information contained on a disk and transfers it to the computer’s memory……
(A) monitor
(B) screen
(C) keyboard
(D) disk drive
(E) None of these
Ans : (D)

15. Which of the following is not the major function of a computer ?
(A) Processing data into information
(B) Storing data or information
(C) Gathering data
(D) Analysing data or information
(E) None of these
Ans : (D)

16. A disk on which you store information………
(A) plate
(B) data disk
(C) paper disk
(D) TV disk
(E) None of these
Ans : (B)

17. Allows you to print……
(A) ribbon
(B) monitor
(C) go now
(D) Control-P
(E) None of these
Ans : (D)

18. Easy to use……
(A) user friendly
(B) select
(C) helpful
(D) ever-ready
(E) None of these
Ans : (A)

19. When your computer stops working suddenly, it is referred to as a……
(A) crash
(B) die
(C) death
(D) penalty
(E) None of these
Ans : (E)

20. The smallest item of useful information a computer can handle…
(A) bite
(B) byte
(C) bit
(D) bait
(E) None of these
Ans : (C)

21. Devices that let the computer communicate with you……
(A) input
(B) output
(C) type
(D) print
(E) None of these
Ans : (B)

22. Devices that allow you to put information into the computer ……
(A) input
(B) output
(C) type
(D) print
(E) None of these
Ans : (A)

23. Eight bits of data……
(A) octabit
(B) word
(C) sentence
(D) byte
(E) None of these
Ans : (D)

24. The secret code that gives you access to some programs……
(A) clue
(B) cue
(C) password
(D) help
(E) None of these
Ans : (C)

25. The different styles of lettering in a word processing program……
(A) font
(B) calligraphy
(C) writing
(D) manuscript
(E) None of these
Ans : (A)

26. Any letter, number, or symbol found on the keyboard that you can type into the computer……
(A) output
(B) character
(C) type
(D) print
(E) None of these
Ans : (B)

27. A symbol or question on the screen that prompts you to take action and tell the computer what to do next……
(A) scanner
(B) questionnaire
(C) prompt and dialog box
(D) information seeker
(E) None of these
Ans : (C)

28. Choices are referred to as……
(A) options
(B) exit
(C) boot
(D) folder
(E) None of these
Ans : (A)

29. Anything written on the screen ……
(A) cursor
(B) text
(C) folder
(D) boot
(E) None of these
Ans : (B)

30. Lets you leave a screen or program……
(A) boot
(B) programs
(C) exit
(D) text
(E) None of these
Ans : (C)

31. Instructions that tell the computer what to do. Another name for software……
(A) programs
(B) CPU
(C) options
(D) folder
(E) None of these
Ans : (A)

32. A program which helps create written documents and lets you go back and make corrections as necessary……
(A) spreadsheet
(B) personal writer
(C) word printer
(D) word processor
(E) None of these
Ans : (D)

33. A place that a user can create to store files……
(A) cursor
(B) text
(C) folder
(D) boot
(E) None of these
Ans : (C)

34. Start or restart the computer……
(A) exit
(B) kick
(C) boot
(D) kick-start
(E) None of these
Ans : (C)

35. A blinking indicator that shows you where your next action will happen……
(A) CPU
(B) cursor
(C) tool bar
(D) boot
(E) None of these
Ans : (B)

36. Commands at the top of a screen such as : FILE-EDIT-FONT-TOOLS to operate and change things within programs……
(A) menu bar
(B) tool bar
(C) user friendly
(D) word processor
(E) None of these
Ans : (A)

37. CD-ROM stands for……
(A) central processing unit
(B) CD-remote open mouse
(C) CD-resize or minimize
(D) CD-read only memory
(E) None of these
Ans : (D)

38. To change written work already done……
(A) file
(B) edit
(C) cut
(D) close
(E) None of these
Ans : (B)

39. A place in the computer system where data and programs are temporarily stored……
(A) paste
(B) open
(C) memory
(D) pocket
(E) None of these
Ans : (C)

40. A key that will erase information from the computerÕs memory and characters on the screen……
(A) edit
(B) delete key
(C) dummy out
(D) trust key
(E) None of these
Ans : (B)

41. To insert a copy of the clipboard contents, whatever was last cut or copied at the insertion point……
(A) paste
(B) stick in
(C) fit in
(D) push in
(E) None of these
Ans : (A)

42. The command used to remove text or graphics from a document. The information is then stored on a clipboard so you can paste it.
(A) chop
(B) cut
(C) clip
(D) cart away
(E) None of these
Ans : (B)

43. To exit the program without leaving the application……
(A) file
(B) edit
(C) copy
(D) close
(E) None of these
Ans : (D)

44. A removable magnetic disc that holds information……
(A) floppy disk
(B) hard drive
(C) monitor
(D) portable
(E) None of these
Ans : (B)

45. A command that saves what you are working on into the hard drive, or onto a disk……
(A) view
(B) hold
(C) save
(D) go
(E) None of these
Ans : (E)

46. A command to get a file you worked on from the memory where it was stored……
(A) close
(B) delete
(C) open
(D) get it
(E) None of these
Ans : (C)

47. To move down a page in a document……
(A) jump
(B) fly
(C) wriggle
(D) scroll
(E) None of these
Ans : (D)

48. The primary device that a computer uses to store information……
(A) TV
(B) storehouse
(C) desk
(D) hard drive
(E) None of these
Ans : (D)

49. Screen that comes on when you turn on your computer that shows all the icons……
(A) desktop
(B) face to face
(C) viewer
(D) view space
(E) None of these
Ans : (A)

50. A program that works like a calculator for keeping track of money and making budgets……
(A) calculator
(B) spreadsheet
(C) budgeter
(D) financier
(E) None of these
Ans : (B)

Tuesday, December 21, 2010

Bank of India Clerk Exam., 2010 Solved Paper

English Language

(Held on 26-9-2010) (IInd Shift)

Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once a pundit was crossing a field and while walking, suddenly, he felt that there was something in his mouth so he immediately spat it out. It turned out to be a heron’s feather. He could not understand how and when it had gone into his mouth and it perplexed him a great deal. When he reached home he told his wife about the incident but asked her not to tell anyone lest somebody gets a bad impression about him.

His wife was even more intrigued by the strange occurrence and felt the need to confide in someone. So she swore her neighbour to secrecy and told her what had happened. Perhaps it was the way she told it, but her neighbour got the impression that several feathers had come out of the pundit’s mouth. She was shocked, however, she assured the pundit’s wife that such things could happen and advised her not to worry about it. Though the neighbour had sworn secrecy, she longed to tell someone. Later, she saw her friend passing by and told her the whole incident, but, she made it sound as if a whole heron had come out of the pundit’s mouth. “I have never heard such a thing,” said the friend, her eyes popping with excitement, “and he being a vegetarian and all that, but one can never tell… “She went away promising not to tell anyone but on the way she met the tailor and the whole story sort of tumbled out of her mouth. Perhaps in her excitement she said ‘herons’ instead of ‘heron’ or perhaps the tailor just imagined she had said ‘herons’ but when he told his wife about the pundit, sometime later, he was emphatic that a whole flock of herons had come out of the pundit’s mouth. And as the story spread, “herons” became “herons and other birds” and then “hundreds of birds of all shapes and sizes”.

By evening the whole village and several other neighbouring villages had heard the story and people began to arrive in droves at the pundit’s house to witness the miraculous happenings there. The people started a huge commotion and called the pundit out of his house. The village head said, “Punditji, we have come to know that a miracle has taken place. You have the ability to produce hundreds of beautiful birds from your mouth. We would like to witness this miracle. Please do it once more.” The pundit steadfastly denied that any bird had come out of his mouth but nobody would believe him and everybody begged him to demonstrate his wonderful power of producing birds from his mouth. The pundit was dumbfounded at this request. He tried his best to convince the villagers that no such thing had happened but to no avail.

Finally in exasperation, he asked all of them to sit in front of his house and when they had done so, he ran out through the backdoor and hid in the jungle. He stayed there for several days till the excitement died down and the people realized that the news was false.”

The rumor spread like wild fire and caused inconvenience to the poor pundit for no fault of his.

1. Why did the pundit ask his wife not to tell anyone about the heron’s feather ?
(A) He was worried that others might get a wrong impression about him
(B) He was worried that others might get a wrong impression about the feather
(C) He was worried that others might get a wrong impression about the heron
(D) He knew that his wife was a chatterbox
(E) Both (B) and (C)
Ans : (A)

2. Why was the pundit perplexed ?
(A) He did not know the way across the field
(B) A heron’s feather had come out of his mouth
(C) He could not understand how the feather got in
(D) He did not know how to explain the occurrence to his wife
(E) Both (B) and (C)
Ans : (E)

3. What was the wrong impression that the neighbour got ?
(A) That a heron came out of the pundit’s mouth
(B) That one feather came out of the pundit’s mouth
(C) That three herons had come out of the pundit’s mouth
(D) That the pundit had eaten up a heron
(E) That several feathers had come out of the pundit’s mouth
Ans : (E)


4. What did the neighbour say to the pundit’s wife when she heard about the incident ?
(A) That the pundit must have eaten a heron
(B) That such incidents happen and she must not worry
(C) That the pundit must have put the feather in his mouth purposely
(D) That she must go and tell the village elders about it
(E) None of these
Ans : (B)

5. The passage is about ……
(A) How rumors can cause inconvenience
(B) How the villagers helped the pundit
(C) How the pundit performed miracles
(D) How the pundit’s wife could not keep her promise
(E) How a heron’s feather comes out of one’s mouth
Ans : (A)

6. What did the pundit do in order to escape the embarrassment ?
(A) He ran out through the back door and stayed in the forest for some days
(B) He asked his wife to deal with the villagers and went inside the house to take a nap
(C) He shouted at all the villagers and asked them to leave immediately before he cursed them
(D) He made up a story about the heron and its feather so that the villagers leave from there
(E) None of these
Ans : (A)

7. What did the neighbour tell her friend ?
(A) That the pundit had eaten a heron in the field
(B) That the heron had eaten the pundit while he was crossing the field
(C) That the pundit’s wife told her a secret about the pundit
(D) That a whole heron had come out of the pundit’s mouth
(E) That she knew a secret and she would never disclose it
Ans : (D)

8. The pundit’s wife swore her neighbour to secrecy. What does this sentence mean in the context of the passage ?
(A) The pundit’s wife used foul language for her neighbour
(B) The pundit’s wife shouted at her neighbour and got into a fight with her
(C) The pundit’s wife promised the neighbour that she would keep the secret
(D) The pundit’s wife made her neighbour promise that she would keep the secret
(E) The pundit’s wife took the neighbour to court for not keeping the secret
Ans : (D)

9. What miracle did the villagers want to witness when they came to the pundit’s house ?
(1) They wanted to see how the pundit eats herons.
(2) They wanted to see how the pundit produces different birds from his mouth.
(3) They wanted to see how the heron went inside and came out of the pundit’s mouth.
(A) Only (1)
(B) Only (2)
(C) Only (3)
(D) Both (1) and (3)
(E) None of these
Ans : (B)

10. What did the tailor tell his wife ?
(A) That just one heron had come out of the pundit’s mouth
(B) That the pundit was catching herons in the field
(C) That a flock of herons came out of the pundit’s mouth
(D) That the villagers were going to the pundit’s house
(E) That a sparrow had come out of the pundit’s mouth
Ans : (C)

Directions—(Q. 11–13) Choose the word/group of words which is most similar in the meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

11. Droves
(A) Herds
(B) Sections
(C) Flood
(D) Groups
(E) Packs
Ans : (D)

12. Swore
(A) Abused
(B) Consoled
(C) Took promise
(D) Made her believe
(E) Signed
Ans : (C)

13. Tumbled out
(A) Jerked out
(B) Reached out
(C) Came out
(D) Tripped out
(E) Pulled out
Ans : (A)

Directions—(Q. 14–15) Choose the word/group of words which is most similar in the meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

14. False
(A) Serious
(B) Trivial
(C) Simple
(D) Made up
(E) Authentic
Ans : (E)

15. Wonderful
(A) Equal
(B) Ordinary
(C) Bright
(D) Innovative
(E) Destructive
Ans : (B)

Directions—(Q. 16–25) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error the answer is (E). (Ignore errors of punctuation if any.)

16. The professor tried (A) / his best to clear all (B) / their doubts on the subject (C) / after his lecturing. (D) No Error (E)
Ans : (D)

17. George had already (A) / submitted his the document (B) / even before (C) / you asked for it. (D) No Error (E)
Ans : (B)

18. There was a huge (A) / crowded in front (B) / of the actor’s (C) / house on his birthday. (D) No Error (E)
Ans : (B)

19. Reena came early on (A) / Monday because she had (B) / to plan out the team’s schedule (C) / for the whole weeks. (D) No Error (E)
Ans : (D)

20. Rupali wanted to get (A) / a clear picture about (B) / the incident so she (C) / speak to the victims. (D) No Error (E)
Ans : (D)

21. Them were very (A) / disciplined and quite (B) / when the new teacher (C) / entered the classroom. (D) No Error (E)
Ans : (A)

22. The door was (A) / open but no one (B) / were there at (C) / home last night. (D) No Error (E)
Ans : (C)

23. All those whom (A) / were at the concert (B) / could not stop (C) / praising her performance. (D) No Error (E)
Ans : (A)

24. Anemia occurs due (A) / to the deficiency of (B) / hemoglobin in (C) / a person’s blood. (D) No Error (E)
Ans : (E)

25. Please write your (A) / name and address (B) / on the bag before (C) / you misplace it again. (D) No Error (E)
Ans : (E)

Directions—(Q. 26–30) In each question below, four words printed in bold type are given. These are lettered (A), (B), (C) and (D). One of these words printed in bold may either be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word that is inappropriate or wrongly spelt, if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and appropriate in the context of the sentence then mark (E) i.e. ‘All Correct’ as your answer.

26. She is not only (A) a great (B) dancir (C) but also a successful (D) actress. All Correct (E)
Ans : (C)

27. His servant (A) was hardworking, (B) honest (C) and very polight (D) to everyone. All Correct (E)
Ans : (D)

28. A lot of trees (A) were planted (B) by their NGO in different (C) parts of the city. (D) All Correct (E)
Ans : (E)

29. The children (A) were delighted (B) to see so many (C) story books (D) at the shop. All Correct (E)
Ans : (E)

30. A sever (A) draught hit (B) the Village (C) during the war. (D) All Correct (E)
Ans : (A)

Directions—(Q. 31–35) Rearrange the following six sentences (a), (b), (c), (d), (e) and (f) in proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the questions given below them.
(a) “What nonsense.” Retorted the fly, “See, they are enjoying themselves and dancing.”
(b) A fly was flying around but she seemed reluctant to land anywhere, she was searching for other flies but could not see any.
(c) She settled on the flypaper, and got stuck with the other flies.
(d) “They’re not dancing ! They’re trying to free themselves !!” yelled the bee, but the fly wasn’t listening.
(e) While wandering around she suddenly came across a large number of flies sitting on a large piece of paper so the fly started flying towards the paper.
(f) “Don’t land !” warned a bee that was flying past, “It’s flypaper. All those flies are stuck to it !”

31. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence in the rearrangement ?
(A) c
(B) e
(C) d
(D) a
(E) b
Ans : (A)

32. Which of the following should be the FIRST sentence in the rearrangement ?
(A) e
(B) b
(C) c
(D) a
(E) f
Ans : (B)

33. Which of the following should be the FIFTH sentence in the rearrangement ?
(A) d
(B) a
(C) b
(D) c
(E) e
Ans : (A)

34. Which of the following should be the FOURTH sentence in the rearrangement ?
(A) c
(B) b
(C) a
(D) f
(E) d
Ans : (C)

35. Which of the following should be the SECOND sentence in the rearrangement ?
(A) a
(B) b
(C) d
(D) e
(E) f
Ans : (D)

Directions—(Q. 36–40) Each sentence below has a blank/s, each blank indicating that something has been omitted. Choose the word/s that best fit/s the meaning of the sentence as a whole.

36. I am sure …… you explain the situation, she …… understand.
(A) So, would
(B) not, may
(C) if, will
(D) thus, won’t
(E) try, still
Ans : (C)

37. He …… speech problems since childhood.
(A) has
(B) have
(C) having
(D) is
(E) going
Ans : (A)

38. Priti forgot to …… the windows before she …… the house.
(A) shut, left
(B) close, see
(C) clean forget
(D) bring, wash
(E) open, came
Ans : (A)

39. Anju has been …… classical music since 2009.
(A) learnt
(B) learned
(C) learn
(D) learns
(E) learning
Ans : (E)

40. It was impossible to …… out the real culprit.
(A) mark
(B) point
(C) sketch
(D) see
(E) balance
Ans : (B)

Directions—(Q. 41–50) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage, against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

A man was expecting a visit from an …(41)…. He wanted to welcome his guest in a special way, thus he gave two ripe mangoes to his servant and asked him to …(42)… and serve the fruit when the guest came. When the servant saw the mangoes he felt …(43)… to taste them. The moment his master left the room, the servant debated with himself, whether he should eat the mango or not. After a few moments of debate, the servant gave into temptation and ate a slice. It was so sweet he could not resist eating another one. Then another and then another. The madness of …(44)… seized him and he devoured all the remaining pieces. In no time, he had finished both the mangoes. Suddenly the servant saw the man; his master was expecting, coming towards the house. He thought fast and …(45)… a rusty knife from the kitchen. Then he rushed to his master and told him that he, couldn’t cut the mangoes as the knife was blunt. “I’ll sharpen it,” said his master and went to a stone in the garden to rub the cutting …(46)… of the knife against it. Leaving his master to the …(47)… the servant ran out to meet the man who was coming. “Beware ! Beware`!” he said when he reached him. “Don’t come to our house. My master has gone mad. He’s planning to cut both your ears.” “Cut my ears !” exclaimed the man, turning …(48)…. “There he is sharpening the knife.” said the servant. The man saw that his host indeed had a knife in his hands and was sharpening it frantically. He did not wait to find out …(49)… his host wanted his ears. He turned around and started walking away as fast as he could. The servant rushed back to his master and told him that the man he had invited was running away with the mangoes. “What ?” said his master, “The …(50)… fellow, has he taken both the mangoes ?” “Yes,” said the servant. The man ran after the acquaintance shouting : “Give me one ! Give me one at least !” The other man thought he was asking for one of his ears and ran for his life!

41. (A) acquaintance
(B) relative
(C) neighbour
(D) animal
(E) friend
Ans : (A)

42. (A) spread
(B) slice
(C) saute
(D) keep
(E) open
Ans : (D)

43. (A) normal
(B) excited
(C) tempted
(D) nervous
(E) easy
Ans : (C)

44. (A) robbing
(B) lying
(C) fury
(C) gluttony
(E) murdering
Ans : (D)

45. (A) ignored
(B) forgot
(C) dug
(D) grabbed
(E) bought
Ans : (D)

46. (A) handle
(B) piece
(C) edge
(D) place
(E) board
Ans : (C)

47. (A) devil
(B) fate
(C) lane
(D) place
(E) task
Ans : (E)

48 (A) around
(B) pale
(C) away
(C) ahead
(E) embarrassed
Ans : (B)

49. (A) why
(B) what
(C) where
(D) which
(E) how
Ans : (A)

50. (A) greedy
(B) strange
(C) foolish
(D) dumb
(E) shy
Ans : (E)

Central Bank of India P.O. Exam., 2010 Solved Paper


General Awareness
(Exam Held on 25-7-2010)

1. Equity schemes managed strong NAV gains, which boost their assets’ was a news in some financial newspapers. What is the full form of the term NAV as used in above head lines ?
(A) Nil Accounting Variation
(B) Net Accounting Venture
(C) Net Asset Value
(D) New Asset Venture
(D) None of these
Ans : (C)

2. As per reports published in various news papers, mutual fund companies showed 94 per cent growth in their total profits during 2009-10. This means the profits earned by these companies were 94 per cent—
(A) Of the total investments they made collectively during the year
(B) More than their profits during previous year
(C) Of the total capital of the company
(D) Less than the total expenditure of the companies
(D) None of these
Ans : (B)

3. As per the news published in various newspapers Pakistan has imposed 15 per cent regulatory duty on exports of cotton yarn. Why countries are required to impose regulatory duties on exports of some of their commodities while in the eyes of the layman more exports means more foreign exchange and more revenue for the Govt. ?
1. It is done to control the exports of a commodity as it may be needed more in local markets than in foreign countries.
2. It is done to control the general inflation in the country as the inordinate exports of various commodities create imbalance and also cost push inflation.
3. It is a good short time measure to collect more revenue from the exports of the commodity which is in high demand in overseas markets.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

4. As per the reports published in some major newspapers ‘ADAG companies’ made good profits during the year. ADAG companies are popularly known as—
(A) Companies owned by Tata Group
(B) Aditya Birla Companies
(C) Reliance Companies
(D) Companies owned by Aptech
(E) None of these
Ans : (C)

5. ONGC–Mittal Energy finds hydrocarbons in two blocks OPL-279 & OPL-285 in Nigerian sea was the news in some major newspapers. what is the full form of the term OPL as used in the above head line ?
(A) Oil Prospecting License
(B) Ownership and Partnership Lease
(C) Overseas Private Line
(D) ONGC Petroleum Ltd.
(E) None of these
Ans : (A)


6. “Mutual Funds reported exceptional performance in 2009-10” was the news in major financial newspapers recently. What is a mutual fund ?
1. A type of collective investment scheme that pools money from many investors and invest it in stocks, bonds or other money market instruments.
2. It is a subsidiary of a bank or financial company created specially to ralse money to be invested in a particular industry i.e. housing or insurance etc. The money raised thus cannot be invested anywhere else.
3. When several banks and financial companies come together and create a common pool of money to fund mega infrastructural project like bridges, roads, power plants etc. the common pool is known as Mutual Fund.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (B)

7. As we all know the Bank Rate at present is fixed at 6%. What does it mean in context to the banking operations ?
(A) No bank will be able to give loan to any party on a rate lower than the Bank Rate
(B) Bank should give loan to their priority sector customers/borrowers at the rate of 6% only. They cannot charge less or more than this from their priority sector clients
(C) Banks are required to invest 6% of their total capital on financial inclusion and inclusive banking operations
(D) Banks will be required to give 6% of their total deposits to the Govt. of India for meeting its Balance of Trade requirements
(E) None of these
Ans : (A)

8. As per the reports in various newspapers many private companies are trying to obtain the licences to launch a banking company in India. Which of the following organizations/agencies issue the licence for the same ?
(A) Securities and Exchange Board of India (SEBI)
(B) Indian Institute of Banking and Finance (IIBF)
(C) Indian Bank Association
(D) Registrar of Companies
(E) None of these
Ans : (E)

9. We very frequently read about Europe’s Sovereign—debt crisis these day. Which of the following statement/s is/are true about the same ?
1. In early 2010 the Euro crisis developed in some countries like Greece, Spain and Portugal.
2. This created a credit default swap between the countries of the European Union.
3. SAARC countries have offered some assistance to some of severely affected countries like Portugal, Spain and Greece.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 2
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

10. As we all know the RBI has raised the Cash Reserve Ratio (CRR) by 25 bps in April 2010. What action banks will have to take to implement the same ?
1. They will have to deposit some more money with the RBI as a reserved money.
2. Banks will be required to give some more loan to projects of the priority sector.
3. Banks will be required to give loan equivalent to the CRR to the Govt. of India for its day to day expenditure as and when required.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (A)

11. As per estimates given by the RBI the Economic Growth during the year 2010-11 will be at which of the following levels ?
(A) 6•5%
(B) 7%
(C) 7•5%
(D) 8%
(E) None of these
Ans : (D)

12. Which of the following is/are correct about the RBI’s credit policy announced in April 2010 ?
1. Repo rate raised by 25 bps.
2. A new reporting platform was introduced for secondary market transactions in Certificate of Deposits (CDs) and Commercial Papers (CPs).
3. Core Investment Companies (CICs) having an asset size of Rs. 100 crore are required to register also with the RBI.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

13. As per the announcement made by the RBI some Stock Exchanges in India are allowed to introduce Plain Vanilla Currency Options. The term Plain Vanilla Currency Options is associated with which of the following activities / operations ?
(A) Dollar–Rupee Exchange Rate
(B) Floating of Commercial Papers
(C) Launch of new mutual funds
(D) Deciding the opening price of a share on a particular business day
(E) None of these
Ans : (A)

14. Which of the following is not a term related to banking/finance operations ?
(A) Provision Coverage Ratio
(B) Securitization
(C) Consolidation
(D) Commodification
(E) Derivatives
Ans : (C)

15. The process of “Artificial Application of Water to the soil usually for assisting in growing crops”, is technically known as—
(A) water harvesting
(B) irrigation
(C) water recharging
(D) percolation
(E) None of these
Ans : (B)

16. As per the news published in major newspapers / journals henceforth the Credit Card holders will be able to access their credit card information though automated interactive voice response system over the phone instead of speaking to the staff. This decision of the banks/credit card companies will provide—
1. an additional hurdle to the customers as people feel comfortable in talking to the staff instead of talking to a machine.
2. an additional security to the customers as this does not allow any staff to handle any transaction directly.
3. some comfort to the banks as they will be able to reduce their staff strength.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 1 and 3
Ans : (B)

17. The 34th National Game which were postponed several times are scheduled to be held in which of the following states ?
(A) Gujarat
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
(E) Jharkhand
Ans : (E)

18. Waste Water generates which of the following gases which is more powerful and dangerous than CO2 ?
(A) Nitrogen
(B) Sulphur di-oxide
(C) Hydrogen
(D) Methane
(E) None of these
Ans : (D)

19. Which of the following days was observed as World Water Day 2010 ?
(A) 20th June
(B) 22nd July
(C) 22nd March
(D) 20th May
(E) None of these
Ans : (C)

20. Late Vinda Karandikar who died a few months back was a famous—
(A) Author
(B) Cine-Actor
(C) Sportsman
(D) Classical Singer
(E) Social Worker
Ans : (A)

21. As per the reports published recently the Govt. of India has decided to create a separate agency/body scrutinize all Foreign Direct Investments (FDIs) officially. Up till now the security screening was being done by the—
(A) Ministry of Foreign Affairs Govt. of India
(B) Reserve Bank of India
(C) Securities and Exchange Board of India
(D) Ministry of Finance, Govt. of India
(E) Ministry of Home Affairs Govt. of India
Ans : (E)

22. As per the news reports in various newspapers the USA has outlined some major policy goals to prevent the danger of nuclear terrorism. Which of the following is/are included in those policy goals ?
1. Convene a nuclear security summit within a year’s time under the leadership of the USA.
2. A new agreement/pact should be introduced in place of present Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT).
3. Call for a global effort to secure all nuclear weapons at all vulnerable sites all over the world.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 3
(D) Only 2 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (E)

23. ‘Indira Gandhi Canal’ which is around 450 km long provide irrigation facility mainly to which of the following states ?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Madhya Pradesh
(D) Gujarat
(E) Rajasthan
Ans : (E)

24. Former caption of the Indian Cricket team, Ajit Wadekar is conferred which of the following awards for the year 2010 ?
(A) Bharat Ratna
(B) Khel Shri Award
(C) Dronacharya Award
(D) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award
(E) None of these
Ans : (E)

25. Who amongst the following is the director of the popular Hindi film “Oye Lucky ! Lucky Oye” ?
(A) Mani Ratnam
(B) David Dhavan
(C) Dibankar Banerjee
(D) R. Balakrishnan
(E) None of these
Ans : (C)

26. India recently signed an agreement to import Liquified Natural Gas (LNG) from a country which is the largest LNG producer and supplier of the world. Which is that country ?
(A) Kuwait
(B) Qatar
(C) Iran
(D) Saudi Arabia
(E) None of these
Ans : (B)

27. As a measure to help countries hit by global financial meltdown the RBI has purchased notes worth US $ 10 billion in terms of Special Drawing Rights from a World Organisation/agency. Which is this agency/organization ?
(A) Federal Reserve of U.S.A.
(B) Asian Development Bank
(C) World Bank
(D) International Monetary Fund
(E) None of these
Ans : (D)

28. Which of the following is not a public sector undertaking under the Ministry of Defence, Govt. of India ?
(A) Mazagaon Dock Ltd.
(B) Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd.
(C) Bharat Heavy Electricals Ltd.
(D) Hindustan Aeronautics Ltd.
(E) Bharat Earth Movers Ltd.
Ans : (C)

29. Which of the following states won the senior National Women’s Football Tournament 2010 ?
(A) Manipur
(B) Assam
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala
(E) Delhi
Ans : (A)

30. Which of the following is not a missile developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) ?
(A) Shaurya
(B) Pinaka
(C) BrahMos
(D) Agni
(E) Nag
Ans : (A)

31. Which of the following declarations/treaties was adopted by the BRIC countries recently to promote Global Food Security ?
(A) Moscow Declaration
(B) Doha Treaty
(C) Delhi Declaration
(D) Kabul Treaty
(E) None of these
Ans : (A)

32. Which of the following statements represent(s) the main objective(s) of the revised National Health Policy–2002 of the Govt. of India ?
1. Increase Public expenditure from 0•9 per cent to 2 per cent of the GDP.
2. Setting up of Medical Grants Commission for funding new Govt. Medical and Dental colleges.
3. Mandatory two years rural posting before awarding the degree to Medical Graduates.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (E)

33. Which of the following metals is used for generation of nuclear Energy by most of the Nuclear Power Plants ?
(A) Zinc
(B) Platinum
(C) Uranium
(D) Nickel
(E) None of these
Ans : (C)

34. Indus Water Treaty is a pact on sharing of river water between India and—
(A) Bangladesh
(B) Pakistan
(C) Nepal
(D) Afghanistan
(E) Myanmar
Ans : (B)

35. The Union Cabinet recently cleared Prohibition of unfair Practices in Technical Medical Educational Institutes and Universities Bill 2010. As per the Bill which of the following will now be treated as a cognizable offence ?
(A) Accepting capitation fee from the students
(B) Running a private college
(C) Not allowing students to change their course in between
(D) Running a college without proper facilities
(E) None of these
Ans : (A)

36. Which of the following is/are considered a Renewable Source of Energy ?
1. Wind Energy
2. Solar Energy
3. Nuclear Energy
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (D)

37. Which of the following countries is not amongst the top ten in industrial production in the world during 2010 ?
(A) India
(B) Iran
(C) China
(D) France
(E) U.S.A.
Ans : (B)

38. Commonwealth Games 2010 are being organized in which of the following countries ?
(A) Australia
(B) South Africa
(C) Canada
(D) New Zealand
(E) India
Ans : (E)

39. Which of the following is not a banking related term ?
(A) Radiation
(B) Outstanding amount
(C) Benchmark Prime Lending Rate
(D) Explicit Guarantee
(E) Creditor
Ans : (A)

40. Insurance service provided by various banks is commonly known as—
(A) Investment Banking
(B) Portfolio Management
(C) Merchant Banking
(D) Bancassurance
(E) Micro Finance
Ans : (D)

41. Who amongst the following has recently taken over as the Chairman of the 19th Law Commission ?
(A) Mr. A. R. Lakshmanan
(B) Mr. P. V. Reddy
(C) Mr. Yashwant Sinha
(D) Mr. Ranjan Bharti Mittal
(E) None of these
Ans : (B)

42. Moortidevi Award is given for excellence in the field of—
(A) Classical dance
(B) Literature
(C) Classical music
(D) Cinematography
(E) Social service
Ans : (B)

43. Which of the following terms is used in the game of Cricket ?
(A) Love
(B) Tee
(C) Penalty stroke
(D) No Ball
(E) None of these
Ans : (D)

44. Which of the following awards is given by an agency of the United Nations Organization ?
(A) Normon Borloug Award
(B) Kalinga Prize
(C) Ramon Magsaysay Award
(D) Pulitzer Prize
(E) None of these
Ans : (B)

45. Which of the following countries won the Hockey World Cup 2010 ?
(A) Spain
(B) England
(C) India
(D) Australia
(E) None of these
Ans : (D)

46. Who amongst the following is the author of the English novel ‘solo’, which was given Commonwealth Writers’ Prize 2010 ?
(A) Aamer Hussain
(B) Jonathan Tel
(C) Rana Dasgupta
(D) John Torrence Tate
(E) None of these
Ans : (C)

47. Mr. Surjit Patar who was awarded Saraswati Samman recently is a well known poet of—
(A) Hindi
(B) English
(C) Punjabi
(D) Urdu
(E) Bengali
Ans : (C)

48. Which of the following is the book written by Kiran Desai ?
(A) Higher than Everest
(B) A Passage to England
(C) Affluent Society
(D) All My Yester Years
(E) The Inheritance of Loss
Ans : (E)

49. Which of the following Trophies/cups is associated with the game of Hockey ?
(A) Durand Cup
(B) Santosh Trophy
(C) Rangaswami Cup
(D) Ranji Trophy
(E) K. D. Singh Babu Trophy
Ans : (C)

50. Sandra Bullock who was awarded Oscar recently is a famous—
(A) Actress
(B) Director
(C) Music Composer
(D) Screen play writer
(E) None of these
Ans : (A)