Monday, May 31, 2010

BANK EXAMS MARKETING APTITUDE

Abbreviations that may be asked in Marketing Aptitude:


· HNI – High Networth Individual.

· EOQ – Economic Order quality.

· FDR – Fixed Deposit Receipts.

· CNP – Cardholder Not Present.

· PIN – Personal Identification Number.

· SEO – Search Engine Optimization.

· CRM – Customer Relationship Management.

· BPO – Business Process Outsourcing.

· VAT – Value Added Tax.

· IDRA – Industries Development and Regulation Act.

· MR – Marginal Revenue.

· PAN – Permanent Account Number.

· BEP – Break Even Point.

· NPA – Non Performing Assets.

· ATM – Automated Teller Machine.

· ROA – Return on Assets.

· M & A – Mergers & Acquisitions.

· SEBI – Securities Exchange Board of India.

· GDP – Gross Domestic Product.

· IPO – Initial Public Offering.

What is Viral Marketing?

Marketing by the word of the mouth, having a high pass-rate from person to person is called Viral marketing. Creating a 'buzz' in the industry is an example of viral marketing.

What is Bench Marketing?

A comparison of the business processes with competitors and improving prevailing ones is called bench marketing.

What is Drip Marketing?

The method of sending promotional items to clients is called Drip marketing.

What is Guerilla Marketing?

Unconventional marketing intended to get maximum results from minimal resources is nothing but Guerilla Marketing.

What is Social Media Marketing?

Social media marketing is marketing using online communities, social networks, blog marketing and more.

What is Direct Marketing?

Direct Marketing is a form of advertising that directly reaches to the customers on a personal basis (like phone calls, private mailings, etc) rather than traditional channel of advertising (like TV, Newspapers, etc).

Types of Direct marketing:

There are many types of direct marketing, only some important types are listed below and these are the most form of direct marketing.

i)Direct Mail Marketing: Advertising material sent directly to home and business addresses. This is the most common form of direct marketing.

ii)Telemarketing: It is the second most common form of direct marketing, in which marketers contact consumers by phone.

ii)Email Marketing: This type of marketing targets customers through their email accounts.

What is Indirect Marketing?

Indirect Marketing is the distribution of a particular product through a channel that includes one or more resellers.

Difference b/w Direct and Indirect Marketing:

Direct marketing is basically advertising your own products or services.

In the same way you might advertise for someone else is called Indirect marketing, is an increasingly popular way of doing business.

What is Internet Marketing?

Internet marketing is the marketing of products or services over the Internet.

Internet Marketing is also known as i-marketing, web-marketing, online-marketing, Search Engine Marketing (SEM) or e-Marketing.

What is Digital Marketing?

Digital Marketing is the practice of promoting products and services using all forms of digital advertising. It includes Television, Radio, Internet, mobile and any other form of digital media.

Marketing Mix:

The Marketing Mix model (also known as the 4 P's) can be used by marketers as a tool to assist in defining the marketing strategy. The idea was that if you could identify the right combination of these elements, your marketing would succeed. E. Jerome McCarthy introduced the 4 P's of Marketing as a way to describe the mix of factors required to successfully market a product.

The 4 P’s are:

· Product

· Price

· Promotion

· Place (distribution)

The 5 P’s of marketing is 4 P’s + People/Packaging/Process/etc.

The 7 P’s of marketing consists of:

· Product

· Price

· Place

· Promotion

· People

· Process

· Physical evidence.

The first 4 P's are considered the basis of any marketing process. The last 3 P's are a recent addition to the entire marketing process.

What is SWOT Analysis?

SWOT stands for Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats. SWOT analysis is a tool for auditing an organization and its environment. It is the first stage of planning and helps marketers to focus on key issues. Strengths and weaknesses are internal factors. Opportunities and threats are external factors.

What is Customer Relationship Management (CRM)?

Customer Relationship Management concerns the relationship between the organization and its customers. It is a process or methodology used to learn more about customers' needs and behaviors in order to develop stronger relationships with them.

What are the Three Levels of a Product?

· Core Product

· Actual Product

· Augmented Product

What is Market Research?

Market research is any organized effort to gather information about markets or customers. Market research is for discovering what people want, need, or believe. It can also involve discovering how they act. Once that research is completed, it can be used to determine how to market your product.

What is Market Information?

To know the prices of the different commodities in the market, as well as the supply and demand situation.

What is Market Segmentation?

The division of a market into different homogeneous groups of consumers is known as market segmentation. The purpose for segmenting a market is to allow your marketing program to focus on the subset of prospects that are "most likely" to purchase your offering. If done properly this will help to insure the highest return for your marketing expenditures.

What is Branding?

The essence of a product, its quality and competitiveness displayed in the form of letters, symbols and colours is known as branding.

What is Marketing?

The process of planning and executing the concepts, pricing, promotion and distribution of ideas/goods/services to satisfy individual's/organizational goals is called marketing.

Saturday, May 29, 2010

SBI CLERKS EXAM 2009

SBI - Clerk  Exam 2009
Reasoning
1. If it is possible to make only one meaningful word with the Third, Seventh, Eighth and Tenth
letters of the word COMPATIBILITY, which of the following would be the last letter of that word
? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word can be
formed, give your answer as ‘Y’.
(A) I
(B) B
(C) L
(D) X
(E) Y
Ans : (B)
2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that
does not belong to that group ?
(A) Stem
(B) Tree
(C) Root
(D) Branch
(E) Leaf
Ans : (B)
3. How many meaningful three letter English words can be formed with the letters AER, using
each letter only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four
Ans : (D)
4. In a certain code FINE is written HGPC.
How is SLIT written in that code ?
(A) UTGR
(B) UTKR
(C) TUGR
(D) RUGT
(E) None of these
Ans : (E)
5. If ‘Apple’ is called ‘Orange’, ‘Orange’ is called ‘Peach’, ‘Peach’ is called ‘Potato’, ‘Potato’ is
called ‘Banana’, ‘Banana’ is called ‘Papaya’ and ‘Papaya’ is called ‘Guava’, which of the following
grows underground ?
(A) Potato
(B) Guava
(C) Apple
(D) Banana
(E) None of these
Ans : (D)
6. If the digits in the number 86435192 are arranged in ascending order, what will be the
difference between the digits which are second from the right and fourth from the left in the
new arrangement ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) None
Ans : (D)
7. Each vowel of the word ADJECTIVE is substituted with the next letter of the English
alphabetical series, and each consonant is substituted with the letter preceding it. How many
vowels are present in the new arrangement ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)
8. If in a certain language LATE is coded as 8&4$ and HIRE is coded as 7*3$ then how will HAIL
be coded in the same language ?
(A) 7&8*
(B) &7*8
(C) 7*&8
(D) 7&*8
(E) None of these
Ans : (D)
9. How many such pairs of letters are there in word ENGLISH, each of which has as many letters
between its two letters as there are between them in the English alphabets ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (E)
10. In a certain code ‘na pa ka so’ means ‘birds fly very high’, ‘ri so la pa’ means ‘birds are very
beautiful’ and ‘ti me ka bo’ means ‘the parrots could fly’. Which of the following is the code for
‘high’ in that language ?
(A) na
(B) ka
(C) bo
(D) so
(E) None of these
Ans : (A)
Directions—(Q. 11–15) In each of the questions below are given three statements followed by
two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if
they seem to be at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then
decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding
commonly known facts.
Read the statements and the conclusions which follow it and
Give answer—
(A) if only conclusion I is true.
(B) if only conclusion II is true.
(C) if either conclusion I or conclusion II is true.
(D) if neither conclusion I nor conclusion II is true
(E) if both conclusions I and II are true.
11. Statements : All stars are suns.
Some suns are planets.
All planets are satellites.
Conclusions :
I. Some satellites are stars.
II. No star is a satellite.
Ans : (C)
12. Statements : All fishes are birds.
All birds are rats.
All rats are cows.
Conclusions :
I. All birds are cows
II. All rats are fishes
Ans : (A)
13. Statements : All curtains are rods.
Some rods are sheets.
Some sheets are pillows.
Conclusions :
I. Some pillows are rods.
II. Some rods are curtains.
Ans : (B)
14. Statements : Some walls are windows.
Some windows are doors.
All doors are roofs.
Conclusions :
I. Some doors are walls.
II. No roof is a window.
Ans : (D)
15. Statements : All switches are plugs.
Some plugs are bulbs.
All bulbs are sockets.
Conclusions :
I. Some sockets are plugs.
II. Some plugs are switches.
Ans : (E)
Directions—(Q. 16–20) Study the sets of numbers given below and answer the questions, which
follow :
489 - 541 - 654 - 953 - 983
16. If in each number, the first and the last digits are interchanged, which of the following will be
the second highest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (C)
17. If in each number, all the three digits are arranged in ascending order, which of the following
will be the lowest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (B)
18. Which of the following numbers will be obtained if the first digit of lowest number is
subtracted from the second digit of highest number after adding one to each of the numbers ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)
19. If five is subtracted from each of the numbers, which of the following numbers will be the
difference between the second digit of second highest number and the second digit of the highest number ?
(A) Zero
(B) 3
(C) 1
(D) 4
(E) 2
Ans : (B)
20. If in each number the first and the second digits are interchanged, which will be the third
highest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (D)
Directions—(Q. 21–25) Read the following information carefully and answer the questions,
which follow :
‘A – B’ means ‘A is father of B’
‘A + B’ means ‘A is daughter of B’
‘A ÷ B’ means ‘A is son of B’
‘A × B’ means ‘A is wife of B’
21. Which of the following means P is grandson of S ?
(A) P + Q – S
(B) P ÷ Q × S
(C) P ÷ Q + S
(D) P × Q ÷ S
(E) None of these
Ans : (C)
22. How is P related to T in the expression ‘P + S – T’ ?
(A) Sister
(B) Wife
(C) Son
(D) Daughter
(E) None of these
Ans : (A)
23. In the expression ‘P + Q × T’ how is T related to P ?
(A) Mother
(B) Father
(C) Son
(D) Brother
(E) None of these
Ans : (B)
24. Which of the following means T is wife of P ?
(A) P × S ÷ T
(B) P ÷ S × T
(C) P – S ÷ T
(D) P + T ÷ S
(E) None of these
Ans : (E)
25. In the expression ‘P × Q – T’ how is T related to P ?
(A) Daughter
(B) Sister
(C) Mother
(D) Can’t be determined
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 26–30) In each of these questions a group of letters is given followed by four
combinations of number/symbol lettered (A), (B), (C) & (D). Letters are to be coded as per the
scheme and conditions given below. You have to find out the serial letter of the combination,
which represents the letter group. Serial letter of that combination is your answer. If none of the
combinations is correct, your answer is (E) i.e. None of these :
Letters# Q M S I N G D K A L P R B J E
Number/ Symbol# 7 @ 4 # % $ 6 1 2 £ 5 * 9 8 3
Conditions :
(i) If the first letter is a consonant and the last a vowel, both are to be coded as the code of the
vowel.
(ii) If the first letter is a vowel and the last a consonant, the codes for the first and the last are to
be interchanged.
(iii) If no vowel is present in the group of letters, the second and the fifth letters are to be coded
as ©.
26. BKGQJN
(A) 9©$7©%
(B) ©9$7%©
(C) 91$78%
(D) %1$789
(E) None of these
Ans : (A)
27. IJBRLG
(A) #89*£$
(B) #89*£#
(C) $89*£#
(D) $89*£$
(E) None of these
Ans : (C)
28. BARNIS
(A) 92*#%4
(B) 924#*%
(C) 92*#%9
(D) 42*#%4
(E) None of these
Ans : (E)
29. EGAKRL
(A) #£$21*
(B) £$21*3
(C) £$21*#
(D) #£$21#
(E) None of these
Ans : (B)
30. DMBNIA
(A) 6@9%#2
(B) 2@9%#6
(C) 2@9%#2
(D) 2©9%#2
(E) None of these
Ans : (C)
Directions—(Q. 31–35) Study the following information carefully to answer these questions.
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H work for three different companies namely X, Y and Z. Not
more than three persons work for a company. There are only two ladies in the group who have
different specializations and work for different companies. Of the group of friends, two have
specialization in each HR, Finance and Marketing. One member is an engineer and one is a
doctor. H is an HR specialist and works with a Marketing specialist B who does not work for
company Y. C is an engineer and his sister works in company Z. D is a specialist in HR working in
company X while her friend G is a finance specialist and works for company Z. No two persons
having the same specialization work together. Marketing specialist F works for company Y and
his friend A who is a Finance expert works for company X in which only two specialists work. No
lady is a marketing specialist or a doctor.
31. For which of the following companies does C work ?
(A) Y
(B) X
(C) Z
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (A)
32. Which of the following represents the pair working in the same company ?
(A) D and C
(B) A and B
(C) A and E
(D) H and F
(E) None of these
Ans : (E)
33. Which of the following combination is correct ?
(A) C–Z-Engineer
(B) E–X–Doctor
(C) H–X–HR
(D) C–Y–Engineer
(E) None of these
Ans : (D)
34. Who amongst the friends is a doctor ?
(A) H
(B) E
(C) C
(D) Either E or C
(E) None of these
Ans : (B)
35. Which of the following pairs represents the two ladies in the group ?
(A) A and D
(B) B and D
(C) D and G
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (C)
Directions—(Q. 36–40) In each of the questions given below which one of the five answer
figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were
continued ?



Ans : 36. (C) 37. (E) 38. (D) 39. (A) 40. (D)

Quantitative Aptitude

Directions—(Q. 1–6) What should come in place of the question mark (?) in the
following questions ?
1. 196 × 948 ÷ 158 = ?
(A) 1156
(B) 1200
(C) 1188
(D) 1176
(E) None of these
Ans : (D)
2. (786 × 64) ÷ 48 = ?
(A) 1050
(B) 1024
(C) 1048
(D) 1036
(E) None of these
Ans : (C)
3. 3·5 + 11·25 × 4·5 – 32·5 = ?
(A) 18·275
(B) 21·625
(C) 32·375
(D) 25·45
(E) None of these
Ans : (B)
4. (2640 ÷ 48) × (2240 ÷ 35) = ?
(A) 3520
(B) 3515
(C) 3495
(D) 3490
(E) None of these
Ans : (A)
5. 7414 + 3698 + 1257 + 1869 = ?
(A) 14328
(B) 14438
(C) 13428
(D) 13248
(E) None of these
Ans : (E)
6. (98360 + 25845 – 36540) ÷ 2500 = ?
(A) 36·585
(B) 30·082
(C) 32·085
(D) 35·066
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 7–11) What should come in place of the question mark (?) in the
following number series ?
7. 1, 9, 25, 49, ?, 169
(A) 100
(B) 64
(C) 81
(D) 121
(E) None of these
Ans : (D)
8. 3, 23, 43, ?, 83, 103
(A) 33
(B) 53
(C) 63
(D) 73
(E) None of these
Ans : (C)
9. 748, 737, 715, 682, 638, ?
(A) 594
(B) 572
(C) 581
(D) 563
(E) None of these
Ans : (E)
10. 121, 117, 108, 92, 67, ?
(A) 31
(B) 29
(C) 41
(D) 37
(E) None of these
Ans : (A)
11. 50, 26, 14, ?, 5, 3·5
(A) 6
(B) 8
(C) 10
(D) 12
(E) None of these
Ans : (B)
12. The ratio of ducks and frogs in a pond is 37 : 39 respectively. The average number of ducks and frogs in the pond is 152. What is the number of frogs in the pond ?
(A) 148
(B) 152
(C) 156
(D) 144
(E) None of these
Ans : (C)
13. The number of employees in Companies A, B and C are in a rtio of 4 : 5 : 6 respectively. If the number of employees in the three Companies is increased by 25%, 30% and 50% respectively, what will be the new ratio of employees working in Companies A, B and C respectively ?
(A) 13 : 10 : 18
(B) 10 : 13 : 17
(C) 13 : 15 : 18
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (E)
14. The average of five positive numbers is 213. The average of the first two numbers is 233·5 and the average of last two numbers is 271. What is the third number ?
(A) 64
(B) 56
(C) 106
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (B)
15. Sonali invests 15% of her monthly salary in insurance policies. She spends 55% of her monthly salary in shopping and on household expenses. She saves the remaining amount of Rs. 12,750. What is Sonali’s monthly income ?
(A) Rs. 42,500
(B) Rs. 38,800
(C) Rs. 40,000
(D) Rs. 35,500
(E) None of these
Ans : (A)
16. In how many different ways can the letters of the word ‘ARISE’ be arranged ?
(A) 90
(B) 60
(C) 180
(D) 120
(E) None of these
Ans : (D)
17. What approximate amount of compound interest can be obtaied on an amount of Rs. 9650 at the rate of 6 p.c.p.a. at the end of 3 years ?
(A) Rs. 1737
(B) Rs. 1920
(C) Rs. 1720
(D) Rs. 1860
(E) Rs. 1843
Ans : (E)
18. A milkman sells 120 litres of milk for Rs. 3360 and he sells 240 litres of milk for Rs. 6120. How much concession does the trader give per litre of milk, when he sells 240
litres of milk ?
(A) Rs. 2
(B) Rs. 3·5
(C) Rs. 2·5
(D) Rs. 1·5
(E) None of these
Ans : (C)
19. When 3626 is divided by the square of a number and the answer so obtained ismultiplied by 32, the final answer obtained is 2368. What is the number ?
(A) 7
(B) 36
(C) 49
(D) 6
(E) None of these
Ans : (A)
20. The sum of the two digits of a two digit number is 14. The difference between the first digit and the second digit of the two digit number is 2. What is the product of the two digits of the two digit number ?
(A) 56
(B) 48
(C) 45
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (B)
21. A car runs at the speed of 50 kms per hour when not serviced and runs at 60 kms/hr. when serviced. After servicing the car covers a certain distance in 6 hours. How much time will the car take to cover the same distance when not serviced ?
(A) 8·2 hours
(B) 6·5 hours
(C) 8 hours
(D) 7·2 hours
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 22–24) What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
(You are not expected to calculate the exact value.)
22. (4863 + 1174 + 2829) ÷ 756 = ?
(A) 18
(B) 16
(C) 12
(D) 9
(E) 22
Ans : (C)
23. 37·35 + 13·064 × 3·46 = ?
(A) 89
(B) 83
(C) 76
(D) 79
(E) 85
Ans : (B)
24. 54 × 746 ÷ 32 = ?
(A) 1259
(B) 1268
(C) 1196
(D) 1248
(E) 1236
Ans : (A)


Marketing Aptitude/Computer Knowledge


1. A keyboard is this kind of device—
(A) black
(B) input
(C) output
(D) word Processing
(E) None of these
Ans : (B)
2. IT stands for—
(A) information Technology
(B) integrated Technology
(C) intelligent Technology
(D) interesting Technology
(E) None of these
Ans : (A)
3. Which of the following refers to the fastest, biggest and most expensive computers ?
(A) Personal Computers
(B) Supercomputers
(C) Laptops
(D) Notebooks
(E) None of these
Ans : (B)
4. A collection of related information sorted and dealt with as a unit is a—
(A) disk
(B) data
(C) file
(D) floppy
(E) None of these
Ans : (C)
5. The process of a computer receiving information from a server on the Internet is known as—
(A) pulling
(B) pushing
(C) downloading
(D) transferring
(E) None of these
Ans : (C)
6. Which part of the computer helps to store information ?
(A) Disk drive
(B) Keyboard
(C) Monitor
(D) Printer
(E) None of these
Ans : (A)
7. ………………is the process of carrying out commands.
(A) Fetching
(B) Storing
(C) Executing
(D) Decoding
(E) None of these
Ans : (C)
8. The role of a………generally is to determine a buyer’s needs and match it to the correct hardware and software.
(A) computer Scientist
(B) computer sales representative
(C) computer consultant
(D) corporate trainer
(E) None of these
Ans : (B)
9. Which of the following groups consist of only output devices ?
(A) Scanner, Printer, Monitor
(B) Keyboard, Printer, Monitor
(C) Mouse, Printer, Monitor
(D) Plotter, Printer, Monitor
(E) None of these
Ans : (D)
10. The rectangular area of the screen that displays a program, data, and/or information is a—
(A) title bar
(B) button
(C) dialog box
(D) window
(E) None of these
Ans : (D)
11. A(n)………contains commands that can be selected.
(A) pointer
(B) menu
(C) icon
(D) button
(E) None of these
Ans : (B)
12. An error is also known as—
(A) bug
(B) debug
(C) cursor
(D) icon
(E) None of these
Ans : (A)
13. Arithmetic Operations—
(A) involve matching one data item to another to determine if the first item is greater than, equal to, or less than the other item
(B) sort data items according to standard, predefined criteria in ascending order or descending order
(C) use conditions with operators such as AND, OR and NOT
(D) include addition, subtraction, multiplication and division
(E) None of these
Ans : (D)
14. Sending an e-mail is similar to—
(A) picturing an event
(B) narrating a story
(C) writing a letter
(D) creating a drawing
(E) None of these
Ans : (C)
15. Promotion in Marketing means—
(A) passing an examination
(B) elevation from one grade to another
(C) selling the products through various means
(D) selling the product in specific areas
(E) None of these
Ans : (C)
16. Microsoft Word is an example of—
(A) an operating system
(B) a processing device
(C) application software
(D) an input device
(E) None of these
Ans : (B)
17. Sources of Sales Leads are—
(A) Data Mining
(B) Market Research
(C) Media Outlets
(D) Promotional Programs
(E) All of these
Ans : (E)
18. Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as—
(A) storage
(B) output
(C) input
(D) information
(E) None of these
Ans : (A)
19. Which part of the computer displays the work done ?
(A) RAM
(B) printer
(C) monitor
(D) ROM
(E) None of these
Ans : (C)
20. One of the methods for Market Monitoring is—
(A) to watch TV serials
(B) to discuss with other sales persons
(C) to monitor media outlets
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (C)
21. Market Expansion means—
(A) hiring more staff
(B) firing more staff
(C) buying more products
(D) buying more companies
(E) None of these
Ans : (E)
22. A series of instructions that tells a computer what to do and how to do it is called a—
(A) program
(B) command
(C) user response
(D) processor
(E) None of these
Ans : (A)
23. Effective marketing helps in—
(A) developing new products
(B) creating a competitive environment
(C) building demand for products
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)
24. Which is the part of a computer that one can touch and feel ?
(A) Hardware
(B) Software
(C) Programs
(D) Output
(E) None of these
Ans : (A)
25. A Call in Marketing means—
(A) to phone the customers
(B) to visit the customers
(C) to visit the marketing site
(D) to call on prospective customers
(E) None of these
Ans : (D)
26. Delivery Channel means—
(A) maternity wards
(B) handing over the products to the buyers
(C) places where products are made available to the buyers
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (C)
27. Processing involves—
(A) inputting data into a computer system
(B) transforming input into output
(C) displaying output in a useful manner
(D) providing relevant answers
(E) None of these
Ans : (B)
28. One of the following is a target group for the marketing of Internet Banking.
(A) All the customers
(B) All the educated customers
(C) All the computer educated customers
(D) Only creditors
(E) All of these
Ans : (C)
29. Innovation mean—
(A) Product Designing
(B) New ideas
(C) Impulse
(D) Both (A) and (B)
(E) None of these
Ans : (D)
30. One of the following is a target group for the marketing of educational loan.
(A) All the customers
(B) Students
(C) Only poor students
(D) Students having promising educational track record
(E) All of these
Ans : (B)
31. Service after sale is not the function of—
(A) Marketing staff
(B) Seller
(C) Director of the company
(D) Employees of the company
(E) All of the above are wrong
Ans : (A)
32. If done through………the rural marketing would be more effective.
(A) fairs
(B) village fairs
(C) door to door campaign
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (B)
33. Market Survey means—
(A) Market Research
(B) Market Planning
(C) Marketing Strategies
(D) Market Monitering
(E) All of these
Ans : (A)
34. ………can be done through digital Banking ?
(A) Mobile phone
(B) Internet
(C) Telephone
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (A)
35. A good seller should have the following quality/qualities ?
(A) Devotion to the work
(B) Submissive
(C) Sympathy
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)
36. The rural marketing is not required because—
(A) rural people do not understand marketing
(B) its not practical from the cost point of view
(C) it is sheer wastage of time
(D) All are wrong
(E) All are correct
Ans : (D)
37. Planned-cost service means—
(A) Costly products
(B) Extra profit on the same cost
(C) Extra work by seller
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (B)
38. Internet marketing means—
(A) Self-marketing
(B) Core Groups monitering
(C) Employees marketing
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (E)
39. The aim of successful marketing is—
(A) to increase the sale
(B) to increase the profit
(C) to increase the output of sellers
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)
40. The networking becomes……through networking.
(A) very difficult
(B) dull
(C) easy
(D) has no role in marketing
(E) None of these
Ans : (C)

General English

Directions—(Q. 1–12) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Keshava, the washerman had a donkey. They worked together all day, and Keshava would pour out his heart to the doneky. One day, Keshava was walking home with the donkey when he felt tired. He tied the donkey to a tree and sat down to rest for a while, near a school. A window was
open, and through it, a teacher could be heard scolding the students. ‘Here I am, trying to turn you donkeys into human beings, but you just won’t study !’ As soon as Keshava heard these words, his ears pricked up. A man who could actually turn donkeys into humans ! This was the answer to his prayers. Impatiently, he waited for school to be over that day. when everyone had gone home, and only the teacher remained behind to check some papers, Keshava entered the classroom.
‘How can I help you ?’ asked the teacher. Keshava scratched his head and said, ‘I heard what you said to the children. This donkey is my companion. If you made it human, we could have such good times together.’ The teacher decided to trick Keshava. He pretended to think for a while and then said, ‘Give me six months and it will cost you a thousand rupees.’ The washerman agreed and rushed home to get the money. He then left the donkey in the teacher’s care.
After the six months were up, Keshava went to the teacher. The teacher had been using the donkey for his own work. Not wanting to give it up, he said, ‘Oh, your donkey became so clever that it ran away. He is the headman of the next village.’ When Keshava reached the next village
he found the village elders sitting under a tree, discussing serious problems. How surprised they were when Keshava marched up to the headman, grabbed his arm and said, ‘How dare you ? You think you are so clever that you ran away ? Come home at once !’
The headman understood someone had played a trick on Keshava. ‘I am not your donkey !’ he said. ‘Go find the sage in the forest.’ Keshava found the sage sitting under a tree with his eyes closed, deep in meditation. He crept up and grabbed the sage’s beard. ‘Come back home now !’
he shouted. The startled sage somehow calmed Keshava. When he heard what had happened, he had a good laugh. Then he told the washerman kindly, ‘The teacher made a fool of you. Your donkey must be still with him. Go and take it back from him. Try to make some real friends, who
will talk with you and share your troubles. A donkey will never be able to do that !’ Keshava returned home later that day with his donkey, sadder and wiser.
1. Which of the following can be said about the teacher ?
(A) He had the ability to transform animals into human beings
(B) He took advantage of Keshava’s simple nature
(C) He had plotted with the village headman to cheat Keshava
(D) He enjoyed teaching children though he was poorly paid
(E) He was honest and used Keshava’s money to care for the donkey
Ans : (B)
2. Why did Keshava talk to his donkey while working ?
(A) He wanted to practise his communication skills because he wanted to make friends
(B) To entertain himself because he found his work monotonous
(C) The donkey helped him to find answers to his problems
(D) He regarded the doneky as his friend and confided in him
(E) He believed the donkey to be a human being in disguise
Ans : (E)
3. How did Keshava get his donkey back ?
(A) He threatened to take the teacher to the village elders
(B) The sage forced the teacher to release the donkey
(C) He asked the village headman for help
(D) The teacher returned it on learning that Keshava had learnt his lesson
(E) None of these
Ans : (E)
4. Which of the following is NOT true in the context of the passage?
(a) The donkey was over burdened by the teacher.
(b) The teacher was cunning by nature.
(c) The sage laughed at Keshava and treated him unkindly.
(A) Both (a) & (c)
(B) Both (b) & (c)
(C) Only (b)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (A)
5. Why was Keshava keen to meet the teacher one day ?
(A) Keshava wanted to ask the teacher how to make his donkey a better companion
(B) He wanted to learn more prayers as he was devout
(C) He had been reliably informed that the teacher had changed donkeys into human beings
(D) He heeded the teacher’s words of advice and wanted to study
(E) None of these
Ans : (A)
6. Why did Keshava interrupt the discussion among the village elders ?
(A) He did not agree with their views on different issues
(B) To confront the headman who had cheated him out of one thousand rupees
(C) He wanted them to get justice for him
(D) He was looking for the donkey and wanted to ask for directions
(E) None of these
Ans : (E)
7. What made Keshava pull the sage’s beard ?
(A) He wanted to wake up the sage who was a sleep under the tree
(B) The headman requested him to move the sage from under the tree
(C) He wanted the sage to explain what had happened to the donkey
(D) He misunderstood the village headman and took the sage to be his donkey
(E) None of these
Ans : (D)
8. Why did the teacher ask Keshava to leave the donkey with him for six months ?
(a) He realised that the donkey would require a lot of training.
(b) To reduce Keshava’s dependence on the donkey.
(c) He wanted to rescue the donkey from Keshava who did not know to treat the donkey
properly.
(A) None
(B) Only (b)
(C) Both (a) & (b)
(D) Only (c)
(E) None of these
Ans : (A)
Directions—(Q. 9–10) Choose the word which is MOST SIMILAR in MEANING to the word printed in bold as used in the passage.
9. trick
(A) joke
(B) skill
(C) mislead
(D) technique
(E) lunny
Ans : (C)
10. remained
(A) pending
(B) waited
(C) lasted
(D) survived
(E) continued
Ans : (D)
Directions—(Q. 11–12) Choose the word which is MOST OPPOSITE in MEANING to the word printed in bold as used in the passage.
11. real
(A) false
(B) imitated
(C) dishonest
(D) imagine
(E) genuine
Ans : (A)
12. deep
(A) low
(B) distracted
(C) flat
(D) awake
(E) sleep
Ans : (B)
Directions—(Q. 13–17) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as it is given and ‘No Correction is Required’, mark (E) as the answer.
13. The company has set up a foundation which helps students who do not have the necessary
funds to study ahead.
(A) further to study
(B) of studying more
(C) to study onward
(D) for higher studies
(E) No Correction Required
Ans : (D)
14. If this land is used to cultivate crops it will be additionally source of income for the villagers.
(A) a source of additional
(B) an additionally source
(C) an additional source
(D) additionally the source
(E) No Correction Required
Ans : (C)
15. Belonged to this cadre, you are eligible for facilities such as free air travel and
accommodation.
(A) since you belong to
(B) whoever belongs
(C) for belonging to
(D) to belong in
(E) No Correction Required
Ans : (A)
16. The bank has hired a consultant who will look into any issues which arise during the merger.
(A) is looking over
(B) will be looked after
(C) will look out
(D) looks down on
(E) No Correction Required
Ans : (E)
17. I had severe doubts about if I successfully run a company, but my father encouraged me.
(A) if I am successful in
(B) how should I successfully
(C) whether I could successfully
(D) that I would succeed to
(E) No Correction Required
Ans : (C)
Directions—(Q. 18–22) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word
which is wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e. ‘All Correct’ as your answer.
18. RBI has attempted (A) to spend (B) financial (C) awareness (D) through this programme. All Correct (E)
Ans : (B)
19. In order to succeed (A) it is crucial (B) for an organisation to constantly (C) improve. (D) All Correct (E)
Ans : (E)
20. With some assistance (A) from her son she was enable (B) to settle (C) her debts (D) on time. All Correct (E)
Ans : (B)
21. Though the government initiated (A) a large sum (B) of money in the scheme (C) it was a failure. (D) All Correct (E)
Ans : (A)
22. We have prepared a detailed (A) report giving various (B) solutions (C) to resort (D) the problem. All Correct (E)
Ans : (D)
Directions—(Q. 23–27) Rearrange the following six sentences (a), (b), (c), (d), (e) and (f) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(a) I was pleased by their reaction.
(b) Writing my speech was easy, but I was unsure if I could motivate the employees to donate to
those affected by the earthquake.
(c) Instead of throwing out their unusable articles, they had transferred them to my office in the name of donations.
(d) When a reputed company invited me to deliver a lecture on Corporate Social Responsibility, I agreed.
(e) It was an affluent company and the well dressed employees who met me afterwards promised to send lots of donations to my office.
(f) What I saw however when I opened the bags of ‘donations’ they had sent shocked me.
23. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) (b)
(B) (c)
(C) (d)
(D) (e)
(E) (f)
Ans : (A)
24. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (E)
25. Which of the following should be t h e FOURTH sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (A)
26. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?
(A) (b)
(B) (c)
(C) (d)
(D) (e)
(E) (f)
Ans : (B)
27. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (D)
Directions—(Q. 28–32) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E).
(Ignore errors of punctuation, if any.)
28. He has travelled (A) / all over the world (B) / yet he speaks (C) / several languages fluently. (D) No error (E)
Ans : (C)
29. A successful company is (A) / any that makes a good (B) / profit and provides (C) / high returns to its shareholders. (D) No error (E)
Ans : (B)
30. The agreement on (A) / which all of us have (B) / worked so hard will (C) / be sign tomorrow.(D) No error (E)
Ans : (D)
31. It is necessarily to maintain (A) / a record of all transactions (B) / in case the auditors (C) /want to see it. (D) No error (E)
Ans : (A)
32. Very few young trainees (A) / willingly undertake (B) / a posting to a branch (C) / located in a rural area. (D) No error (E)
Ans : (E)
Directions—(Q. 33–40) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each
case.
Today, twenty-two years after the bank …(33)…, it has over a thousand branches all over the country and the staff …(34)… about twentythree lakh borrowers. We decided to operate …(35)… from conventional banks who would ask their clients to come to their office. Many people in rural areas found this …(36)…. Our bank is therefore based on the …(37)… that people should not come to the bank but that the bank should go to the people. Our loans are also …(38)… we give them for activities from candle making to tyre repair. We also keep …(39)… checks on the borrower through weekly visits. We do this to make certain that the family of the borrower is
…(40)… from the loan.
33. (A) origin
(B) commence
(C) existed
(D) began
(E) inaugurated
Ans : (E)
34. (A) assemble
(B) cope
(C) interact
(D) deal
(E) handle
Ans : (E)
35. (A) differently
(B) similar
(C) reverse
(D) opposite
(E) identically
Ans : (A)
36. (A) worried
(B) upset
(C) panicking
(D) anxious
(E) threatening
Ans : (D)
37. (A) principle
(B) discipline
(C) opportunity
(D) chance
(E) advantage
Ans : (A)
38. (A) worth
(B) vary
(C) disburse
(D) contrast
(E) diver
Ans : (B)
39. (A) consistently
(B) regular
(C) often
(D) frequently
(E) daily
Ans : (B)
40. (A) benefiting
(B) serving
(C) welfare
(D) obliged
(E) progress
Ans : (A)

General Awareness

1. Which of the following States will soon have its first Civil Airports ?
(A) Jammu & Kashmir
(B) Maharashtra
(C) Assam
(D) Meghalaya
(E) Sikkim
Ans : (E)
2. Who amongst the following made the 41st Test Century of his career recently ?
(A) Saurav Ganguly
(B) V. V. S. Laxman
(C) Rahul Dravid
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
Ans : (D)
3. Which of the following was/were the objective(s) of the Mission Chandrayaan 1 ?
(a) Preparing dimensional atlas of the lunar surface.
(b) Chemical Mapping of the entire lunar surface.
(c) Locating minerals in the soil of the moon.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (D)
4. Which of the following States introduced a high tech foodgrain rationing system to ensure timely supply of the foodgrains to people living below poverty line ?
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Delhi
(D) West Bengal
(E) Karnataka
Ans : (E)
5. Which of the following is NOT a part of India’s Money Market ?
(A) Bill Markets
(B) Call Money Market
(C) Banks
(D) Mutual Funds
(E) Indian Gold Council
Ans : (E)
6. Which of the following is the objective of the project ‘Bhoomi Keralam’ launched by the State Govt. ?
(A) To conduct a survey of the land
(B) To bring those people back who have left the State and settled in other States
(C) To provide financial security to farmers who are in distress
(D) To identify those tribals who need jobs or financial assistance
(E) None of these
Ans : (A)
7. Which of the following countries adopted its new constitution recently ?
(A) Russia
(B) Equadore
(C) South Korea
(D) North Korea
(E) None of these
Ans : (B)
8. Which of the following awards was given to Pt. Bhimsen Joshi recently (2008) ?
(A) Padma Bhushan
(B) Sangit Natak Academy Award
(C) Maharashtra Bhushan
(D) Karnataka Ratna
(E) Bharat Ratna
Ans : (E)
9. Which of the following States got its first Rail link recently ?
(A) Haryana
(B) Arunachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Manipur
(E) Jammu & Kashmir
Ans : (E)
10. Barack Hussain Obama belongs to which of the following political parties ?
(A) Republican
(B) Democratic
(C) Labour
(D) American National Congress
(E) None of these
Ans : (B)
11. Which of the following is/are NOT the features of India’s Foreign Trade policy (2004 to 2009)?
(a) To double India’s percentage share of global trade from present 0·7 per cent to 1·5 per cent by 2009.
(b) Simplifying the procedures and bringing down the cost.
(c) Make SAARC countries India’s most preferred foreign trade partners by 2009.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) Only (a) & (c)
Ans : (C)
12. Stephen Harper whose name was in news recently is the ……….
(A) President of Canada
(B) Prime Minister of Canada
(C) President of Italy
(D) Prime Minister of Switzerland
(E) Foreign Minister of U.S.A.
Ans : (B)
13. Which of the following is NOT a fertilizer product ?
(A) Urea
(B) Murate of Potash
(C) Di Amonium Phosphate
(D) Calcium Carbonate
(E) All are fertilizers
Ans : (E)
14. A Rs. 35,000 crore JSW Steel Plant project was inaugurated in West Bengal recently. The project is setup / developed in ……….
(A) Singur
(B) Nandigram
(C) Salboni
(D) Malda
(E) Joynagar
Ans : (C)
15. Which of the following State Govts. Has announced that it will provide a special package of incentives to Employment Intensive Industries ?
(A) Punjab
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
(E) Bihar
Ans : (C)
16. Which of the following nations has decided to increase its co-operation in the field of energy with India ?
(A) Russia
(B) China
(C) Bangladesh
(D) Nepal
(E) Japan
Ans : (A)
17. Which of the following services is NOT provided by the post offices in India ?
(A) Savings Bank Scheme
(B) Retailing of Mutual Funds
(C) Sale of stamp Papers (Judicial)
(D) Issuance of Demand Drafts
(E) Life Insurance cover
Ans : (D)
18. Mohammed Anni Nasheed is the newly elected President of ……….
(A) Fiji
(B) Maldives
(C) Iraq
(D) Iran
(E) None of these
Ans : (B)
19. Who amongst the following is the winner of the Nobel Prize for Literature 2008 ?
(A) Jean Marie Gustave Le Clezio
(B) Martti Ahtisaari
(C) Yoichiro Nambu
(D) Francoise Barre Sinoussi
(E) None of these
Ans : (A)
20. A national level commission of India has asked about twenty States to set up which of the following commissions in their States as early as possible ?
(A) Farmers Commission
(B) Women Commission
(C) Child Welfare Commission
(D) Law Commission
(E) None of these
Ans : (D)
21. Which of the following is/are the measure(s) taken by the Reserve Bank of India (RBI) to ease the liquidity crunch in the country ?
(a) Cut in Cash Reserve Ratio and Statutory Liquidity Ratio.
(b) Increase the flow of foreign direct investment.
(c) Supply of additional currency notes in the market.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (A)
22. The third India Brazil and South Africa (IBSA) Summit took place in which of the following dies recently ?
(A) Brazilia
(B) New Delhi
(C) Suncity
(D) Salvador
(E) Durban
Ans : (B)
23. Which of the following States has dcided to set up Arsenic Removal Plants in all the districts of the State to enable itself to provide arsenic free drinking water to all the people by 2010-11 ?
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) West Bengal
(D) Orissa
(E) Maharashtra
Ans : (C)
24. Who amongst the following is the author of the book ‘The Exile’ ?
(A) B. G. Verghese
(B) Philip Roth
(C) Aravind Adiga
(D) Navtej Saran
(E) None of these
Ans : (D)
25. Which of the following programmes is being implemented in all the districts of the country ?
(A) Sarva Shiksha Abhiyan
(B) Navodaya Vidhyalay
(C) Ultra Mega Power Project
(D) Rajiv Gandhi Grameen Vidyuthikara Yojana
(E) None of these
Ans : (A)
26. The Govt. of India decided to provide a bonus price of Rs. 50 per quintal on which of the following products over and above its minimum support price of Rs. 850 per quintal ?
(A) Wheat
(B) Paddy
(C) Sugarcane
(D) Cotton
(E) None of these
Ans : (B)
27. Who amongst the following is the author of the book ‘The Namesake’ ?
(A) Vikram Seth
(B) V. S. Naipaul
(C) Arun Bhagat
(D) Anita Desai
(E) Jhumpa Lahiri
Ans : (E)
28. Besides USA India has signed Nuclear Agreement with which of the following countries and is named as ‘Co-operation Agreement for Peaceful uses of Nuclear Energy’ ?
(A) Italy
(B) Germany
(C) France
(D) Canada
(E) Australia
Ans : (C)
29. Tzipi Livini whose name was in news recently is from which of the following countries ?
(A) Singapore
(B) South Korea
(C) Austria
(D) Israel
(E) None of these
Ans : (D)
30. World Ozone day is observed on ……….
(A) 16th September
(B) 16th October
(C) 16th November
(D) 26th September
(E) 26th October
Ans : (A)
31. Which of the following is NOT a Govt. Sponsored organization ?
(A) Small Industries Development Bank of India
(B) NABARD
(C) National Housing Bank
(D) ICICI Bank
(E) All are Govt. sponsored
Ans : (D)
32. ‘Merdeka Cup’ is associated with the game of ……….
(A) Badminton
(B) Football
(C) Hockey
(D) Golf
(E) Tennis
Ans : (B)
33. India’s Space Rocket Launching Centre is in ……….
(A) Portblair
(B) Hassan
(C) Tirupati
(D) Kochi
(E) Sri Harikota
Ans : (E)
34. The National Games scheduled in 2011 will be organized in ……….
(A) Bengaluru
(B) Goa
(C) Kolkata
(D) Kochi
(E) Jaipur
Ans : (B)
35. Which of the followiing diseases is not covered under Integrated Disease Surveillance project ?
(A) Cholera
(B) Tuberculosis
(C) AIDS
(D) Polio
(E) Cancer
Ans : (E)
36. Which of the following is TRUE about ‘Antyodaya Anna Yojana’ ?
(a) Scheme is for Below Poverty Line families.
(b) People are provided cooked meals under the scheme.
(c) All beneficiaries of National Rural Employment Guarantee Act are covered in this scheme.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (E)
37. Jelena Jankovic of Serbia won which of the following titles of tennis after defeating Svetlana Kuznetsova ?
(A) China Open
(B) Japan Open
(C) New Zealand Open
(D) Australian Open
(E) None of these
Ans : (A)
38. Who amongst the following is the Minister of Home Affairs in Union Cabinet of India at present ?
(A) Shivraj Patil
(B) Lalu Prasad Yadav
(C) P. Chidambaram
(D) Sharad Pawar
(E) None of these
Ans : (C)
39. Banks are required to pay how much percentage of their net bank credit to Priority Sector is
advance ?
(A) 5%
(B) 7%
(C) 10%
(D) 15%
(E) None of these
Ans : (C)
40. Dronacharya Award is given for excellence in ……….
(A) Literacy Work
(B) Social Service
(C) Coaching in Sports
(D) Journalism
(E) None of these
Ans : (C)

Friday, May 28, 2010

Baroda Rajasthan Gramin Bank Clerk Exam., 2010


Baroda Rajasthan Gramin Bank Clerk Exam., 2010
Held on 21-02-2010
English Language : Solved Paper


Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

During the reign of King Veer, there lived a wise magistrate. Haripant’s verdicts were always just and people from all over the vast kingdom came to him in order to settle their disputes. In the city where Haripant lived, there was a greedy ghee merchant named Niranjan. He always kept twenty barrels of ghee. Of these, fifteen would contain good quality ghee and the remaining would be adulterated. He would mix the two and sell it. This went on for a long time, till finally the people fed up of being cheated, complained to Haripant.

Haripant had the ghee examined and found it to be adulterated. He gave Niranjan a choice of punishment– drink the five barrels of adulterated ghee from his shop, or receive a hundred lashings, or pay a thousand gold coins to the treasury. Niranjan thought for a while. Losing a thousand gold coins was too much and a hundred lashings too painful. So he decided to drink the five barrels of ghee. Though Niranjan sold adulterated goods in his shop, he made sure his own food was of the best quality. So after drinking one barrel of ghee he began to feel sick. By the second barrel, he was vomiting. At this point he decided to opt for the lashings instead. But he was pampered and his body was unused to any harsh treatment. After ten lashes, he started trembling and by twenty he was giddy. ‘Stop !’ he screamed. ‘I will pay the thousand gold coins !’ And he handed them over.

So he ended up suffering all three punishments, something he did not forget in a hurry and the people of the city got to use only the best quality ghee in their food from then on !

1. Why did Niranjan keep five barrels of adulterated ghee ?
(A) To sell to customers who could not afford high quality ghee
(B) To make a profit by cheating people
(C) Being a miser he kept the low quality ghee for his family
(D) Demand for this ghee was low so he kept only a small quantity
(E) None of these
Ans : (B)

2. Why did the people decide to go to Haripant with their complaint ?
(A) He was close to the King and would get justice for them
(B) They knew Niranjan was afraid of Haripant who punished people severely
(C) They were confident that he would listen to their complaint and give a fair judgement
(D) He was the only magistrate in the entire kingdom
(E) None of these
Ans : (C)

3. Why did Haripant allow Niranjan to choose his own punishment ?
(A) He felt sorry for Niranjan
(B) Niranjan’s offence was minor
(C) He did not want Niranjan to appeal to the King for leniency
(D) He did not want to give the wrong punishment
(E) None of these
Ans : (D)



4. Which of the following can be said about Niranjan ?
1. He took a lot of time to make any decision.
2. He only cheated those who would not dare complain against him.
3. He was allergic to ghee and fell sick whenever he consumed it.
(A) None
(B) Only 1
(C) Both 1 and 2
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (E)

5. Why did Niranjan decide to drink adulterated ghee for his punishment ?
(A) Since the barrels were from his shop he thought he could substitute the adulterated ghee with good ghee
(B) He wanted to prove that the quality of ghee he sold was good
(C) He was greedy and had a big appetite so he thought he would easily drink the ghee
(D) He considered it the easiest of the punishments as he did not realise what effect the ghee would have on him
(E) None of these
Ans : (D)

6. How did Haripant arrive at the conclusion that Niranjan sold adulterated ghee ?
(A) Niranjan was ill when he drank the ghee from his shop
(B) He had the ghee tested to see if it was adulterated
(C) He trusted the word of those who had complained to him
(D) He too was duped by Niranjan
(E) Niranjan admitted his guilt when confronted
Ans : (B)

7. Which of the following is not true in the context of the passage ?
1. Niranjan’s customers were so angry that they beat him mercilessly.
2. King Veer’s kingdom was large.
3. Niranjan had a very good memory.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)

8. What made Niranjan opt for paying the fine last of all ?
(A) He would be deeply in debt if he paid it
(B) He knew Haripant would keep the money for himself
(C) No one was willing to lend him money
(D) He could not bear to part with such a huge sum
(E) His business would be ruined if he paid such a large fine
Ans : (D)

9. What effect did Niranjan’s punishment have ?
(A) All the merchants learnt their lesson and supplied only good quality ghee
(B) Niranjan lost all his customers and had to close down his shop
(C) People began to fear Haripant because of his severe punishments
(D) Niranjan gave in to all his customers’ demands even if it meant making a loss
(E) Niranjan improved the quality of the ghee that he sold
Ans : (A)

10. Why did Niranjan suffer three punishments ?
(A) He had cheated so many people that his punishment had to be severe
(B) Haripant had ordered this so that Niranjan would never repeat his offence
(C) Haripant wanted to make an example of him so that other merchants would not cheat their customers
(D) Niranjan could not decide which punishment to undergo so Haripant awarded him all the three punishments
(E) None of these
Ans : (E)

Directions—(Q. 11–13) Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

11. SETTLE
(A) Resolve
(B) Occupy
(C) Compromise
(D) Arrange
(E) Quiet
Ans : (A)

12. CHEATED
(A) Unfaithful
(B) Blamed
(C) Exploited
(D) Prevented
(E) Dodged
Ans : (E)

13. SUFFERING
(A) Hardship
(B) Distressing
(C) Hurting
(D) Experiencing
(E) Trouble
Ans : (D)

Directions—(Q. 14-15) Choose the word which is most opposite in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

14. BEST
(A) Damaged
(B) Inferior
(C) Spoiled
(D) Defective
(E) Cheap
Ans : (B)

15. UNUSED
(A) Accustomed
(B) Routine
(C) Often
(D) Normal
(E) Repeated
Ans : (A)

Directions—(Q. 16–20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, mark (E) as the answer.

16. Since books are quite expensive that many children do not have access to them.
(A) More expensive than
(B) So expensive that
(C) Very expensive
(D) Too expensive for
(E) No correction required
Ans : (C)

17. At the meeting they told us what kind of difficulties we may likely to face while establishing a rural branch.
(A) May like to face
(B) Were being faced
(C) Could be likely face
(D) Would be likely to face
(E) No correction required
Ans : (D)

18. What response you get to the proposal that you circulated among our investors ?
(A) Responses have you
(B) Response did you
(C) Were your responses
(D) Did you respond
(E) No correction required
Ans : (B)

19. One of our representatives will meet you at the airport and accompanies you to our office.
(A) And accompany you
(B) To accompany
(C) Accompanying you
(D) Will be accompanied by you
(E) No correction required
Ans : (A)

20. I knew that because I refused to accept the old man’s gift I would hurt his feelings.
(A) Not to refuse
(B) By refusal
(C) If I refused
(D) Should I refused
(E) No correction required
Ans : (C)

Directions—(Q. 21–25) In each question below, a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All correct’ as your answer.

21. It is better to seek (A) advice (B) from a financial consultant (C) on how to safe (D) your business. All correct (E)
Ans : (D)

22. This is the list (A) of people who should be insisted (B) to participate (C) in the conference. (D) All correct (E)
Ans : (E)

23. The impact (A) of those schemes (B) was visible (C) after a decade. (D) All correct (E)
Ans : (E)

24. Since this offer is available (A) for a limited (B) period alone (C) you should register (D) immediately. All correct (E)
Ans : (C)

25. I patently (A) explained (B) to the customer that it was not possible (C) to fulfil his request. (D) All correct (E)
Ans : (A)

Directions—(Q. 26–30) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(1) Thus they teach us that no matter how insignificant you think you are, you can accomplish extraordinary things.
(2) During the course of its life it was struck by lightning fourteen times.
(3) But one day it was attacked by an army of beetles.
(4) The tree stood at the foot of the Himalayas for over four hundred years.
(5) The tiny insects ate their way through the tree and destroyed it.
(6) It even survived innumerable storms and avalanches.

26. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (D)

27. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6
Ans : (A)

28. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6
Ans : (E)

29. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (E)

30. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)

Directions—(Q. 31–40) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘E’. (Ignore errors of punctuation, if any.)

31. My cousin’s wedding provided (A) / me with the chance (B) / to meet which relatives I (C) / had not met for a long time. (D) No error (E)
Ans : (C)

32. There are floods in this (A) / region last year but (B) / many of the victims have (C) / not yet been compensated. (D) No error (E)
Ans : (A)

33. We must ensure that (A) / all our records (B) / are computerised (C) / for next year. (D) No error (E)
Ans : (C)

34. In order to impart (A) / training to bank employees (B) / we are setting up (C) / centres at various location. (D) No error (E)
Ans : (D)

35. When Rahul reached (A) / the office there was (B) / nobody there so (C) / he sat down to wait. No error (E)
Ans : (E)

36. I shall have to check (A) / our records to find out (B) / how much cheques (C) / have been collected so far. (D) No error (E)
Ans : (C)

37. Our first task as (A) / board members is (B) / to decide on what we (C) / should spend these funds. (D) No error (E)
Ans : (C)

38. She was lucky (A) / to find a good paying (B) / job as soon (C) / as she graduated. (D) No error (E)
Ans : E)

39. For the last six months (A) / Seema has been asking them (B) / to refund the money but (C) / there is been no action. (D) No error (E)
Ans : (D)

40. He promised to get (A) / in touch with myself (B) / as soon as he had (C) / the information I needed. (D) No error (E)
Ans : (B)

Directions—(Q. 41–50) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

A professor was …(41)… the Indian Independence Movement and the idea of non-violence …(42)… by Mahatma Gandhi. “Although others like Nelson Mandela followed this idea and …(43)… the Nobel Prize for Peace Mahatma Gandhi did not,” she said. One student spoke up, “It is good that he didn’t, …(44)… it was an award started by Alfred Nobel who invented dynamite, which causes …(45)… !”

The professor …(46)…. “In fact the world should be …(47)… to Nobel because he invented dynamite. It was very useful to build tunnels …(48)… mountains for trains to pass. If we choose to use it for war it is not his fault. Furthermore he …(49)… all his wealth into instituting prizes for literature, physics, chemistry, medicine, peace, etc. His …(50)… was that anything which would benefit the human race deserved recognition so that the person who had started it would have no financial difficulties in achieving his goal”.

41. (A) lecturing
(B) talking
(C) discussing
(D) speaking
(E) arguing
Ans : (A)

42. (A) originate
(B) specialised
(C) start
(D) conceived
(E) thought
Ans : (D)

43. (A) awarded
(B) given
(C) presented
(D) win
(E) received
Ans : (E)

44. (A) that
(B) get
(C) accept
(D) though
(E) since
Ans : (E)

45. (A) blast
(B) ruins
(C) destruction
(D) bombs
(E) damages
Ans : (C)

46. (A) disagreed
(B) answers
(C) shouted
(D) upset
(E) agreed
Ans : (A)

47. (A) dedicated
(B) grateful
(C) appreciated
(D) thanking
(E) cursing
Ans : (B)

48. (A) from
(B) through
(C) over
(D) under
(E) within
Ans : (D)

49. (A) put
(B) left
(C) gave
(D) donated
(E) contributed
Ans : (C)

50. (A) decision
(B) logic
(C) cause
(D) excuse
(E) discovery
Ans : (B)

Tuesday, May 25, 2010

ALLAHABAD BANK PO EXAM 2010

Allahabad Bank Probationary Officers Exam, 2010

Computer Knowledge Solved Paper
(Held on 21-2-2010)


1. A………typically connects personal computers within a very limited geographical area, usually within a single building.
(A) LAN
(B) BAN
(C) TAN
(D) NAN
(E) None of these
Ans : (A)

2. Computers manipulate data in many ways, and this manipulation is called—
(A) utilizing
(B) batching
(C) upgrading
(D) processing
(E) None of these
Ans : (D)

3. An e-mail address typically consists of a user ID followed by the ……… sign and the name of the e-mail server that manages the user’s electronic post office box.
(A) @
(B) #
(C) &
(D) *
(E) None of these
Ans : (A)


4. Software applies……, also called algorithms, to process data.
(A) arithmetic
(B) procedures
(C) objects
(D) rules
(E) None of these
Ans : (A)

5. A file extension is separated from the main file name with a(n) ……, but no spaces.
(A) question mark
(B) exclamation mark
(C) underscore
(D) period
(E) None of these
Ans : (E)

6. An ad hoc query is a—
(A) pre-planned question
(B) pre-scheduled question
(C) spur-of-the-moment question
(D) question that will not return any results
(E) None of these
Ans : (B)

7. A Web ……… consists of one or more Web pages located on a Web server.
(A) hub
(B) site
(C) story
(D) template
(E) None of these
Ans : (B)

8. A computer ……… is a set of program instructions that can attach itself to a file, reproduce itself, and spread to other files.
(A) worm
(B) virus
(C) trojan horse
(D) phishing scam
(E) None of these
Ans : (B)

9. The desktop contains small graphics called—
(A) windows
(B) logos
(C) icons
(D) pictures
(E) None of these
Ans : (C)

10. C, BASIC, COBOL, and Java are examples of ……… languages.
(A) low-level
(B) computer
(C) system programming
(D) high-level
(E) None of these
Ans : (D)

11. A(n)………camera is a peripheral device used to capture still images in a digital format that can be easily transferred into a computer and manipulated using graphics software.
(A) digital
(B) analog
(C) classic
(D) film
(E) None of these
Ans : (A)

12. ……makes it possible for shoppers to make purchases using their computers.
(A) E-world
(B) E-commerce
(C) E-spend
(D) E-business
(E) None of these
Ans : (D)

13. Networks are monitored by security personnel and supervised by ………who set(s) up accounts and passwords for authorized network users.
(A) IT managers
(B) the government
(C) network administrators
(D) password administrators
(E) None of these
Ans : (C)

14. Application software is designed to accomplish—
(A) real-world tasks
(B) computer-centric tasks
(C) gaming tasks
(D) operating system tasks
(E) None of these
Ans : (D)

15. A telephone number, a birth date, and a customer name are all examples of—
(A) a record
(B) data
(C) a file
(D) a database
(E) None of these
Ans : (D)

16. The human-readable version of a program is called—
(A) source code
(B) program code
(C) human code
(D) system code
(E) None of these
Ans : (D)

17. A ……… computer (also referred to as a laptop), is a small, lightweight personal computer that incorporates the screen, the keyboard, storage, and processing components into a single portable unit.
(A) notebook
(B) journal
(C) diary
(D) briefcase
(E) None of these
Ans : (A)

18. ……… is the result produced by a computer.
(A) Data
(B) Memory
(C) Output
(D) Input
(E) None of these
Ans : (C)

19. Programs such as Internet Explorer that serve as navigable windows into the Web are called—
(A) Hypertext
(B) Networks
(C) Internet
(D) Web browsers
(E) None of these
Ans : (D)

20. A ……… is a device that not only provides surge protection, but also furnishes your computer with battery backup power during a power outage.
(A) surge strip
(B) USB
(C) UPS
(D) battery strip
(E) None of these
Ans : (C)

21. When you save to ………, your data will remain intact even when the computer is turned off.
(A) RAM
(B) motherboard
(C) secondary storage device
(D) primary storage device
(E) None of these
Ans : (C)

22. The motherboard is the—
(A) circuit board that houses peripheral devices
(B) same as the CPU chip
(C) the first chip that is accessed when the computer is turned on
(D) circuit board that contains a CPU and other chips
(E) None of these
Ans : (D)

23. A computer-intensive problemruns on a—
(A) server
(B) main frame
(C) supercomputer
(D) super PC
(E) None of these
Ans : (C)

24. A(n)……converts and executesone statement at a time.
(A) compiler
(B) interpreter
(C) converter
(D) instructions
(E) None of these
Ans : (B)

25. The term ……… designates equipment that might be added to a computer system to enhance its functionality.
(A) digital device
(B) system add-on
(C) disk pack
(D) peripheral device
(E) None of these
Ans : (D)

26. Approximately how many bytes make one megabyte ?
(A) One thousand
(B) Ten thousand
(C) One hundred
(D) One million
(E) None of these
Ans : (D)

27. What is MP3 ?
(A) A mouse
(B) A Printer
(C) A Sound format
(D) A Scanner
(E) None of these
Ans : (C)

28. All the deleted files go to—
(A) Recycle Bin
(B) Task Bar
(C) Tool Bar
(D) My Computer
(E) None of these
Ans : (A)

29. ……… this is the act of copying or downloading a program from a network and making multiple copies of it.
(A) Network piracy
(B) Plagiarism
(C) Software piracy
(D) Site-license piracy
(E) None of these
Ans : (C)

30. A directory within a directory is called—
(A) Mini Directory
(B) Junior Directory
(C) Part Directory
(D) Sub Directory
(E) None of these
Ans : (D)

31. Which is the best definition of a software package ?
(A) An add-on for your computer such as additional memory
(B) A set of computer programs used for a certain function such as word processing
(C) A protection you can buy for a computer
(D) The box, manual and license agreement that accompany commercial software
(E) None of these
Ans : (B)

32. In MICR, C stands for ……….
(A) Code
(B) Colour
(C) Computer
(D) Character
(E) None of these
Ans : (D)

33. Fax machines and imaging systems are examples of—
(A) bar-code readers
(B) imaging systems
(C) scanning devices
(D) pen-based systems
(E) None of these
Ans : (B)

34. When writing a document, you can use the ……… feature to find an appropriate word or an alternative word if you find yourself stuck for the right word.
(A) dictionary
(B) word finder
(C) encyclopedia
(D) thesaurus
(E) None of these
Ans : (A)

35. Which key is used in combination with another key to perform a specific task ?
(A) Function
(B) Control
(C) Arrow
(D) Space bar
(E) None of these
Ans : (B)

36. A disk’s content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user is—
(A) read-only
(B) memory-only
(C) run-only
(D) write-only
(E) None of these
Ans : (A)

37. In an information system, alphanumeric data normally takes the form of—
(A) Sentences and paragraphs
(B) Numbers and alphabetical characters
(C) Graphic shapes and figures
(D) Human voice and other sounds
(E) None of these
Ans : (B)

38. A Website’s main page is called its—
(A) home page
(B) browser page
(C) search place
(D) bookmark
(E) None of these
Ans : (A)

39. When installing ………, the user must copy and usually decompress program files from a CDROM or other medium to the hard disk.
(A) programming software
(B) system hardware
(C) applications hardware
(D) applications software
(E) None of these
Ans : (A)

40. A collection of interrelated files in a computer is a—
(A) file manager
(B) field
(C) record
(D) database
(E) None of these
Ans : (D)

41. A ……… computer is a large and expensive computer capable of simultaneously processing data for hundreds or thousands of users.
(A) server
(B) mainframe
(C) desktop
(D) tablet
(E) None of these
Ans : (B)

42. The trend in computer systems is toward the use of graphical user interfaces (GUIs). In these operating systems, a trackball is described as—
(A) a roller ball which moves the cursor
(B) a pen-shaped device which allows data to be entered through the CRT screen
(C) a figure which resembles a familiar office device
(D) an outdated input device
(E) None of these
Ans : (A)

43. Various applications and documents are represented on the Windows desktop by—
(A) Symbols
(B) Labels
(C) Graphs
(D) Icons
(E) None of these
Ans : (D)

44. What is usually used for displaying information at public places ?
(A) Monitors
(B) Overhead Projections
(C) Monitors and Overhead Projections
(D) Touch Screen Kiosks
(E) None of these
Ans : (D)

45. The real business and competitive value of information technology lies in—
(A) The software applications that are used by many companies
(B) The capabilities of the software and value of the information a business acquires and uses
(C) The infrastructure of hardware, networks, and other IT facilities that are commonly used by many companies
(D) The capabilities of the hardware and the speed at which it processes information
(E) None of these
Ans : (B)

46. Companies use which of the following vendors to provide access to software and services rather than purchasing the applications and maintaining the applications themselves ?
(A) Open source vendors
(B) Alliances
(C) Application service providers
(D) All of the above
(E) None of these
Ans : (C)

47. Which one of the following would be considered as a way that a computer virus can enter a computer system ?
(A) Opening an application previously installed on the computer
(B) Borrowed copies of software
(C) Viewing a website without causing any additional transactions
(D) Running antivirus programs
(E) None of these
Ans : (B)

48. Collecting personal information and effectively posing as another individual is known as the crime of—
(A) spooling
(B) dentity theft
(C) spoofing
(D) hacking
(E) None of these
Ans : (B)

49. The first step in the transaction processing cycle is—
(A) database operations
(B) audit
(C) data entry
(D) user inquiry
(E) None of these
Ans : (C)

50. In the information systems concept, the output function involves—
(A) Capturing and assembling elements that enter the system to be processed
(B) Transformation processes that convert input into output
(C) Transferring elements that have been produced by a transformation process to their ultimate destination
(D) Monitoring and evaluating feedback to determine whether a system is moving toward the achievement of its goal
(E) None of these
Ans : (A)

ALLAHABAD BANK CLERKS 2009

ALLAHABAD BANK CLERKS 2009

GENERAL AWARENESS


1. According to the World Economic Forum which of the following groups of countries have the most developed financial system in the world ?
(A) USA–France
(B) France–Britain
(C) India–USA
(D) Britain–Australia
(E) USA–Britain
Ans : (E)

2. Which of the following sectors of US economy were passing through a phase of slow down recently and wanted US Govt. to provide bail out packages to them ?
1. Agricultural sector
2. Auto sector
3. Banking and Financial Services Sector
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) 2 and 3 only
(E) All 1, 2 and 3
Answer : (C)

3. Which of the following statement(s) is/are true about the buy back of the Foreign Convertible Bonds (FCBs), which were in news recently ?
1. Govt. has put a ban on the buy back of the Foreign convertible Bonds.
2. Govt. has now allowed the buy back of the Foreign convertible Bonds.
3. Companies can now pre pay the foreign convertible bonds from their Indian rupee resources and/or through their foreign currency accruals.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) 2 and 3 only
(E) None of these
Answer : (D)

4. Which of the following countries has decided to issue a currency note equivalent to that of US$ 200 million as it is struggling with the world’s highest inflation rate of 231 million per cent ?
(A) Somalia
(B) Ethiopea
(C) Sudan
(D) Uganda
(E) Zimbabwe
Answer : (E)

5. The Reserve Bank of India in its mid term review of the monetary policy in October 2008 had said that the inflation would be around 7% by the year-end.
Which of the following is/are indications on the basis of which RBI gave this statement ?
1. Headline inflation as measured by the wholesale price index has started declining
2. Commodity prices are coming down
3. Domestic Demand is also slowing down
4. Fuel prices are lowered down recently
(A) 1 and 2 only
(B) 1 and 4 only
(C) All 1, 2, 3 and 4
(D) Only 4
(E) None of these
Answer : (B)

6. As we all noticed in the recent past almost all major banks were offering loans at cheaper rates. Which was/were the major event(s) that took place in the financial sector, which prompted banks to do so ?
1. RBI frequently announced a cut in various rates and ratios
2. Govt. provided Rs. 7000 crore refinance to SIDBI to help SSIs
3. Housing loans upto Rs. 20 lakhs will now be treated as loan to priority sector
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 & 3
(E) None of these
Answer : (D)

7. Which of the following statements is/are TRUE about the Lehman Brothers Holdings Inc.
which was in news sometimes back ?
1. The US Govt. provided a US $ 7000 million bail out package to the company
2. The company filed for bankruptcy in a court in New York
3. The company is now out of financial crisis and is busy in its restructuring so that it can start afresh.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Answer : (B)

8. Which of the following States became the first State in India to reserve a Govt. job for HIV + candidates ?
(A) Maharashtra
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Delhi
(E) None of these
Answer : (B)

9. The Govt. of India recently decided to allow Currency Futures in India. In addition to Ministry of Finance which is/are the other organization(s) whose permission/approval is needed for such operations in India ?
1. International Monetary Fund (IMF)
2. Reserve Bank of India (RBI)
3. Securities and Exchange Board of India (SEBI)
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) Only 2 and 3
Answer : (E)

10. The Reserve Bank of India has decided to help banks, as a temporary measure, by providing additional liquidity support under LAF. What is the full form of LAF ?
(A) Loan Adjustment Fund
(B) Liquidity Adjustment Facility
(C) Long Awaited Funds
(D) Loan Against Funds
(E) None of these
Answer : (B)

11. As per the report being published in media now the economy of Asia is fast approaching at the saturation point while the growth prospects for Europe and US appear to be bleak. Hence Chinese, Americans and others are now looking towards—
(A) Africa
(B) South East Asia
(C) Latin America
(D) Gulf countries
(E) None of these
Answer : (B)

12. The formal or institutional credit delivery system in rural India comprises of which of the following ?
1. Cooperative Credit Institutions
2. Commercial Banks
3. Regional Rural Banks
4. Self Help Groups
(A) Only 1 and 2
(B) Only 3 and 4
(C) Only 1, 2 and 3
(D) All 1, 2, 3 and 4
(E) None of these
Answer : (C)

13. As per the reports published recently in the newspapers/magazines the Current Account Deficit of India’s Balance of Payment during 2007-08 was at a very high level. When compared to the Gross Domestic Product (GDP) the percentage of the Current Account Deficit of 2007-08 was about what per cent of the GDP at that time ?
(A) 0•5%
(B) 0•75%
(C) 1%
(D) 1•25%
(E) 1•5%
Answer : (E)

14. The FDIC a USA based financial sector organization’s name was in news recently. What is the full form of FDIC ?
(A) Federal Insurance Deposit Corporation
(B) Financial Insurance and Deposits Company
(C) Federal Income and Deposits Corporation
(D) Financial Instruments and Development Company
(E) None of these
Answer : (A)

15. The Reserve Bank of India has recently issued guidelines to banks on Pillar 2 of Basel II framework. Pillar 2 deals with which of the following ?
1. Better human resource management
2. Adequate capital to support risks
3. Better profitability with minimum number of employees
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Answer : (B)

16. Which of the following countries recently signed the Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT) and became the 179th country to do the same ?
(A) India
(B) Pakistan
(C) Sudan
(D) Iraq
(E) None of these
Answer : (E)

17. A State Mission on Urban Poverty is formed by which of the following States in India ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Rajasthan
(D) Kerala
(E) Tamil Nadu
Answer : (D)

18. The Govt. of India these days is trying to implement new projects/schemes for the development of North Eastern Region (NER) of our country. Which of the following statement (s) is/are True about the North Eastern Region of our country ?
1. The NE Region comprising eight States has a high literacy level and is rich in ethnic cultural heritage with linguistic diversity.
2. The region has very good educational institutions and facilities as each and every district has a very good school/college and one or two institutes for higher learning.
3. The Govt. of India is trying to open few model central schools in the Region so that children of the Region can compete with the children of other zones/regions as entire education in the NE Region is given in local languages at present.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Answer : (E)

19. India has recently signed an agreement with which of the following to form a Free Trade Area from January, 2009 ?
(A) ASEAN
(B) SAARC
(C) EU
(D) Latin America
(E) None of these
Answer : (A)

20. Which of the following States has decided to modernize Godavari Delta by investing a huge sum of Rs. 3,361 crores ?
(A) Tamil Nadu
(B) Maharashtra
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh
(E) None of these
Answer : (D)

21. Which of the following State Govts. has decided to request the Govt. of India to provide 33.3% reservation for the backward classes in State Assemblies and in the Lok Sabha ?
(A) Gujarat
(B) Uttar Pradesh
(C) Bihar
(D) Tamil Nadu
(E) Andhra Pradesh
Answer : (D)

22. Which of the following is not a department of the Ministry of Finance, Govt. of India ?
(A) Department of Economic Affairs
(B) Department of Expenditure
(C) Department of Revenue
(D) Department of Foreign Investments
(E) Department of Disinvestments
Answer : (D)

23. Which of the following countries recently signed a security cooperation agreement with India when our Prime Minister visited that country recently ?
(A) North Korea
(B) South Korea
(C) China
(D) Japan
(E) Nepal
Answer : (D)

24. Which of the following two countries decided to approach International Monetary Fund (IMF) to support them in their efforts to avoid financial turmoil which engulfed some big nations ?
(A) Hungary and Ukrain
(B) Croatia and Russia
(C) Russia and China
(D) USA and Russia
(E) Australia and China
Answer : (A)

25. As we all know a B. K. Chaturvedi Committee was set up by the Govt. of India to give recommendations on oil and natural gas sector. Which of the following is/are not amongst its recommendations ?
1. Special taxes to be imposed on all oil products in the country
2. Excise duties on petrol to be reduced to Rs. 10 per litre till March 2009
3. Subsidy on LPG should be increased from present 25% to 40%
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Answer : (D)

26. Which of the following is not a social sector programme being run by the Govt. of India ?
(A) Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission
(B) National Rural Health Mission
(C) National Agricultural Insurance Scheme
(D) Sarva Shiksha Abhiyan
(E) Mid Day Meal Scheme
Ans : (C)

27. Under the Agricultural Debt Waiver and Debt Relief Scheme, the Govt. of India recently gave the first instalment of credit to the banks. What was the amount of the1st instalment ?
(A) Rs. 10,000 crore
(B) Rs. 15,000 crore
(C) Rs. 20,000 crore
(D) Rs. 25,000 crore
(E) None of these
Answer : (D)

28. As per the newspaper reports how many bank branches India has at present ? (all the banks put together) About—
(A) 25,000
(B) 30,000
(C) 50,000
(D) 60,000
(E) 70,000
Answer : (C)

29. As per the reports published in various newspapers/magazines in several nations of Asia, Africa and Latin America more people have mobile phones than bank accounts. What is the position in India in regard to these two facilities ? [Pick up the correct statement(s)]
1. In India about 260 million people have mobile phones.
2. At present about 34% of Indian population is enjoying the formal banking facilities.
3. RBI has recently approved mobile Banking (m–Banking) and favours SMS based small ticket payments upto Rs. 15,000.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Answer : (A)

30. The World Investment Report 2008 was released in September 2008. This report is published every year by—
(A) Govt. of India
(B) World Trade Organization (WTO)
(C) Asian Development Bank (ADB)
(D) World Bank
(E) United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)
Answer : (E)

31. The National Illness Assistance Fund (NIAF) which was set up in 1997 is now known with a new name as—
(A) Rastriya Arogya Nidhi (RAN)
(B) National Health Mission (NHM)
(C) Pulse Polio Abhiyan (PPA)
(D) Integrated Disease Surveillance Project (IDSP)
(E) None of these
Answer : (A)

32. Bhimsen Joshi who was chosen for India’s highest civilian award ‘Bharat Ratna’ is a famous—
(A) Sitarist
(B) Tabla Player
(C) Classical Singer
(D) Classical Dancer
(E) Cine Actor
Answer : (C)

33. As we all know the UN Security Council and IAEA want Iran to stop enrichment of Uranium as they fear that Iran may produce nuclear armaments. What is Irans’ view on the issue ?
1. Iran says it is doing enrichment for civilian purposes only
2. Iran is of the view that in the present scenario of the building tension in gulf region it needs a nuclear bomb to protect its interests.
3. Iran has signed Nuclear Proliferation Treaty (NPT) and it is doing whatever is allowed to do under NPT’s terms and conditions
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Answer : (A)

34. As we all know some new initiatives were introduced in the area of Fiscal Management by the Govt. of India. Which of the following acts was passed a few years back to keep a check on the fiscal indiscipline on macro economic parameters ?
(A) FERA
(B) FRBMA
(C) FEMA
(D) Public Debt Act
(E) None of these
Answer : (B)

35. As we all know the Govt. of India has launched a massive infrastructure development programme known as Bharat Nirman. What is/are the goal(s) of this programme ?
1. To bring at least one crore hectares additional land under assured irrigation
2. To provide internet connections to all 1,25,000 villages by 2012.
3. To provide road connectivity to all villages with a population of 1000 in plains and 500 in hilly areas.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) 1 and 3 only
(D) 2 and 3 only
(E) All 1, 2 and 3
Answer: (C)

36. Some members of the World Trade Organization (WTO) have raised objections on India’s decision to give export subsidies on which of the following commodities ?
(A) Wheat
(B) Sugar
(C) Rice
(D) Steel
(E) Cement
Answer : (C)

37. Who among the following is the author of the book entitled, “To a Hunger-free World” ?
(A) A.P.J. Abdul Kalam
(B) M. S. Swaminathan
(C) Jaswant Singh
(D) Nelson Mandela
(E) None of these
Answer : (B)

38. National Games and Sports 2011 will be organised in which of the following states ?
(A) Goa
(B) Maharashtra
(C) Delhi
(D) Rajasthan
(E) None of these
Answer : (A)

39. ‘Jakumi’ is the mascot of which of the following events ?
(A) Commonwealth Games 2009
(B) SAARC Games 2010
(C) National Games 2009
(D) European Union Games 2012
(E) FIFA World Cup 2010
Answer : (E)

40. Nobel Laureate (2008) Jean-Marie Gustave le Clezio writes in which of the following languages ?
(A) French
(B) Spanish
(C) Japanese
(D) German
(E) None of these
Ans : (A)

41. Shiva Narayan Chandrapol, who was honoured with “Cricketer of the Year, 2008” by ICC, belongs to—
(A) India
(B) South Africa
(C) West Indies
(D) Sri Lanka
(E) None of these
Answer : (C)

42. ……… was the only Indian to win a gold medal in Olympic 2008.
(A) Saina Nehwal
(B) Sudesh Kumar
(C) Pankaj Advani
(D) Mahesh Bhupati
(E) Abhinav Bindra
Answer : (E)

43. The name of Jigme Khesar N. Wangchuk was in news, since he was enthroned as the…… of the following country.
(A) President of Bhutan
(B) King of Bhutan
(C) Prime Minister of Thailand
(D) King of Cambodia
(E) Prime Minister of Cambodia
Answer : (B)

44. Irani Cup is associated with which of the following games ?
(A) Hockey
(B) Cricket
(C) Badminton
(D) Golf
(E) Lawn Tennis
Answer : (B)

45. Recently Govt. of India has decided to increase the direct foreign investment, from present 26 per cent to—
(A) 40%
(B) 45%
(C) 49%
(D) 74%
(E) 100%
Answer : (C)

46. Third summit of IBSA was organised in October 2008 in—
(A) New Delhi
(B) Salvador
(C) Durban
(D) Mumbai
(E) None of these
Answer : (A)

47. Recently, who of the following was awarded National Amity Prize 2008 ?
(A) Shekhar Gupta
(B) Kiran Desai
(C) Vikram Seth
(D) Anita Desai
(E) Khushwant Singh
Answer : (E)

48. As per news in the newspapers, the President of country is Mr. Mugabo who has signed an agreement with the opposition leader Morgan Swanariroy to share to rule the country. What is the name of the country ?
(A) Zimbabwe
(B) Croatia
(C) Sudan
(D) Ethiopia
(E) Egypt
Answer : (A)

49. Dronacharya Prize is awarded in the field of…… for excellence in coaching.
(A) Literature
(B) Games and Sports
(C) Cinema
(D) Classical Dance
(E) None of these
Answer : (B)

50. Which of the following rate/ratio is not fixed by Reserve Bank of India ?
(A) Rapo rate
(B) SLR
(C) CRR
(D) Inflation
(E) RBI fixes all the above
Answer : (D)