Thursday, September 16, 2010

Computer Awareness for Bank Exams


1. Who is called as "Father of Computers''?
(A) Charles Babage
(B) Blaise Pascal
(C) Hollirth
(D) All of these
(E) None of these

2. The first Digital Computer introduced, was named as :
(A) Univac
(B) Mark-I
(C) Eniac
(D) All of these
(E) None of these

3. How many generations, computer can be classified?
(A) 4
(B) 5
(C) 3
(D) 6
(E) None of these

4. First Generation Computers contain :
(A) Transistors
(B) Vacume Tubes
(C) LSI
(D) VLSI
(E) None of these

5. II Generation Computers are made of :
(A) Vaccume Tubes
(B) Transistors
(C) LSI
(D) VLSI
(E) None of these

6. IV Generation Computers contain :
(A) LSI
(B) Vaccume Tubes
(C) All Technology
(D) Transistors
(E) None of these

7. Vth Generation Computers are based on:
(A) Artificial Intelligence
(B) Programming Intelligence
(C) System Knowledge
(D) All of these
(E) None of these

8. Computers, combine both measuring and counting, are called :
(A) Analog
(B) Digital
(C) Hybrid
(D) All of these
(E) None of these

9. In world today, most of the computers are :
(A) Digital
(B) Hybrid
(C) Analog
(D) Complex
(E) None of these

10. In any computer installation, how many elements consists?
(A) 2
(B) 4
(C) 3
(D) 1
(E) None of these

11. Physical structure of computer is called :
(A) Software
(B) Hardware
(C) Humanware
(D) All of these
(E) None of these

12. A computer can perform, which of the following tasks?
(A) Computation
(B) Communication
(C) Processing
(D) All of these
(E) None of these

13. CPU stands for :
(A) Computer Processing Unit
(B) Central Processing Unit
(C) Both (A) & (B)
(D) Communication Processing Unit
(E) None of these

14. In which type of computer, data are represented as discrete signals?
(A) Analog computer
(B) Digital computer
(C) both
(D) Digilog Computer
(E) None of these

15. Which of the following is available in the form of a PC now?
(A) Mainframe
(B) Microcomputer
(C) Minicomputer
(D) Both (B) & (C)
(E) None of these

16. PARAM is an example of :
(A) Super computer
(B) PC
(C) Laptop
(D) PDA
(E) None of these

17. Who developed the `analytical engine'?
(A) Jacquard loom
(B) Charles Babbage
(C) Shannon
(D) IBM
(E) None of these

18. ENIAC stands for :
(A) Electrical Numerical Integrator and Calculator
(B) Electronic Numerical Integrator and Computer
(C) Electronic Numerical Integrator and Calculator
(D) Electronic Number Integrator and Calculator
(E) None of these

19. First Generation of computer was based on which technology?
(A) Transistor
(B) Vacuum Tube
(C) LSI
(D) VLSI
(E) None of these

20. Microprocessor was introduced in which generation of computer?
(A) Second Generation
(B) Fourth Generation
(C) Both (A) & (B)
(D) Third Generation
(E) All of the above

21. GUI stands for :
(A) Graphical User Interface
(B) Graph Use Interface
(C) Graphical Universal Interface
(D) None of these

22. The time taken by CPU to retrieve and interpret the instruction to be executed is called as :
(A) Instruction cycle
(B) Fetch cycle
(C) Both (A) & (B)
(D) All of these
(E) None of these

23. Which of the following is responsible for all types of calculations?
(A) ALU
(B) Control Unit
(C) Registers
(D) BUS
(E) None of these

24. Internal memory in a CPU is nothing but :
(A) A set of registers
(B) A set of ALU
(C) Microprocessor
(D) BUS
(E) None of these

25. Which of the following is permanent memory?
(A) SRAM
(B) DRAM
(C) ROM
(D) All of these
(E) None of these

Answers :
1. (A) 2. (B) 3. (B) 4. (B) 5. (B) 6. (A) 7. (A) 8. (C) 9. (A) 10. (C)
11. (B) 12. (D) 13. (B) 14. (B) 15. (B) 16. (A) 17. (B) 18. (B) 19. (B) 20. (B)
21. (A) 22. (A) 23. (A) 24. (A) 25. (C)